
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 631 |
تعداد مقالات | 6,584 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,926,513 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,456,808 |
تعیین ارزش تغذیهای هسته خرمای عملآوری شده با روشهای شیمیایی و بیولوژیکی در شرایط آزمایشگاهی و مزرعهای | ||
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان | ||
دوره 12، شماره 4، دی 1403، صفحه 35-58 اصل مقاله (1.7 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejrr.2024.22135.1935 | ||
نویسندگان | ||
محسن شیر محمدی1؛ فرزاد قنبری* 2؛ جواد بیات3؛ فریبا فریور4 | ||
1دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاوورس، ایران | ||
2دانشیار ، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاوورس، ایران، | ||
3استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاوورس، ایران | ||
4استادیار ، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاوورس، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: استفاده از محصولات فرعی کشاورزی یک راهبرد منطقی برای جبران کمبود اقلام خوراکی متداول میباشد. خرما از مهمترین محصولات مناطق خشک و کشورهای خاورمیانه میباشد که نقش مهمی در زندگی مردم این مناطق دارد. هسته خرما از جمله محصولات فرعی است که در زمان فرآوری خرما باقی میماند. با توجه به بالا بودن بخش لیگنوسلولزی در هسته خرما، عمل-آوری مناسب آن احنمالاً باعث بهبود بازده استفاده از آن در جیره دامهای اهلی خواهد شد. هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیر روشهای عملآوری شیمیایی و بیولوژیکی بر ارزش تغذیهای هسته خرما بود. مواد و روشها: این پژوهش در دو مرحله برونتنی و درونتنی انجام شد. ابتدا پودر هسته خرما با استفاده از هیدروکسید سدیم (50 گرم در کیلوگرم ماده خشک) و پراکسید هیدروژن (57 میلیلیتر در کیلوگرم ماده خشک) بهعنوان روشهای شیمیایی و قارچ آسپرژیلوس نایجر (105× 5 اسپور بر میلیلیتر) و باکتری باسیلوس سابتلیس (105× 5 رقت بر میلیلیتر) بهعنوان روشهای بیولوژیکی عملآوری شد. در مرحله برونتنی، ترکیب شیمیایی، فراسنجههای تولید گاز و قابلیت هضم نمونهها با استفاده از روشهای استاندارد اندازه گیری شدند. بر اساس نتایج حاصل از این مرحله، یک آزمایش پرواری انجام شد. این آزمایش بهمدت 84 روز با استفاده از 18 راس بره نر دالاق (03/3±88/24 کیلوگرم) انجام شد. برهها به 3 گروه 6 راسی تقسیم شدند و هر گروه یکی از جیرهها را دریافت کرد. جیرهها شامل: 1- جیره پایه، بدون هسته خرما، 2- جیره حاوی هسته خرمای عملآوری شده با هیدروکسید سدیم، و 3- جیره حاوی هسته خرمای عملآوری شده با پراکسیدهیدروژن بودند. در طول دوره پرواری، مقدار خوراک مصرفی به صورت روزانه محاسبه شد. وزنکشی برهها هر دو هفته یکبار انجام شد. ضریب تبدیل خوراک از تقسیم میانگین ماده خشک مصرفی به میانگین افزایش وزن دامها بهدست آمد. در انتهای آزمایش، 4 ساعت پس از خوراکدهی صبح، نمونهگیری از مایع شکمبه بهمنظور اندازهگیری pH و نیتروژن آمونیاکی انجام شد. دادههای حاصل از این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی تجزیه شدند. یافتهها: عملآوری بر ترکیب شیمیایی هسته خرما موثر بود (05/0< P). تیمارهای هیدروکسید سدیم و پراکسید هیدروژن مقدار خاکستر نمونهها را افزایش دادند. تمام تیمارها باعث افزایش مقدار پروتئین خام و عصاره اتری شدند که بیشترین مقدار در نمونههای عملآوری شده با باکتری باسیلوس سابتلیس و هیدروکسید سدیم مشاهده شد. مقدار الیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی در اثر عملآوری با پراکسیدهیدروژن و آسپرژیلوس نایجر کاهش یافت. همه تیمارها باعث افزایش کل مواد مغذی قابل هضم، انرژی خالص برای شیردهی و انرژی خالص برای رشد شدند. نرخ تولید گاز و فراسنجههای تخمینی شامل انرژی قابل متابولیسم، قابلیت هضم ماده آلی و اسیدهای چرب کوتاهزنجیر توسط تیمار پراکسیدهیدروژن افزایش یافتند (05/0< P). قابلیت هضم برونتنی ماده خشک و ماده آلی، عامل تفکیک و توده میکروبی تولید شده بعد از 24 ساعت انکوباسیون در نمونههای عملآوری شده با هیدروکسید سدیم و پراکسید هیدروژن بیشتر از سایر تیمارها بود (05/0< P). در آزمایش عملکردی، استفاده از هسته خرمای عملآوری شده با تیمارهای شیمیایی تاثیری بر مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک برههای پرواری نداشت. مقدار pH و غلظت نیتروژن آمونیاکی در شرایط برونتنی و درونتنی بین تیمارهای مختلف یکسان بود. نتیجهگیری: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که استفاده پودر هسته خرما درجیره، تاثیر نامطلوبی بر فراسنجههای عملکردی برهها نداشت. لذا با توجه به مقرون بهصرفه بودن این محصول جانبی، استفاده از آن تا سطح 15 درصد در جیره برههای پرواری پیشنهاد میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
