
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,491 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,615,624 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,205,843 |
استفاده از گیاهان دارویی در جیره میشهای شیرده نژاد رومن و تأثیر آن بر عملکرد و فراسنجههای خونی برههای نر شیرخوار | ||
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان | ||
دوره 12، شماره 2، شهریور 1403، صفحه 133-152 اصل مقاله (1.16 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejrr.2023.21861.1922 | ||
نویسندگان | ||
وحیدالله چرخی1؛ فردین هژبری* 2؛ هادی حجاریان3 | ||
1گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران | ||
2دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران | ||
3دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران | ||
چکیده | ||
چکیده سابقه و هدف: استفاده از گیاهان دارویی بهعنوان محرک رشد، یکی از جایگزینهای مناسب با اثرات متعدد بهجای آنتیبیوتیکها در جیره دام شناخته شده است. مطالعات متعددی در مورد استفاده از گیاهان دارویی یا اسانسها و عصارههای آنها در نشخوارکنندگان انجام شده است، اما در بیشتر این مطالعات، تأثیر این گیاهان بهطور مستقیم بر عملکرد رشد و تولید خود حیوان بررسی شده است. در این آزمایش، تأثیر مخلوط گیاهان دارویی بهعنوان افزودنیهای خوراکی در جیره میشهای شیرده نژاد رومن مادر بر عملکرد و فراسنجههای خون برههای نر در دوران شیرخوارگی بررسی شده است. مواد و روشها: تعداد 24 رأس میش شیرده نژاد رومن زایش اول با میانگین وزن ۲/۱± ۲/۵۰ و میانگین تولید شیر122.25 ± 03/1107 همراه با 24 رأس بره نر شیرخوار با میانگین وزن ۴۴/۰ ± ۳۴/۳ در قالب طرح کاملاً تصادفی به 4 گروه 6 رأسی تقسیم و برای 65 روز در جایگاههای انفرادی نگهداری شدند. گروههای آزمایشی میشهای مادر شامل: گروه شاهد (جیره پایه)، تیمارهای اول، دوم و سوم علاوه بر جیره پایه به ازای هر راس میش روزانه 15 گرم پودر مخلوط زیره سبز، گشنیز و نعناع فلفلی به ترتیب با نسبتهای ۶۰: ۳۰ : ۱۰؛ ۴۵: ۴۵:۱۰ و ۳۰: ۶۰: ۱۰ درصد دریافت کردند. برههای نر مکمل مخلوط گیاهان دارویی دریافت نکردند. توزین برهها هر ۱۵ روز یکبار انجام شد. در انتهای دوره قبل از خوراکدهی صبح، بهمنظور تعیین فراسنجههای هماتولوژی، بیوشیمیایی، آنزیمهای کبدی و خواص آنتیاکسیدانی خون از ورید گردن خونگیری شد. یافتهها: بر اساس یافتههای این پژوهش، تفاوت معنیداری بین گروه شاهد و تیمارها از لحاظ وزن نهایی و افزایش وزن روزانه برهها مشاهده نشد. تعداد و درصد حجمی گلبولهای قرمز خون برهها در تیمار سوم کمتر از گروههای دیگر بود (05/0>P) هرچند، تفاوت آماری معنیداری با گروه شاهد نداشت. میزان هموگلوبین در تیمار اول بیشتر و در تیمار سوم کمتر بود ولی تفاوت معنیداری با گروه شاهد نداشت. تعداد گلبولهای سفید و شمارش افتراقی این سلولها تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. غلظت گلوکز خون برههای شیرخوار در تیمار آزمایشی اول بیشترین و در تیمار سوم کمترین بود ولی نسبت به گروه شاهد تفاوت معنیداری نداشت. غلظت این فراسنجه در تیمار اول نسبت به تیمار سوم از لحاظ آماری متفاوت بود (05/0>P). تفاوت آماری معنیداری بین گروههای آزمایشی از لحاظ غلظتهای پروتئین تام و کراتینین مشاهده نشد. غلظت تریگلیسرید در تیمار دوم بیشتر از گروه شاهد بود (05/0>P). فعالیت آسپارتات آمینوترانسفراز در تیمارهای دوم و سوم کمتر از گروه شاهد بود (05/0>P). فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز، ظرفیت کل آنتیاکسیدانی و شاخص مالوندیآلدئید تحت تأثیر قرار نگرفت. نتیجهگیری: نتایج آزمایش نشان داد استفاده از مخلوط گیاهان زیره، گشنیز و نعناع فلفلی با نسبتهای مختلف در جیرة میشهای مادر، غلیرغم اثرات مطلوب بر برخی فراسنجههای خون برههای نر شیرخوار، تاثیر معنیداری بر عملکرد و وضعیت آنتیاکسیدانی خون آنها نداشت. | ||
کلیدواژهها | ||
آسپارتات آمینوترانسفراز؛ افزایش وزن روزانه؛ سلولهای خون؛ ظرفیت آنتیاکسیدانی؛ مالوندیآلدئید | ||
