
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,645,329 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,242,460 |
عوامل بازدارنده توسعه زنجیره ارزش سیبزمینی دراستان همدان از دیدگاه تولیدکنندگان | ||
مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی | ||
دوره 9، شماره 4 - شماره پیاپی 36، دی 1401، صفحه 45-60 اصل مقاله (619.69 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jead.2022.20551.1638 | ||
نویسندگان | ||
طاهره چرخ تابیان* 1؛ غلامرضا مجردی2؛ گیرما گبرسنبت3؛ حیدر قلیزاده4 | ||
1گروه ترویج، ارتباطات و توسعه روستایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران. | ||
2گروه ترویج، ارتباطات و توسعه رستایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران. | ||
3گروه انرژی و فناوری، دانشکده علوم کشاورزی ، دانشگاه سوئدی، اوپسالا. سوئد. | ||
4گروه ترویج، ارتباطات و توسعه روستایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران. | ||
چکیده | ||
تحقیق حاضر با هدف شناسایی عوامل بازدارنده توسعه زنجیره ارزش سیبزمینی در استان همدان انجام شد. این تحقیق از نوع پیمایشی و توصیفی بود. جامعه آماری پژوهش، شامل سیبزمینیکاران استان همدان بود که از این میان 386 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار پژوهش، پرسشنامه بود که روایی آن بر اساس نظرات تیم تحقیق تأیید شد و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 722/0 ارزیابی و تأیید شد. دادهها با نرمافزار SPSS26 و روش تحلیل عاملی اکتشافی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد، شش عامل بازدارنده توسعه زنجیره ارزش سیبزمینی در استان همدان به ترتیب عبارتاند از مشکلات و موانع آموزشی- ترویجی، زیرساختی، تأمین نهاده، مدیریتی، اقتصادی و زیستمحیطی که این عوامل در مجموع 22/60 درصد از واریانس کل را تبیین نمودند. مهمترین موانع به ترتیب بالاترین میانگین شامل، قیمت بالای کود، قیمت بالای بذر، هزینه بالای بستهبندی، عدم ثبات قیمت، قیمت بالای ماشینآلات، کاهش کیفیت خاک و وجود مشکل آب در منطقه سیبزمینی بودند. بنابراین با توجه به نتایج به دست آمده، سیاستگذاری، برنامهریزی، سرمایهگذاری، نظارت بر روند فعالیتهای مختلف و به روز کردن فنآوریهای مورد استفاده در حلقههای مختلف زنجیره ارزش، از سازو کارهایی است که میتواند با مشارکت دولت و بخش خصوصی، آهنگ توسعه زنجیره ارزش را تسریع بخشد. | ||
کلیدواژهها | ||
استان همدان؛ زنجیره ارزش؛ بازدارنده های فعالیت مطلوب تولیدکنندگان؛ موانع اقتصادی | ||
مراجع | ||
ابراهیمپور، م.، معصومی، س.س. 1400. مدیریت زنجیره ارزش. چاپ اول، انتشارات دانشگاه گیلان. 163 صفحه.
احمدی جلالی مقدم، م. 1392. بررسی زنجیره ارزش و تحلیل توان رقابتی محصول کیوی در استان گیلان. پایاننامه کارشناسیارشد رشته مهندسی کشاورزی، گرایش اقتصاد کشاورزی. دانشگاه کردستان.
رعیت پناه، غ.، مجردی، غ.، کرمی دهکردی، ا.، و امیری لاریجانی، ب. 1401. بررسی مشکلات زنجیره ارزش برنج در استان مازندران از دیدگاه کشاورزان (مطالعه موردی روستاهای دارکلا و پنبهچوله). پژوهشهای ترویج و آموزش کشاورزی، 15(1): 50-64.
سازمان جهاد کشاروزی. 1400. گزیده آمار پایهای. انتشارات سازمان جهاد کشاورزی استان همدان. همدان.
شهرکی، ش.، گرگین، س.، شریفزاده، م ش.، عبدالله زاده، غ.، کشیری، ح.، و شهرکی، م. 1398. تحلیل زنجیره ارزش کسب و کارهای شیلاتی با رویکرد کارآفرینی، مورد مطالعه تعاونیهای صیادی پره استان گلستان. کارآفرینی در کشاورزی، 6 (4): 16-1.
شهسواری، م.ر. 1390. برنامه و فعالیتهای مدیریت صنایع تبدیلی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان، خبرگزاری ایرنا 22/3/ 1390.
قدیمی، ع.، قهدریجانی، م.، همتی، ه.، عیدی، س.، اعظمی، ا.، و جیحونی، س. 1393. بررسی عوامل مؤثر بر ضایعات سیبزمینی (مطالعه موردی: شهرستان فریدن). مهندسی زیست سامانه، 3 (1): 51-36.