عملآوری؛ عملکرد پرواری؛ فراسنجههای تخمیر شکمبهای؛ هسته خرما | ||
مراجع | ||
Akinfemi, A., Adu, O.A., & Adebiyi, O. A. (2009). Use of white-rot fungi in upgrading maize straw and the resulting impact on chemical composition and in vitro digestibility. Livestock Research for Rural Development, 21: 115-122.
Akinyele, B.J., Olaniyi, O.O., & Arotupin, D.J. )2011(. Bioconversion of selected agricultural wastes and associated enzymes by Volvariella volvacea: An edible mushroom. Research Journal of Microbiology, 6: 63-70.
Alaei, A., Ghanbari, F., Bayatkouhsar, J., & Farivar, F. (2019). Evaluation of nutritional value of vicia faba residues processed with some chemical compounds using in vitro and nylon bag techniques Research on Animal Production, 10: 19-29 (In Persian).
Al-Farsi, M., Aalasalvaar, C., Al-Abid, M., Al-Shoaily, K., Al-Amry, M., & Al-Rawahy, F. (2007). Compositional and functional characteristics of date, syrups, and their by- production. Food Chemistry, 104: 943-947.
Al-Masri, M.R. (2005). Nutritive value of some agricultural wastes as affected by relatively low gamma irradiation levels and chemical treatments. Bioresource Technology, 96: 1737-1741.
AOAC. (2005). Official Methods of Analysis. Association of Official Analytical Chemists. Washington, DC. USA.
Aslanian, A., Ghanbari, F., Bayat Kouhsar, J., & Karimi Shahraki B. (2015). Effects of processing with gamma ray, sodium hydroxide and calcium oxide on gas production parameters and digestibility of soybean straw. Journal of Animal Production, 2: 235-248 (In Persian).
Aslaniyan, A., Ghanbari, F., Bayat Kouhsar, J., & Karimi Shahraki, B. (2023). Comparing the effects of gamma ray and alkaline treatments of sodium hydroxide and calcium oxide on chemical composition, ruminal degradation kinetics and crystallinity degree of soybean straw. Radiation Physics and Chemistry, 191: 110524.
Attia, A.I., Reda, F.M., Patra, A.K., Elnser, S.S., Attia, Y.A., & Alagawany, M. (2021). Date (Phoenix dactylifera L.) by products: chemical composition, nutritive value and applications in poultry nutrition, an updating review. Animals, 11: 1133.
Babayi, M., Ghanbari, F., Gharehbash, A.M., & Bayat Kouhsar, J. (2015). Investigation on the nutritional value of processed vetch wastes (Vigna radiate) with electron beam, hydrogen peroxide and hydrobromic acid using gas production technique and batch culture method. Journal of Ruminant Research, 3: 1-19. (In Persian)
Babayi, M., Ghanbari, F., Gharehbash, A.M., & Bayat Kouhsar, J. (2016). Effects of processing with electron beam, hydrogen peroxide and hydrobromic acid on the nutritional value of vetch wastes. Iranian Journal of Animal Science Research, 8: 441-454. (In Persian)
Besbes, S., Blecker, C., Deroanne, C., Drira, N., & Attia, H. (2004). Date seeds: chemical composition and characteristic profiles of the lipid fraction. Journal of Food Chemistry, 84: 577-584.
Blummel, M., and Orskov, E.R. (1993). Composition of in vitro gas production and nylon bag degradability of roughages in predicting food intake in cattle. Animal Feed Science and Technology, 40: 109-119.
