
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,651,162 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,256,910 |
اثرات مصرف سطوح مختلف ضایعات پنبه بر عملکرد رشد، قابلیت هضم مواد مغذی، صفات کمی و کیفی لاشه، فرا سنجههای خونی و آنزیمهای کبدی در برههای پرواری نر نژاد افشاری | ||
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان | ||
دوره 12، شماره 2، شهریور 1403، صفحه 97-114 اصل مقاله (1.02 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejrr.2023.21800.1920 | ||
نویسندگان | ||
علی میرزائی* 1؛ یداله چاشنی دل2؛ اسدا... تیموری یانسری3 | ||
1دانشجوی دکتری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری | ||
2استادیار، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری- ریاست دانشکده علوم دامی و شیلات | ||
3دانشیار، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: با توجه به هزینههای تأمین خوراک برای تغذیه نشخوارکنندگان، محصولات جانبی کشاورزی که بهطور کلی ارزانتر از خوراکهای متداول هستند، میتوانند در جیره دامهای پرواری گنجانده شوند که سبب کاهش هزینههای تولید خواهد شد. یکی از این محصولات فرعی کشاورزی ضایعات پنبه حاصل از کارخانجات پنبه پاککنی میباشد که بهدلیل منشأ گیاهی آن و نیز بهعنوان منبع پروتئین، چربی و الیاف خام، این محصول این توانایی را دارد که به عنوان یک خوراک جایگزین در جیره دامهای پرواری قرار گیرد. این ماده خوراکی مخلوطی از قطعات چوبی غوزههای پنبه، ساقهها، بقایای الیاف پنبه و برگها هستند. پژوهش بهمنظور بررسی اثرات مصرف جایگزینی سطوح مختلف ضایعات پنبه بهجای یونجه خشک بر عملکرد، صفات کمی و کیفی لاشه، قابلیت هضم ظاهری، فرا سنجههای خونی و آنزیمهای کبدی برههای پرواری نژاد افشاری انجام شد. مواد و روشها: در این پژوهش از تعداد 24 رأس بره نر نژاد افشاری با میانگین وزن 9/1±30 کیلوگرم و میانگین سن 4 ماه در 4 تیمار و 6 تکرار به مدت 90 روز استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) گروه شاهد 2) جیره حاوی 33/33 درصد ضایعات پنبه 3) جیره حاوی 66/66 درصد ضایعات پنبه 4) جیره حاوی100 درصد ضایعات پنبه جایگزین یونجه خشک بودند. صفات عملکرد رشد شامل خوراک مصرفی روزانه، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل خوراک در طول دوره آزمایش اندازه گیری شد. همچنین در پایان آزمایش سه بره از هر تیمار برای اندازهگیری صفات کمی و کیفی لاشه کشتار شدند. در روز 90 آزمایش برای اندازهگیری فراسنجههای خونی و آنزیمهای کبدی به تعداد پنج بره از هر تیمار نمونه خون اخذ شد. یافتهها: نتایج عملکرد رشد نشان داد که جایگزین کردن 100 درصدی ضایعات پنبه بهجای یونجه (1890 گرم) در جیره برههای پرواری، بهطور معنیداری سبب افزایش مصرف خوراک روزانه نسبت به گروه شاهد شد (05/0>P). ضریب تبدیل خوراک در تیمار حاوی جایگزینی 100 درصدی ضایعات پنبه بهجای یونجه (70/6) نسبت به گروه شاهد بهطور معنیداری کاهش داشت (05/0>P). وزن نهایی در تیمارهایی که ضایعات پنبه جایگزین یونجه بود نسبت به گروه شاهد بیشتر بود (05/0>P). همچنین تیمار حاوی جایگزینی 100 درصدی ضایعات پنبه بهجای یونجه نسبت به گروه شاهد و سایر گروهها، وزن نهایی بیشتری داشت (22/56 کیلوگرم). قابلیت هضم ظاهری چربی خام (11/75 درصد)، الیاف نامحلول در شوینده خنثی (31/69 درصد) و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (32/30 درصد) در تیمار حاوی جایگزینی 100 درصدی ضایعات پنبه بهجای یونجه نسبت به گروه شاهد بهطور معنیداری افزایش داشت (05/0>P). غلظت نیتروژن اورهای خون، کلسترول، تریگلیسیرید، لیپوپروتئین با دانسیته پایین و لیپوپروتئین با دانسیته خیلی پایین سرم خون با مصرف ضایعات پنبه افزایش یافت (05/0>P)؛ اما غلظت