
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,503 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,659,307 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,260,642 |
اثر کاربرد کودهای آلی، زیستی و شیمیایی بر خصوصیات کمی زرشک بیدانه در سال آور | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 7، دوره 25، شماره 1، اردیبهشت 1397، صفحه 87-100 اصل مقاله (864.81 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2018.13827.2239 | ||
نویسندگان | ||
امین زارع1؛ محمد رضا اصغری پور* 1؛ براتعلی فاخری2 | ||
1دانشگاه زابل | ||
2هیئت علمی | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: برای داشتن یک نظام کشاورزی پایدار، استفاده از نهادههایی که جنبههای بوم شناختی را بهبود بخشند و مخاطرات محیطی را کاهش دهند، ضروری بهنظر میرسد. گیاه زرشک از قرنها پیش در اکثر کشورها برای مصرف خوراکی بهعنوان چاشنی غذاها و همچنین بهعنوان دارو برای کاهش فشار خون، تقویت قلب، تسکین حرارت معده و بند آمدن سیلان خون بواسیر، استفاده میشده است. همچنین، میوه زرشک طبیعتی سرد و خشک دارد، صفرابر و مدر است، از خونریزی مزمن جلوگیری میکند و برای تقویت و رفع انسداد کبد بسیار نافع است (31). این گیاه در ایران پراکنش زیادی دارد و در شیبهای تند بهویژه خاکهای آهکدار در آذربایجان، گیلان، مازندران، گلستان، تهران، خراسان (قاین، سربیشه، سلمآباد، درگز) و فارس دیده میشود (44). شهرستانهای قاین و بیرجند در استان خراسان جنوبی بیش از 97 درصد سطح زیرکشت زرشک کشور و تولید 95 درصد از زرشک دنیا را دارا می باشد (20). مواد و روشها: این آزمایش بهصورت کرتهای خردشده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، در باغی تجاری در شهرستان قاینات، در سال زراعی 1394-1395 اجرا شد. کرتهای اصلی آزمایش شامل چهار ترکیب کودی شامل عدم مصرف کود، مصرف کود شیمیایی، کود آلی (گاوی) و کاربرد 50 درصد کود شیمیایی + 50 درصد کود آلی بودند. کرتهای فرعی نیز شامل عدم مصرف کود زیستی و اسیدهیومیک، کود زیستی فسفاتبارور2، اسید هیومیک و کاربرد توام کود زیستی + اسید هیومیک بود. یافتهها: تیمارهای مورد مطالعه اثر معنیداری بر تمام صفات اندازه گیری شده داشت. بهطوری که کاربرد توام کودهای شیمیایی و دامی همراه با کود آبیاری اسید هیومیک و فسفات بارور2 بیشترین میانگینها را از نظر طول حبه و برگ، وزن تر و خشک 100 حبه، عملکرد تر و خشک حبه و عملکرد تر شاخههای بارور داشت. استفاده از کود آلی با کود آبیاری اسید هیومیک و فسفاتبارور2 موجب تولید بیشترین تعداد حبه در خوشه، خوشه در شاخه و تعداد شاخههای بارور گردید. بیشترین تعداد شاخههای فصل جاری و نسبت شاخههای بدون بار به شاخههای بارور نیز به کاربرد کود شیمیایی به همراه کود آبیاری اسید هیومیک و فسفاتبارور2 اختصاص داشت. عملکرد خشک حبه (عملکرد اقتصادی) در شرایط استفاده توام کودهای شمیایی و دامی با اسید هیومیک و فسفاتبارور2، حدود 48/10 درصد نسبت به تیمار کود آلی + اسیدهیومیک + فسفات بارور2، حدود 11/20 درصد نسبت به تیمار کود شیمیایی + اسیدهیومیک + فسفاتبارور2 و 30/27 درصد نسبت به شاهد (عدم مصرف کود) افزایش یافت. نتیجهگیری: با توجه به نتایج به دست آمده از این آزمایش، تیمار کاربرد تلفیقی کود آلی و شیمیایی به همراه اسیدهیومیک و فسفات بارور 2 حداکثر طول حبه و برگ، وزن تر و خشک 100 حبه، عملکرد تر و خشک حبه، عملکرد تر محصول با شاخه را نشان داد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسید هیومیک؛ تغذیه تلفیقی؛ عملکرد کمی؛ قاینات؛ کود دامی | ||
مراجع | ||
