
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,489 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,605,161 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,198,619 |
بررسی تأثیر سطوح مختلف کنسانتره به علوفه بر عملکرد رشد، برخی فراسنجههای خونی و ترکیب بافت لاشه بره-های نر پرواری افشار | ||
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان | ||
دوره 12، شماره 2، شهریور 1403، صفحه 45-58 اصل مقاله (856.24 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejrr.2023.21659.1912 | ||
نویسندگان | ||
زهرا محبوبی* 1؛ محسن حاجی پور2؛ مرتضی صالح پور3 | ||
1دانشآموخته دوره دکتری تغذیه دام، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین پیشوا | ||
2استادیار ، گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قائمشهر، ایران | ||
3استادیار ، ،تغذیه دام - عضو هئیت علمی ، ،دانشگاه آزاد اسلامی رودهن | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: پرواربندی بره یکی از منابع مهم تولید گوشت قرمز در کشور است. پرواربندی به مدیریت و تغذیه مناسب دام برای به دست آوردن حداکثر اضافه وزن با حداقل هزینه در یک دوره زمانی مشخص گفته میشود. استفاده از کنسانتره در جیره برههای پرواری در کشور امری عادی و معمول است ولی آنچه دارای اهمیت است سطح مناسب کنسانتره و یا به عبارتی نسبت مناسب علوفه به کنسانتره در جیره است. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر افزایش نسبت کنسانتره به علوفه بر صفات خوراک مصرفی، وزن بدن، ضریب تبدیل خوراک و خصوصیات لاشه برههای نر پرواری افشار بود. مواد و روشها: مطالعه حاضر با استفاده از 24 رأس برهی نر با میانگین 3/1 ±31/78 کیلوگرم و میانگین سن13/3 ± 91 روزگی در چهار گروه (تیمار) آزمایشی در طرح آزمایشی کاملاً تصادفی با سه تیمار و 8 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیرههایی با نسبتهای متفاوت علوفه به کنسانتره به صورت 30:70، 20:80 و 10:90 بود جیرههای آزمایشی بر اساس جداول استاندارد غذایی (2007) NRC تنظیم شده و مواد خوراکی تشکیلدهنده جیرهها و ارزش غذایی آنها مشابه بود. روزانه سه نوبت در ساعات 8،14،20 تا حد اشتها در اختیار برهها قرار داده شد. برهها در انتهای آزمایش بعد از16 ساعت پرهیز غذایی، توزین شده و از هر تیمار شش بره کشتار شد. داده های تحقیق از طریقSpss21، Excel مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. یافتهها: بین تیمارهای مختلف از نظر افزایش وزن تفاوت معنیداری مشاهده شد. تیمار سوم بالاترین (296 گرم) و تیمار یک با کمترین افزایش وزن روزانه (241گرم) را در برهها ایجاد کرد. با افزایش کنسانتره، خوراک مصرفی افزایش پیدا کرد به دلیل محتوای بیشتر انرژی ومواد مغذی کنسانتره نسبت به علوفه است و برههایی که کنسانتره بیشتری مصرف میکنند، وزن بدن و وزن کشتار بیشتری داشتند. به طوری که بیشترین مقدار آن مربوط به 90 درصد کنسانتره و 10 درصد علوفه (830/1 گرم) و کمترین آن مربوط به 70 درصد کنسانتره و 30 درصد علوفه (573/1 گرم) بود. تیمار چهار هم به لحاظ عددی ضریب تبدیل کمتری (18/6) در مقایسه با دو تیمار دیگری داشت. میانگین وزن پایانی برهها، وزن لاشه گرم و سرد در بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنیداری نشان دادند. نتیجهگیری: بر اساس نتایج به دست آمده کاهش علوفه هیچ مشکل تولیدی را در این دامها ایجاد نکرد. افزایش کنسانتره و کاهش علوفه در جیره باعث بالا رفتن میزان خوراک مصرفی و افزایش وزن روزانه و در مجموع وزن نهایی بالاتری در برههای پرواری میگردد و همچنین باعث بهبود ضریب تبدیل خوراک، عملکرد رشد و درصد لاشه گردید. | ||
کلیدواژهها | ||
بره افشاری؛ خصوصیات لاشه؛ عملکرد رشد؛ علوفه | ||
مراجع | ||
