
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,615,882 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,206,029 |
واکاوی عوامل تأثیرگذار بر پایداری کسبوکارهای کشاورزی در استان گلستان | ||
مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی | ||
دوره 10، شماره 4 - شماره پیاپی 40، دی 1402، صفحه 59-82 اصل مقاله (993.83 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jead.2023.20975.1688 | ||
نویسندگان | ||
آمنه آورند* 1؛ غلامرضا یاوری2؛ حسین شعبانعلی فمی3 | ||
1گروه اقتصاد و مدیریت کشاورزی، دانشکده مهندسی کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران، | ||
2گروه کشاورزی، دانشکده مهندسی کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران. | ||
3گروه مدیریت و توسعه کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران. | ||
چکیده | ||
پایدارسازی کسبوکارهای بخش کشاورزی یکی از مهمترین شاخصهای توسعه اقتصادی پایدار است. ازاینرو هدف این پژوهش واکاوی عوامل تأثیرگذار بر پایداری کسبوکارهای کشاورزی در استان گلستان میباشد. این تحقیق توصیفی- پیمایشی بوده و جامعۀ آماری آن را صاحبان کسبوکارهای کشاورزی استان (124280 نفر) تشکیل دادند که با استفاده از نرمافزار G-Power تعداد 160 نمونه تعیین و با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی ساده مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری دادهها و سنجش تحقیق پرسشنامه محقق ساخته بود و روایی آن با نظر متخصصان و پایایی آن با محاسبه آلفای کرونباخ تأیید شد. تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار SmartPLS4 انجام شد. نتایج نشان داد شاخص اقتصادی- مالی با ضریب 322/0 و شاخص فردی و خانوادگی با ضریب 199/0 (عوامل درونسازمانی) به ترتیب بیشترین و کمترین تأثیر را بر پایداری کسبوکار داشتند. همچنین شاخص سیاسی- قانونی با ضریب 224/0 و شاخص مداخلات ترویجی با ضریب 203/0 (عوامل برونسازمانی) به ترتیب بیشترین و کمترین تأثیر را در پایداری کسبوکار داشتند. یافتهها حاکی از آن است که عوامل برونسازمانی نسبت به عوامل درونسازمانی تأثیر بیشتری بر پایداری کسبوکارهای کشاورزی دارند. بر مبنای نتایج پیشنهاد میشود دولت از طریق اصلاح و تقویت سیاستهای خود، با اعمال رویهها و سیستمهای منعطف و رفع موانع قانونی، شرایط مساعدتری را در راستای پایداری کسبوکار کشاورزی فراهم نماید. | ||
کلیدواژهها | ||
کسبوکار کشاورزی؛ عوامل درونسازمانی؛ عوامل برونسازمانی؛ پایداری؛ استان گلستان | ||
مراجع | ||
احمدی، س،. کوهستانی، ح.، یادآور، ح.، و شعبانعلیفمی، ح. 1398. طراحی مدل توسعه کارآفرینی کشاورزی پایدار در بین زنان روستایی (مطالعه موردی: استان کردستان). مجله کشاورزی و تولید پایدار، 29 (3): 251-237.
پارساپور، س.، براتی، ج.، و رسولزاده، م. 1396. عوامل اثرگذار بر پایداری بنگاههای کوچک و کارآفرین، مورد مطالعه: بنگاههای صنعتی شهرستان مشهد. نشریه توسعه کارآفرینی، 10 (1): 60-41.
پژوهان، ع.، عمانی، ا.ر.، و حبیبیقهفرخی، ن. 1395. بررسی عوامل مؤثر بر پایدارسازی شرکتهای تولید کننده بذر استان خوزستان با استفاده از تکنیک تحلیل عاملی. فصلنامه راهبردهای توسعه روستایی، 3 (4): 533-525.
حیدریساربان، و. 1391. نقش تعاونیهای تولید روستایی در ارتقای توانمندیهای فنی و اقتصادی کشاورزان گندمکار (مطالعه موردی: گندمکاران شهرستان مشگینشهر)، فصلنامه روستا و توسعه، 15(1): 133-109.
خدامیپور، ا.، و شفیعیهمتآباد، ح. 1392. پایداری شرکتها و اندازهگیری آن، نشریه حسابرس، 69: 5-1.
درینی، م.و.، آقاجانیافروزی، ع.ا.، تابان، م.، و محمدیصالح، م. 1394. مدلیابی عوامل داخلی مؤثر بر عملکرد شرکتهای کوچک و متوسط. فصلنامه مطالعات مدیریت صنعتی، 13 (36): 94-61.
دیوسالار، س.، و بزرگی، ف. 1391. بررسی نقش کارآفرینی در رشد اقتصادی و توسعه پایدار. کنفرانس ملی کارآفرینی و مدیریت کسبوکارهای دانش بنیان: بابلسر.
