
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,503 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,655,609 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,259,421 |
اثر سطح تغذیه جایگزین شیر بر الگوی مصرف خوراک آغازین، رفتار تغذیهای و سلامت گوسالههای شیرخوار هلشتاین تحت تنش سرمایی | ||
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان | ||
مقاله 1، دوره 11، شماره 1، اردیبهشت 1402، صفحه 1-18 اصل مقاله (839.05 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejrr.2023.20773.1872 | ||
نویسندگان | ||
شهریار کارگر* 1؛ حسن رضایی2 | ||
1دانشآموخته کارشناسیارشد، بخش علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران. | ||
2دانشیار بخش علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز ، ایران، | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: حد پایین دمای بحرانی برای گوسالههای تازه متولدشده بین 5 تا 15 درجه سلسیوس است. وقتی دمای هوا کمتر از حد کم دمای بحرانی باشد، گوساله برای حفظ دمای بدن به انرژی بیشتری نیاز دارد. اگر گوساله در این شرایط با همان مقدار شیری که در شرایط معتدل آب و هوایی دریافت میکند تغذیه شود، انرژی کمتری صرف رشد خواهد شد. در بسیاری از مزارع کوچک و متوسط ایران، گوسالهها به طور معمول با چهار لیتر در روز خوراک مایع به صورت ثابت تا زمان شیرگیری تغذیه میشوند. هدف اصلی این پژوهش بررسی اثر سطح تغذیه جایگزین شیر (4 در مقابل 6 لیتر در روز) بر الگوی مصرف خوراک و سلامت در گوسالههای شیرخوار تحت تنش سرمایی بود. مواد و روشها: بیستوچهار رأس گوساله ماده تازه متولدشده (سه روز سن) هلشتاین (میانگین وزن 84/0 ± 1/40) بهطور تصادفی به دو گروه دریافتکننده سطح محدود (چهار لیتر در روز) یا سطح متوسط (شش لیتر در روز) جایگزین شیر اختصاص داده شدند. گوسالهها در فضای باز و در جایگاههای انفرادی و با میانگین دمای محیطی سه درجه سانتیگراد پرورش داده شدند. مصرف جایگزین شیر، خوراک آغازین، نمره مدفوع و دمای هوا روزانه ثبت شد. تمامی گوسالهها سه روز متوالی در دوره پیش (روزهای 50 تا 52) و پس از شیرگیری (83 تا 85) در فاصله ساعت 09:00 صبح تا 17:00 عصر برای ثبت فعالیتهای خوردن، نشخوار کردن، استراحت کردن، ایستادن، نشستن (لم دادن)، آشامیدن و رفتارهای دهانی غیرتغذیهای هر 5 دقیقه یکبار و بهصورت مشاهدهای پایش قرار شدند. از مدل رگرسیون لجستیک با توزیع دوجملهای برای ارزیابی شانس وقوع اسهال و نیاز به درمان آن و از مدل رگرسیون پویسون نیز برای ارزیابی تفاوت بین تیمارها در شمار وقوع اسهال، مدت زمان ابتلاء به اسهال و روزهای درمان استفاده شد. یافتهها: گوسالههای دریافت کننده سطح متوسط جایگزین شیر مصرف ماده خشک جایگزین شیر و افزایش وزن روزانه بیشتر از گوسالههای تغذیه شده با سطح محدود داشتند. الگوی مصرف خوراک شامل وعدههای خوردن (0/6 دفعه طی 8 ساعت)، مدتزمان خوردن در هر وعده (7/10 دقیقه)، فاصله بین وعدههای غذایی (1/80 دقیقه)، نرخ خوردن (5/14 گرم خوراک آغازین در هر دقیقه) و اندازه وعده غذایی (5/154 گرم خوراک آغازین در هر وعده خوردن) و نیز الگوی فعالیت نشخوار شامل وعدههای نشخوار (8/3 دفعه طی 8 ساعت)، مدت زمان نشخوار در هر وعده (1/17 دقیقه) و فاصله بین وعدههای نشخوار (2/129 دقیقه) تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. زمان صرف شده برای نشخوار و آشامیدن در گوسالههای تغذیه شده با سطح متوسط جایگزین شیر بیشتر از گوسالههای تغذیه شده با سطح محدود بود. در دوره پس از شیرگیری در مقایسه با دوره پیش از شیرگیری، شمار وعدههای خوردن، مدت زمان خوردن در هر وعده، نرخ خوردن، اندازه وعده غذایی، مدت زمان نشخوار در هر وعده و زمان ایستادن بیشتر و فاصله بین وعدههای غذایی و زمان نشستن کمتر بود. شمار وقوع اسهال تفاوتی بین تیمارها نداشت. شانس وقوع اسهال و درمان آن بهترتیب در گوسالههای تغذیه شده با سطح