لیپوپروتئین با دانسیته بالا سرم خون کاهش یافت (05/0P<). کاهش کلسترول و نیتروژن اوره خون با جایگزینی 33/33 درصد ضایعات پنبه مشاهده شد (05/0>P). وزن زنده قبل از کشتار، وزن لاشه گرم، درصد لاشه گرم، وزن لاشه سرد، درصد لاشه سرد، وزن نیم لاشه سرد، درصد ران و درصد سردست در تیمار حاوی جایگزینی 100 درصدی ضایعات پنبه بهجای یونجه نسبت به گروه شاهد بهطور معنیداری افزایش داشت (05/0>P). نتیجهگیری: نتیجه کلی تحقیق حاضر نشان داد که جایگزین کردن 100 درصد ضایعات پنبه بهجای یونجه سبب بهبود عملکرد رشد، صفات کمی لاشه و قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی شد. | ||
کلیدواژهها | ||
بره افشاری؛ بازده لاشه؛ ضایعات پنبه؛ فراسنجههای خونی؛ یونجه خشک | ||
مراجع | ||
AOAC (Association of Official Analytical Chemists). (2005). Official Methods of analysis, Arlington, Virginia. Afsalzadeh, A., Abbasalan, M., Sharifi, S.D., Khadem, A.A. & Ghendi, D. (2011). The effect of different levels of cottonseed in the diet on performance and blood parameters of Zandi male lambs. Animal Production Journal, 1(13): 41-48. (In Persian). Abbasalan, M., Khorvash, M., Mirzaei, M., Reisi, A.A., Mirzaei, M.R. & Hosseini Ghafari, M. (2011). The effect of different levels of healthy cottonseed on performance, carcass yield, and morphology of small intestine villi in Arabi male lambs. Iranian Journal of Animal Science Research, 1(3): 56-62. https://doi.org/10.22067/IJASR.V3I1.10583. (In Persian). Asadi, M., Ghoorchi, T., Toghdory, A. & Shahi, M. (2021). Effect of replacing different levels of wheat straw with cottonseed plant on performance, digestibility, blood parameters, and rumination behavior in Dalagh ewes. Animal Production Research, 10(2), 63-72. https://doi.org/10.22124/AR.2021.14438.1446. (In Persian). Bouziden, C. (2021). Effects of Utilizing cotton byproducts in a finishing diet on beef cattle performance, carcass traits, fecal characteristics, and plasma metabolites. Microreviews in Cell and Molecular Biology, 8(3). 47-59. 10. https://doi.org/1093/jas/skaa038. Brant, L.M., de Freitas Júnior, J.E., Pereira, F.M., Pina, D.D. S., Santos, S.A., Leite, L.C. & de Carvalho, G.G. (2022). Crude glycerin and cottonseed cake replacing common energy and protein sources on the metabolism of feedlot lambs. Small Ruminant Research, 212: 106709. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2022.106709. Castro, W. J. R., Zanine, A.M., Ferreira, D.J., Souza, A. L., Pinho, R.M.A., Parente, M.O.M. & Santos, E M. (2020). Delinted cottonseed in diets for finishing sheep. Tropical Animal Health and Production, 52: 2461-2468. https://doi.org/10.1007/s11250-019-02134-3. Dias, E.C.B., Cândido, M.J.D., Furtado, R.N., Pompeu, R.C.F.F. & Silva, L.V.D. (2019). Nutritive value of elephant grass silage added with cottonseed cake in diet for sheep. Revista Ciência Agronômica, 50: 321-328. https://doi.org/10.5935/1806-6690.20190038. Folch, J., Lees, M. & Sloane-Stanley, G.A. (1957). Simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues. Journal of Biology Chemistry, 26: 497-509. https://doi.org/10.1016/s0021-9258(18)64849-5. Healy, P.J. (1974). Serum alkaline phosphatase activity in phosphatase activity in sheep. Australian Journal of Experimental Biology and Medical Science, 52: 