
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,643,803 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,240,148 |
بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و مکانیکی فیلمهای فعال خوراکی بر پایه ژلاتین حاوی اسانسهای آویشن، پونه و مریم گلی | ||
نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی | ||
دوره 15، شماره 3، مهر 1402، صفحه 17-33 اصل مقاله (1.19 M) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/fppj.2023.21472.1768 | ||
نویسندگان | ||
محمدیار حسینی* 1؛ حامد حسن زاده1؛ پریا میری2 | ||
1استادیار گروه صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران | ||
2دانشجوی کارشناسی بهداشت مواد غذایی، دانشکده پیرادامپزشکی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: به منظور کاهش استفاده از آنتیبیوتیکها، افزودنیها و نگهدارندههای شیمیایی میتوان در ترکیب بستهبندیها از مواد ضدمیکروبی طبیعی استفاده نمود. در پژوهشهای مربوط به ساخت و ارزیابی فیلمهای خوراکی در سالهای اخیر استفاده از انواع اسانس برای محافظت میکروبی، به تعویق انداختن فساد مواد غذایی و کاهش ضایعات غذایی جایگاه قابلتوجهی بهدست آوردهاند. فیلمهای حاوی ژلاتین مقاومت مکانیکی مناسبی دارند و این ماده به دلیل داشتن خاصیت تشکیل ژل(وجود آمینواسیدهای پرولین و هیدروکسی پرولین) میتواند در تولید فیلم خوراکی مورد استفاده قرار گیرد. با توجه به فراوانی و در دسترس بودن اسانسهای آویشن، پونه و مریم گلی در کشورمان و با توجه به قیمت ارزان ژلاتین، این نوع ترکیب فیلم میتواند الگویی جهت استفاده آن در صنایع غذایی قرار گیرد. مواد و روشها: در این پژوهش به بررسی تأثیر غلظتهای مختلف اسانسهای آویشن، پونه و مریم گلی بر ویژگیهای فیلم خوراکی بر پایه ژلاتین پرداخته شد. متغیر مستقل طبق طرح آماری شامل غلظتهای مختلف اسانسها (کمترین0% تا بیشترین 4%) و متغیرهای وابسته شامل آزمایشات فیزیکوشیمیایی(حلالیت، نفوذپذیری به بخار، ضخامت، کدورت و پارامترهای رنگی) و آزمایشات مکانیکی(ازدیاد طول تا نقطه شکست، مقاومت به کشش و مدول یانگ) در نظر گرفته شد. از طرح آزمایشی مخلوط (سیمپلکس لاتیس) بهمنظور طراحی فرمولاسیون استفاده شد. یافتهها: در این تحقیق بالاترین میزان استحکام کششی(12 مگاپاسگال)، ازدیاد طول در نقطه شکست(26 %) و مدول یانگ(80مگاپاسگال) با توجه به اثرات متقابل اسانسها در غلظت زیاد اسانس پونه (ناحیه 4%) بود. در بین تیمارها، کمترین میزان حلالیت در غلظت زیاد اسانس پونه به مخلوط(ناحیه 4%) و کمترین نفوذپذیری به بخار در ناحیه غلظت پایین اسانس پونه به مخلوط بود. اختلاف مقدار کدورت فیلمهای حاصل معنیدار نبود اگر چه در کمترین غلظت اسانس پونه، بیشترین مقدار را به خود اختصاص داد. بیشترین مقدار ضخامت در غلظت اسانس پونه در ناحیه 4% بدست آمد که از لحاظ آماری معنیدار بود. با افزایش غلظت اسانس آویشن در مخلوط، زاویه هیو، شاخص سفیدی و اشباعیت کاهش مییابد و بیشترین مقدار آن در ناحیه 4% پونه و مریم گلی میباشد. تغییرات پارامترهای a* و b* روندی مشابه شاخصهای رنگی دارند ولی در رابطه با L* غلظت اسانسها تأثیری در تغییرات این پارامتر ندارد. نتیجهگیری: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد افزودن غلظت زیاد اسانس پونه به فیلم ژلاتین نسبت به اسانسهای آویشن و مریم گلی موجب تولید فیلمهایی با استحکام کافی شده که بالاترین کارایی و ویژگیهای مطلوب را نسبت به اسانسهای آویشن و مریمگلی را دارد و میتوانند با تأخیر در اکسیداسیون لیپیدها، خواص مکانیکی و تغییرات رنگی مطلوب، به عنوان یک پوشش مناسب برای محافظت مواد غذایی استفاده گردند. | ||
کلیدواژهها | ||
فیلم؛ اسانس؛ ژلاتین؛ خواص مکانیکی؛ خواص فیزیکوشیمیایی | ||
مراجع | ||
1.Piermaria, J.A., Pinotti, A., Garcia, M.A., and Abraham, A.G. 2009. Films based on kefiran, an exopolysaccharide obtained from kefir grain: development and characterization. Food Hydrocolloids. 23(3):684-90.
2.Hanani, Z.N., Roos, Y.H., and Kerry, J. 2014. Use and application of gelatin as potential biodegradable packaging materials for food products. International journal of biological macromolecules. 71:94-102.
3.Wu, J., Sun, X., Guo, X Ge, S., and Zhang, Q. 2017. Physicochemical properties, antimicrobial activity and oil release of fish gelatin films incorporated with cinnamon essential oil, Aquaculture and Fisheries. 2(4):185-92.
4.Ejaz, M., Arfat, YA., Mulla, M., Ahmed, J. 2018. Zinc oxide nanorods/clove essential oil incorporated Type B gelatin composite films and its applicability for shrimp packaging. Food Packaging and Shelf Life. 15:113-21.
