
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,626,716 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,222,023 |
تاثیر آنتی اکسیدانی ترکیبات فیتوشیمیایی عصاره ها و اسانس اسطوخودوس بر پایداری روغن آفتابگردان | ||
نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی | ||
دوره 13، شماره 1، فروردین 1400، صفحه 115-123 اصل مقاله (496.04 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejfpp.2021.16288.1526 | ||
نویسندگان | ||
منیره رنجبر* 1؛ سپیده کیایی فر2 | ||
1گروه زیستشناسی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران | ||
2گروه بیوشیمی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: بروز برخی از بیماری ها به دلیل ازدیاد رادیکال های آزاد تولید شده درحین متابولیسم عادی بدن ایجاد می گردند. برای مقابله با این رادیکال ها ترکیباتی تحت عنوان آنتی اکسیدان ها شناسایی شده اند. این ترکیبات که در میوه ها و سبزیجات نیز یافت می شوند از فعالیت رادیکال های آزاد ممانعت نموده و مانع تخریب سلول های حیاتی بدن می شوند. آنتی اکسیدانها از اکسید شدن روغنها جلوگیری می کنند. امـا بـا توجـه بـه اینکـه آنتی اکسیدانهای سنتزی امکان ایجاد اثرات نامطلوبی را در بدن دارند بنابراین تهیه و تولید انواع طبیعی آنها ضروری است. یکی از گیاهان با ظرفیت آنتی اکسیدانی بالا اسطوخودوسL. Lavandula officinalis متعلق به تیره Lamiaceae است. مواد و روش ها: سرشاخه های گلدار تازه گیاه در خرداد ماه ۹۶ ازمرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان تهیه و در محلی تاریک و دمای اتاق خشک گردید. اسانس به روش تقطیر با آب و با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج شد. عصاره های آبی، متانولی)متانول ۸۰%) و هگزانی(هگزان ۹۵%) با روش خیساندن تهیه شد. برای سنجش میزان فنل، فلاونوئید و ترپنوئید عصاره ها به ترتیب از روشهای فولین –سیوکالتو، روش رنگ سنجی کلرید آلومینیوم و جدا سازی در اتر استفاده گردید. برای بررسی خاصیت آنتی اکسیدانی هر عصاره از روش DPPH استفاده شد. عملکرد هریک از عصاره ها سنجش شد. اجزای اسانس اسطوخودوس با GC-MS تعیین گردید. اثـر عـصاره هـا در به تأخیر انداختن فساد اکسیداتیو در روغن آفتـابگردان تـصفیه شـده از طریـق اندازه گیری اندیس پراکسید، اندیس آنیزیدین، اندیس توتوکس و زمان مقاومت به اکسیداسیون نمونه ها تعیین شد. یافته ها: عصاره متانولی دارای میزان فنل، فلاونوئید و ترپنوئید بیشتر نسبت به دو عصاره دیگر بود.. اثرمهارکنندگی رادیکال های آزاد توسط عصاره متانولی وآبی بیشتر از عصاره هگزانی و مشابهBHT بود. در عصاره هگزانی اثر مهارکنندگی ضعیف تر بود. عملکرد عصاره آبی از سایر عصاره ها بالاتر بود.ترکیبات مهم شناسایی شده اسانس توسط GC-MSعبارتند ازلینالول، لینالیل استات،بورنئول، کامفور و ژرانیل استات. عصاره متانولی با کمترین میزان اندیس پراکسید، آنیزیدین و توتوکس و بیشترین زمان پایداری در برابر اکسیداسیون، بهترین تاثیر را در جلوگیری از اکسیداسیون روغن آفتابگردان داشت. اثر عصاره آبی و اسانس گیاه مشابه آنتی اکسیدان سنتزی بود. تاثیر عصاره هگزانی کمتر از آنتی اکسیدان سنتزی بود نتیجه گیری: با مقایسه سه عصاره می توان نتیجه گرفت که متانول بهترین حلال جهت استخراج فنل، فلاونوئید و ترپنوئیدها است. از طرفی عصاره متانولی درصد مهارکنندگی بیشتری نسبت به عصاره های دیگر دارد. همچنین عصاره متانولی با اثر ضد رادیکالی بسیار خوبی که دارد می تواند جایگزین BHT در روغن آفتابگردان شود. از عصاره آبی و اسانس این گیاه نیز بعنوان آنتی اکسیدان مشابه با آنتی اکسیدانهای سنتزی می توان بهره برد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس؛ اسطوخودوس؛ روغن آفتابگردان؛ فلاوونوئید؛ فنل | ||
مراجع | ||
7.Benabdallah, A., Rahmoune, C., Boumendjel, M., Aissi, O., and Messaoud, C. 2016. Total phenolic content and antioxidant activity of six wild Mentha species (Lamiaceae) from northeast of Algeria. Asian Pacific J. of Tropical Biomedicine. 6: 9.760-766.
11.Mikulic-Petkovsek, M., Slatnar, A., Stampar, F., and Veberic, R. 2012. HPLC-MS identification and quantification of flavonol glycosides in 28 wild and cultivated berry species. Food Chemistry. 135: 2138-2146.
13.Rezaierami, S., Jafari, S.M., Khomeiri, M., and Bayat, H. 2015. Isolation of Shahmirzad ihusk walnut extract using microwave assisted extraction (MAE) and evaluation of its antioxidant activity. J. of Food Technology and Nutrition, 3: 47. 85-98.
14.Sanchooli, N., and Rigi, M. 2016. The effect of plant extracts Prosopis farcta, Datura stramunium and Calotropis procera against three species of fish pathogenic bacteria. J. of veterinary research; 70: 4. 455-462.
15.Shahbazi, S. 2012. Isolation and identification of essential oil compounds sweat form lavandula angustifolia. The Application of Chemistry in Environment. 3: 12. 49-55.
16.Singh, R.P., Murthy, K.N., and Jayaprakasha, G.K. 2002. Studies on the antioxidant activity of pomegranat peel and seed extracts using in vitro models. J. of Agricultural and FoodChemistry. 50: 81-86.
18.Szumny, A. Figiel, A. Gutiérrez-Ortíz, A., and CarbonellBarrachina, Á.A. 2010. Composition of rosemary essential oil (Rosmarinus officinalis) as affected by drying method. J. of Food engineering. 97: 2. 253-260. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 649 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 349 |