
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,491 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,612,384 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,201,094 |
ارزیابی خواص فیزیکوشیمیایی، مکانیکی و ضدمیکروبی فیلم خوراکی ژلاتین حاوی اسانس پونه | ||
نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی | ||
دوره 15، شماره 1، فروردین 1402، صفحه 59-73 اصل مقاله (607.92 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/fppj.2023.21204.1749 | ||
نویسندگان | ||
پریا میری1؛ محمدیار حسینی* 2؛ طیب سیفی3 | ||
1دانشجوی کارشناسی بهداشت مواد غذایی، دانشکده پیرادامپزشکی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران. | ||
2استادیار گروه صنایع غذایی،دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران | ||
3کارشناسیارشد باکتری شناسی دامپزشکی، دانشکده پیرادامپزشکی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران. | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: به منظور کاهش استفاده از آنتیبیوتیکها، افزودنیها و نگهدارندههای شیمیایی میتوان در ترکیب بستهبندیها از مواد ضدمیکروبی طبیعی استفاده نمود. در پژوهشهای مربوط به ساخت و ارزیابی فیلمهای خوراکی در سالهای اخیر استفاده از انواع اسانس (مانند اسانس میخک، دارچین، زنجبیل و ریحان) برای محافظت میکروبی، به تعویق انداختن فساد مواد غذایی (شیمیایی و میکروبی) و کاهش ضایعات غذایی جایگاه قابل توجهی به دست آوردهاند. فیلمهای حاوی ژلاتین مقاومت مکانیکی مناسبی دارند و این ماده به دلیل داشتن خاصیت تشکیل ژل(وجود آمینواسیدهای پرولین و هیدروکسی پرولین) میتواند در تولید فیلم خوراکی مورد استفاده قرار گیرد. با توجه به فراوانی و در دسترس بودن پونه در کشورمان و با توجه به قیمت ارزان ژلاتین، این نوع ترکیب فیلم سابقه پژوهشی ندارد و می تواند الگویی جهت استفاده زیاد آن در مواد غذایی قرار بگیرد. مواد و روش ها: در این پژوهش به بررسی تاثیر غلظتهای مختلف اسانس پونه بر پایه ژلاتین و ارزیابی ویژگیهای فیلم خوراکی پرداخته شد. متغیر مستقل شامل غلظتهای مختلف اسانس پونه (0%، 25/1%، 5/2% و 75/3%) و متغیرهای وابسته شامل آزمایشات فیزیکوشیمیایی(حلالیت، نفوذپذیری به بخار، ضخامت و کدورت)، آزمایشات مکانیکی(ازدیاد طول تا نقطه شکست، مقاومت به کشش و مودل یانگ)، خاصیت آنتی اکسیدانی و فعالیت ضدمیکروبی فیلم های خوراکی بود. تمامی آزمایشات در سه تکرار (3n=) با نمونهگیری کاملاً تصادفی انجام شد. آنالیز واریانس یکطرفه (ANOVA) و مقایسه میانگین دادهها براساس آزمون چند دامنهای دانکن با استفاده از نرم افزار Minitab18 در سطح احتمال 05/0 انجام گرفت. یافته ها: در این تحقیق بالاترین میزان استحکام کششی و ازدیاد طول در نقطه شکست در تیمار 5/2% بود. در تیمارهای فیلمها، کمترین میزان حلالیت و نفوذپذیری به ترتیب در غلظت 75/3% و 25/1% اسانس مشاهده شد. در تمامی تیمارها کدورت معنی دار نبود و در غلظت اسانس 5/2% بیشترین مقدار را در بین تیمارها به خود اختصاص داد. مقدار ضخامت در غلظت اسانس75/3% بیشترین مقدار 058/0 میلی متر بدست آمد که در همه تیمارها معنی دار نبود(05/0<p). در تمامی تیمارهای فیلم های خوراکی خاصیت آنتی اکسیدانی معنی دار بود(05/0>p). بیشترین قطر هاله بازدارندگی در روش دیسک انتشاری در غلظت اسانس 75/3% مربوط به استافیلوکوکوس آورئوس با متوسط mm 26/18 بود. متوسط قطر هاله برای سودوموناس آئروژینوزا و اشریشیاکلی به ترتیب 27/8 و 9/8 میلیمتر گزارش شد. نتیجه گیری: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد افزودن اسانس پونه به فیلم ژلاتینی در غلظت 5/2 درصد، علاوه بر مهار رشد و تکثیر باکتریها، فیلمهایی با استحکام کافی ایجاد کرده و همچنین در مواد غذایی که قابلیت فسادپذیری را دارا می باشند استفاده دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس پونه؛ ژلاتین؛ خواص مکانیکی؛ آنتی اکسیدانی؛ فیلم خوراکی | ||
مراجع | ||
1.Piermaria, JA., Pinotti, A., Garcia, MA., Abraham, AG. 2009. Films based on kefiran, an exopolysaccharide obtained from kefir grain: development and characterization. Food Hydrocolloids, 23(3):684-90.
