
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,645,963 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,245,938 |
اثرات متقابل کودهای شیمیایی و مواد محرک رشد بر عملکرد و کارآیی مصرف کود در پرتقال | ||
مجله مدیریت خاک و تولید پایدار | ||
دوره 13، شماره 2، تیر 1402، صفحه 27-51 اصل مقاله (999.41 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejsms.2023.20722.2081 | ||
نویسندگان | ||
جهانشاه صالح* 1؛ مهرداد شهابیان2؛ محمد مهدی طهرانی3 | ||
1بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران | ||
2بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران | ||
3بخش تحقیقات شیمی و حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه، موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: نیاز روز افزون بشر به محصولات کشاورزی باعث شده است که استفاده از انواع کودهای شیمیایی برای دستیابی به تولید بیشتر این محصولات، همواره روند افزایشی داشته باشد. از سوی دیگر، افزایش مصرف کودهای شیمیایی باعث میشود منابع خاک و آب دچار آلودگی و تنزل کیفیت شود و متعاقب آن، محصولات غذایی تولید شده نیز ناسالم خواهند شد. مصرف مواد محرک رشد گیاه نظیر اسید هیومیک، اسید فولویک، اسیدهای آمینه، قارچهای مایکوریزا و جلبکهای دریایی میتواند راهکاری مفید جهت کاهش مصرف کودهای شیمیایی باشد، زیرا میتوان بدون افت عملکرد کمی و کیفی محصول، کود شیمیایی کمتری مصرف کرد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر برخی مواد محرک رشد بر کارآیی مصرف کود، عملکرد و کیفیت پرتقال به اجرا درآمد. مواد و روشها: این آزمایش بصورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار و طی دو سال متوالی بر روی 63 اصله پرتقال رقم واشنگتن ناول در ایستگاه تحقیقات کشاورزی حاجیآباد هرمزگان انجام شد. فاکتورها شامل 1- مصرف کودهای شیمیایی در سه سطح (بدون مصرف کودهای شیمیایی، 75% مقادیر توصیه شده کودهای شیمیایی، 100% مقادیر توصیه شده کودهای شیمیایی)، و 2- مصرف محرکهای رشد گیاهی در هفت سطح (شاهد، محلولپاشی اسید آمینه، محلولپاشی عصاره جلبک، مصرف خاکی اسید هیومیک، محلولپاشی اسید فولویک، مصرف خاکی قارچ مایکوریزا، محلولپاشی اسید آمینه و عصاره جلبک همراه با مصرف خاکی اسید هیومیک و قارچ مایکوریزا) بود. برداشت محصول در آذرماه هر سال انجام شد و برخی پاسخهای گیاهی شامل عملکرد محصول، غلظت آهن، منگنز و روی در برگ، مقدار مواد جامد محلول کل و ویتامین ث در عصاره میوه، و کارایی مصرف کودها تعیین گردید. در انتها، تفسیر نتایج بر مبنای تجزیه واریانس دادهها و مقایسه میانگینها صورت گرفت. نتایج: نتایج نشان داد مصرف مواد محرک رشد علاوه بر افزایش عملکرد محصول و ارتقای کارایی مصرف کود، غلظت آهن، روی و منگنز برگ را افزایش داد و برخی ویژگیهای کیفی شامل مقدار مواد جامد محلول و مقدار ویتامین ث در عصاره میوه را نیز بهبود بخشید. همچنین مصرف کودهای شیمیایی و آلی باعث شد اثر مثبت مواد محرک رشد، تشدید گردد. به عبارت دیگر، اثرات متقابل مواد محرک رشد و کودهای شیمیایی و آلی بر ویژگیهای کمی و کیفی پرتقال معنیدار بود. بیشترین تأثیر مثبت در تیمار مصرف خاکی اسید هیومیک و مایه تلقیح مایکوریزا همراه با محلولپاشی اسید آمینه و عصاره جلبک دریایی، توأم با مصرف کودهای شیمیایی به میزان 100% مقادیر توصیه شده، مشاهده گردید. با این حال، کارایی مصرف کودها در درختان تیمار شده با 75% کودهای شیمیایی توصیه شده، بیشتر از تیمار 100% بود. نتیجهگیری: توصیه میشود به منظور نیل به افزایش عملکرد، ارتقای کیفیت محصول و کاهش آلودگی محیط زیست، با خودداری از مصرف بیرویه کودهای شیمیایی، کاربرد ترکیبی از مواد محرک رشد شامل اسید هیومیک، اسیدهای آمینه، عصاره جلبک و قارچ مایکوریزا به همراه مصرف 75% مقادیر توصیه شده کودهای شیمیایی در برنامه تغذیه تلفیقی باغهای پرتقال مد نظر قرار گیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسید آمینه؛ اسید فولویک؛ اسید هیومیک؛ جلبک دریایی؛ مایکوریزا | ||
مراجع | ||
1.Nunes, R. O., Domiciano, G. A., Alves, W. S., Melo, A. C. A., Nogueira, F. C. S., Canellas, L. P., Olivares, F. J., Zingali, R. B., & Soares, M. R. (2019). Evaluation of the effects of humic acids on maize root architecture by label-free proteomics analysis. Scientific Reports, 9, 1-12019. doi.org/10.1038/s41598-019-48509-2.