سازمان مدیریت و برنامهریزی استان گلستان. 1400. سالنامه آماری استان گلستان.
سپهپناه، م.، و موحدی، ر. 1394. کارآفرینی پایدار رویکردی نو در کشاورزی. نشریه کارآفرینی در کشاورزی، 2 (1): 36-19.
شرفی، ل.، رضایی، ر.ا.، میرکزاده، ع.ا.، و کرمیدهکردی، ا. 1398. طراحی مدل پایداری کسبوکارهای کوچک و متوسط کشاورزی. نشریه پژوهشهای ترویج و آموزش کشاورزی، 12 (2): 24-11.
فراهانی، ح.، و الوندی، م. 1399. تبیین چالشهای کارآفرینی کسبوکارهای کوچک روستایی (مطالعه موردی: روستاهای شهرستان بیجار). نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی، 20 (57): 119-105.
معتمدینیا، ز.، موحدمحمدی، س.ح.، علمبیگی، ا.، و مهدیزاده، ح. 1400. تحلیل محتوای موانع رشد اکوسیستم کارآفرینی در بستر نظام آموزش عالی کشاورزی کشور، نشریه کارآفرینی در کشاورزی، 8 (2): 96-81.
مقصودی، ن.ا. 1396. درآمدی بر اشتغال در بخشهای عمده استان تهران بر اساس داده ستانده بخشی، نشریه اقتصاد و مدیریت شهری، 5 (3): 78-63.
ملاشاهی، غ.ع.، ظریفیان، ش.، و سارانی، و.ا. 1394. عوامل مؤثر بر موفقیت کسبوکارهای کوچک و متوسط زراعی و باغی شهرستان زابل. مجله تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، 2-46 (4): 748-739.
Al-Hyari., K. 2013. Identifcation of barrier factors and potential solutions to SMEs development among Jordanian manufacturing sector. International Journal of Business .and Management, 8(24): 132-140.
Annosi, M.C., Appio, F.P., and Brunetta, F. 2022. Sustainability in agribusiness: What is still in the works. In Sustainability in Agribusiness (pp. 173-177). Routledge.
Antolin-Lopez, R., Delgado-Ceballos, J., and Montiel, I. 2016. Deconstructing corporate sustainability: a comparison of different stakeholder metrics. Journal of Cleaner Production, 136 :5-17.
Asa, A.R., and Prasad, N.S. 2014. Analysis on the factors that determine sustainable growth of small firms in Namibia. International Journal of Management Science and Business Administration, 1(1): 5-11.
Atkinson, G. 2010. Measuring corporate sustainability. Journal of Environmental Planning and Management, 43(2): 235-252.
Bae, H., and Smardon, R.S. 2011. Indicators of Sustainable Business Practices. Environmental Management in Practice, State University of New York Press, New York: https://www.researchgate.net /publication/Indicators_of_Sustainable_Business_Practices#fulltextfilecontent.
Bansal, P. 2004. Evolving sustainably: a longitudinal study of corporate sustainable development. Strategic Management Journal, 26(3), 197–218.
Benzazoua, A.B., Ardjouman, D., and Abada, O. 2015. Establishing the factors affecting the growth of small and medium-sized enterprises in Algeria. American International Journal of Social Science, 4 (2): 101-115.
Biranvand, A., Seif, M.H., Safa, S. and Mazloumian, S. 2019. An Investigation into the Effective Factors on the Intention to Commercialization of Knowledge in a University: A Case Study. Library Philosophy and Practice (e-Journal): file:///C:/Users/user/Downloads/P3.pdf.
Bocken, N.M., Short, S.W., Rana, P., and Evans, S. 2014. A literature and practice review to develop sustainable business model archetypes. Journal of Cleaner Production, 65: 42-56.
Brenya, R., Akomea-Frimpong, I., Ofosu, D., and Adeabah, D. 2022. Barriers to sustainable agribusiness: a systematic review and conceptual framework. Journal of Agribusiness in Developing and Emerging Economies, Vol. ahead-of-print No. ahead-of-print.
Carroll, J.J. 2017. Failure is an option: the entrepreneurial governance framework. Journal of Entrepreneurship and Public Policy, 6 (1): 108-126.
Carter, C.R., and Rogers, D.S. 2008. A Framework of sustainable supply chain management: Moving toward new theory. International Journal of Physical Distribution and Logistics Management, 38 (5): 360-387.
Christina, B., Neelufer, A., and Al-Amri, S. 2014. Challenges and barriers encountered by the SMEs owners in Muscat. International Journal of Small Business and Entrepreneurship Research, 2 (3): 1-13.
Darnhofer, I., Bellon, S., Dedieu, B., and Milestad, R. 2010. Adaptiveness to enhance the sustainability of farming systems. A review. Agronomy for sustainable development, 30: 545-555.
