
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,653,125 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,257,811 |
اثر شستشوی برگی با آب تمیز در آبیاری بارانی با پساب ماهی بر فتوسنتز سیب زمینی | ||
مجله پژوهشهای حفاظت آب و خاک | ||
دوره 29، شماره 4، دی 1401، صفحه 75-93 اصل مقاله (1.03 M) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jwsc.2023.20768.3593 | ||
نویسندگان | ||
زینب فتحی تیلکو1؛ حمید زارع ابیانه* 2؛ عیسی معروفپور3؛ فرزاد حسین پناهی4 | ||
1دانشجوی دکتری آبیاری و زهکشی، گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلیسینا، همدان، ایران. | ||
2نویسنده مسئول، استاد گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلیسینا، همدان، ایران. | ||
3دانشیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، ایران. | ||
4استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، ایران. | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: در سالهای اخیر به دلیل کمبود آب استفاده از آبهای نامتعارف از جمله پساب پرورش ماهی برای مصارف کشاورزی افزایش یافته است. با توجه به کیفیت آب، روش آبیاری و نوع محصول میتواند تغییر کند. عناصر موجود در پساب ماهی با یکدیگر اثر متقابل دارند و امکان دارد افزایش یا کاهش جذب یک عنصر از طریق برگ بر عملکرد و شاخصهای رشد تأثیر منفی داشته باشد. لذا هدف از پژوهش حاضر ارائه راهکارهای بهرهبرداری از پساب ماهی قزلآلای رنگینکمان در سامانه آبیاری بارانی جهت تأمین آب آبیاری زراعت سیبزمینی و تاثیر شستشوی برگی با کیفیت مناسب بر عملکرد، درصد ماده خشک غده، قطر و ارتفاع ساقه، وزن مخصوص غده، کلروفیل، فتوسنتز، تعرق و هدایت روزنهای است. مواد و روشها: این آزمایش در مزرعه تحقیقاتی شماره 2 دانشگاه کردستان، دشت دهگلان در استان کردستان به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار در تابستان سال 1398، 1399 و 1400 انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل آبیاری در دو سطح A1 (آبیاری با آب چاه) و A2 (آبیاری با پساب ماهی) و همچنین شستشوی برگهای گیاه در چهار سطح B1 (ده دقیقه قبل از اعمال پساب ماهی بر برگها، شستشوی برگی با آب تمیز انجام شد)، B2 (ده دقیقه بعد از اعمال پساب بر برگها، شستشوی برگی با آب تمیز انجام شد)، B3 (ده دقیقه قبل و بعد از اعمال پساب بر برگها، شستشوی برگی انجام شد)، B4 (هیچ گونه شستشوی برگی انجام نشد). جهت آبیاری از سامانه آبیاری بارانی با آبپاشهای ریز پاشنده استفاده گردید. در انتهای فصل رشد مقادیر عملکرد غده تیمارهای مختلف اندازهگیری گردید. به منظور اندازهگیری کلروفیل برگ، از دستگاه کلروفیل متر استفاده شد. شاخصهای مربوط به تبادلات گازی شامل میزان فتوسنتز، هدایت روزنهای و تعرق توسط دستگاه قابل حمل اندازه گیری شد. دادهها با Rstudio تجزیه و تحلیل شد و مقایسه میانگینها بر اساس آزمون حداقل تفاوت معنیدار(LSD) در سطح 1 و 5 درصد انجام شد. یافتهها: نتایج نشان داد شستشوی برگها با آب تمیز تاثیر معنیداری بر عملکرد و سایر شاخصهای رشد داشته است. بیشترین مقدار عملکرد، قطر ساقه، وزن مخصوص غده، مقدار قرائت شده کلروفیلمتر، فتوسنتز، تعرق و هدایت روزنهای به ترتیب 550/8 گرم در گلدان، 9/941 میلیمتر، 1/113 (g cc-1)، 53/59 ،22 (μmol m-2 s-1)، 7/028 (mmol m-2 s-1) و 0/4439 (mmol m-2 s-1) بود. این مقادیر نتایج اعمال تیمار B3 بودند. همچنین بیشترین مقدار درصد ماده خشک غده سیبزمینی 30/13درصد و بیشترین مقدار ارتفاع ساقه 46/35 سانتیمتر بود، که حاصل اعمال تیمار B4 بود. نتیجهگیری: نتایج این تحقیق نشان داد که پساب ماهی به نسبت آب چاه، 16/4 درصد عملکرد