
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,615,887 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,206,029 |
اثر آنتی اکسیدانی عصاره متانولی و استونی برگ زیتون بر ماندگاری روغن سویا | ||
نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی | ||
مقاله 3، دوره 11، شماره 1، تیر 1398، صفحه 33-47 اصل مقاله (476.44 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejfpp.2019.13219.1428 | ||
نویسندگان | ||
حسین جلالی1؛ سیدحمیدرضا ضیاءالحق* 2؛ عبدالرضا محمدی نافچی3؛ محمد کاظمی الموتی4 | ||
1استادیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان. | ||
2استادیار،بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان (شاهرود)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شاهرود، ایران | ||
3دانشیار، گروه صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان. | ||
4دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: اکسایش چربیها تحت تاثیر عوامل داخلی و خارجی متعددی صورت میگیرد. محصولات اولیه حاصل از اکسید شدن چربیها فاقد مزه و بو بوده و تجزیه شدن این ترکیبات و تولید محصولات ثانویه حاصل از اکسایش باعث ایجاد عطر و طعم نامطلوب در روغنها میگردد. این مسئله در صنعت غذا بسیار مورد توجه است، زیرا باعث کاهش مدت ماندگاری و غیر قابل مصرف شدن این محصولات میشود. در اثر اکسایش چربیها در طی واکنشهای زنجیرهای، رادیکالهای آزاد تولید میشوند و از این رو برای جلوگیری از ایجاد رادیکالهای آزاد، از آنتیاکسیدانهای سنتزی استفاده میشود که فرار و حساس به گرما بوده و استفاده از آنها سلامتی انسان را تهدید کرده و باعث بروز سرطان میشوند. پلیفنولها ترکیبات آنتیاکسیدانی هستند و قادرند رادیکالهای آزاد را جذب نمایند. با توجه به فوایدی که پلیفنولها در سلامتی انسان دارند، روغنهای گیاهی غنی از پلیفنولها میتوانند درافزایش سلامت بشر نیز تاثیر گذار باشند. لذا در این پژوهش، هدف بررسی امکان استفاده از عصاره طبیعی استخراج شده از برگ زیتون به منظور جلوگیری از اکسایش روغن سویا و مقایسه آن با آنتیاکسیدانهای سنتزی میباشد. مواد وروشها: در این پژوهش ترکیبات فنولی برگ دو واریته زیتون ماری و زرد با استفاده از دو حلال متانول و استون و به کمک دستگاه فراصوت استخراج شدند. محتوای ترکیبات فنولی با روش فولین و فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها به دو روش DPHH و قدرت احیاکنندگی اندازهگیری شد. برای بررسی اثر آنتیاکسیدانی غلظتهای مختلف عصارهها بر پایداری اکسایشی روغن سویا، از اندازهگیری عدد پراکسید و شاخص مواد واکنش دهنده با اسید تیوباربیتوریک استفاده گردید. یافتهها: بیشترین مقدار ترکیبات فنولی از زیتون ماری استخراج گردید (382/101 میلیگرم در گرم عصاره). نتایج این پژوهش نشان داد که عصاره متانولی واریته ماری فعالیت آنتیاکسیدانی بهتری نسبت به سایر آنتیاکسیدانهای طبیعی مورد مطالعه در این پژوهش دارد، همچنین مشاهده شد که قدرت مهارکنندگی رادیکال DPPH با افزایش غلظت ارتباط مستقیم دارد. در مرحله بعد عصاره متانولی واریته ماری، در سه سطح 100، 200 و 500 پی.پی.ام. و آنتیاکسیدانهای BHT و TBHQ در دوسطح 100 و 200 پی.پی.ام. به نمونه روغن سویا بدون آنتیاکسیدان افزوده شدند. نتیجه گیری: بیشترین بازده استخراج ترکیبات فنولی مربوط به واریته ماری با حلال متانول میباشد. عصاره متانولی واریته ماری فعالیت آنتیاکسیدانی بهتری نسبت به سایر آنتیاکسیدانهای طبیعی دارد. همچنین نتایج نشان داد که قدرت مهارکنندگی رادیکالهای آزاد با افزایش غلظت عصارهها ارتباط مستقیم دارد. عصاره متانولی واریته ماری در غلظت 500 پی.پی.ام. در بازههای زمانی نگهداری، قابلیت رقابت با آنتیاکسیدانهای سنتزی در غلظتهای 100 و 200 پی.پی.ام. را دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
برگ زیتون؛ ترکیبات فنلی؛ روغن سویا؛ فراصوت؛ فعالیت آنتی اکسیدانی | ||
مراجع | ||