375-385. https://doi.org/10.1038/icb.1974.35. Huo, Q., Li, B., Cheng, L., Wu, T., You, P., Shen, S. & Sun, X. (2019). Dietary supplementation of lysophospholipids affects feed digestion in lambs. Animals, 9(10): 805-821. https://doi.org/10.3390/ani9100805. Jacobs, J.L. (2021). Cotton Byproduct Assessment for Improving Beef Cattle Feeding Recommendations (Doctoral dissertation, Auburn University). Jacobs, J.L., Mullenix, M.K., Koebernick, J.C., Dillard, S.L., Justice, S.M., Tigue, D.A. & Muntifering, R.B. (2022). Cotton gin byproduct: Effects on feed intake, quality, and safety for use in diets of gestating beef cows. Applied Animal Science, 38(5): 402-408. https://doi.org/10.15232/aas.2022-02288. Kandylis, K., Nikokyris, P.N. & Deligiannis, K. (1998). Performance of growing–fattening lambs fed whole cotton seed. Journal of the Science of Food and Agriculture, 78(2): 281-289. https://doi.org/10.1002/(SICI)1097-0010. Lough, D.S., Solomon, M.B., Rumsey, S., Eisasser, T.H., Slyter, L.L., Kahl, S. & Lynch, G.P. (2018). Effects of dietrary canola seed and soy lecithin and carcass characteristics of growing ram lambs in high forage diets on performance, serum lipids. Journal of Animal Science, 69: 3290-3298. https://doi.org/10.2527/1991.6983292x. Magalhaes, T.S., Carvalho, G.G.P.D., Santos, E.M., Lima, A.E.D.S., Junior, J.F., Pina, D.D.S. & Leite, L.C. (2021). Health concerns of lambs fed cottonseed hulls combined with chitosan by examining the blood metabolic profile and histopathology of the kidney, liver, and rumen. Veterinární medicína, 66(11): 470-480. https://doi.org/10.17221/194/2020. Miranda Costa, S., Andrade Ferreira, M., Pessoa, R., Batista, Â., Ramos, A., Conceição, M. & Santos Gomes, L. (2012). Tifton hay, soybean hulls, and whole cottonseed as fiber source in spineless cactus diets for sheep. Tropical Animal Health and Production, 44(8): 993-2000. https://doi.org/10.1007/s11250-012-0169-2. Mahboubi, Z., Karimi, N &Jahangirbakhshi, A. (2022). The effect of removing alfalfa from the diet on growth performance and carcass characteristics of Afshari male lambs. Journal of Ruminant Research, 10(2): 19-30. (In Persian). https://doi.org/10.22069/EJRR.2022.19727.1824. Mullenix, K.K. & Stewart, L. (2021). Cotton Byproduct Use in Southeastern Beef Cattle Diets: Quality, Intake, and Changes in Feed Characteristics. Journal of Animal Science, 99(2): 18-19. https://doi.org/10.1093/jas/skab096.031. Myer, R.O. (2008). Cotton Gin Trash: Alternative Roughage Feed for Beef Cattle: AN177/AN189, 11/2007. EDIS, 2008(1). National Research Council. (2007). Mineral Tolerance of Animals, second revised ed. National Academic Science, Washington, DC, 384. O’Brien, S.F., Watts, G.F., Playford, D.A., Burke, V., O’Neal, D.N. & Best, J.D. (1997). Low‐density lipoprotein size, high density lipoprotein concentration, and endothelial dysfunction in non‐insulin dependent diabetes. Diabetic Medicine, 14(11): 974-978. https://doi.org/10.1002/(SICI)1096-9136. Redding, P.L., Held, J.E., Wright, C.L. & Clapper, J.A. (2014). Effect of fat source on growth performance and carcass characteristics of growing lambs. Journal of Research Sheep and Goat, 29: 22-36. https://doi.org/10/01/2015 to 09/30/2016. Rogers, G.M., Poore, M.H. & Paschal, J.C. (2002). Feeding