1. Abdel-Sabour, M.P. and Abo-Seoud, M.A. 1996. Effects of organic waste compost addition on sesames growth, yield and chemical composition. Agric. Ecosyst. Enviro. 60(2-3): 157-164. 2. Abdel-Sattar, M., EL-Tanany, M. and EL-Kouny, H.M. 2011. Reducing mineral fertilizersby using organic manure to improve Washington Navel orange productivity and sandy soilcharacteristics. Alexandria Sci. Exchange J. 32(4): 372-380. 3. Akhlaghi Amiri, N. and Asadi Kangarshahi, A. 2010. A study on the effect of auxin, sucrose and nutrition on Citrus unshiu fruiting pattern. Plant Prod. Res., 17(3): 52-39. (In Persian) 4. Alemardan, A., Asadi, W., Rezaei, M., Tabrizi, L. and Mohammadi, S. 2013. Cultivation of Iranian Seedless barberry (Berberis integerrima ‘Bidaneh’): A medicinal shrub. Ind. Crop.Prod. 50: 276-287. 5. Asadi Kangarshahi, A. and Akhlaghi Amiri, N. 2008. Decrease of alternate bearing in Satsuma mandarin (Citrus unshiu) by balance nutrition and urea foliar application. Proceeding of the 11th International Citrus Congress. Wuhan. China. 108. (In Persian) 6. Ayas, H. and Gulser, F. 2005. The effect of sulfur and humic acid on yield components and macronutrient contents of spinach. J. Biologic. Sci. 5(6): 801-804. 7. Balandrey, A. 1995. Effects of Hyperbaric and Ethephonic Acid on Fruit Properties and Easeof Harvesting Barberry. Iranian Scientific and Industrial Res Organization. Center of Khorasan. (In Persian) 8. Besford, R.T. and Maw, G.A. 1976. Effect of potassium nutrition on some enzymes of the tomato plant. Ann. Bot. 40: 461-471. 9. Birjely, H.M.S. and Al-Atrushy, S.M.M. 2017. Effect of some organic and non-organic fertilizers on some parameters of growth and berries quality of grape cv. Kamali. Kufa J. for Agric Sci., 9(3): 262-274. 10. Bockman, O.C. 1997. Fertilizers and biological nitrogen fixation as sources of plant nutrients: Perspectives for future agriculture. Plant Soil. 194: 303-334. 11. Climatic characteristics of Iranian cities. 2016. National Meteorological Center. 12. Elhassan, A.A.M., Eltilib, A.M.A., Ibrahim, H.S. and Hashim, A.A. 2006. Effect of different fertilizers on yield and quality of ‘Foster’ grapefruit. Agric Res and Technol Corporation Unit, Wad Medani. Sudan. 4: 42-48. 13. El-Komy, H.M.A. 2005. Co-immobilization of Azospirillum lipoferum and Bacillus megaterium for successful phosphorus and nitrogen nutrition of wheat plants. Food Tech. Biotechnol., 43(1): 19-27. 14. F.A.O. 2016. Fruit production analysis. In: http://www.faostat.fao.org. Access Date: 10. Dec. 2016. 15. Faraji, S., Rafieeial-Hosseini, M. and Abbasi Sorki, A. 2015. The Effect of Separate and Combined Application of Organic, Biological, and Chemical Fertilizers on Some Quantitative and Qualitative Characteristics of Sugar Beet. Agric Crop Manag. 17(3): 789- 800. (In Persian) 16. Farjami, A.A. and S.M., Nabavi Kalat 2014. Effect of Humic Acid and Phosphorus on the Quantity and Quality of Marigold (Calendula officinalis L.) Yield. J. Crop Ecophysiol. 7(4): 443-452. (In Persian) 17. Goldschmidt, E.E. and Golomb, A. 1982. The carbohydrate balance of alternate bearing citrus trees and the significance of reserves for flowering and fruiting. Amer. J. Soc. Hort. Sci., 107: 206-208. 