
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,489 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,605,168 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,198,622 |
اثر کسر آبیاری تنظیم شده بر ویژگیهای رویشی، میوهشناختی و عملکردی زیتون رقم آمفیسیس | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 5، دوره 25، شماره 1، اردیبهشت 1397، صفحه 63-72 اصل مقاله (158.66 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2018.13747.2230 | ||
نویسندگان | ||
رحمت اله غلامی* ؛ ابو المحسن حاجی امیری | ||
بخش تحقیقات علوم زراعی - باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران. | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: زیتون درختی همیشه سبز و مقاوم به خشکی است که اغلب برای تهیه کنسرو و روغن در مناطقی با محدودیت منابع آبی کشت میشود. به دلیل وجود شرایط مناسب برای پرورش زیتون و نیاز کشور به تولید روغن، این محصول از نظر اقتصادی اهمیت زیادی دارد. با توجه به خطر جدی خشکی و کمبود آب، تامین آب مورد نیاز درختان یکی از محدودیتهای اصلی برای توسعه کشت زیتون است که در چند سال اخیر، استفاده از روشهای مناسب در بهرهبرداری بهینه از منابع آبی مانند استفاده از ارقام مقاوم، تعیین زمانهای بحرانی آبیاری، استفاده از مالچ و استفاده از تنظیم کنندههای رشد کاهش دهنده تعرق برای صرفهجویی در مصرف آب مورد توجه قرار گرفته است. در این بین، راهبرد کم آبیاری یک راه حل مناسب در باغبانی بوده تا کارآیی مصرف آب را بهبود بخشد. در این روش آبیاری بر اساس حفظ وضعیت آبی داخل گیاه با توجه به حداکثر پتانسیل آب در مراحل ویژهای از چرخه گیاه به ویژه زمانیکه رشد میوه کمترین حساسیت را به تنش خشکی دارد، انجام میشود. تاکنون پژوهشهای بسیاری در مورد اثر تیمارهای خشکی و کم آبیاری بر رشد رویشی گیاهان زیتون به صورت گلدانی در مورد گیاهان یک تا چند ساله زیتون صورت گرفته است. لذا با توجه به کشت زیتون در شرایط آب و هوایی مختلف و نقاط مختلف کشور و تهدید خشکی و کم آبی ضروری است این موضوع روی درختان بارور در مناطق مختلف کشور مورد بررسی قرار گیرد. لذا تعیین مراحل غیر حساس رشدی میوه به کسر آبیاری تنظیم شده به ویژه در شرایط کشت تجاری، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه تیمارهای کم آبیاری تنظیم شده و آبیاری کم بر ویژگیهای رشدی و زایشی زیتون در شرایط مزرعه صورت گرفته است. مواد و روشها: پژوهش حاضر در ایستگاه تحقیقات زیتون دالاهو واقع در استان کرمانشاه، در سال زراعی 95-94 انجام گرفت. این پژوهش در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار و شش رژیم آبیاری انجام شد. مواد آزمایشی این پژوهش درختان 16ساله زیتون آمفیسیس بودند. تیمارهای آبیاری شامل آبیاری به میزان100 درصد نیاز آبی درختان زیتون در طول فصل (شاهد)، تامین آبیاری به میزان 25 درصد در طول مدت سخت شدن هسته و 100 درصد در سایر مراحل رشد میوه، تامین آبیاری به میزان 75 درصد از سخت شدن هسته تا برداشت محصول و 100 درصد در سایر مراحل رشد میوه، تامین آبیاری به میزان 25 درصد در طول مدت تغییر رنگ میوه و 100 درصد در سایر مراحل رشد میوه، آبیاری به میزان 60 درصد نیاز آبی درختان زیتون طی کل فصل و شرایط دیم، با سامانه آبیاری قطرهای اعمال گردید. درختان به فاصله 6×6 کشت شده بودند و هر واحد آزمایشی شامل سه درخت بود. یافتهها: نتایج نشان داد که تامین آبیاری به میزان 25 درصد در طول مدت سخت شدن هسته باعث افزایش عملکرد میوه و روغن، ابعاد میوه و درصد گوشت گردید و نیز تامین آبیاری به میزان 25 درصد آبیاری در مرحله تغییر رنگ میوه باعث افزایش درصد روغن در ماده تر و خشک و عملکرد روغن در هکتار گردید. نتیجهگیری: نتایج نشان داد که بهرهوری مصرف آب در تولید میوه و روغن در تیمار کسر آبیاری در طول تغییر رنگ میوه و سخت شدن هسته بالاتر از آبیاری کامل و دیگر تیمارها بود. در مجموع، کسر آبیاری در مرحله سخت شدن هسته و تغییر رنگ میوه بدون کاهش عملکرد میوه و نیز ابعاد میوه، بهرهوری مصرف آب را افزایش داد. | ||