Dias, C.S., Rodrigues, R.G., and Ferreira, J.J. 2019. Agricultural entrepreneurship: going back to the basics. Journal of Rural Studies, 70: 125 -138.
Dzingirai, M. 2021. The role of entrepreneurship in reducing poverty in agricultural communities. Journal of Enterprising Communities: People and Places in the Global Economy, 15(5): 665-683.
Freeman, R.E. 1984. Strategic management: A stakeholder perspective. Boston, MA: Pitman, United States. Boston.
Getachew, R. D. 2015, External factors affecting firm growth: Evidence from small scale manufacturing firms in Tigray regional state of Ethiopia. International Journal of Management and Business Research, 5 (4): .279-286.
Hair Jr, J.F., Hult, G.T. M., Ringle, C.M., and Sarstedt, M. 2021. A primer on partial least squares structural equation modeling (PLS-SEM). Sage publications.Los Angeles.
Hansson, A.M., Pedersen, E., Karlsson, N.P., and Weisner, S.E. 2022. Barriers and drivers for sustainable business model innovation based on a radical farmland change scenario. Environment, Development and Sustainability, 1-24.
Hoyk, E., Szalai, Á., Palkovics, A., and Farkas, J.Z. 2022. Policy gaps related to sustainability in Hungarian agribusiness development. Agronomy, 12(9): 2084.
Hsu, C.H., Chang, A.Y., and Luo, w. 2017. Identifying Key performance factors for sustainability development of SMEs – integrating QFD and fuzzy MADM methods. Journal of Cleaner Production, 161: 629–645.
Intanon, R., Sumkaew, N., and Wattana, C. 2019. Factors Influencing the Success of Small and Medium Scale Manufacturing Enterprises. Open Journal of Social Sciences, 7 (30): 335-345.
Johnson, M.W., Christensen, C.M., and Kagermann, H. 2008. Reinventing your business model. Harvard business review, 86(12), 50-59.
Jonas, J., and Eriksson, S. 2007. Sustainable business at small and medium-sized enterprises (SMEs): the case of Coffee Queen AB: https://www.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2:4945. Klassen, S.E. 2022. Just in principle?: assessing the contributions of organic farming to socio-ecological sustainability in Canadian agriculture (Doctoral dissertation, University of British Columbia): 10.14288/1.0421368.
Lang, L.D., Dong, N.T., Ferreira, J.J., Behl, A., and Dao, L.T. 2022. Sustainable agribusiness entrepreneurship during the Covid-19 crisis: the role of social capital. Management Decision, 60(9): 2593-2614.
Manyise, T. and Dentoni. D. 2021. Value chain partnerships and farmer entrepreneurship as balancing ecosystem services: Implications for agri -food systems resilience. Ecosystem Services, 49: 101279.
Morioka, S.N., Evans, S., and de Carvalho, M.M. 2016. Sustainable Business Model Innovation: Exploring Evidences in Sustainability Reporting. Procedia CIRP, 40: 659-667.
Mukherjee, A., Kamarulzaman, N.H., Vijayan, G., and Vaiappuri, S.K.N. 2016. Sustainability: A Comprehensive Literature. In Handbook of Research on Global Supply Chain Management, IGI Global, Pennsylvania. Parrish, B.D. 2010. Sustainability-driven entrepreneurship: Principles of organization design. Journal of Business Venturing, 25 (5): 510-523.
Phillis, Y.A., and Davis, B.J. 2009. Assessment of Corporate Sustainability via Fuzzy Logic. Journal of Intelligent and Robotic Systems, 55: 3–20. Pindado, E. and Sanchez, M. 2017. Researching the entrepreneurial behaviour of new and existing ventures in European agriculture. Small Business Economics, 49: 421 -444
Polbitsyn, S.N. 2021. The role of entrepreneurship in the sustainable development of rural areas in Russia. Ekonomika Regiona= Economy of Regions, (2): 619.
Ureña Espaillat, H.J., Briones Penalver, A.J., and Bernal Conesa, J.A. 2022. Influencing responsible green innovation in Dominican agribusiness performance. Corporate Social Responsibility and Environmental Management, 29(3): 675-685.
Wale, E., Chipfupa. U. and Hadebe, N. 2021. Towards identifying enablers and inhibitors to on -farm entrepreneurship: evidence from smallholders in KwaZulu -Natal, South Africa. Heliyon, 7(1): e05660.
Wibowo, A. and Saptono, A. 2018. Does teachers creativity impact on vocational students entrepreneurial intention?. Journal of Entrepreneurship Education, 21 (3): 1-12.
Zhang, X., Jia, X., Zhang, G., Hu, J., Sheng, W., Ma, Z., and Liu, Z. 2014. Efficient removal and highly selective adsorption of Hg by polydopamine nanospheres with total recycle capacity. Applied Surface Science, 314: 166–173. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 571 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 198 |