مراجع | ||
Abd El-Halim, M. I., Elbagir, N. M. & Sabahelkhier, M. K. (2014). Hematological values in sheep fed a diet containing black cumin (Nigella sativa) seed oil. International Journal of Biochemistry Research and Review, 2: 128-140. https://doi.org/10.9734/IJBCRR/2014/7382. Abdullah, M. A. M. & Farghaly, M. M. (2019). Impact of partial replacement of cottonseed meal by nigella sativa meal on nutrients digestibility, rumen fermentation, blood parameters, growth performance of growing lambs. Egyptian Journal of Nutrition and Feeds, 22 (2 Special): 11-20. https://doi.org/10.21608/EJNF.2019.102283. Alfaro, G. F., Rodriguez-Zas, S. L., Southey, B. R., Muntifering, R. B., Rodning, S. P., Pacheco, W. J. & Moisá, S. J.( 2021). Complete blood count analysis on beef cattle exposed to fescue toxicity and rumen-protected niacin supplementation. Animals, 4: 988-1003. https://doi.org/10.3390/ani11040988. Amirkhizi, F., Siassi, F., Djalali, M. & Foroushani, A. R. (2010). Evaluation of oxidative stress and total antioxidant capacity in women with general and abdominal adiposity. Obesity Research and Clinical Practice, 3: 209-216. https://doi.org/10.1016/j.orcp.2010.02.003. AOAC .(1995). Official Methos of Analysis. 15th ed. Association of Official Analytical Chemists, Washington, DC. Baxevanis, C. N., Goulielmaki, M., Adamaki, M. & Fortis, S. P. (2023). The thin red line between the immune system and cancer evolution. Translational Oncology, 27, 101555.https://doi.org/10.1016/j.tranon.2022.101555. Bhargav, S., Patil, A. K., Jain, R. K., Kurechiya, N., Aich, R. & Jayraw, A. K. (2021). Effect of dietary inclusion of cumin seed (cuminum cyminum) on voluntary feed intake, milk yield, milk quality and udder health of dairy cows. Asian Journal of Dairy and Food Research, 40 (4): 434-439. https://doi.org/10.18805/ajdfr.DR-1792. Cherif, M., Salem, H. B. & Abidi, S. (2018). Effect of the addition of Nigella sativa seeds to low or high concentrate diets on intake, digestion, blood metabolites, growth and carcass traits of Barbarine lamb. Small Ruminant Research, 158: 1-8. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2017.11.008. Devant, M., Anglada, A. & Bach, A. (2007). Effects of plant extract supplementation on rumen fermentation and metabolism in young Holstein bulls consuming high levels of concentrate. Animal Feed Science and Technology, 1-2: 46-57. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2006.10.003. Elfaki, M. O. A. & Elkhair. N. M. (2023). Effect of Nigella sativa seed supplementation on hematology, acid-base parameters, and serum biochemical parameters in Nubian goat fed an aflatoxin contaminated diet. Cluj Veterinary Journal, 28 (2): 2-12. https://doi.org/10.52331/cvj.v28i2.48. El-Ghousein, S. S. (2010). Effect of some medicinal plants as feed additives on lactating Awassi ewe performance, milk composition, lamb growth and relevant blood items. Egyptian Journal of Animal Production, 1: 37-49. El-Naggar, S. & Ibrahim, E. M. (2018). Impact of incorporating garlic or cumin powder in lambs' ration on nutrients digestibility, blood constituents and growth performance. Egyptian Journal of Nutrition and Feeds, 2: 355-364. Esteves, P. F., Sato, A., Esquibel, M. A., de Campos-Buzzi, F., Meira, A. V., & Cechinel-Filho, V. 2009. Antinociceptive activity of Malva sylvestris L. Latin American Journal of Pharmacy, 28 (3): 454-456. Farghaly, M. M. & Abdullah, M. A. M. (2021). Effect