کلیدواژهها | ||
زیتون؛ کم آبیاری تنظیم شده؛ روغن؛ خصوصیات میوه | ||
مراجع | ||
1.Arzani, K. and Arji, I. 2000. The effect of water stress and deficit irrigation on young potted olive cv. Local-Roghani Roodbar. Acta Hortic. 537: 879-885. 2.Bacelar, E.A., Santos, D.L., Moutinho- Pereira, J.M., Goncalves, B.C., Ferreira, H.F. and Correia, C.M. 2006. Immediate responses and adaptative strategies of three olive cultivars under contrasting water availability regimes: Changes on structure and chemical composition of foliage and oxidative damage. Plant Sci. 170: 596-605. 3.Berenguer, M.M.J., Gratten, S., Conne, J., Polito, V. and Vossen, P. 2002. Optimizing olive oil production and quality through irrigation management, university of California cooperative Extension and UC Davis.cesonoma,ucdavis.edu/files/51774-pdf. 4.Boughalleb, F. and Mhamdi, M. 2011. Possible involvement of proline and the antioxidant defense systems in drought tolerance of three olive cultivars grown under increasing water deficit regimes. Agric. J. 6(6): 371-391. 5.Calatrava, J. and Franco, J.A. 2011. Using pruning residues as mulch: Analysis of its adoptionand process of diffusion in Southern Spain olive orchards. J. Environ. Manage. 92(3): 620-629. 6.Chai, Q., Gan, Y., Zhao, C., Xu, H.L., Waskom, R.M., Niu, Y. and Siddique, K.H.M. 2015.Regulated deficit irrigation for crop production under drought stress. A review. Agron.Sustain. Dev. 21p. 7.Chalmers, D.J., Burge, G., Jerie, P.H. and Mitchell, P.D. 1986.The mechanism of regulation of Bartlett Pear fruit and vegetative growth by irrigation withholding and regulated deficitirrigation. J. Am. Soc. Hortic. Sci. 111(6): 904-907. 8.Correa-Tedesco, G., Rousseaux, M.C. and Searles, P.S. 2010. Plant growth and yield responses in olive (Olea europaea L.) to different irrigation levels in an arid region of Argentina. Agric. Water Manage. 97: 1829-1837. 9.Costa, J.M., Ortuno, M.F. and Chaves, M.M. 2007. Deficit irrigation as a strategy to savewater: Physiologyand potential application to horticulture. J. Integr Plant Biol. 49(10): 1421-1434. 10.Dell’Amico, J., Moriana, A., Corell, M., Giron, I.F., Morales, D., Torrecillas, A. and Moreno, F. 2012. Low water stress conditions in table olive trees (Olea europaea L.) duringpit hardening produced a different response of fruit and leaf water relations. Agric. Water Manage. 114: 11-17. 11.Elhami, B., Zaare-Nahandi, F. and Jahanbakhsh-Godehkahriz, S. 2015. Effect of sodium nitroprusside (SNP) on physiological and biological responses of olive (Olea europaea L. cv.Conservolia) under water stress. Int. J. Biosci. 6(4): 148-156. 12.Fereres, E. and Soriano, M.A. 2007. Deficit irrigation for reducing agricultural water use. J. Exp. Bot. 58: 147-159. 13.FAO. 2008. http//www.fao.org/nr/water/ETo.html. Accessed 27 November, 2014. 14.Giron, I.F., Corell, M., Galindo, A., Torrecillas, E., Morales, D., Dell’Amico, J., Torrecillas, F., Moreno, A. and Moriana, A. 2015. Changes in the physiological response between leaves and fruits during a moderate water stress in table olive trees. Agric. Water Manage., 148: 280-286. 