
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,625,469 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,216,911 |
بررسی مشکلات تولید و توسعهی محصولات گلخانهای (مورد مطالعه: گلخانههای شهرستان کرمانشاه) | ||
مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی | ||
دوره 10، شماره 2 - شماره پیاپی 20، تیر 1402، صفحه 15-32 اصل مقاله (686.66 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jead.2022.20694.1660 | ||
نویسنده | ||
معصومه عامریان* | ||
استادیار، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران | ||
چکیده | ||
ایجاد گلخانه برای تولید محصولات کشاورزی از راهبردهای مهم تضمین امنیت غذایی است. با این وجود توسعهی گلخانه با مشکلات و موانع مختلفی مواجه است. لذا، هدف پژوهش حاضر بررسی مشکلات تولید و توسعهی محصولات گلخانهای شهرستان کرمانشاه میباشد. جامعه آماری شامل 100 گلخانهدار فعال در سال 1401 بود که تعداد 80 نفر از آنها بهعنوان نمونهی آماری با استفاده از جدول کرجسی و مورگان انتخاب شدند. روش نمونهگیری از نوع تصادفیساده بود. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامهی پژوهشگر ساخته بود که روایی و پایایی آن بهترتیب با استفاده از محاسبهی نسبت روایی محتوا (CVR) و ضریب آلفای کرونباخ (81/0α≥) تأیید شد. دادههای بهدست آمده با روشهای مانند آمار توصیفی (فراوانی، میانگین، انحرافمعیار)، آمار استنباطی (تحلیل عاملی اکتشافی، u مانویتنی و کروسکال والیس) با نرمافزار SPSS-20 بررسی شدند. یافتههای تحلیل عاملی اکتشافی بهروش واریماکس نشان داد که مشکلات تولید و توسعهی محصولات گلخانهای در شش عامل موانع اعتباری، موانع فنی و مشاورهای، آموزشی و قانونی، تولید و صادرات، زیرساختی، و فروش قابل شناسایی هستند. این عاملها در مجموع 98/64 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین کردند. طبق نتایج بهدست آمده از آزمون کروسکال والیس، اختلاف معنیداری (در سطح پنج درصد خطا) در دو گروه تحصیلات و نوع محصول تولیدی در گلخانه بهترتیب در دو عامل بازدارندهی فنی و مشاورهای و تولید و صادرات وجود دارد که افراد تحصیلکرده موانع فنی را مهمتر ارزیابی کردند. آزمون U منویتنی در سطوح مختلف مالکیت معنیدار نبود. | ||
کلیدواژهها | ||
توسعه کشاورزی؛ تولیدات گلخانهای؛ مشکلات گلخانهداران؛ کرمانشاه | ||
مراجع | ||
احمدبیکی، ا.، قهدریجانی،م برقعی، س.ع.م.، باخدا، ح. 1400. تعیین گستره سطحی مناسب گلخانهها با شاخصهای اقتصادی مطالعه موردی: استان تهران. تحقیقات سامانهها و مکانیزاسیون کشاورزی، 22(80): 1-16.
23.FAOSTATIC (Food and Agriculture Organization of the United Nations). 2009. http://faostat.fao.org/. (FAO).
24.Baptista F., Lourenço P., da Cruz V. F., Silva L.L., Silva J.R., Correia M., Picuno P., Dimitriou E., Papadakis G. 2021. Which are the best practices for MSc programmes in sustainable agriculture? Journal of Cleaner Production, 303: 126914.
26.Mockshell J., Kamanda J. 2018. Beyond the agroecological and sustainable agricultural intensification debate: Is blended sustainability the way forward? International Journal of Agricultural Sustainability, 16(2): 127-149.
27.Motamedi M., Roosta K., Zamanipour A., Falaki, M. 2021. Designing a model for professional competencies of greenhouse production unit managers in South Khorasan, Iran. International Journal of Agricultural Management and Development, 11(2): 261-269.
28.Nekoie Naieni S.A., Barghi, H. 2015. Role of agricultural cooperatives in sustainable agricultural development (A case study in argeroudast agricultural cooperative). Journal of Management System, 1(2): 41-54.
29.Nicholls E., Ely A., Birkin L., Basu P., Goulson D. 2020. The contribution of small-scale food production in urban areas to the sustainable development goals: A review and case study. Sustainability Science, 1(10): 1-15.
30.Omoro P.A. 2014. Assessment of selected factors affecting performance of greenhouse technology in small scale farms in Gusii Highlands, Kenya. Master Thesis of Science in Agricultural Extension of Kisii University.
31.Ramezani M., Papzan A. 2019. Quality Analysis of the problems and barriers of greenhouse growers: case study of Isfahan Province, Iran. International Journal of Agricultural Management and Development, 9(3): 249-259.
32.Ren Y.Z., Wang M.J., Saeeda I.A., Chen X.R., Gao, W.L. 2018. Progress, problems and prospects for standardization of greenhouse-related technologies. International Journal of Agricultural and Biological Engineering, 11(1): 40–48.
33.Rezaei R., Karimi A., Mangeli N., Safa, L. 2017. Effect of entrepreneurial orientation and marketing capabilities on greenhouse businesses performance in Jiroft County, Iran. Journal of Agricultural Science and Technology, 19(4): 771-783.
34.Roy J., Tardieu F., Tixier-Boichard M., Schurr U. 2017. European infrastructures for sustainable agriculture. Nature Plants, 3(10): 756-758.
35.Sanzua L.J., Saha H.M., Mwafaida, J. 2018. Status of greenhouse farming in the coastal humid climatic region of Kenya. Universal Journal of Agricultural Research, 6(5), 165-172.
37.Wayua F.O. 2020. Challenges in greenhouse crop production by smallholder farmers in Kisii County, Kenya. African Journal of Agricultural Research, 16(10): 1411-1419.
38.Wijerathna M., Weerakkody W.A.P., Kirindigoda, S. 2014. Factors affecting the discontinuation of protected agriculture enterprises in Sri Lanka. Journal of Agricultural Sciences, 9(2): 78-87.
39.Yilmaz I., Sayin C., Ozkan, B. 2005. Turkish greenhouse industry: past, present, and future. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 33(3): 233-240.
40.Zhou Y. 2010. Smallholder agriculture, sustainability and the syngenta foundation. Syngenta Foundation for Sustainable Agriculture, 8(1): 1-15. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 256 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 204 |