of dietary oregano, rosemary and peppermint as feed additives on nutrients digestibility, rumen fermentation and performance of fattening sheep. Egyptian Journal of Nutrition and Feeds, 3: 365-376. https://doi.org/10.21608/ejnf.2021.210838. Gassmann, M., Mairbäurl, H., Livshits, L., Seide, S., Hackbusch, M., Malczyk, M., Kraut, S., Gassmann, N. N., Weissmann, N. & Muckenthaler, M. U. (2019). The increase in hemoglobin concentration with altitude varies among human populations. Annals of the New York Academy of Sciences, 1: 204-220. https://doi.org/10.1111/nyas.14136. Ghafari, M., Shahraki, A. F., Nasrollahi, S. M., Amini, H. R. & Beauchemin, K. A. (2015). Cumin seed improves nutrient intake and milk production by dairy cows. Animal Feed Science and Technology, 210: 276-280. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2015.11.001. Ghazanfari, N., Yazdi, F. T., Mortazavi, S. A. & Mohammadi, M. (2023). Using pulsed electric field pre-treatment to optimize coriander seeds essential oil extraction and evaluate antimicrobial properties, antioxidant activity, and essential oil compositions. LWT (Food Science and Technology), 182, 114852. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2023.114852. Giordani, R., P. Regli, J. Kaloustian, C. Mikail, L. Abou. & Portugal, H. 2004. Antifungal effect of various essential oils against Candida albicans. Potentiation of antifungal action of amphotericin B by essential oil from Thymus vulgaris. Phytotherapy Research, 18 (12): 990-995. https://doi.org/10.1002/ptr.1594. Golparvar, A. R. & Hadipanah, A. (2013). Chemical compositions of the essential oil from peppermint (Mentha piperita L.) cultivated in Isfahan conditions. Journal of Medicinal Herbs, 4 (2): 75-78. Hassan, F., Tang, Z., Ebeid, H. M., Li, M., Peng, K., Liang, X. & Yang, C. (2021). Consequences of herbal mixture supplementation on milk performance, ruminal fermentation, and bacterial diversity in water buffaloes. PeerJ, 9: 11241. https://doi.org/10.7717/peerj.11241. Hendawy, A. O., Mansour, M. M. & El-Din, A. N. (2019). Effects of medicinal plants on hematological indices, colostrum, and milk composition of ewes. Journal of Veterinary Medicine and Animal Sciences, 1: 1-5. Jami, Y. E., Foroughi, A., Soleimani, A., Kazemi, M., Shamsabadi, V. & Torbaghan, A. E. (2015). The effect of substituting wheat straw with different levels of cumin (Cuminum cyminum) crop residues on growth, blood metabolites and hematological values of Moghani male lambs. International Journal of Biosciences, 12: 35-42. http://dx.doi.org/10.12692/ijb/6.12.35-42. Khamisabadi, H. & Ahmadpanah, J. (2020). The effect of diets supplemented with Coriandrum sativum seeds on carcass performance, immune system, blood metabolites, rumen parameters and meat quality of lambs. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 43, e52048. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v43i1.52048. Khamisabadi, H., & Fazaeli, H. (2021). Effect of Thymus vulgaris or peppermint on lactating sanjabi ewe performance, milk composition, lamb growing and relevant blood metabolites. Journal of Medicinal plants and By-product, 10: 95-101. https://doi.org/10.22092/JMPB.2020.351950.1258. Khattab, A. R., Saleh, A. A. &d El Sayed, F. A. (2018). Effect of feeding the medicinal herb, chamomile flower, on productive performance of Frafra ewes and their born lambs. Egyptian Journal of Sheep and Goats