15.I.O.O.C. 2002a. Methodology for the primary characterization of olive varieties. Project on conservation, characterization, collection of Genetic Resources in olive. 16.I.O.O.C. 2002b. Methodology for the secondary characterization (agronomic, phonological, pomological and oil quality) of olive varieties held in collection. Project on conservation, characterization, collection of Genetic Resources in olive. 17.Iniesta, F., Testi, L., Orgaz, F. and Villalobos, F.J. 2009. The effects of regulated and continuous deficit irrigation on the water use, growth and yield of olive trees. Eur. J. Agron. 30: 258-265. 18.Li, S.H., Huguet, J.G., Schoch, P.G. and Orlando, P. 1989. Response of peach tree growth and cropping to soil water deficit at various phonological stages of fruit development. J. Hortic. Sci. 64(5): 541-552. 19.Mezghani, M.A., Charfi, C.M., Gouiaa, M. and Labidi, F. 2012. Vegetative and reproductive behaviour of some olive tree varieties (Olea europaea L.) under deficit irrigation regimes in semi-arid conditions of Central Tunisia. Sci. Hortic. 146: 143-152. 20.Moriana, A., Perez-Lopez, D., Prietoc, M.H., Ramirez-Santa-Pau, M. and Perez-Rodriguez, J.M. 2012. Midday stem water potential as a useful tool for estimating irrigation requirements in olive trees. Agric. Water Manage., 112: 43-54. 21.Motilva, M.J., Tovar, M.J., Romero, M.P., Alegre, S. and Girona, J. 2000. Influence of regulated deficit irrigation strategies applied to olive trees (Arbequina cultivar) on oil yield and oil composition during the fruit ripening period. J. Agric. Food Chem., 80(14): 2037- 2043. 22.Naor, A. 2006. Irrigation scheduling and evaluation of tree water status in deciduous orchards. Hortic. Rev. 32: 111-165. 23.Perez-Lpez, D., Ribas, F., Moriana, A., Olmedilla, N. and de Juan, A. 2007. The effect of irrigation schedules on the water relations and growth of a young olive (Olea europaea L.) orchard. Agric. Water Manage. 89: 297-304. 24.Rapoport, H.F. and Costagli, G. 2004. The effect of water deficit during early fruit development on olive fruit morphogenesis. J. Amer. Hort. Sci. 129(1): 121-127. 25.Rosecrance, R.C., Krueger, W.H., Milliron, L., Bloese, J., Garcia, C. and Mori, B. 2015. Moderate regulated deficit irrigation can increase olive oil yields and decrease tree growth in super high density Arbequina olive orchards. Sci. Hortic., 190: 75-82. 26.Rapoport, H.F., Hammami, S.B.M., Martins, P., Perez-Priego, O. and Orgaz, F. 2012 .Influence of water deficits at different times during olive tree inflorescence and flower development. Environ. Exp. Bot. 77: 227-233. 27.Sofo, A., Manfreda, S., Fiorentino, M., Dichio, B. and Xiloyannis, C. 2008. The olive tree: A paradigm for drought tolerance in Mediterranean climates. Hydrol. Earth Syst. Sci. 12: 293- 301. 28.Tognetti, R., D' Andria, R., Lavivi, A. and Morelli, G. 2006. The effect of deficit irrigation on crop yield and development of Olea europaea L., (cvs Frantoio and Leccino). Europ. J. Agron. 25: 356-364. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 584 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 494 |