سیب زمینی، 4/67درصد قطر ساقه، 3/72درصد ارتفاع ساقه، 9/67درصد مقدار قرائت شده کلروفیلمتر و 15/40 درصد هدایت روزنهای را افزایش داد. همچنین نتایج نشان داد تیمار B3 نسبت به B4، 64/78درصد عملکرد، 39/55درصد قطر ساقه، 48/54درصد وزن مخصوص غده، 41/21 درصد مقدار قرائت شده کلروفلمتر، 4/40درصد فتوسنتز، 25/86درصد تعرق و 10/13 درصد هدایت روزنهای را افزایش داد. پیشنهاد میشود جهت افزایش عملکرد و شاخصهای رشد استراتژی استفاده همزمان از پساب ماهی و آب تمیز در سامانه آبیاری بارانی استفاده شود. | ||
کلیدواژهها | ||
تعرق؛ عملکرد؛ کلروفیل؛ هدایت روزنه ای | ||
مراجع | ||
1.Mapanda, F., Mangwayana, E.N., Nyamangara, J., and Giller, K. 2005. The Effects of Long-Term Irrigation Using Water on Heavy Metal Contents of Soils under Vegetables. Agriculture, Ecosystems and Environment. 107: 151-165. https:// doi.org/10.1016/j.agee.2004.11.005.
2.Yokoyama, G., Yasutake, D., Minami, K., Kimura, K., Marui, A., Wu, Y., Feng, J., Wang, W., Mori, M., and Kitano, M. 2021. Evaluation of the physiological significance of leaf wetting by dew as a supplemental water resource in semi-arid crop production. Agricultural Water Management. 255, 106964. https://doi.org/ 10.1016/ j.agwat. 2021. 106964.
3.FAO. 2019. Water for Sustainable Food and Agriculture. A report produced for the G20 Presidency of Germany, pp. 1-2. In Http://Www.Fao.Org/3/a-I7959E.Pdf. www.fao.org/publications%0Ahttp://www. fao.org/3/a-i7959e.pdf.
4.Scown, M.W., Winkler, K.J., and Nicholas, K.A. 2019. Aligning research with policy and practice for sustainable agricultural land systems in Europe. Proceedings of the National Academy of Sciences. 116: 1-6. https://doi.org/ 10.1073/pnas.1812100116.
5.Stephens, E.C., Jones, A.D., and Parsons, D. 2018. Agricultural systems research and global food security in the 21st century: An overview and roadmap for future opportunities. Agricultural Systems, 163: 1-6. https://doi.org/ https:// doi.org/10.1016/j.agsy.2017.01.011.
6.Pereira, P., Brevik, E., and Trevisani, S. 2018. Mapping the environment. Science of The Total Environment, 610-611, 17-23. https://doi.org/https:// doi.org/10.1016/ j.scitotenv.2017.08.001.
7.Ganesh Keremane, B., and McKay, J.M. 2007. Successful wastewater reuse scheme and sustainable development : a case study in Adelaide. Water and Environmental Journal, 21: 2. 83-91. https://doi.org/10.1111/j.1747-6593. 2006. 00062.x.
8.Koide, J., Fujimoto, N., Oka, N., and Mostafa, H. 2015. Rice-fish integration in Sub-Saharan Africa: The challenges for participatory water management. Japan Agricultural Research Quarterly, 49: 1. 29-36. https://doi.org/10.6090/jarq.49.29.
9.Omotade, Funmilola, I., Alatise, Olanrewaju, M., Olanrewaju, and Olugbenga, O. 2019. Growth and yield performance of hot pepper using aquaculture wastewater. Agricultural Engineering International: CIGR Journal, 21: 2. 18-25.
10.Zajdband, A.D. 2011. Integrated Agri-Aquaculture Systems (pp. 87-127). https:// doi.org/10.1007/978-94-007-1521-9_4.
11.Fabeiro, C., Martín De Santa Olalla, F., and De Juan, J.A. 2001. Yield and size of deficit irrigated potatoes. Agricultural Water Management, 48: 3. 255-266. https://doi.org/10.1016/S0378-3774 (00) 00129-3.