Blummel, M., Steingass, H., & Becker, K. (1997). The relationship between gas production, microbial biomass yield and 15N incorporation and its implications for the prediction of voluntary feed intake of roughages. British Journal of Nutrition, 77: 911-921.
Broderick, G.A., & Kang, J.H. (1980). Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. Journal of Animal Science, 63: 64-75.
Chaji, M., & Khanifar, H. (2021). Effects of treatment by beam electron and alkaline hydrogen peroxide on the nutritional value of date kernel powder in ruminants. Research on Animal Production, 12: 60-68. (In Persian)
Chaji, M., & Khenifer, H. (2021). Influence of electron beam and low-pressure steam on the improvement of the nutritional value of date kernel powder for ruminants. Animal Production Research, 10: 51-62 (In Persian)
Chaudhry, A.S. (2000). Rumen degradation in sacco in sheep of wheat straw treated with calcium oxide, sodium hydroxide and sodium hydroxide plus hydrogen peroxide. Animal Feed Science and Technology, 83: 313-323.
Chen, X.L., Wang, J.K., WU, Y.M., & Liu, J.X. (2007). Effects of chemical treatments of rice straw on rumen fermentation characteristics, fibrolytic enzyme activities and populations of liquid-and solid-associated ruminal microbes in vitro. Animal Feed Science and Technology, 141: 1-14.
Getachew, G., Blummel, M., Makkar, H. & Becker, K. (1998). In vitro gas measuring techniques for assessment of nutritional quality of feeds: A review. Animal Feed Science and Technology, 72: 261- 281.
Ghanbari, F., & Bayat Kouhsar, J. (2022). Chemical composition, gas production parameters and in vitro digestibility of processed grass pea (Lathyrus sativus) residues with some chemicals. Research on Animal Production, 13: 72-84. (In Persian).
Ghanbari, F., & Bayat Kouhsar, J. (2022). Effect of processing with sodium hydroxide, calcium oxide, hydrobromic acid and hydrogen peroxide on chemical composition, gas production and fermentation parameters, and in vitro digestibility of lentil (Lens culinaris) residues. Journal of Animal Environment, 14: 43-54. (In Persian).
Ghanbari, F., Ghoorchi, T., Bayat Kouhsar, J., & Samiee Zafarghandi, M. (2023). Effect of various chemical processing on nutritional value of common bean (Phaseolus vulgaris) residues determined via in vitro, in situ, and X-ray powder diffraction techniques. Animal Production Science, 63 (14): 1450-1460.
Ghoorchi, T., Rasavi, S.E., Behzad, H., Mehrabi, A., & Mastani, R. (2016). Effect of Trametes versicolor and Pleurotus ostreatus fungi on crude protein, NDF and ruminal degradability of dry matter and NDF of crop by-products. Animal Production Research, 5: 59-69. (In Persian).
Ghorbani, M.R., Mohammadabadi, T., & Mirzaei, H. (2020). Effect of using processed date pit with different methods in diet on broiler performance. Animal Production, 22 (3): 427-429. (In Persian).
Hossein Zadeh, H.A., Bayat Koohsar, J., Ghanbari, F., & Farivar, F. (2020). Effect of physical and biological processing methods on chemical composition, gas production parameters and in vitro digestibility of barley grain. Research on Animal Production, 11: 46-56 (In Persian).
Hossein, A.S., Alhadrami, G.A., & Khalil, Y.H. (1988). The use of dates and date pits in broiler starter and finisher diets. Bioresource Technology. 66: 219-223.
Khanifar, H., and Chaji, M. (2020). Effect of feeding treated date kernel powder with alkaline hydrogen peroxide on digestibility and performance of finishing lambs. Animal Production Research, 9 (4): 57-69. (In Persian).
Lakzaie, H., Ghanbari, F., Bayat Kouhsar, J., & Gharehbash, A.M. (2020). Blood parameters and fattening performance comparison of Zel and Dalagh male lambs breeds and their crossbred with Romanov breed in different thermal-humidity conditions. Animal Production, 22: 173-185. (In Persian).
Lithourgidis, A.S., Vasilakoglou, I.B., Dordas, C.A., & Yiakoulaki, M.D. (2006). Forage yield and quality of common vetch mixtures with oat and triticale in two seeding ratios. Field Crop Research, 99: 106-113.
Makkar, H.P.S. (2010). In vitro screening of feed resources for efficiency of microbial protein synthesis. Journal of Animal Science, pp. 107-144.