18. Gupta, M.L., Prasad, A., Ram, M. and Kumar, S. 2002. Effect of the vesicular-arbuscular mycorrhizal (VAM) fungus Glomus fasiculatum on the essentialoil yield related characters and nutrient acquisitionin the crops of different cultivars of menthol mint (Mentha arvensis) under field conditions. Biores. Tech. 81: 77-79. 19. Haggag, L.F., Maksoud, M.A. and El-Barkouky, F.M. 1995. Alternate bearing of balady mandarin as influenced by nutritional status of tree. Ann. Agric. Sci. Cairo. 40: 759-64. 20. Hasani, M., Zamani, Z., Savaghebi, G.H. and Tabatabaei, S. 2013. The effect of urea and Manure on the Concentration of Livestock Elements, Function and Quality of Pomegranate fruit. J. Plant Prod. Res. 20(2): 1-18. (In Persian) 21. Hesami, M. and Aliabaday, S. 2012. Berberis use traditional Drtb. National Seminar on Natural Products and Medicinal Plants, J. North Khorasan Univ Med Sci. Exclusive Magazine Conference: 31p. 22. Heydari, S., Marashi, S.H., Farsi, M. and Mirshamshi Kakhki, A. 2009. Study of the diversity of wild and agricultural masses of barberry in Khorasan province by using morphological markers and evaluating its effectiveness in systematic studies. Iran J. Agric. Res. 7(2): 401-410. (In Persian) 23. Kaffi, M., Rashed Mohassel, M.H., Balandrey, A., Karbasi, A., Marashi, S.H. and Maskouki, A. 2002. Barberry: production and processing technology. First edition, Ferdowsi University Press, Mashhad, Iran. 210p. (In Persian) 24. Kamyab, F., Abedini, M. and Khezri, M. 2016. The effect of hand and chemical thinning on some quantitative and qualitative characteristics of barberry fruit. Agric. Crop Manag. 18(1): 31- 44. (In Persian) 25. Koocheki, A, Jahan, M. and Nassiri Mahallti, M. 2008. Effects of arbuscular mycorrhizal fungi and free-living nitrogen-fixing bacteria on growth characteristic of corn (Zea mays L.) under organic and conventional cropping systems. 2nd Conference of the International Society of Organic Agriculture Research (ISOFAR). Modena. Italia. 26. Kumar, T.S., Swaminathan, V. and Kumar, S. 2009. Influence of nitrogen, phosphorus and biofertilizers on growth, yield and essential oil constituents in ratoon crop of davana (Artemisia pallens Wall.). Electronic J. Envir. Agric. Food Chem. 8(2): 86-95. 27. Leonel, S. and Tecchio, M.A. 2009. Cattle manure fertilization increases fig yield. Sci. Agric. 66(6): 806-811. 28. Mahmood Shah, S., Wisal Mohammad, S., Azam Shah, S. and Nawaz, H. 2006. Integrated nitrogen management of young deciduous apricot orchard. Soil Environ., 25(1): 59-63. 29. Majidi, A. 2014. The effect of integrated nutrition management system on some qualitative and quantitative apples characteristics. Appl. Soil Res., 2(2): 92- 103. (In Persian) 30. Mansour, A.E.M., and Shaaban, E.A. 2007. Effect of different source of mineral N applied with organic and bio-fertilizers on fruiting of Washington Navel orange tree. J. Appl. Sci. Res., 3(8): 764-769. 31. Martynov, E.G., Stroev, E.A. and Peskov, D.D. 1984. Polysaccharides of Berberis vulgaris L. Chem. Nat. Compound., 20(1): 99-100. 