Abarghani, A., Bojarpour, M. & Fayazi, J. (2010). The effect of replacement sugar beet pulp with barely on performance and carcass characteristics of Moghani male lambs. Iranian Journal of Animal Science Research, 2: 125-132. (In Persian). AFRC. 1992. Technical Committee on Responses to Nutrients. Report No. 9. Nutritive requirements of ruminant animal: protein. Nutrition Abstracts and Reviews Series B, 62: 787-835. AOAC. ( 2000). Official Methods of Analysis, 17th Edition. Association of Official Analytical Chemists. Arlington, VA, USA. Arjmand, M., Kiani, A., Azarfar, A., Azizi, A. & Fadayifar, A. ( 2021). Effect of diet concentrate level and fattening period duration on growth performance, nutrient digestibility, and rumen parameters in male Lori-Bakhtiari lambs. Animal Production Research, 10: 51-63. (In Persian). https://doi.org/10.22124/AR.2021.15450.1491. Borton, R.J., Loerch, S.C., McClure, K.E. & Wulf, D.M. (2005). Comparison of characteristics of lambs fed concentrate or grazed on ryegrass to traditional or heavy slaughter weights. I. Production, carcass, and organoleptic characteristics. Journal of Animal Science, 83: 679-685. DOI: 10.2527/2005.833679x. Bronkema, S.M., Rowntree, J.E., Jain, R., Schweihofer, J.P., Bitler, C.A. & Fenton, J.I. (2019). A nutritional survey of commercially available grass-finished beef. Meat and Muscle Biology, 3 (1). https://doi.org/10.22175/mmb2018.10.0034. Chen, G.J., Song, S.D., Wang, B.X., Zhang, Z.F., Peng, Z.L., Guo, C.H., Zhong, J.C. & Wang, Y. (2015). Effects of forage: Concentrate ratio on growth performance, ruminal fermentation and blood metabolites in housing-feeding yaks. Journal of Animal Sciences, 28: 1736–1741. https://doi.org/10.5713/ajas.15.0419. Cherney, D.J.R., Cherney, J.H. & Chase, L.E.( 2004). Lactation performance of Holstein cows fed fescue, orchard grass or alfalfa silage. Journal of Dairy Science, 87: 2268-2276. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(04)70047-8. Dixon, R.M. & Stockdale, C.R. (1999). Associative effects between forages and grains: consequences for feed utilization. Australian Journal of Agricultural Research, 50: 757–773. https://doi.org/10.1071/AR98165. Elizalde, J.C., Cremin, J.D., Faulkner, D.B. & Merchen, N.R. (1998). Perfprmance and digestion by steers grazing tall fescue and supplemented with energy and protein. Journal of Animal Science, 76: 1691–1701. https://doi.org/10.2527/1998.7661691x. Fimbres, H., Hernández-Vidal, G., Picón-Rubio, J.F., Kawas, J.R. & Lu, C.D. (2002). Productive performance and carcass characteristics of lambs fed finishing ration containing various forage levels. Small Ruminant Research, 43: 283-288. https://doi.org/10.1016/S0921-4488(02)00014-7. Haddad, S.G. & Ata, M.A. (2009). Growth performance of lambs fed on diets varying in concentrate and wheat straw. Small Ruminant Research, 81: 96-99. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2008.11.015. Haddad, S.G. & Husein M.Q. (2004). Effect of dietary energy density on growth performance and slaughtering characteristics of fattening Awassi lambs. Livestock Production Science, 87: 171-177. Hadjipanagiotou, M. & louca, A. (1976). A note on the value of dried citrus pulp and grape mare as barley replacements in calf fattening diets. Animal Production, 23:129-132. Karimi, N., Jahanbakhshi, A. & Mahboubi, Z. 2022. Investigation of the effects of alfalfa removal in the diet on growth performance and carcass characteristics in fattening Afshari male lambs. Journal of Ruminant Research, 10:19-30.