
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,646,074 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,246,209 |
بررسی کمی تاثیر سورفاکتانتها و عوامل کائوتروپ بر فعالیت آسکوربات پراکسیداز در توت فرنگی و توت سیاه | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 11، دوره 31، شماره 3، مهر 1403، صفحه 205-229 اصل مقاله (842.64 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2024.21899.3088 | ||
نویسندگان | ||
شهریار سعیدیان1؛ نبی خلیلی اقدم* 2؛ مونا مطهری نیا3 | ||
1دانشیار گروه بیولوژی، دانشگاه پیامنور، تهران، ایران. | ||
2نویسنده مسئول، دانشیار گروه کشاورزی، دانشگاه پیامنور، تهران، ایران. | ||
3کارشناسیارشد زیستشناسی سلولی ملکولی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: آسکوربات پراکسیداز (APX) به عنوان یکی از آنزیمهای آنتیاکسیداتیو نقش مهمی در سیستم دفاعی گیاهان در برابر تنشهای محیطی دارد و در تنظیم غلظت هیدروژن پراکسید(H2O2) در سلولهای گیاهی موثر بوده و پراکسیدهیدروژن را در جهت ممانعت از آسیب و صدمات گیاهی تجزیه میکند. هنگام تنشهای مختلف محیطی، آنزیمهای آنتیاکسیدانی مثل آسکوربات پراکسیداز در بخشهای مختلف گیاهی همچون میوه افزایش مییابند. البته میزان سنتز زیستی این آنزیم ضداکسیدانی به شدت و مدت زمان تنش موجود در گیاه وابسته است. با توجه به اهمیت وجود این آنزیم در ساختارهای گیاهی، این مطالعه به منظور بررسی بیشینه فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز در سطوح مختلف سورفکتانتها و عوامل کائوتروپ باجرا در آمد. مواد و روشها: این پژوهش در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشگاه پیام نور کردستان بر روی توت فرنگی و توت سیاه باجرا در آمد. به منظور تهیه عصاره از میوه های تهیه شده، از بافر سیترات-فسفات 1/0 مولار با 7 pH و محلول 02/0 فنیل متان سولفونیل فلوراید به عنوان مهارکننده پروتئازی هموژنیزه استفاده گردید. برای بررسی اثر سورفاکتانهای مختلف یونی و غیر یونی و نیز عوامل کائوتروپ از غلظتهای 0 تا یک سدیم دودسیل سولفات ((SDS (سورفاکتانت یونی)، 0 تا 30 سدیمکولات (سورفاکتانت یونی)، 0 تا 3/0 سارکوزیل (سورفاکتانت یونی)، 0 تا 07/0 توین 20 و توین 80 (سورفاکتانت غیریونی) و 0 تا 30 اوره و گوانیدین هیدروکلرید (عوامل کائوتروپیک) استفاده شد و فعالیت ST.APX و BM.APX مورد سنجش قرار گرفت. همچنین در حضور غلظتهای ثابت آسکوربات و H2O2 ، نوع مهار APX بوسیله کوجیک اسید تعیین گردید. برای تعیین بهترین سطح پاسخ آنزیم آسکوربات پراکسیداز به سطوح مختلف تیمارهای مورد مطالعه با توجه به کمی بودن تیمارها از تجزیه رگرسیون خطی و غیرخطی بهره گرفته شد. برای برازش مدلهای رگرسیون غیرخطی و از رویه Proc nlin در محیط نرم افزار (SAS) از روش مطلوب سازی تکراری و نرم افزار GraphPadPrismبهره گرفته شد. یافتهها: نتایج نشان داد که در عصارههای تهیه شده از توت فرنگی و توت سیاه، اسیدیته بهینه 7/6 بود و بازده کاتالیکی نیز در توت سیاه 6/1 برابر بیشتر از توت فرنگی بود. توت فرنگی(ST.APX) و توت سیاه(BM.APX) اسیدیته بهینه 7/6 و بازدهی کاتالیتیکی، در مورد BM.APX حدود 6/1 برابر بالاتر از ST.APX به دست آمد. با افزایش غلظت آسکوربات در غلظت ثابت H2O2 فعالیت BM.APX و ST.APX با افزایش همراه شد، طوری که بالاترین میزان فعالیت آنزیم برای هر دو گیاه BM.APX در غلظت 5/0 واحد بر میلیگرم پروتئین حاصل شد. نتایج همچنین نشان داد که فعالیت ST.APX و BM.APX بوسیله کوجیک اسید مهار شده و در هر دو از نوع غیررقابتی بود. از میان عوامل کائوتروپ و سورفاکتانتهای مورد استفاده تنها SDS فعالیت ST.APX و BM.APX را فعال نمودو بیشینه تاثیر آن در غلظت 2/0 میلی مولار اتفاق