Meeske, R., Meissner, H.H. & Pienaar, J.P. (1993). The upgrading of wheat straw by alkaline hydrogen peroxide treatment: The effect of NaOH and H2O2 on the site and extent of digestion in sheep. Animal Feed Science and Technology, 40: 121-133.
Menke, K.H., & Steingass, H. (1988). Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal Research Development, Separateprint, 28: 7-55.
Menke, K.H., Raab, L., Salewski, A., Steingass, H., Fritz, D., & Schneider, W. (1979). The estimation of the digestibility and metabolizable energy content of ruminant feedstuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor in vitro. Journal of Agricultural Science, 92: 217-222.
Mishra, A.S., Chaturvedi, O.H., Khali, A., Prasad, R., Santra, A., Misra, A.K., Parthasarathy, S., & Jakhmola, R.C. (2000). Effect of sodium hydroxide and alkaline hydrogen peroxide treatment on physical and chemical characteristics and IVOMD of mustard straw. Animal Feed Science and Technology, 84: 257- 264.
Mohammadabadi, T., Ghezi, Z., & Tabatabai Vakili, S. (2022.) The effect of palm kernel powder on performance, microbial fermentation, digestibility and some blood parameters of Arabi sheep. Iranian Journal of Animal Science Research, 13: 499-512. (In Persian).
National Research Council. 2001. Nutrient Requirements of Dairy Cattle. National Academies Press.
Nazem, K., Rouzbehan. Y., & Shojaosadati, S.A. (2008). The nutritive value of citrus pulp (lemon and orange) treated with Neurospora Sitophila. Journal of Science and Technology of Agriculture and Natural Resources, 12: 495-506.
NRC. (2007). Nutrient Requirements of Small Ruminant; sheep, goat; cervids and New World camelids. National Academy Press.
Orskov, E.R., & McDonald, I. (1979). The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. Journal of Agriculture Science, 92: 499-503.
Rahman, M.S., Kasapis, S., AL-Kharusi, N.S.Z., AL-Marhubi, I.M., & Khan, A.J. (2007). Composition characterization and thermal transition of date pits powders. Journal of Food Engineering, 80: 1-10.
Saghebi, M., Khalilvandi-Behroozyar, H., Pirmohammadi, R., & Donyadoust-Chelan, M. (2022). Evaluation of the effects of biological processing of wheat straw by Aspergillus oryzae on rumen fermentation parameters and fiber degradability in ruminants. Journal of Ruminant Research, 10: 1-20. (In Persian).
Sarnklong, C., Cone, J. W. Pellikaan, W., & Hendriks, W.H. (2010). Utilization of rice straw and different treatments to improve is feed value for ruminants: A review. Asian-Australian Journal of Animal Science, 23: 680-692.
SAS. (2003). SAS User’s Guide: Statistics, Version 9.1 Edition. SAS Institute, Cary, NC, USA.
Shamim, A., Ghazali, Z., & Albinsson, P.A. (2016). An integrated model of corporate brand experience and customer value co-creation behaviour. International Journal of Retail and Distribution Management, 44 (2): 139– 158.
Sharifi, M., Bashtani, M., Naserian, A., & Farhangfar, H. (2017). Determination of chemical composition, mineral content, anti-oxidant capacity and rumen degradability in various varieties of wasted date palm. Italian Journal of Animal Science, 16 (3): 504-517.
Shojaosadati, S.A., Faraidouni, R., Madadi-Nouei, A., & Mohammadpour, I. (1999). Protein enrichment of lignocellulosic substrates by solid state fermentation using Neurospora Sitophila. Resources Conservation Recycling, 27: 73-78.
Soltani Naseri, K., Ghanbari, F., Bayatkouhsar, J., & Taliey, F. (2018). Effect of chemical and biological processing methods on chemical composition, gas production parameters and in vitro digestibility of cicer Arietinum wastes. Research on Animal production, 9: 72-82 (In Persian).
Theodorou, M.K., Williams, B.A., Dhanoa, M.S., McAllan, A.B., & France, J. (1994). A simple gas production method using a pressure transducer to determine the fermentation kinetics of ruminant feeds. Animal Feed Science and Technology, 48: 185-97.
Uzatici, A., Canbolat, O., & Kamalak. (2022). Effect of sodium hydroxide treatment on chemical composition and feed value of common reed (Phragmites australis) straw. Fermentation, 8: 749.
Van Soest, P.J. (1994). Nutritional Ecology of the Ruminant. Cornel University Press, Ithaca, New York, 374 pp. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 135 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 121 |