32. Milosevic, T. and Milosevic, N. 2009. The effect of zeolite, organic and inorganic fertilizers on soil chemical properties, growth and biomass yield of apple trees. Plant Soil Environ. 55(12): 528–535. 33. Mirheidar, H. 1993. Herbal medicine: Application of plants in the prevention and treatment of diseases. Volume II. Islamic Culture Publishing Office. Tehran. 284p. (In Persian) 34. Nardi, S., Pizzeghello, D., Muscolo, A. and Vianello, A. 2002. Physiological effects of humic substances on higher plants. Soil Biology and Biochemistry, 34: 1527-1536. 35. Nemati, M. and Dahmardeh, M. 2015. Effect of manure and biological fertilizers application on yield and morphological indices of sour tea (Hibiscus sabdariffa L.). J. Agric. Eco. 7(1): 62-73. (In Persian) 36. Omidbaigi, R. and Nobakht, A. 2001. Nitrogen fertilizer affecting growth, seed yield and active substances of Milk thistle. Pak. J. Biol. Sci. 4: 1345-1349. 37. Panicker, G.K., Sims, C.A., Silva, J.L. and Matta, F.B. 2009. Effect of worm castings, cow manure, and forest waste on yield and fruit quality of organic blueberries grown on a heavy soil. Acta Hort., 841: 581-584. 38. Prasad, R. 1996. Cropping systems and sustainability of agriculture. Indian Farming. 46: 39-45. 39. Rezvantalab, N., Pirdashti, H., Bahmanyar, M.A. and Abbasian, A. 2008. Study some of yield and yield component of corn (Zea mays L.) response to different types and rates of organic and chemical fertilizers. J. Agric. Sci. Nat. Res. 15(5): 139-147. 40. Salehi, A., Fallah, S., Iranipour, R. and Abbasi Soorki, A. 2014. The effect of time of use of fertilizer in combination with cow manure on growth, yield and yield components of black nile (Nigela sativa L.). J. Agric. Eco., 6: 495 -507. (In Persian) 41. Sokhan-sanj, M. 2001. Supply of products free of residual chemicals. Agric Logistics Monthly. 11: 6- 9. (In Persian) 42. Statistics of the Ministry of Jihad-e-Agriculture. 2015. Volume III. Horticultural crops. Deputy Director of Planning and Economics, Center for Information and Communication Technology. (In Persian) 43. Wani, I.A., Bhat, M.Y., Mehraj, S. and Wani, S.A. 2017. The beneficial effects of minimizing mineral fertilization on four walnut selections by different sources of organic manures in relation to yield and quality. Int. J. Current Microbiol. Appl. Sci. 6(3): 1092-1103. 44. Wu, S.C., Caob, Z.H., Lib, Z.G., Cheunga, K.C., and Wong, M.H. 2005. Effects of biofertilizers containing N-fixer, P and K Solubilizers and AM fungi on maize growth: a greenhouse trial. Geoderma. 125: 155-166. 45. Yamanishi, O. 1995. Trunk strangulation and winter beating effect on carbohydrate level and its relation with flowering, fruiting and yield of Tosa Buntan pummelo grown in plastic house. J. Hort. Sci. 70: 85-95. 46. Yang, Y.H., Jiang, P.A., Ai, E.K. and Zhou, Y.Q. 2005. Effects of planting Medicago sativa L. on soil fertility. Arid Land Geograph., 28: 248-251. 47. Zargari, A. 1992. Medicinal plants in Iran. Fifth Edition. Tehran Univ Press.Vol 4. 28-42. (In Persian) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 708 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 696 |