2.Prakash, B., Mishra, PK., Kedia, A., Dubey, N. 2014. Antifungal, antiaflatoxin and antioxidant potential of chemically characterized Boswellia carterii Birdw essential oil and its in vivo practical applicability in preservation of Piper nigrum L. fruits. LWT-Food Science and Technology, 56(2):240-7.
3.Hanani, ZN., Roos, YH., Kerry, J.2014. Use and application of gelatin as potential biodegradable packaging materials for food products. International journal of biological macromolecules, 71:94-102.
4.Wu, J., Sun, X., Guo, X Ge S., Zhang, Q.2017. Physicochemical properties, antimicrobial activity and oil release of fish gelatin films incorporated with cinnamon essential oil, Aquaculture and Fisheries. 2(4):185-92.
5.Ahmed, J., Mulla, M., Arfat, YA., Bher, A., Jacob, H., Auras, R.2018. Compression molded LLDPE films loaded with bimetallic (Ag-Cu) nanoparticles and cinnamon essential oil for chicken meat packaging applications. LWT, 93:329-38.
6.Taghizadeh, M., Mohammadifar, MA., Sadeghi, E., Rouhi, M., Mohammadi, R., Askari, F.2018. Photosensitizer-induced cross-linking: A novel approach for improvement of physicochemical and structural properties of gelatin edible films. Food research international, 112:90-7.
7.Ejaz, M., Arfat, YA., Mulla, M., Ahmed, J.2018. Zinc oxide nanorods/clove essential oil incorporated Type B gelatin composite films and its applicability for shrimp packaging. Food Packaging and Shelf Life, 15:113-21.
9.Bonilla, J., Poloni, T., Lourenço, RV., Sobral, PJ.2018. Antioxidant potential of eugenol and ginger essential oils with gelatin/chitosan films. Food bioscience. 23:107-14.
11.European Commission Regulation No 1129/2011 of 11 November 2011 amending Annex II to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council by establishing a Union list of food additives Text with EEA relevance.
12.Shojaee-Aliabadi S, Hosseini H, Mohammadifar M A, Mohammadi A, Ghasemlou M, Ojagh S M, Hosseini S M and Khaksar R. 2013. Characterization of antioxidant-antimicrobial κ-carrageenan films containing Satureja hortensis essential oil. International journal of biological macromolecules, 52: 116-124.
15.Kavoosi G, Dadfar S M M and Purfard A M, 2013. Mechanical, physical, antioxidant, and antimicrobial properties of gelatin films incorporated with thymol for potential use as nano wound dressing. Journal of Food Science, 78(2).
17.Echeverría, I., López-Caballero, ME., Gómez-Guillén, MC., Mauri, AN., Montero, MP.2018. Active nanocomposite films based on soy proteins-montmorillonite-clove essential oil for the preservation of refrigerated bluefin tuna (Thunnus thynnus) fillets. International journal of food microbiology, 266:142-9.
18.Shahbasi, Y., Rezaei, F. 2018. Evaluation of the antibacterial effect of gelatin film containing the essential oil of Kakuti plant and grape seed extract against Staphylococcus aureus in ground beef. The first national and international conferene of food industry and organic product in Iran, 1-8.
19.Akhter, R., Masoodi, F., Wani, TA., Rather, SA. 2019. Functional characterization of biopolymer based composite film: Incorporation of natural essential oils and antimicrobial agents. International journal of biological macromolecules, 137:1245-55.
24.Hosseini S.F., Rezaei M., Zandi M. and Farahmandghavi, F. 2015. Bio-based composite edible films containing Origanumvulgare L. essential oil. Industrial Crops and products, 67: 403-413.
25.Piñeros-Hernandez D., Medina-Jaramillo C., López-Córdoba A. and Goyanes S. 2017. Edible cassava starch films carrying rosemary antioxidant extracts for potential use as active food packaging. Food Hydrocolloids, 63: 488-495.
27.Ahmad, M., Benjakul, S., Prodpran, T., Agustini, TW.2012. Physico-mechanical and antimicrobial properties of gelatin film from the skin of unicorn leatherjacket incorporated with essential oils. Food Hydrocolloids, 28(1):189-199.
30.Ghadermarzi, R., Keramat, J and Goli SA, 2013. The effect of oregano essential oil on the properties of hydroxypropyl methyl cellulose edible film. Quarterly journal of new food technologies, 2(7) 61-74.
32.Fadaei, M ., Fallah, A., Taheri, A.,2020. Effect of Edible Starch Coating Enrichmed with Pennyroyal (Mentha pulegium) Essential Oil on Shelf life of Rainbow Trout Fillet Esmail Pirali khirabadi1 , Journal of Veterinary Research, 75:3, 300-309.
35.Nouraddini, M , M Esmaiili, M and Mohtarami, F.2018. Development and characterization of edible films based on corn starch and eggplant powder with Mentha longifolia L. essential oil. Journal of Food Researches.29:4, 171-184. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 213 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 237 |