2.De Hita, D., Fuentes, M., Fernández, V., Zamarreño, A. M., Olaetxea, M., & Ve García-Mina, J. M. (2020). Discriminating the short-term action of root and foliar application of humic acids on plant growth: Emerging role of jasmonic acid. Frontiers in Plant Science, 11, 493-509. doi.org/10.3389/fpls.2020.00493.
3.Da Silva, M. S. R. D. A., dos Santos, B. D. M. S., da Silva, C. S. R. D. A., de Sousa Antunes, L. F., dos Santos, R. M., Santos, C. H. B., & Rigobelo, E. C. (2021). Humic substances in combination with plant growth-promoting bacteria as an alternative for sustainable agriculture. Frontiers in Microbiology, 12, 719653. doi.org/10.3389/fmicb.2021.719653.
4.Fang, Z., Wang, X., Zhang, X., Zhao, D., & Tao, J. (2020). Effect of fulvic acid on the photosynthetic and physiological characteristics of Paeonia ostii under drought stress. Plant Signaling and Behaviour, 15 (7), 1774714. doi.org/ 10.1080/15592324.2020.1774714.
5.Jalali, M., Feyzian, M., Zare, A. A., & Mirzae Najafgholi, H. (2018). Comparison of the efficiency of some different Zn sources on quantitative and qualitative yield of Lemon verbena. Journal of Plant Process and Function, 8 (31), 45-55.
6.Shehata, S. A., Abdel-Azam, H. S., El-Yazied, A. A., & El-Gizawy, A. M. (2011). Effect of foliar spraying with amino acids and seaweed extract on growth chemical constitutes, yield and its quality of celeriac plant. European Journal of Science Research, 58, 257-265. doi.org/10.22059/jci.2021.320460.2530.
7.Cohen, Y., & Gisi, U. (1994). Systemic translocation of 14C-dl-3-aminobutyric acid in tomato plants in relation to induced resistance against Phytophthora infestans. Physiological and Molecular Plant Pathology, 45, 441-456. doi.org/ 10.1016/S0885-5765(05)80041-4.
8.Maini, P. (2006). The experience of the first biostimulant, based on amino acids and peptides: a short retrospective review on the laboratory researches and the practical results. Fertilitas Agrorum, 1, 29-43.
9.Polo, J., Barroso, R., Rodenas, J., Azcon-Bieto, J., Caceres, R., & Marfa, O. (2006). Porcine hemoglobin hydrolysate as a biostimulant for lettuce plants subjected to conditions of thermal stress. HortTechnology, 16, 483-487. doi.org/ 10.21273/HORTTECH.16.3.0483.
10.Ardebili, Z., Moghadam, A. R, Ardebili, N. O., & Pashaie, A. R. (2012). The induced physiological changes by foliar application of amino acids in Aloe vera L. plants. Plant Omics, 5, 279-284.
11.Abobatta, W. F. (2019). Arbuscular mycorhizal and citrus growth: Overview. Acta Scientific Microbiology, 2 (6), 14-17. doi.org/10.31080/ ASMI. 2019.02.0226.
12.Wu, Q. S, Srivastava, A. K., Zou, Y. N., & Malhotra, S. K. (2017). Mycorhizas in citrus: Beyond soil fertility and plant nutrition. Indian Journal of Agricultural Sciences, 87 (4), 427-443. doi.org/10. 56093/ijas.v87i4.69308.
13.Abedi, B., & Esfandiari, B. (2018). Effect of mycorrhizal fungi on morphophysiological and nutritional factors of flying dragon rootstock under salt stress. Journal of Horticultural Science, 32 (2), 335-344. doi.org/10. 22067/jhorts4.v32i2.70246.
14.Rezaei, M., Abdollahi, F., Mirzaalian Dastjerdi, A., & Yousefzadi, M. (2019). Role of seaweed (Ulva flexuosa Wulfen) extract in improvement of postharvest quality of Washington navel orange fruits. Iran Agricultural Research, 38 (2), 111-118. doi.org/10.22099/iar.2020.35017.1366.
15.Anli, M., Kaoua, M. K., Mokhtar, M., Boutasknit, A., Laouanea, R., Toubali, S., Baslam, M., Lyamloulid, K., Hafidid, M., & Meddicha, A. (2020). Seaweed extract application and arbuscular mycorrhizal fungal inoculation: a tool for promoting growth and development of date palm (Phoenix dactylifera L.) cv «Boufgous». South African Journal of Botany, 132, 15-21. doi.org/10.1016/ j.sajb.2020.04.004.