1. Abutalebian, M. 2006. The extraction of phenolic compounds from peppermint, pennyroyal and sweet basil and comparison of their antioxidative effect insunflower oil, M.Sc. Thesis of food science and technology. Isfahan University of Technology. 2. Bouaziz, M., and Sayadi, S. 2005. Isolation and evaluation of antioxidants from leaves of a Tunisian cultivar olive tree, European Journal of Lipid Science and Technology, 107:7-8, 497–504. 3. Ghaderi ghahfarokhi, M., Alami, M., Sadeghi Mahoonak, A.R., Azizi, M.H., and Ghorbani, M. 2012. Effects of phenolic compounds extraction from acorn fruit’s (quercus branti var persica lindl.) With different solvents on antioxidant activity in oxidative stability of sunflower oil. Iranian journal of medicinal and aromatic plants. 28:1(55), 52-79. (In Persian) 4. Gharahkhani, M., Ghorbani, M., Ebrahimzadeh, M., Jafari, S., and Sadeghmahoonak, A. 2009. Effect of nettle (Urtica dioica) leaves extract on the inhibition of soybean oil oxidation. Electronic journal of food processing and preservation. 1:2, 85-102. (In Persian) 5. Giese, J. 1996. Antioxidants. Tools for preventing lipid oxidation. Food Technology. 50: 73–81. 6. Guinda, Á. 2006. Use of solid residue from the olive industry. Grasas y aceites. 51(1): 107-115 7. Goli, AH., Barzegar, M., and Sahari, M.A. 2005 .Antioxidant activity and totalphenolic compounds of pistachio (Pistachia vera) hull extracts. Food Chemistry. 92: 521-525. 8. Kris-Etherton, P.M., Hecker, K.D., Bonanome, A., Coval, S.M., Binkoski, A.E., Hilpert, K.F., Griel, A.E., and Etherton, T.D. 2002. Bioactive compounds in foods: Their role in the prevention of cardiovascular disease and cancer. The American Journal of Medicine. 113:9B, 71–88. 9. Kulisic, T., Radonic, A., Katalinic, V., and Milos, M. 2004. Use of different methods for testing antioxidative activity of oregano essential oil. Food chemistry. 85(4): 633-640. 10.Lolos, M., Oreopoulou, V., and Tzia, C. 1999. Oxidative stability of potato chips: effect of frying oil type, temperature and antioxidants. Journal of the Science of Food and Agriculture. 79(11): 1524– 1528. 11.Lujan, R., and Castro, M.D. 2006. Superheated liquid extraction of oleuropein and related biophenols from olive leaves. Journal of Chromatography A. 1136(2): 185–191. 12.Mahdavian Mehr, H., and Hadadkhodaparast, M. 2008. Evaluating the use of olive leaves extract as a source of poly phenols on the oxidative stability and antioxidant activity of commercial vgetable oils. First symposium on olive oil. Tehran. Iran. P. 224-229 (In Persian) 13.Mohamed, R.‚ Pineda, M., and Aguilar, M. 2007. Antioxidant capacity of extracts from wild and crop plants of mediterranean region. Journal of Food Science. 72, 59-63. 14.Parizan, T., Elhamirad, A.H., Estiri, S.H., and Armin M. 2011. Assessing antioxidant activity methanol extract of senna leaf and its effect on the stability of soybean oil. Inovations in fod science and technology. 3:1(7): 51-59. (in Persian) 15.Parvaneh, V. 2010. Quality control and chemical analysis of foods. Tehran university press. 325p. (in Persian) 16.Rafiei1, Z., Jafari, S.M., Alami, M., and Khomeiri, M. 2011. Antioxidant Properties of Olive Leaf Extract and its Application in Sunflower Oil. Journal of food research (university of tabriz). 21:1, 11-23. (In Persian) 17.Ryan, D., and Robards, K. 1998. Phenolic compounds in olives. Analyst.123, 31-44. 18.Salta, F.N., Mylona, A., Chiou, A., Boskou, G., and Andrikopoulos, N.K. 2007. Oxidative Stability of Edible Vegetable Oils Enriched in Polyphenols with Olive Leaf Extract. Food Science and Technology International. 13(6): 413-421. 19.Samad Louei, H.R., Azizi, M.H., and Barzegar, M. 2007. Antioxidative effect of pomegranate seed phenolic componends on soybean oil. Journal of agricultural sciences and natural resources. 14:4, 193-200. (In Persian) 20.Shahid, I., and Bhanger, M. 2007. Stabilization of sunflower oil by garlic extract during accelerated storage. Food Chemistry. 100 (1): 246-254. 21.Sikorski, P.E. 2003. Chemical and functional properties of food components, 2thED, CRC Press LLC, New York. 22.Trichopoulou, A., and Lagiou, P. 1997. Healthy traditional Mediterranean diet: Anexpression of culture, history and lifestyle. Nutrition Reviews. 55(11): 383–389. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 700 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 538 |