Sciences, 2: 1-10. https://doi.org/10.21608/EJSGS.2018.26242. Khattab, H. M., El‐Basiony, A. Z., Hamdy, S. M. & Marwan, A. A. (2011). Immune response and productive performance of dairy buffaloes and their offspring supplemented with black seed oil. Iranian Journal of Applied Animal Science, 1 (4): 227-234. Kholif, A. E. & Olafadehan, O. A. (2021). Essential oils and phytogenic feed additives in ruminant diet: chemistry, ruminal microbiota and fermentation, feed utilization and productive performance. Phytochemistry Reviews, 20: 087–1108. https://doi.org/10.1007/s11101-021-09739-3. Matloup, O. H., Abd El -Tawab, A. M., Hassan, A. A., Hadhoud, F. I., Khattab, M. S. A., Khalel, M. S., Sallam, S. M. A. & Kholif, A. E. (2017). Performance of lactating Friesian cows fed a diet supplemented with coriander oil: feed intake, nutrient digestibility, ruminal fermentation, blood chemistry, and milk production. Animal Feed Science and Technology, 226: 88-97. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2017.02.012. McPherson, R. A. & Pincus, M. R. (2021). Henry's clinical diagnosis and management by laboratory methods 24th Edition. Elsevier Health Sciences., Elsevier. Mehrabadi, M., Vakili, A., Danesh Mesgaran, M. & Valizadeh, R. 2019. The effect of powdered medicinal plants and essential oils on the rumen fermentation, blood parameters, production and composition of milk in Holstein lactating cows. Animal Sciences Journal, 32: 187-202. https://doi.org/10.22092/asj.2018.120547.1630. (In Persian). Modi, C. P., Patil, S. S., Pawar, M. M., Chaudhari, A. B., Chauhan, H. D. & Ashwar, B. K. (2022). Effect of cumin (Cuminum cyminum) seed supplementation on production performance, nutrient digestibility and haemato-biochemical profile of Mehsana goats. Indian Journal of Animal Science, 92: 887-891. https://doi.org/10.56093/ijans.v92i7.119705. Mohammed, S. F., Saeed, A. A., Al-Jubori, O. S. & Saeed, A. A. (2018). Effect of daily supplement of coriander seeds powder on weight gain, rumen fermentation, digestion and some blood characteristics of Awassi ewes. Journal of Research in Ecology, 2: 1762-1770. http://ecologyresearch.info/documents/EC0570. Morsy, T. A., Kholif, A. E., Matloup, O. H., Elella, A. A., Anele, U. Y. & Caton, J. S. (2018). Mustard and cumin seeds improve feed utilization, milk production and milk fatty acids of Damascus goats. Journal of Dairy Research, 2: 142-151. https://doi.org/10.1017/S0022029918000043. Navaei, A., Mousavi, S. M. and Taghizadeh, M. 2020. The effect of cumin and fennel powder in comparison with monensin on oxidative stress in fattening lambs under thermal stress conditions. Veterinary Research and Biological Products, 4: 132-141. https://doi.org/10.22092/vj.2019.127073.1600. (In Persian). Nourafcan, H., Kalantari, Z. & Sefidkon, F. (2018). The effect of methanol and ethanol foliar application on essential oil composition of peppermint. Agroecology Journal, 14 (2). 9-18. 