
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,489 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,610,051 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,200,559 |
طراحی و ساخت، آزمون و ارزیابی سامانه پیشسرمایش محصولات باغی به روش هوادهی اجباری | ||
نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی | ||
مقاله 7، دوره 11، شماره 2، بهمن 1398، صفحه 95-108 اصل مقاله (1.25 M) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejfpp.2020.12961.1417 | ||
نویسندگان | ||
سید صادق سیدلو هریس* 1؛ حبیبه نعلبندی2؛ یاور کیومرثی3 | ||
1عضو هیات علمی | ||
2عضو هیات علمی دانشگاه | ||
3گروه مهندسی بیو سیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: میوهها و سبزیها از جمله مهمترین محصولات باغی هستند که نقش مهمی در تأمین نیاز غذایی و سلامت انسان دارند که در دوره پس از برداشت، بخش قابلتوجهی از آنها از بین میرود. یکی از فرآیندهایی که نقش بسیار موثری در کاهش ضایعات محصولات باغی دارد فرآیند پیشسرمایش است. هدف از این تحقیق طراحی و ساخته سامانه پیشسرمایش محصولات باغی به روش هوادهی اجباری بود. مواد و روشها: در این تحقیق سامانه پیشسرمایش محصولات باغی به روش هوادهی اجباری، مطابق با الگوهای تجاری موجود، طراحی و ساخته شد. برای ارزیابی عملکرد سامانه، فرآیند پیشسرمایش هلو اجرا شد. بنابراین پالتهای متشکل از سه نوع جعبهی تجاری هلو شامل جعبه تک ردیفه محصول با شانه محافظ 15 تایی، جعبه دو ردیفه و سه ردیفه بدون شانه محافظ به صورت پالت مورد استفاده قرار گرفتند و یکنواختی سرمایش میوهها در نقاط مختلف پالت بررسی شد. همچنین اثر دبی هوای سرد نیز در سه سطح شامل 5/0، 1 و 5/1 لیتر در ثانیه به ازای هر کیلوگرم محصول روی عملکرد سامانه مورد ارزیابی قرار گرفت. یافتهها: نتایج حاکی از آن بود که در سامانه توسعه داده شده در ابعاد مفروض و قدرت سرمایش تا صفر درجه سانتیگراد، توزیع هوای سرد در اطراف سامانه پیشسرمایش و در داخل همه جعبههای موجود در پالت یکنواخت بود. از بین مشخصههای مورد مطالعه، دبی هوای سرد اثر معنیداری روی متوسط زمان ام سرمایش و انحراف استاندارد زمان ام سرمایش میوههای هلوی موجود در نقاط مختلف پالت داشت. بطوریکه با سه برابر شدن دبی هوای سرد، انحراف استاندارد زمان ام سرمایش میوهها 59 درصد کاهش یافت. همچنین نوع جعبه اثر معنیداری بر روی متوسط زمان ام سرمایش میوهها داشت و کمترین و بیشترین زمان سرمایش به ترتیب متعلق به جعبه سه ردیفه و جعبه یک ردیفه بود ولی اثر آن بر روی انحراف استاندارد معنیدار نبود. نتیجهگیری: این سامانه قابلیت ایجاد و توزیع جریان یکنواخت هوای سرد را در بین جعبههای مختلف میوهی هلو، موجود در نقاط مختلف پالت دارا میباشد. با توجه به عدم وجود اختلاف معنیدار بین زمان سرمایش مرتبط با دبی 1 و 5/1 لیتر در ثانیه و نیز به دلیل مصرف انرژی بالاتر متناظر با دبیهای بالاتر، استفاده از دبی 1 لیتر در ثانیه به ازای هر کیلوگرم محصول توصیه میشود. با اینکه جعبه سه ردیفه کمترین زمان سرمایش را دارا بود ولی به لحاظ اهمیت محافظت محصول حساسی مانند هلو از صدمات مکانیکی، کاربرد جعبههای یک ردیفه نسبت به آن دارای ارجحیت میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
هلو؛ طراحی؛ سامانه پیشسرمایش؛ هوادهی اجباری؛ یکنواختی سرمایش | ||
مراجع | ||
1.Barbin, D.F., Neves Filho, L.C., and Silveira Junior, V. 2012. Portable forced-air tunnel evaluation for cooling products inside cold storage rooms. Int. J. Refrig. 35: 202-208. 2.Chakraverty, A., Paul, S.R. 2001. Post-harvest Technology: Cereals, Pulses and Vegetables, Sci. Publ., India 3.Delele, M.A., Ngcobo, M.E.K., Getahun, S.T., Chen, L., Mellmann, J., and Opara, U.L. 2013. Studying airflow and heat transfer characteristics of a horticultural produce packaging system using a 3D CFD model. Part I: Effect of package design. Int. J. Postharvest Biology and Tech. 36: 536-545. 4.Duret, S., Hoang, H.M., Flick, D., and Laguerre, O. 2014. Experimental characterization of airflow, heat and mass transfer in a cold room filled with food products. Int. J. Refrig. 46: 17-25.
5.Elansari, A.M. 2009. Design of portable forced-air precooling cooling system. J. the Saudi Society of Agri. Sci. 8(2): 1-16. 6.FAO. 2013. Food wastage footprint impacts on natural resources, Summary Report. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome, pp 61. http://www.fao.org/docrep/018/i3347e/i3347e. pdf 7.Green, T. 1997. Mobile forced Air Cooling service. 5436 North Sunrise Ave, Fresno, California. Personal contact. 8.Kitinoja, L., and Thompson, J.F. 2010. Pre-cooling systems for small-scale producers. Stewart Postharvest Review. 6(2):1-14. 9.Kumar, R., Kumar, A., and Murthy, U.N. 2008. Heat transfer during forced air precooling of perishable food products. Biosystems Eng. 99: 228-233. 10.Talbot, M.T., and Flitecher, J.H. 1993. Design and development of portable forced-air cooler. Proc. Florida State Horticultural Society. 106: 249-255. 11.Thompson, J.F., Brecht, P.E., and Hinsh, T. 2002. Refrigerated trailer transport of perishable products. Agriculture and Natural Resources, University of California, Davis (CA), Publication no. 21614. 12.Vigneault, C. 2006. Traceability: the key tool for integrated quality management. Stewart Postharvest Review 2(3): 1-3.
13.Vigneault, C., Thompson, J., Stefanie, Wu., S., Hui, K.P.C., and LeBlanc, D.L. 2009a. Designing container for handling fresh horticultural produce. In N. Benkeblia (3Ed), Postharvest Technologies for Horticultural Crops. University of California. 2: 25–47.
14.Yang, Z., Zheng, M., Zhao, C., and Chen, Y. 2007. Study on forced-air precooling of longan. American Society of Agri. Biolog. Eng. 5 pp. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 468 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 356 |