
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,489 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,607,049 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,199,464 |
بررسی قابلیت فرآوری و خشکباری برخی ارقام و ژنوتیپهای آلو و گوجهسبز | ||
نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی | ||
دوره 16، شماره 3، مهر 1403، صفحه 1-17 اصل مقاله (1.55 M) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/fppj.2024.22616.1825 | ||
نویسندگان | ||
محی الدین پیرخضری1؛ امیر عباس تقی زاده* 2 | ||
1استادیار، پژوهشکده میوههای معتدله و سرد سیری، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات ترویج وآموزش کشاورزی، کرج، ایران، | ||
2پژوهشگر، پژوهشکده میوههای معتدله و سردسیری، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات ترویج و آموزش کشاورزی، کرج، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: آلو و گوجهسبز از محصولات مهم باغبانی در ایران و جهان است. از آلو و گوجهسبز به صورت تازه خوری و یا فرآوری به صورت خشکباری و تنقلات استفاده میشود. روش خشک کردن این محصول با هدف حفظ کیفیت و نگهداری طولانی مدت آن و جلوگیری از فساد و از دست رفتن ارزش غذایی آن از دیر باز مورد استفاده بوده است. در مناطق معتدله و سردسیر ایران ارقام مختلفی از آلو و گوجهسبز کشت میشوند، که با توجه به ارزش اقتصادی بالای خشکباری این محصول نیاز است کیفیت این ارقام از نظر خشکباری بررسی شود. هدف از این تحقیق، ضمن بررسی برخی ارقام آلو و گوجهسبز از نظر معیارهای خشکباری، مطالعه دو روش سنتی و استفاده از آون و نیز حالتهای با پوست و بدون پوست تهیه خشکبار از این محصول است. مواد و روشها: جهت مطالعه قابلیت خشکباری 27 رقم آلو و گوجهسبز، از آزمایش فاکتوریل با سه فاکتور ژنوتیپ، روش خشک کردن با دو سطح روش سنتی و استفاده از آون و فاکتور پوست میوه با دو سطح با پوست و بدون پوست استفاده شد. ارقام و ژنوتیپها از مناطق سرد و معتدل کشور که به طور عمومی مورد کشت این محصول قرار میگیرد، جمع آوری شدند. پس از اجرای فرایند خشکباری صفات کلیدی مرتبط با کیفیت و ارزش محصول از جمله وزن میوه خشک، وزن آماس، درصد تورم، مواد جامد محلول در میوه، مواد جامد محلول در آب میوه، اسیدیته کل میوه، pH آب میوه، pHمیوه و ظرفیت آنتی اکسیدان ارزیابی شد. سپس داده با استفاده از روشهای آماری تک متغییره و چند متغییره مورد بررسی قرار گرفت. یافتهها: نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر فاکتور رقم برای تمام صفات مورد بررسی در سطح احتمال یک درصد معنیدار است. اثر فاکتور پوست برای صفات وزن خشک، وزن آماس، مواد جامد محلول میوه، مواد جامد محلول آب میوه، pHمیوه و pHآب میوه در سطح احتمال یک درصد معنیدار است. همچنین اثر فاکتور روش خشک کردن برای صفات وزن خشک، وزن آماس، اسیدیته کل، مواد جامد محلول در میوه و آب میوه و pHمیوه و آب میوه و ظرفیت آنتیاکسیدان در سطح احتمال یک درصد معنیدار شد. بالاترین وزن میوه در رقم شابلون شهریار با وزن میوه خشک 37/23 گرم، بیشترین وزن آماس در همین رقم با وزن 05/44 گرم، بیشترین اسیدیته کل میوه در ژنوتیپ شاهرود 12 با مقدار 2/09 درصد و بالاترین مقدار مواد جامد محلول 25/36 درجه بریکس در میوه در رقم شابلون شهریار مشاهده شد. میانگین وزن خشک و مواد جامد محلول میوه برای روشهای مختلف خشک کردن معنیدار اما برای فاکتور پوست غیر معنیدار شد. نتیجهگیری: فرایند خشک کردن میوه به روش سنتی در حفظ صفات کمی و کیفی خشکباری بهتر عمل نموده است. همچنین سطح خشک کردن میوه بدون پوست در تمامی صفات مورد بررسی نتایج بهتری بجای گذاشته است. رقم بومی شابلون شهریار به دلیل نمود کیفیت و کمیت بالا از ظرفیت مناسبی برای کشت با هدف خشکباری در کشور برخوردار است. | ||
کلیدواژهها | ||
ارقام جدید؛ آزمایشات فاکتوریل؛ فرآیند خشکباری؛ میوه خشکباری | ||
مراجع | ||
Westwood, M.N. 1993. Temperate-zone pomology: Physiology and culture. 3rd ed. Timber Press, Portland.