16.Gee, G. W., & Bauder, J. W. (1986). Particle Size Analysis. P. 383-409. In: A. Klute, (ed), Methods of Soil Analysis, Part 1. Physical and Mineralogical Methods. ASA, Soil Science Society of America, Madison, Wisconsin, USA.
17.Nelson, D. W., & Sommers, L. E. (1996). Total Carbon, Organic Carbon and Organic Matter. P. 967-1010. In: D. L., Sparks, A. L. Page, P. A. Helmke, R. H. Loeppert, P. N. Soltanpour, M. A. Tabatabaei, C. Johnson, and M. E. Sumner (eds), Methods of soil analysis. Part 3, Chemical Methods. Soil Science Society of America Book Series 5. Soil Science Society of America, Madison, WI, USA.
18.Aliehiaei, M., & Behbahanizadeh, A. A. (1993). Description of soil chemical analysis methods. Technical bulletin No 893. 1st Volume. Soil and Water Research Institute Press, 276p. (In Persian)
19.Aliehiaei, M. (1998). Description of soil chemical analysis methods. Technical bulletin No 1024. 2nd Volume. Soil and Water Research Institute Press, 314p. (In Persian)
20.Ryan, J. R., Stefan, G., & Rashid, A. (2001). Soil and Plant Analysis Laboratory Manual (2nd edition). ICARDA. Aleppo, Syria, 172p. https:// dor.dorle.net/20.500.11766/67563.
21.Kimball, D. A. (1991). Citrus Processing: quality control and technology. Springer Science, New York, USA. 473p.
22.Ladaniya, M. (2008). Citrus fruit: biology, technology and evaluation. Academic Press, Elsevier INC, USA. 576p. doi.org/10.1016/B978-012374130 -1.50003-6.
23.Halpern, M., Bar-Taly, A., Ofeky, M., Minzy, D., Mullerx, T., & Yermiyahu, U. (2015). The Use of biostimulants for enhancing nutrient uptake. Advances in Agronomy, 130, 141-174. doi.org/10. 1016/bs.agron.2014.10.001.
24.He, X., Zhang, H., Li, J., Yang, F., Dai, W., Xiang, D., & Zhang, M. (2022). The positive effects of humic/fulvic acid fertilizers on the quality of lemon fruits. Agronomy, 12, 1919. doi.org/10.3390/ agronomy12081919.
25.Ortaᶊ, I. (2019). Effect of mycorhizal inoculation on citrus seedling growth and nutrient uptake. Acta Horticulturae, 1253, 77-84. 10.17660/ActaHortic.2019. 1253.11.
26.Sánchez-Sánchez, A., Sánchez-Andreu, J., Juárez, M., Jordá, J., & Bermúdez, D. (2002). Humic substances and amino acids improve effectiveness of chelate FeEDDHA in lemon trees. Journal of Plant Nutrition, 25, 2433-2442. doi.org/ 10.1081/PLN-120014705.
27.Sharaf, M. M., Bakry, K. A., & EL-Gioushy, S. F. (2011). The influence of some bio and organic nutritive addenda on growth, productivity, fruit quality and nutritional status of Washington navel orange trees. Egyptian Journal of Applied Science, 26 (9), 253-268.
28.Khan, S., Yu, H., Li, Q., Gao, Y., Sallam, B. N., Wang, H., Liu, P., & Jiang, W. (2019). Exogenous application of amino acids improves the growth and yield of lettuce by enhancing photosynthetic assimilation and nutrient availability. Agronomy, 9 (5), 266-283. doi.org/10.3390/agronomy9050266.
29.Williams, A., Gamir, J., Gravot, A., & Pétriacq, P. (2021). Untangling plant immune responses through metabolomics. Advances in Botanical Research, 98, 73-105. doi.org/10.1016/bs.abr. 2020.09.017.
30.Ortas, I. (2012). The effect of mycorrhizal fungal inoculation on plant yield, nutrient uptake and inoculation effectiveness under long-term field conditions. Field Crops Research, 125, 35-48. doi.org/10.1016/j.fcr.2011. 08.005.
31.Ali, O, Ramsubhag, A., & Jayaraman, J. (2021) Biostimulant properties of seaweed extracts in plants: Implications towards sustainable crop production. Plants, 10, 531-548. doi.org/10.3390/ plants10030531.
32.El-Badawy, H. (2019). Effects of spraying amino acids and micronutrients as well as their combination on growth, yield, fruit quality and mineral content of canino apricot trees. Journal of Plant Production, 10 (2), 125-132. doi.org/10. 21608/jpp.2019.36242.