cotton products to cattle. Veterinary Clinics Food Animal Practice, 18(2): 267-294. https://doi.org/10.1016/s0749-0720(02)00020-8. SAS. (2001). Statistical Analysis System User's Guide: Statistics. SAS Institute, Cary, NC. Schneid, K.N., Foote, A.P., Beck, P.A., Farran, G.L. & Wilson, B.K. (2022). Using whole cottonseed to replace dried distiller's grains plus solubles and prairie hay in finishing beef cattle rations balanced for physically effective neutral detergent fiber. Applied Animal Science, 38(5): 417-432. https://doi.org/10.15232/aas.2022-02305. Silva, R.V.M.M., de Carvalho, G.G.P., Pires, A.J.V., Pereira, M.L.A., Pereira, L., Campos, F.S. & de Carvalho, B.M.A. (2016). Cottonseed cake in substitution of soybean meal in diets for finishing lambs. Small Ruminant Research, 137: 183-188. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2016.03.014. Solomon, M., Melaku, S. & Tolera, A. (2008). Supplementation of cottonseed meal on feed intake, digestibility, live weight and carcass parameters of Sidama goats. Livestock Science, 119(3): 137-144. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2008.03.011. Tufani, N.A., Makhdoomi, D.M. & Hafiz, A. (2013). Rumen Acidosis in Small Ruminants and Its Therapeutic Management. Iranian Journal of Applied Animal Science, 3(1): 19-24. (In Persian). Viana, P.T., Carvalho, G.G., Estrela-Lima, A., Figueiredo, M.P., Assis, D.Y., Cirne, L.G.A. & Fontes, T.N. (2021). Hematological, biochemical, and histopathological parameters of cull ewes fed high-concentrate diets with cottonseed associated with calcium lignosulfonate. Small Ruminant Research, 197: 106336. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2021.106336. Van Soest, P.V., Robertson, J.B. & Lewis, B.A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74(10): 3583-3597. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2. Warner, A.L., Beck, P. A., Foote, A.P., Pierce, K.N., Robison, C.A., Hubbell, D.S. & Wilson, B.K. (2020). Effects of utilizing cotton byproducts in a finishing diet on beef cattle performance, carcass traits, fecal characteristics, and plasma metabolites. Journal of Animal Science, 98(2): 38-53. https://doi.org/10.1093/jas/skaa038. Wang, W.K., Wang, Y.L., Li, W.J., Wu, Q.C., Yang, K. L., Li, S.L. & Yang, H.J. (2021). In situ rumen degradation characteristics and bacterial colonization of whole cottonseed, cottonseed hull and cottonseed meal with different gossypol content. AMB Express, 11(1): 1-11. https://doi.org/10.1186/s13568-021-01244-2. Yusuf, H.A., Piao, M., Ma, T., Huo, R. & Tu, Y. (2021). Enhancing the Quality of Total Mixed Ration Containing Cottonseed or Rapeseed Meal by Optimization of Fermentation Conditions. Fermentation, 7(4): 234. https://doi.org/10.3390/fermentation7040234. Zanine, A., Castro, W., Ferreira, D., Sousa, A., Parente, H., Parente, M. & Negrão, F. (2022). The Effect of Cotton Lint from Agribusiness in Diets on Intake, Digestibility, Nitrogen Balance, Blood Metabolites and Ingestive Behaviour of Rams. Agriculture, 12(8): 1262. https://doi.org/10.3390/agriculture12081262. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 126 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 136 |