افتاد. از طرف دیگر در سایر عوامل، میزان مهارشوندگی و کاهش فعالیت BM.APX نسبت به ST.APX بیشتر بوده و باستثنای پاسخ آسکوربات پرکسیداز به کوجیک اسید و سدیم کالات د رتوت فرنگی در مورد سایر عوامل پاسخ آنزیم از تابع نمائی کاهشی تک فازی پیروی کرد. نتیجه گیری: دراین تحقیق آسکوربات پراکسیداز با تبعیت از سینتیک میکائیلیس منتن و نیز با اتصال سوبسترا به جایگاه فعال آنزیمی، فرم فعالتری به خود گرفته و با انجام کاتالیز آنزیمی موجب مصرف آسکوربات در توت فرنگی و توت سیاه میگردد. سورفاکتانتهای یونی با مکانیزم فعالکنندگی همچون SDS و مکانیزم مهارکنندگی همچون سارکوزیل و سدیم کولات اثرات متفاوتی بر روی آسکوربات پراکسیداز اعمال نموده که این آنزیم علی رغم حساسیت بالاتر در توت سیاه دارای سرعت فعالیت بیشتری نسبت به پراکسیداز موجود در توت فرنگی بود. سورفاکتانتهای غیریونی نیز مانند عامل کائوتروپ کوجیک اسید از طریق مهارکنندگی باعث کاهش فعالیت آسکوربات پراکسیداز در هر دو گونه گیاهی شد. | ||
کلیدواژهها | ||
آنزیم؛ مدل؛ مکانیسم؛ مهارکنندگی | ||
مراجع | ||
1.Dixon, D. P., Cummins, I., Cole, D. J., & Edwards, R. (1998). Glutathione-mediated detoxification systems in plants. Current Opinion in Plant Biology, 1, 258-266.
2.Hosseini, Z., & Pourakbar, L. (2013). Investigation of interaction between zinc and organic acid (malic acid, citric acid) on antioxidant responses in Zea mays L. Iranian Journal of Plant Biology, 5 (16), 1-12. [In Persian]
3.Tavakoli Zanyani, F., Shabani, L., & Razavizadeh, R. (2013). Activation of defense responses under isothiocyanate stress in oilseed rape plantlets. Iranian Journal of Plant Biology, 5 (16), 81-92 [In Persian]
4.Hasanuzzaman, M., Anwar, M., Teixeira da Silva, J., & Fujita, M. (2012). Plant response and tolerance to abiotic oxidative stress: Antioxidant defense is a key factor.Springer, New York, USA, pp. 261-351.
5.Johnson, S. M., Doherty, S. J., & Croy, R. R. D. (2003). Biphasic superoxide generation in potato tubers: a self-amplifying response to stress. Plant Physiology, 13, 1440-1449.
6.Kawano, T. (2003). Roles of the reactive oxygen species-generating peroxidase reactions in plant defense and growth induction. Plant Cell Reports, 829-837.
7.Peltzer, D., Dreyer, E., & Polle, A. (2002). Differential temperature dependencies of antioxidative enzymes in two contrasting species. Plant Physiology and biochemistry, 40, 141-150.
8.Chaves, M. M., Maroco, J. P., & Pereira, J. S. (2003). Understanding plant responses to drought –from genes to the whole plant. Function of Plant Biology, 30, 239-264.
9.Asada, K. (2006). Production and scavenging of reactive oxygen species in chloroplasts and their functions, Plant Physiology, 141, 391-396.
10.Bajpai, D. (2007). Laundry detergents: an overview. Journal of Oleo Science, 56 (7), 327-340.
11.Lomax, E. G. (1996). Amphoteric surfactants. CRC Press.
12.Schick, M. J. (1987). Nonionic surfactants. Physical Chemistry. CRC Press.
13.Hosseini, Z., & Pourakbar, L. (2013). Investigation of interaction between zinc and organic acid (malic acid, citric acid) on antioxidant responses in Zea mays L. Iranian Journal of Plant Biology, 5 (16), 1-12. [In Persian]
14.Kielkopf, C. L., Bauer, W., & Urbatsch, I. L. (2020). Bradford Assay for Determining Protein Concentration. Cold Spring Harbal Protocol, 1 (4), 102269.
