
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,631,965 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,227,390 |
خواص آنتی اکسیدانی عصاره های آبی و اتانولی استخراج شده از صدف آب شیرین Anodonta cygnea | ||
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 16 اسفند 1402 | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی - پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/japu.2023.21493.1792 | ||
نویسندگان | ||
سکینه حیدری1؛ پرستو پورعاشوری* 2؛ بهاره شعبان پور3؛ فاطمه شمس آبادی4؛ مهدی شیخ عربی4 | ||
1دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
2هیات علمی | ||
3مدیر گروه | ||
4دانشگاه علوم پزشکی گلستان | ||
چکیده | ||
صدف آب شیرین Anodonta cygnea در تالاب، رودخانه و آببندانهای شمال کشور وجود دارند که با نام Swan Mussel شناخته میشود. طی چندین دهه، محصولات طبیعی دریایی به دلیل فعالیت آنتی اکسیدانی عالی در مواد مغذی، داروسازی و صنایع آرایشی و بهداشتی به طور گسترده مورد بررسی قرار گرفتهاند. اگرچه بیمهرگان دریایی به ویژه نرمتنان برای عملکردهای بیولوژیکی و فیزیولوژیکی متعددی مورد بررسی قرار گرفتهاند، اما به ندرت به دلیل خاصیت آنتیاکسیدانی مورد مطالعه قرار میگیرند. در این مطالعه، صدفها با میانگین طول41/2±65/105، عرض83/2±85/58، ارتفاع10/2±83/48 میلیمتر و وزن 68/9±23/113 گرم از آببندان (پس از صید ماهیان) جمعآوری شد و عصاره آبی و اتانولی (نسبت 1:2صدف به حلال) صدف تهیه گردید. خواص آنتیاکسیدانی عصارههای آبی و اتانولی لیوفلیزه شده شامل DPPH, ABTs و Power Reducing در غلظتهای 1/0، 5/0، 1، 3 و 5 میکروگرم بر میلیلیتر اندازهگیری شد. نتایج نشان داد تیمار اتانولی نسبت به تیمار آبی دارای قدرت مهارکنندگی بالاتری است (05/0>P). با افزایش غلظت از 1/0 به 5 میلیگرم برمیلیلیتر مهار رادیکال DPPH کاهش یافت و بیشترین مهار رادیکال DPPH در غلظت 1/0 مشاهده شد. بیشترین مهار رادیکال ABTsو Power Reducingدر غلظت 5 میلیگرم بر میلیلیتر بود. طبق نتایج عصاره اتانولی صدف دارای خواص آنتیاکسیدانی مناسبی به نظر میرسد. از آنجایی که این صدف در آببندانهای پرورش ماهی یافت میشود و پس از تخلیه ماهیان، صدفها با نبود آب و در نهایت مرگ روبرو میشوند و با توجه به خواص منحصربهفرد آنها، مطالعات بیشتر در این زمینه میتواند از دفن کردن این صدفها پس از صید ماهیان جلوگیری نمایند. | ||
کلیدواژهها | ||
Anodonta cygnea؛ خواص آنتی اکسیدانی؛ DPPH؛ ABTs؛ Power Reducing | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 288 |