
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,503 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,660,674 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,262,086 |
بررسی تنوع ژنتیکی کلکسیون لوبیا سبز بانک ژن | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 4، دوره 31، شماره 3، مهر 1403، صفحه 67-88 اصل مقاله (837.19 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2023.21681.3066 | ||
نویسندگان | ||
مهرزاد احمدی* 1؛ علی اکبر قنبری2؛ حمید رضا فنایی3؛ سیمین طاهری اردستانی4؛ معصومه پوراسماعیل2؛ فرنگیس قنواتی2 | ||
1نویسنده مسئول، استادیار مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)، کرج، ایران. | ||
2دانشیار مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)، کرج، ایران. | ||
3استاد مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)، کرج، ایران. | ||
4محقق مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)، کرج، ایران | ||
چکیده | ||
چکیده سابقه و هدف لوبیا سبز از جمله سبزیجاتی است که از دیر باز در ایران کشت و مصرف میشود. علی رغم اهمیت لوبیاسبز به عنوان کالای صادراتی، تمرکز زیادی بر روی تنوع ژنتیکی ژرمپلاسم لوبیاسبز موجود در کشور صورت نگرفته است. این مطالعه به منظور بررسی خصوصیات زراعی و ریختشناسی 67 نمونه ژنتیکی مختلف موجود درکلکسیون لوبیا سبز جمعآوری شده از استانهای مختلف کشور در سال 1400 در مزرعه پژوهشی بانک ژن گیاهی ملی ایران واقع در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج انجام شد. مواد و روشها در سال اول (1399-1400) 67 نمونه ژنتیکی لوبیا سبز کشت و احیاء شدند. در سال دوم (1401-1400) نمونه ژنتیکی لوبیا سبز به صورت طرح آگمنت بههمراه چهار شاهد (سانری، والنتینو، آریان و سپهر) کشت و 29 ویژگی زراعی و مورفولوژیکی از جمله صفات مربوط به برگ، گل، غلاف و دانه بررسی شد. دادهها با استفاده از نرمافزارهای آماری SPSS و SAS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و ضمن محاسبه همبستگی، گروهبندی ژنوتیپها با استفاده از تجزیه کلاستر انجام شد. یافتهها بیشترین ضریب تغییرات (CV) به ارتفاع بوته (70 درصد)، وزن بذر تک بوته (47 درصد)، تعداد غلاف در بوته (40 درصد) اختصاص داشت، در میان صفات کیفی مورد بررسی بیشترین شاخص شانون به ترتیب در صفات درجه انحنای غلاف(28/1)، رنگ بذر(23/1) و شکل برش عرضی غلاف(17/1) مشاهده شد. بین بیشتر صفات اندازهگیری شده همبستگی معنیداری وجود داشت. بزرگترین همبستگی معنیدار بین طول غلاف با تعداد دانه در غلاف و وزن ده غلاف سبز و صفت وزن بذر تک بوته با تعداد غلاف در بوته مشاهده شد. در تجزیه خوشهای، ژنوتیپها مورد مطالعه به پنج خوشه اصلی تقسیم شدند. نتیجهگیری نمونههای ژنتیکی مختلف لوبیاسبز مورد بررسی دارای طیف وسیعی ازخصوصیات ریختشناسی بودند که نشاندهنده تنوع ژنتیکی بالای این محصول میباشد. در این تحقیق نمونههای ژنتیکی 2، 26، 128،127،58، 129 با 42 روز زودگلترین ژنوتیپ بودند. نمونههای ژنتیکی 11 و 123 بیشترین وزن ده غلاف سبز را نسبت به سایر ژنوتیپها و ارقام شاهد داشت. نمونههای ژنتیکی 30 و 33 بالاترین وزن بذر تک بوته و ژنوتیپ ماگ قرمز بیشترین طول غلاف را داشت. رقم سانری و نمونه 129 بیشترین تعداد گل در خوشه و نمونه 30 و 34 بیشترین تعداد غلاف در خوشه را داشتند. با توجه به موارد مطرح شده در بالا نتیجهگیری میشود که در بین تودههای لوبیا سبز مورد بررسی تنوع قابل توجه ای وجود دارد و امکان استفاده از این تنوع در برنامههای به نژادی وجود دارد | ||
کلیدواژهها | ||
تجزیه خوشهای؛ صفات مورفولوژیکی؛ غلاف سبز؛ همبستگی | ||
مراجع | ||
1.Bagheri, A., Mahmoudi, A. A., & Ghazali, F. (2001). Bean Farming and Improvement. Mashhad University Press. 555 p. [In Persian]
2.Schmutz, J., McClean, P. E., Mamidi, S., G Albert, W., B Cannon, S., Grimwood, J., Jenkins, J., Shu, S., Song, Q., Chavarro, C., Torres-Torres, M., Geffroy, V., Mafi Moghaddam, S., Gao, D., Abernathy, B., Barry, K., Blair, M. A., Brick, M., Chovatia, M., Gepts, P. M., Goodstein, D., Gonzales, M., Hellsten, U., Hyten, D., & Jackson, S. (2014). A reference genome for common bean and genome-wide analysis of dual domestications. Natur Genetics, 46 (2), 707-713. doi: 10.1038/ng.3008. 3.Food and Agriculture Organisation of the United Nations. FAOSTAT. Crop Statistics. (2017). Available online: www. fao. Org / faostat /en/#data/QC.
4.McClean, P., Kami, J., & Gepts, P. (2004). Genomics and genetic diversity in common bean. Legume Crop Genomics, pp. 60-82.
5.Calvo-Polanco, M., Sánchez-Romera, B., & Aroca, R. (2014). Mild salt stress conditions induce Different responses in root hydraulic conductivity of Phaseolus vulgaris L. Over-Time, 9 (3), 320-326. doi: 10.1371/journal.pone.0090631.