12.Abdelraouf, R.E. 2019. Reuse of Fish Farm Drainage Water in Irrigation. Handbook of Environmental Chemistry, 75: 393-410. https://doi.org/ 10.1007/ 698_2017_92.
13.Akindele, A.J., Olufayo, A.A., and Faloye, O.T. 2021. Influence of borehole and fish wastewater on soil properties, productivity and nutrient composition of sweet pepper (Capsicum annum). Acta Ecologica Sinica, xxxx. https://doi.org/ 10.1016/j.chnaes.2021.02.002.
14.Álvarez-García, M., Urrestarazu, M., Guil-Guerrero, J.L., and Jiménez-Becker, S. 2019. Effect of fertigation using fish production wastewater on Pelargonium × zonale growth and nutrient content. Agricultural Water Management, 223(July), 1-7. https:// doi.org/ 10.1016/ j.agwat. 2019.105726.
15.Kaab Omeir, M., Jafari, A., Shirmardi, M., and Roosta, H. 2020. Effects of Irrigation with Fish Farm Effluent on Nutrient Content of Basil and Purslane. Proceedings of the National Academy of Sciences India Section B - Biological Sciences, 90: 4. 825-831. https://doi.org/ 10.1007/s40011-019-01155-0.
16.Castro, R.S., Borges Azevedo, C.M.S., and Bezerra-Neto, F. 2006. Increasing cherry tomato yield using fish effluent as irrigation water in Northeast Brazil. Scientia Horticulturae, 110: 1. 44-50. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2006.06. 006.
17.Elnwishy, N.H., Ramadhane, M.S., and Zalat, S.M. 2008. Combating Desertification through Fish Farming BT - The Future of Drylands (C. Lee & T. Schaaf (eds.); pp. 507-518). Springer Netherlands.
18.Prazeres, A.R., Rivas, J., Adelaide, M., Patanita, M., Dôres, J., and Carvalho, F. 2016. Agricultural reuse of cheese whey wastewater treated by NaOH precipitation for tomato production under several saline conditions and sludge management. Agricultural Water Management, 167: 62-74. https:// doi.org/ 10.1016/ j.agwat.2015.12.025.
19.Yildiz, H.Y., Robaina, L., Pirhonen, J., Mente, E., Domínguez, D., and Parisi, G. 2017. Fish welfare in aquaponic systems: Its relation to water quality with an emphasis on feed and faeces-A review. Water (Switzerland), 9: 1. 1-17. https://doi.org/10.3390/w9010013.
20.Eid, A.R., and Hoballah, E.M.A. 2014. Impact of Irrigation Systems, Fertigation Rates and Using Drainage Water of Fish Farms in Irrigation of Potato under Arid Regions Conditions. International Journal of Scientific Research in Agricultural Sciences. 1: 5. 67-79. https://doi.org/ 10.12983/ijsras-2014-p0067-0079.
21.Marcos, Á., Miguel, U., Luis, G.J., and Silvia, J. 2019. Effect of fertigation using fi sh production wastewater on Pelargonium × zonale growth and nutrient content. 223(April), 1-7. https://doi.org/10.1016/ j.agwat. 2019. 105726.
22.AbdEl Magid, H.A.A., Hala, H.A.A., and Mohamed, A.M.M. 2018. Economic Study the Efficiency of Water Resource Usage (Case Study). Alexandria Journal of Agricultural Sciences, 63: 3. 149-155. https://doi.org/ 10.21608/ alexja. 2018. 81830.
23.Haque, M.M., Belton, B., Alam, M.M., Ahmed, A.G., and Alam, M.R. 2016. Reuse of fish pond sediments as fertilizer for fodder grass production in Bangladesh: Potential for sustainable intensification and improved nutrition. Agriculture, Ecosystems and Environment, 216: 226-236. https://doi.org/10.1016/ j.agee.2015.10.004.
24.Drechsel, P., Keraita, B., Amoah, P., Abaidoo, R.C., Raschid-Sally, L., and Bahri, A. 2008. Reducing health risks from wastewater use in urban and peri-urban sub-Saharan Africa: Applying the 2006 WHO guidelines. Water Science and Technology, 57:9. 1461-1466. https://doi.org/10.2166/wst.2008.245.