محدود تغذیه جایگزین شیر کمتر و بیشتر از گوسالههای تغذیه شده با سطح متوسط بود. مدت زمان ابتلاء به اسهال و زمان درمان در گوسالههای تغذیه شده با سطح محدود جایگزین شیر کمتر از گوسالههای تغذیه شده با سطح متوسط بود. نتیجهگیری: سطح متوسط تغذیه جایگزین شیر سبب افزایش میانگین افزایش وزن روزانه در گوسالههای تحت تنش سرمایی شد. عدم تغییر معنیدار خوراک آغازین مصرفی بین تیمارها به خاطر عدم تفاوت در شمار و اندازه وعدههای غذایی بود. اگر چه شانس درگیری با اسهال در گوسالههای تغذیهشده با سطح متوسط جایگزین شیر بیشتر و مدت زمان طولانیتری اسهال را تجربه کردند، اما شمار وقوع اسهال تحت تأثیر سطح تغذیه جایگزین شیر قرار نگرفت. | ||
کلیدواژهها | ||
تنش سرمایی؛ خوراک مایع؛ گوساله شیرخوار | ||
مراجع | ||
Albright, L.L., and C.W. Arave. 1997. The Behavior of Cattle. CAB International, Wallingford, UK.
Allen, M.S. 2014. Drives and limits to feed intake in ruminants. Animal Production Science, 54:1513–1524.
Ames, D. 1980. Thermal environment affects production efficiency of livestock. Bioscience, 30:457–460.
Arieli, A., Schrama, J.W., Van-Der-Hel, W., and Verstegen. M.W.A. 1995. Development of metabolic partitioning of energy in young calves. Journal of Dairy Science, 78:1154–1162.
Bahadori-Moghadam, M., Kargar, S., Mahmoodi, A., Forooghi, H., Kanani, M., and Taasoli, G., 2022. Effect of extended transition milk feeding on nutrients intake, feeding behavior and rumination pattern of Holstein dairy calves. Journal of Ruminant Research, 10: 103–118. (In Persian)
Borderas, F., von Keyserlingk, M.A.G., Weary, D.M., Rushen, J., de Passillé, A.M., and Van Amburgh. M.E. 2007. Letter to the editor: The effects of force-feeding sick dairy calves: A comment on Quigley et al. (2006). Journal of Dairy Science, 90:3567–3568.
de Passille, A.M., Rabeyrin, M., and Rushen. J. 2016. Associations between milk intake and activity in the first days of a calf's life and later growth and health. Applied Animal Behavior Science, 175:2–7.
Drackley, J.K. 2008. Calf nutrition from birth to breeding. Veterinary Clinics of North America: Food Animal Practice, 24:55–86.
Foote, M.R., Nonnecke, B.J., Beitz, D.C., and Waters, W.R. 2007. High growth rate fails to enhance adaptive immune responses of neonatal calves and is associated with reduced lymphocyte viability. Journal of Dairy Science, 90:404–417.
Gelsinger, S.L., Heinrichs, A.J., and Jones, C.M. 2016. A meta-analysis of the effects of preweaned calf nutrition and growth on first-lactation performance. Journal of Dairy Science, 99:6206–6214.
Gerbert, C., Frieten, D., Koch, C., Dusel, G., Eder, K., Stefaniak, T., Bajzert, J., Jawor, P., Tuchscherer, A., and Hammon, H.M. 2018. Effects of ad libitum milk replacer feeding and butyrate supplementation on behavior, immune status, and health of Holstein calves in the postnatal period. Journal of Dairy Science, 101:7348–7360.
Godden, S.M., Fetrow, J.P., Feirtag, J.M., Green, L.R., and Wells, S.J. 2005. Economic analysis of feeding pasteurized nonsalable milk versus conventional milk replacer to dairy calves. Journal of the American Veterinary Medical Association, 226:1547–1554.
Hammon, H.M., Schiessler, G., Nussbaum, A., and Blum, J.W., 2002. Feed intake patterns, growth performance, and metabolic and endocrine traits in calves fed unlimited amounts of colostrum and milk by automate, starting in the neonatal period. Journal of Dairy Science, 85:3352–3362.