(InPersian). DOI: 10.22069/ejrr.2022.19727.1824. Lopez-Carlos, M.A., Ramirez, R.G., Aguilera-Soto, J.I., Plascencia, A., Rodriguez, H., Arechiga, C.F., Rincon, R.M., Medina-Flores, C.A. & Gutierrez-Bañuelos, H. 2011. Effect of two beta adrenergic agonists and feeding duration on feedlot performance and carcass characteristics of finishing lambs. Livestock Science, 138: 251– 258. https://doi.org/10.2527/jas.2010-3513. Mousavi Kashani, S.M., Gharahveysi, SH. & Khorshidi Jafari, K. (2021). Study of different ratios effect of forage to concentrate on performance and carcass traits of Zel fattening lambs. Veterinary Researches and Biological Products, 135: 95-102. (In Persian). Murphy, M., Akerlind, M. & Holtenius, K. (2000). Rumen fermentation in lactating cows selected for milk fat content fed two forage to concentrate ratios with hay or silage. Journal of Dairy Science, 83: 756–764. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(00)74938-1. Nik-khah, A., Asadi, Moghadam, R. & Qarbash, M. (1992). The effect of three rations with different levels of energy on fattening performance of Atabai and Zel lamb. Iranian Journal of Agricultural Sciences, 3: 67-81. (In Persian). Nik-khah, A. &Asadi Moghaddam, R. (1986). Study of weight gain, nutritional efficiency and carcass characteristics of Iranian tail and tailless lambs. The Second Fattening Seminar of Moghan Plain, 42-59. (In Persian). NRC. ( 2007). National Research Council nutrient require ments of small ruminants: sheep, goats. National Academy Press, Washington, DC. Papi, N. &Tehrani, A. ( 2017). Effects of dietary concentrate levels on growth performance, feed intake and carcass characteristics of fattening Chall male lambs. Journal of Ruminant Research, 2: 55-57. (In Persian). https://doi.org/10.22069/ejrr.2017.13361.1556. Prache, S., Schreurs, N. and Guillier, L. (2022). Review: Factors affecting sheep carcass and meat quality attributes. Animal,16: 2022,100330. https://doi.org/10.1016/j.animal.2021.100330 Preziuso, G., Russo, C., Casarosa, L., Campodoni, G., Piloni, S. & Cianci, D. (1999). Effect of diet energy source on weight gain and carcass characteristics of lambs. Small Ruminnant Research, 33: 9–15. https://doi.org/10.1016/S0921-4488(98)00202-8. Rong, Y., Yuan, F. &Johnson, D.A. (2014). Addition of alfalfa (Medicago sativa L.) to lamb diets enhances production and profits in northern China. Livestock Research for Rural Development, 26: 224. http://www.lrrd.org/lrrd26/12/rong26224.htm. Salem, A.Z., Kholif, A.E., Olivares, M., Elghandour, M.M., Mellado, M. & Arece, J. (2014). Influence of S. babylonica extract on feed intake, growth performance and diet in vitro gas production profile in young lambs. Tropical Animal Health and Production, 46: 213-219. 10.1007/s11250-013-0478-0. Talebi, M.A. & Idris, M.A. (2002). The effect of fattening on the growth and carcass characteristics of Lori Bakhtiari male lambs. Journal of Agricultural Sciences and Natural Resources, 9: 167-153. Van Soest, P.V., Robertson, J.B. & Lewis, B.A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74: 3583-3597. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 193 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 227 |