25.Gil, M.I., Selma, M.V, Suslow, T., Jacxsens, L., Uyttendaele, M., and Allende, A. 2015. Pre- and Postharvest Preventive Measures and Intervention Strategies to Control Microbial Food Safety Hazards of Fresh Leafy Vegetables. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 55: 4. 453-468. https://doi.org/10.1080/10408398.2012.657808.
26.Chen, L., Feng, Q., Li, C., Wei, Y., Zhao, Y., Feng, Y., Zheng, H., Li, F., and Li, H. 2017. Impacts of aquaculture wastewater irrigation on soil microbial functional diversity and community structure in arid regions. Scientific Reports, 7: 1. 1-10. https://doi.org/ 10.1038/s41598-017-11678-z.
27.Manbari, N., Maroufpoor, E., Aminpour, Y., Bahrami, B., Jaume, K., and Bargués, P. 2020. Effect of a combined filtration system and drip irrigation laterals on quality of rainbow trout farm effluent. Irrigation Science, 38: 2. 131-145. https://doi.org/ 10.1007/ s00271-019-00654-2.
28.Maroufpoor, E., Aminpour, Y., Kamangar, B.B., and Bargués, J.P. 2021. Clogging rate of pressure compensating emitters in irrigation with rainbow trout fish farm effluent. Irrigation Science, 39 2. 223-233. https://doi.org/10.1007/ s00271-020-00697-w.
29.Cao, C., Zhang, P., Ma, Z.P., Ma, Z.B., Wang, J.J., Tang, Y.Y., and Chen, H. 2021. Coupling sprinkler freshwater irrigation with vegetable species selection as a sustainable approach for agricultural production in farmlands with a history of 50-year wastewater irrigation. Journal of Hazardous Materials, 414: 125576. https://doi.org/ 10.1016/j.jhazmat.2021.125576.
30.Gilbert, F.A. 1949. Mineral nutrition of plants and animals. Univ. Oklahoma Press, Oklahoma. 135p.
31.Tisdale, S.L., and Nelson, W.L. 1956. Soil fertility and fertilizers. MacMillan, NY. 430p.
32.Kleinkopf, G.E., Westermann, D.T.,and Dwelle, R.B. 1981. Dry Matter Production and Nitrogen Utilization by Six Potato Cultivars1. Agronomy Journal, 73: 5. 799-802. 3 https:// doi.org/https://doi.org/10.2134/agronj1981.00021962007300050013x.
33.Rietra, R.P.J.J., Heinen, M., Dimkpa, C.O., and Bindraban, P.S. 2017. Effects of Nutrient Antagonism and Synergism on Yield and Fertilizer Use Efficiency. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 48: 16. 1895-1920.
34.Heenan, D.P., and Campbell, L.C. 1981. Influence of potassium and manganese on growth and uptake of magnesium by soybeans (Glycine max (L.) Merr. cv. Bragg). Plant and Soil, 61: 3. 447-456. https://doi.org/10.1007/BF02182025.
35.Salmon, R.C. 1963. Magnesium relationships in soils and plants. Journal of the Science of Food and Agriculture, 14(9): 605-610. https://doi.org/https:// doi.org/10.1002/jsfa.2740140901.
36.Benes, S.E., Aragüés, R., Austin, R.B., and Grattan, S.R. 1996. Brief pre- and post-irrigation sprinkling with fresh water reduces foliar salt uptake in maize and barley sprinkler irrigated with saline water. Plant and Soil, 180(1): 87-95. https://doi.org/10.1007/BF00015414.
37.Maas, E.V. 1985. Crop tolerance to saline sprinkling water. Plant and Soil, 89: 273-284. https://doi.org/10.1007/ BF021822471.
38.Tehrani, M. 2005. Investigating the nutritional requirement of sugar beet for nitrogen using a chlorophyll meter. Technical Journal No. 1235, Soil and water research institue, Tehran, Iran. (In Persian)
39.Bastam, N., Baninasab, B., and Ghobadi, C. 2013. Improving salt tolerance by exogenous application of salicylic acid in seedlings of pistachio. Plant Growth Regulation, 69: 3. 275-284. https://doi.org/ 10.1007/s10725-012-9770-7.
40.Ayers, R.S., and D.W.W. 1985. Water for agr Water uality for agriculture (29 Rev. 1). Food and Agriculture Organization of the United Nations Rome. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 253 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 177 |