15.Nakano, Y., & Asada, K. (1987). Purification of ascorbat peroxidase in spinach choloroplasts, its inactivation in Ascorbate-Depleted medium and reactivation by monodehydroascorbate radica, Plant Cell Physiology, 28 )1), 131-140.
16.Kavousi, H. R., & Barandeh, F. (2017). Effect of Cadmium on changes of some enzymatic and none enzymatic antioxidant defense systems in lentil seedlings (Lens culinaris Medik.), Iranian Journal of Pulses Research, 7 (2), 125-137.
17.SAS. (2009). Statistical analysis system, Version: 9.2. Carry NC.
18.Motulsky, H. (1999). Analyzing data with GrapPad Prism, A companion to GraphPad Prosm version 3, GraphPad software, Inc.
19.Khaliliaqdam, N., & Talebzade, S. J. (2022). Prediction of Rate of Leaf Appearance, Leaf Area Index and Growth Stages in Corn and Sunflower plants. Journal of Crop Production, 15 (1), 205-228.
20.Ishikawa, T., Yoshimura, K., Tamoi, M., Takeda, T., & Shigeoka, S. (1997). Alternative mRNA splicing of 3'-terminal exons generates ascorbate peroxidase isoenzymes in spinach (Spinacia oleracea) chloroplasts. Biochemical Journal, 328, 795-800.
21.Lu, Z., Takano, T., & Liu, S. (2005). Purification and characterization of two ascorbate peroxidases of rice (Oryza sativa L.) expressed in Escherichia Coli. Biotechnology Letter, 27, 63-67.
22.Li, C., Huang, W. Y., Wang, X. N., & Liu, W. X. (2013). Oxygen Radical Absorbance Capacity of Different Varieties of Strawberry and the Antioxidant Stability in Storage. Molecules, 18, 1528-1539.
23.Rabia, Sh., Arifa, Sh., & Rakesh, K. M. (2011). Cyclic voltammetry and viscosity measurements of aggregated assemblies of anionic surfactants with nonionic surfactants and triblock copolymers. Colloid and Polymer Science, 289, 43-51.
24.Wang, S. Y., & Lin, H. S. (2000). Antioxidant activity in fruits and leaves of blackberry, raspberry, and strawberry varies with cultivar and developmental stage. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 48 (2), 140-146.
25.Dąbrowska, G., Kata, A., Goc, A., Szechyńska-Hebda, M., & Skrzypek, E. (2007). Characteristics of the plant ascorbate peroxidase family. Acta Biologica Cracoviensia Series Botany, 49 (1), 7-17.
26.Espin, J. C., & Wichers, H. J. (1999). Activation of a latent mushroom (Agaricus bisporus) tyrosinase isoform by sodium dodecyl sulfate (SDS). Kinetic properties of the SDS‐activated isoform. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 47 (9), 3518‐25.
27.Mohammad, A. (2017). Alsenaidy. Biophysical evaluation of amyloid fibril formation in bovine cytochrome c by sodium lauroyl sarcosinate (sarkosyl) in acidic conditions. Journal of Molecular Liquids, 241, 722-729.
28.Saeidian, Sh., Keyhani E., & Keyhani, J. (2007). Effect of Ionic Detergents, Nonionic Detergents, and Chaotropic Agents on Polyphenol Oxidase Activity from Dormant Saffron (Crocus sativus L.) Corms. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 55 (9), 3713-3719.
29.Alexander, N. P., Hiner, J. N., Rodriguez-Lopez, M. B., Arnao Emma, L. R., Francisco, G. C., & Manuel, A. (2000). Kinetic study of the inactivation of ascorbate peroxidase by hydrogen peroxide. Biochemistry Journal,348, 321-328.
30.Gasowska, B., Kafarski, P., & Wojtasek, H. (2004). Interaction of mushroom tyrosinase with aromatic amines, o‐diamines and oaminophenols. Biochimica Biophysica Acta, 4 (3), 170‐177. 31.Shweta, S., Santosh, K., & Tonmoy, R. (2016). Aggregation Behaviour of Sodium Cholate and Sodium Deoxycholate under the Influence of Drug (Disprine) in Aqueous Solution at Various Temperatures. Science Research, 4 (1), 112-119.
32.Yadav, P., Yadav, T., Kumar, S., Rani, B., Kumar, S., & Jain, M. (2014). Partial purification and characterization of ascorbate peroxidase from ripening ber (Ziziphus mauritiana L) fruits. African Journal of Biotechnology,
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 138 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 95 |