Rieger, M. 2006. Introduction to fruit crops. Food Products Press, Binghamton.
2022. FAOSTAT. Food and Agriculture Organization of the United Nations Statistics Division. [Online] Available: http://www.fao.org/corp/statistics/en/
Azizi, J. 2014. Economic study of Iranian horticultural product waste. The second national conference of agricultural products waste, Tarbiat Modares University, Tehran-Iran. pp. 306-313.
Majumdar, D. Vermi-conversion of Industrial Sludge in Conjunction with Agricultural Farm Wastes: A viable Option to Minimize Landfill Disposal?, Agriculture Issues and Policies series: 191.
Birwal P., Deshmukh G., Saurabh S.P. and Pragati S. 2017. Plums: A Brief Introduction. Journal of Food, Nutrition and Population Health, Vol. 1, No. 1: 8.
Ahmed, N., Jagmohan, D., Singh, H., Chauhan, P., Gupta, A. and Anjum, H. 2013. Different Drying Methods: Their Applications and Recent Advances. 4. 34-42.
Earle, R. 1988. Unit Operations in Food Processing, second edition. Oxford: Pergamon Press, Ltd. Ferreira, D., Silva, J.L., Delgadillo, I., Coimbra, M., Pinto, G., and Santos, C. 2008. Effect of sun-drying on microstructure and texture of S. Bartolomeu pears (Pyrus communis). Europian Journal of Food Research Technology 226, 1545-1552.
Guine, R., Ferreira, D., Barroca, M. and Goncalves, F. 2007. Study of the drying kinetics of solardried pears. Biosystems Engineering, 98, 422-429.
Nassiri, S.M. and Heydari Foroushani, M.M. 2014. Shrinkage and bulk density of pear fruit cubes as function of moisture content. Acta Horticulture, 1054: 253-260.
Stacewicz-Sapuntzakis, M. 2018. Dried Plums and Their Products: Composition and Health Effects-An Updated Review. Food Science and Nutrition, 53(12):1277-1302.
Ferreira, D., Silva, J. L., Delgadillo, I., Coimbra, M., Pinto, G. and Santos, C. 2008. Effect of sun-drying on microstructure and texture of S. Bartolomeu pears (Pyrus communis). Europian Journal of Food Research Technology, 226, 1545-1552.
Togrul, I., and Pehlivan, D. 2002. Mathematical modelling of solar drying of apricots in thin layers. Journal of Food Engineering, 55, 209–216.
Woods, J. and Phoungchandang, S. 2000. Solar drying of bananas: Mathematical model, laboratory simulation, and field data compared. Journal of Food Science Food Engineering and Physical Properties, 65(6), 990-996.
Sagar V.R. and Suresh Kumar, P. 2010. Recent advances in drying and dehydration of fruits and vegetables: a review. Journal of Food Science and Technology volume 47, pages15–26.
Tarhan S. 2007. Selection of chemical and thermal pretreatment combination for plum drying at low and moderate drying air temperatures. Journal of Food Engineering, 79(1), 255-260.
Karimi far, P., AhmadzadehGhavidel, R. and GhiafehDavoodi, M. 2012. Studies physicochemical and Organoleptic properties in process of plum fruit, using hurdle technology of Osmo-dehydofreezing. Food Processing and Preservation Journal, 4(2), 1-14.
Falati, Z., Fattahi Moghaddam, M. and Ebadi, A. 2019. Evaluation of Phenological Characteristics, Fruit Setting and Fruit Quality Properties of Some Plum Cultivars under Karaj Environmental Conditions. Seed and Plant Journal, 35(2), 189-210.
Jafari Khorsand, G., Morshedloo, M.R., and Mumivand, H. 2022. Natural diversity in phenolic components and antioxidant properties of oregano (Origanum vulgare) accessions, grown under the same conditions. Scientific Reports, 58(13).
Koushesh Saba, M. and Moradi, S. 2016. Biochemical and Physical Changes in Some West Part of Iran Pear Cultivars during Storage. Plant Productions, 38(4), 81-92. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 43 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 50 |