Heinrichs, A.J., Jones, C.M., VanRoekel, L.R., and Fowler, M.A. 2003. Calf Track: A system of dairy calf workforce management, training, and evaluation and health evaluation. Journal of Dairy Science, 86(Suppl. 1):115. (Abstr.)
Holt, S.D. 2014. Ambient temperature, calf intakes, and weight gains on preweaned dairy calves. MS thesis. Animal, Dairy, and Veterinary Sciences, Utah State University, Logan. Accessed Nov. 10, 2022. http://digitalcommons.usu.edu/etd/2324.
Jasper, J. and Weary, D.M. 2002. Effects of ad libitum milk intake on dairy calves. Journal of Dairy Science, 85:3054–3058.
Kargar, S., Nowroozinia, F., and Kanani, M. 2021. Feeding fennel (Foeniculum vulgare) seed as potential appetite stimulant to newborn Holstein dairy calves: Effects on meal pattern, ingestive behavior, oro-sensorial preference, and feed sorting. Animal Feed Science and Technology, 278:115009.
Khan, M.A., Lee, H.J., Lee, W.S., Kim, H.S., Kim, S.B., Ki, K.S., Ha, J.K., Lee, H.G., and Choi, Y.J. 2007. Pre- and postweaning performance of Holstein female calves fed milk through step-down and conventional methods. Journal of Dairy Science, 90:876–885.
Nonnecke, B.J., Foote, M.R., Miller, B.L., Fowler, M., Johnson, T.E., and Horst, R.L. 2009. Effects of chronic environmental cold on growth, health, and select metabolic and immunologic responses of preruminant calves. Journal of Dairy Science, 92:6134–6143.
Nonnecke, B.J., Foote, M.R., Smith, J.M., Pesch, B.A., and Van Amburgh, M.E. 2003. Composition and functional capacity of blood mononuclear leukocyte populations from neonatal calves on standard and intensified milk replacer diets. Journal of Dairy Science, 86:3592–3604.
NRC. 2001. Nutrient Requirements of Dairy Cattle. 7th rev. ed. Natl. Acad. Sci. USA.
Ollivett, T.L., Nydam, D.V., Linden, T.C., Bowman, D.D., and Van Amburgh, M.E. 2012. Effect of nutritional plane on health and performance in dairy calves after experimental infection with Cryptosporidium parvum. Journal of the American Veterinary Medical Association, 241:1514–1520.
Olson, D.P., Papasian, C.J., and Ritter. R.C., 1980. The effects of cold stress on neonatal calves: I. Clinical condition and pathological lesions. The Canadian Journal of Comparative Medicine, 44:11–18.
Raeth-Knight, M., Chester-Jones, H., Hayes, S., Linn, J., Larson, R., Ziegler, D., Ziegler, B., and Broadwater, N. 2009. Impact of conventional or intensive milk replacer programs on Holstein heifer performance through six months of age and during first lactation. Journal of Dairy Science, 92:799–809.
Roland, M., Drillich, M., Klien-Jobst, M., and Iwersen, M., 2016. Invited review: Influence of climatic conditions on the development, performance, and health of calves. Journal of Dairy Science, 99:2438–2452.
Rosenberger, K., Costa, J.H.C., Neave, H.W., von Keyserlingk, M.A.G., and Weary, D.M. 2017. The effect of milk allowance on behavior and weight gains in dairy calves. Journal of Dairy Science, 100:504–512.
Silper, B.F., Lana, A.M.Q., Carvalho, A.U., Ferreira, C.S., Franzoni, A.P.S., Lima, J.A.M., Saturnino, H.M., Reis, R.B., and Coelho. S.G. 2014. Effects of milk replacer feeding strategies on performance, ruminal development, and metabolism of dairy calves. Journal of Dairy Science, 97:1016–1025.
Soberon, F., Raffrenato, E., Everett, R.W., and Van Amburgh, M.E. 2012. Preweaning milk replacer intake and effects on long-term productivity of dairy calves. Journal of Dairy Science, 95:783–793.
Wickramasinghe, H.K.J.P., Kramer, A.J., and Appuhamy, J.A.D.R.N. 2019. Drinking water intake of newborn dairy calves and its effects on feed intake, growth performance, health status, and nutrient digestibility. Journal of Dairy Science, 102:377–387. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 306 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 414 |