6.Kiyani, K. (2009). Benefits and Harms of Medicinal Herbs, Fruits and Vegetables, Dairy, Pulses, Nuts, etc. Zar Ghalam Press, 520 p. [In Persian]
7.Mozafari, J., & Youssefian, M. (2010). Collection, conservation, and evaluation of legume family and beans cultivated species. Final report. Institute of Plant Breeding and Seed Research, 46 p. [In Persian]
8.Ghanbari, A. (2018). Preliminary evaluation of suitable dual-purpose (for forage and seed cultivation) green bean lines. Final report. Institute of Plant Breeding and Seed Research, 28 p. [In Persian]
9.Kokabi, S., Ashrafi, N., Javanmard, T., Aghajani, M., Abadi, R., Hamdami, H., & Sadeghian Motaher, S. (2016). Evaluation of some morphological traits and yield in green bean (Phaseolus vulgaris) cultivars under Karaj climatic conditions. Ninth Horticultural Sciences Congress, Ahvaz. Poster. [In Persian]
10.Ahmadian, S., Shiran, B., & Khodambashi, M. (2005). Study of genetic diversity of local varieties and populations of chitti bean using RAPD molecular markers. Fourth National Biotechnology Conference of the Islamic Republic of Iran, Kerman. Poster. [In Persian]
11.Karimi, K., Boland Nazar, S., & Ashouri, S. (2013). Effect of mycorrhizal arbuscular biofertilizers on yield, growth characteristics, and quality of green beans (Phaseolus vulgaris L.). Journal of Agricultural Knowledge and Sustainable Production, 23 (3), 158-167. [In Persian]
12.Sharifi, P., Karbalawi, N., & Aminpanah, H. (2013). Effect of different levels of stress and potassium sulfate fertilizer on the yield of green beans. Journal of Crop Production, 6 (4), 137-149. doi: 20.1001.1.2008739. 1392.6.4.8.0. [In Persian]
13.Madanifard, A., Rahmikarizki, A., Biabani, A., & Nakh Zari Moghadam, A. (2015). Investigation of the effect of planting orientation and design on the yield and yield components of green beans (Phaseolus vulgaris L.). Applied Plant Ecophysiology Research, 2 (1), 17-28. [In Persian]
14.Boros, L., Wawer, A., & Borucka, K. (2014). Morphological, Phenological and Agronomical haracterisation Of Variability Among Common Bean (Phaseolus Vulgaris L.) Local Populations from the National Centre for Plant Genetic Resources: Polish Genebank. Journal of Horticultural Research, 22 (2), 123-130. doi: 10.2478/ johr-2014-0029.
15.Arunga, E. E., Kinyua, M., Ochuodho, J., Owuoche, J., & Chepkoech, E. (2015). Genetic diversity of determinate French beans grown in Kenya based on Morph-agronomic and Simple sequence repeat variation. Journal of Plant Breeding and Crop Science, 7 (8), 240-250. doi:10.5897/JPBCS2015.0503.
16.Madakbas, S. Y., Sarıkamıs, G., Basak, H., Karadavut, U., Yu¨ksel Ozmen, C., Gurhan Das, C., & MCayan, S. (2016). Genetic Characterization of Green Bean (Phaseolus vulgaris L.) Accessions from Turkey with SCAR and SSR Markers. Biochemical Genetics, 54 (2), 495-505. doi: 10.1007/s10528-016-9737-x.
17.Luan, F., & Sun, Z. (2005). Genetic Diversity Study of Green Bean [Phaseolus vulgaris (L.)] using Morphological, Allozyme, and RAPD Markers. HortScience: a publication of the American Society for Horticultural Science, 40 (4), 1122A-1122.
18.Shannon, C. E., & Weaver, W. (1949). The Mathematical Theory of Communication. University of Illinois Press, Urbana, IL, USA.
19.Arriagada, O., Schwember, A. R., Greve, M. J., Urban, M. O., Cabeza, R. A., & Carrasco, B. (2021). Morphological and Molecular Characterization of Selected Chilean Runner Bean (Phaseolus coccineus L.) Genotypes Shows Moderate Agronomic and Genetic Variability. Plants, 10 (1688), 1-15. doi:10.3390/plants10081688.
20.Reemana, F., Jamilur, R., Habibul, B., Mahmudul, I. N., & Kaniz, F. (2019). Genetic Diversity and Nutritional Components Evaluation of Bangladeshi Germplasms of Kidney Bean (Phaseolus vulgaris L.). Journal Genetic Resources, 5 (2), 83-96. doi: 10. 22080/ 80JGR. 2019.2361.
21.Long, J., Zhang, J., Zhang, X., Wu, J., Chen, H., Wang, P., Wang, Q., & Du, C. (2020). Genetic Diversity of Common Bean (Phaseolus vulgaris L.) Germplasm Resources in Chongqing, Evidenced by Morphological Characterization. Front. Genetic, 11 (697), 1-9. doi: 10.3389/ fgene.2020.00697.
22.Nkhata, W., Shimelis, H., Melis, R., Chirwa, R., Mzengeza, T., & Mathew, I. (2020). Population structure and genetic diversity analyses of common bean germplasm collections of East and Southern Africa using morphological traits and high-density SNP markers. Plos One, 15 (12), 1-23. doi:10.1371/ journal.pone.0243238.
23.Jurado, M., Campa, A., Brezeanu, C., Geffroy, V., Bitocchi, E., Papa, R., & Ferreira, J. J. (2022). A Core Set of Snap Bean Genotypes Established by Phenotyping a Large Panel Collected in Europe. Plants, 11 (577), 1-13. doi:10.3390/ plants11050577. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 162 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 123 |