33.Mahmoudi, M., & Barzegar, H. (2015). The Effects of humic substances on some physiological properties of Citrus sinensis cv. Thomson navel under lime condition. International Research Journal of Applied and Basic Sciences, 9 (1), 132-135. doi.org/10.22059/ijhst. 2016.62924.
34.Calvo, P., Nelson, L., & Kloepper. (2014). Agricultural uses of plant biostimulants. Plant and Soil, 383(2), 611-620. doi.org/10.1007/ s11104-014-2131-8.
35.Khan, W., Hiltz, D., Critchley, A. T., & Prithiviraj, B. P. (2011). Bioassay to detect Ascophyllum nodosum extract-induced cytokinin-like activity in Arabidopsis thaliana. Journal of Applied Phycology, 23, 409-414. doi.org/10. 1007/s10811-010-9583-x.
36.Zodape, S. T., Gupta, A., & Bhandari, S. C. (2011). Foliar application of seaweed sap as biostimulant for enhancement of yield and quality of tomato (Lycopersicon esculentum Mill.). Journal of Scientific and Industrial Research, 70, 215-219.
37.Abbas, T., Ahmad, S., Ashraf, M., Adnan Shahid, M., Yasin, M., Mukhtar Balal, R., Aslam Pervez, M., & Abbas, S. (2013). Effect of humic and application at different growth stages of kinnow mandarin (citrus reticulata blanco) on the basis of physio-biochemical and reproductive responses. Academia Journal of Biotechnology, 1 (1), 14-20. doi.org/10.15413/ajb.2012. 0106.
38.Sheng, L., Shen, D., Luo, Y., Sun, X., Wang, J., Zeng, Y., Xu, J., Deng, X., & Cheng, Y. (2017). Exogenous γ-aminobutyric acid treatment affects citrate and amino acid accumulation to improve fruit quality and storage performance of postharvest citrus fruit. Food Chemistry, 216, 138-145. doi.org/ 10.1016/j.foodchem.2016.08.024. 39.Rabeh, M. R. M., Higazy, A. M., Hassan, A. E., & Alghial, A. (2020). The effects of application of yeast extracts, seaweed and farmyard manure as a partial substitute for mineral fertilization on fruiting of Balady mandarin. Menoufia Journal of Plant Production, 5, 79-89. doi.org/10.21608/ mjppf.2020.170348.
40.Cheng, X. F., Xie, M. M., Li, Y., Liu, B. Y., Liu, C. Y., Wu, Q. S., & Kuča, K. (2022). Effects of field inoculation with arbuscular mycorrhizal fungi and endophytic fungi on fruit quality and soil properties of Newhall navel orange. Applied Soil Ecology, 170 (2), 104308. doi.org/10.1016/j.apsoil.2021.104308.
41.Shaimaa, A. M., & Massoud, O. N. (2017). Impact of inoculation with mycorrhiza and azotobacter under different N and P rates on growth, nutrient status, yield and some soil characteristics of Washington navel orange trees. Middle East Journal of Agricultural Research, 6 (3), 617-638.
42.Veisi, A., Binaeian, A., & Salehinia, Z. (2015). Comparison of the effects of vermicompost, manure and chemical fertilizer on yield and quality of greenhouse tomato (Solanum lycopersicum L. var Hamra). Vegetative Environmental Physiology, 36 (9), 21-33. doi.org/10. 4236/ojss.2015.52006.
43.Meenakumari, T., & Shekhar, M. (2012). Vermicompost and other fertilizers effect on growth, yield and nutritional status of Tomato (Lycopersicon esculentum) plant. World Research Journal of Agricultural Biotechnology, 1 (1), 14-16.
44.Maignan, V., Bernay, B., Geliot, P., & Avice, J. C. (2020). Biostimulant effects of glutacetine and its derived formulations mixed with n fertilizer on post-heading n uptake and remobilization, seed yield, and grain quality in winter wheat. Frontiers in Plant Science, 11, 607615. doi.org/ 10.3389/fpls.2020.607615. 45.McGehan, R. (2020). The benefits of biostimulants in increasing fertilizer efficiency and yield crop. SYMPHOS 2019, 5th International Symposium on Innovation and Technology in the Phosphate Industry. Université Mohamed VI Polytechnique. Ben Guerir, Morocco.
46.Sanchez, F. G., Grao, S. S., Perez, V. N., & Simon, M. A. (2022). Scientific advances in biostimulation reported in the 5th biostimulant world congress. Horticulturae, 8, 665. doi.org/10.3390/ horticulturae8070665.
47.Sible, C. N., Seebauer, J. R., & Below, F. E. (2021). Plant biostimulants: A categorical review, their implications for row crop production, and relation to soil health indicators. Agronomy, 11, 1297. doi.org/10.3390/agronomy11071297. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 231 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 173 |