کلانتری، خ. 1387. پردارزش و تحلیل دادهها در تحقیقات اجتماعی و اقتصادی. چاپ سوم، انتشارات فرهنگ صبا. تهران. 388 صفحه.
مرادی، خ.، آگهی، ح.، زرافشانی، ک.، و پاپزن، ع. ا. 1394. تحلیل کیفی چالشهای فراروی صنایع تبدیلی انواع میوه در استان کرمانشاه (کاربرد نرم افزار ان ویو). پژوهشهای روستایی، ۶ (3): 518-483.
Bekele, W. 2017. Potato value chain analysis: the case of JELDU District, West Shewa zone of Oromia National Regional State, Ethiopia. M.A. Thesis. University of Haramaya.
Brown, L. 1997. Competitive Marketing, Melbourne: Nelson.
Chipeta, S., Christoplos, Ian and Katz, Elisabeth. 2008. Common Frame work on Market Oriented Agricultural Advisory Services. Switzerland: Neuchatel Group.
Dahal, B.R., and Rijal, S. 2020. Ginger value chain analysis: A case of smallholder ginger production and marketing in hills of central Nepal. Agricultural Science and Technology, 12(1): 31-36
Emana, B, and Nigussie, M. 2011. Potato value chain analysis and development in Ethiopia. Case of Tigray and SNNP region. Ethiopia: International Potato Center.
Fentie, M.B., Goshu, D., and Tegegne, B. 2020. Potato Value Chain Analysis in Banja District, Ethiopia, Food Science and Quality Management, 95(3): 9-18.
Gelli, A., Hawkes, C., Donovan, J., Harris, J., Allen, S., De Brauw, A., Henson, S., Johnson, N., Garrett, J. and Ryckembusch, D. 2015. Value chains and nutrition: a framework to support the identification, design, and evaluation of interventions: International Food Policy Research Institute.
Grunert, K. G. 2005. Food quality and safety: consumer perception and demand. European review of agricultural economics, 32(3): 369-391.
Gulati, A., Ganguly, K., and Wardhan, H. 2022. Agricultural Value Chains in India, Ensuring Competitiveness, Inclusiveness, Sustainability, Scalability, and Improved Finance. India Studies in Business and Economics. (e Book).
Haggblade, S., Theriault, V., Staatz, J., Dembele, N. and Diallo, B. 2012. A conceptual framework for promoting inclusive agricultural value chains. Available at: http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.420.1747&rep=rep1&type=pdf (retrieved January 2021).
Hellin, J. and Meijer, M. 2006. Guidelines for value chain analysis, Food and Agriculture Organization (FAO), UN Agricultural Development Economics.
Porter, M. 1985. Competitive Advantage, New York: The Free Press.
Rahko, J. 2012. Potato value chain in Tanzania. MSc Thesis. University of Helsinki. Faculty of Agriculture and Forestry. Agricultural Economics.
Ravibhushana, M. 2011. Value Chain Analysis of Potato: A Study of Karnataka, Ph.D. Dissertation, University of Bangalore. Agricultural Sciences.
Stoian, D., and Donovan, J. 2020. Putting value chain development into perspective: Evolution, blind spots, and promising avenues. Value Chain Development and the Poor: Promise, Delivery and Opportunities for Impact at Scale, Rugby, UK: Practical Action Publishing 15-48.
Tadesse, B., Bakala, F. and Mariam, L.W. 2018. Assessment of postharvest loss along potato value chain: the case of Sheka Zone, southwest Ethiopia. Agriculture and Food Security, 7(1): 1-14.
Taiy, R., Onyango, C., Nkurumwa, A., Ngetich, K., Birech, R., and Ooro, P. 2016. Potato Value Chain Analysis in Mauche Ward of Njoro Sub-County, Kenya. International Journal of Humanities and Social Science, 6(5):129- 138.
Trienekens, J.H., 2011. Agricultural Value Chains in Developing Countries a Framework for Analysis. International Food and Agribusiness Management Review, 14(2):51-82.
Wubet, G.K., Zemedu, L., and Tegegne, B. 2022. Value chain analysis of potato in Farta District of South Gondar Zone, Amhara National Regional State of Ethiopia. Heliyon, 8(3), e09142. Yohannes, B. 2018. Review of Value Chain Analysis of Potato in Ethiopia. International Journal of Advances in Scientific Research and Engineering, 19: 8-17.
Zilberman. 2019. Rapid Transformation of Food Systems in Developing Region: Highlighting the Role of Agriculture Research and Innovation. Agricultural System, 172: 47–59. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 364 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 262 |