10.22034/AEJ.2018.543125. (In Persian). Ohnson AM, Rohlfs EM. & Silverman LM. (1999). Proteins. In: Burtis CA, Ashwood ER (Eds.). Textbook of Clinical Chemistry. WB Saunders Company. Philadelphia. pp 477-540. Oluwafemi, R. A., Olawale, I. & Alagbe, J. O. 2020. Recent trends in the utilization of medicinal plants as growth promoters in poultry nutrition-A review. Agricultural and Veterinary Sciences, 1: 5-11. Olvera-Aguirre, G., Mendoza-Taco, M. M., Arcos-Álvarez, D. N., Piñeiro-Vázquez, A. T., Moo-Huchin, V. M., Canul-Solís, J. R., Castillo-Sánchez, L., Ramírez-Bautista, M. A., Vargas-Bello-Pérez, E. & Chay-Canul, A. J. (2020). Effect of feeding lactating ewes with Moringa oleifera leaf extract on milk yield, milk composition and preweaning performance of ewe/lamb pair. Animals, 7: 1117- 1131. https://doi.org/10.3390/ani10071117. Rahmatizadeh, M., Hozhabri, F. & Kafilzade, F. (2023). The effect of adding a mixture of peppermint, thyme and rosemary essential oils to diet on growth performance, rumen fermentation parameters and blood metabolites of fattening lambs. Iranian Journal of Animal Science, 53 (4): 273-285. https://doi.org/10.22059/ijas.2022.340407.653879. (In Persian). Reza-Yazdi, K., Fallah, M., Khodaparast, M., Kateb, F. & Hosseini-Ghaffari, M. (2014). Effects of specific essential oil compounds on, feed intake, milk production, and ruminal environment in dairy cows during heat exposure. International Journal of Biological, Veterinary, Agricultural and Food Engineering, 8 (12):1244-1245. Sadeghi, D., Mortazavian, M. M. &Bakhtiyarizadeh, M. R. (2018). Transcriptome analysis of cumin (Cuminum cyminum L.) using RNA-Seq. Agricultural Biotechnology Journal, 9 (4), 101-116. https://doi.org/10.22103/jab.2018.2017. (In Persian). Selim, S. A., Khalifa, H. K. & Ahmed, H. A. (2019). Growth performance, blood biochemical constituents, antioxidant status, and meat fatty acids composition of lambs fed diets supplemented with plant essential oils. Alexandria Journal for Veterinary Sciences, 63 (2): 156-165. https://doi.org/10.5455/ajvs.74620. Shakeri, F., Soukhtanloo, M. & Boskabady, M. H. (2017). The effect of hydro-ethanolic extract of Curcuma longa rhizome and curcumin on total and differential WBC and serum oxidant, antioxidant biomarkers in rat model of asthma. Iranian Journal of Basic Medical Sciences, 20 (2): 155- 165. https://doi.org/10.22038/ijbms.2017.8241. Thiviya, P., Gamage, A., Piumali, D., Merah, O. & Madhujith, T. (2021). Apiaceae as an important source of antioxidants and their applications. Cosmetics, 4: 111-130. https://doi.org/10.3390/cosmetics8040111. Van Soest PJ, Robertson JB. & Lewis. B.A. (1991). Methods of dietary fiber, neutral detergent fiber and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74: 3583-3597. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2. Yaghubi, N., Taghizadeh, A. & Janmohammadi, H. (2019). The effect of bioherbal on performance, digestibility, blood parameters and in vitro gas production of diet in Holstein fattening calves. Journal of Ruminant Research, 7 (1), 77-90. https://doi.org/10.22069/EJRR.2019.15777.1658. (In Persian). Zaki, Q., Al-dain, S. & Jarjeis, E. A. (2015). Evaluation of using some medical herbs seeds as feed additive on some hematological and biochemical parameters for male Awassi lambs under local environmental condition of Nineveh province, IRAQ. Australian Journal of Basic and Applied Sciences, 9 (20): 527-537. Zolfagjhari, M., Tolideh, S., Sedighi Dehkordi, F, & Mahmoodi Sourestani, M. (2022). Evaluation of growth, yield and essential oil of coriander (Coriandrum sativum L.) under mycorrhiza, vermicompost and chemical fertilizer treatments. Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 32(1), 35-46. https://doi.org/10.22034 /saps.2021.42112.2556.(In Persian). | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 129 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 191 |