5.Gennadios, A.2002. Protein-based films and coatings: CRC Press.
6.Bonilla, J., Poloni, T., Lourenço, RV., and Sobral, PJ. 2018. Antioxidant potential of eugenol and ginger essential oils with gelatin/chitosan films. Food bioscience. 23:107-14.
7.Zafarani, M., Ojagh, SM., Alishahi, A., and Kazemi, M. 2017. The effect of chitosan type on the properties of biodegradable films produced from gelatin obtained from the skin of elephant fish. Quarterly journal of new food technologies. 6(1): 149-159.
8.Martucci, JF., Gende, LB., Neira, L., and Ruseckaite, R.A. 2015. Oregano and lavender essential oils as antioxidant and antimicrobial additives of biogenic gelatin films. Industrial Crops and Products. 71:205-13.
9.Ghadermarzi, R., Keramat, J. and Goli SA, 2013. The effect of oregano essential oil on the properties of hydroxypropyl methyl cellulose edible film. Quarterly journal of new food technologies. 2(7) 61-74.
10.Akhter, R., Masoodi, F., Wani, TA., and Rather, SA. 2019. Functional characterization of biopolymer based composite film: Incorporation of natural essential oils and antimicrobial agents. International journal of biological macromolecules. 137:1245-55.
11.Kavoosi, G., Dadfar, S.M.M. and Purfard, A.M. 2013. Mechanical, physical, antioxidant, and antimicrobial properties of gelatin films incorporated with thymol for potential use as nano wound dressing. Journal of Food Science. 78(2).
12.Fallah, M., Rouhi, M., Sadeghi, E., Sarlak, Z., Moghadam, A. and Mohammadi, R. 2021. Effects of Olibanum essantial oil on physicochemical, structural, antioxidant and microbial characteristics of Gelatin edible films. Iranian journal of nutrition science and food technology. 15(4): 93-102.
13.Ejaz, M., Arfat, YA., Mulla, M., and Ahmed, J. 2018. Zinc oxide nanorods/clove essential oil incorporated Type B gelatin composite films and its applicability for shrimp packaging. Food Packaging and Shelf Life. 15:113-21.
14.Alparslan, Y., Yapıcı, HH., Metin, C., Baygar, T., Günlü, A., and Baygar, T. 2016. Quality assessment of shrimps preserved with orange leaf essential oil incorporated gelatin. LWT-Food Science and Technology. 2016;72:457-66.
15.Hosseini, M., Rahimi, Z. and saifi, T. 2023. Production of edible film based on gelatin containing thyme essential oil: investigation of its physicochemical, mechanical, antioxidant and microbial properties. Iranian food science and technology. 20(135): 129-139.
16.Han, JH. 2003. Antimicrobial food packaging. Novel food packaging techniques. 8:50-70.
17.Langroodi, AM., and Hossein, Tajik. 2017. Antimicrobial effects of hydroalchol sumac extract with chitosan containing zataria multiflora boiss essential oil on beef meat in normal and modified atmosphere packaging. The Journal of Urmia University of Medical Sciences. 28(3):192-205
18.Piñeros-Hernandez, D., Medina-Jaramillo, C., López-Córdoba, A. and Goyanes, S. 2017. Edible cassava starch films carrying rosemary antioxidant extracts for potential use as active food packaging. Food Hydrocolloids. 63: 488-495.
20.Pinotti, A., García, M., Martino, M. and Zaritzky, N. 2007. Study on microstructure and physical properties of composite films based on chitosan and methylcellulose. Food Hydrocolloids. 21: 66-2.
21.Ahmad, M., Benjakul, S., Prodpran, T., and Agustini, TW. 2012. Physico-mechanical and antimicrobial properties of gelatin film from the skin of unicorn leatherjacket incorporated with essential oils. Food Hydrocolloids. 28(1):189-199.
22.Shojaee-Aliabadi, S., Hosseini, H., Mohammadifar, M A., Mohammadi, A., Ghasemlou, M., Ojagh, SM., Hosseini, S.M. and Khaksar R. 2013. Characterization of antioxidant-antimicrobial κ-carrageenan films containing Satureja hortensis essential oil. International journal of biological macromolecules. 52: 116-124.
23.Jamróz, E., Juszczak, L., and Kucharek, M. 2018. Investigation of the physical properties, antioxidant and antimicrobial activity of ternary potato starch-furcellaran-gelatin films incorporated with lavender essential oil. International journal of biological macromolecules. 114:1094-101.
24.Cheng, S., Wang, W., Li, YGao.G., Zhang, K., and Zhou, J. 2019. Cross-linking and film-forming properties of transglutaminase-modified collagen fibers tailored by denaturation temperature. Food chemistry. 271:527-35.
25.Hosseini, SF., Rezaei, M., Zandi, M. and Farahmandghavi, F. 2015. Bio-based composite edible films containing Origanumvulgare L. essential oil. Industrial Crops and products. 67: 403-413.
26.Fernández-Cervera, M., Heinämäki, J., Krogars, K., Jörgensern, A. C., Karjalainen, M. and Iraizoz-Colarte, A. 2004. Solid-state and mechanical properties of aqueous chitosan- amylose starch films plasticized with polyols. Journal of Pharmaceutical Science and Technology. 5: 1-6.
27.Tongnuanchan, P., Benjakul, S., and Prodpran, T. 2012. Properties and antioxidant activity of fish skin gelatin film incorporated with citrus essential oils. Food Chemistry. 134, 1571–1579. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 199 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 232 |