
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,622,051 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,211,679 |
بررسی خواص ضدمیکروبی و مقاومت به آنتیبیوتیک در جامعه میکروبی یک پنیر سنتی | ||
نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی | ||
دوره 14، شماره 2، تیر 1401، صفحه 131-146 اصل مقاله (1.44 M) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejfpp.2022.19620.1685 | ||
نویسنده | ||
نفیسه دعوتی* | ||
استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: حضور ژنهای مقاوم به آنتیبیوتیک در پنیرهای محلی، به دلیل خطر مهاجرت ژنها، افزایش مقاومت به آنتی-بیوتیکها در مصرف کنندگان و درنتیجه بیاثر شدن داروهای مربوطه در طی دوره درمانی مطلوب نیست. اخیرا، مطالعات نشان داده است که تقاضای پنیرهای محلی حاصل از شیر خام افزایش یافته است. اما این نگرانی وجود دارد که با مصرف این پنیرها احتمال انتقال ژنهای مقاوم به آنتیبیوتیک از طریق باکتریها بخصوص گونههای انتروکوکوسی به مصرف کنندگان افزایش یابد. البته محصولات تخمیری سنتی ممکن است حاوی فلور میکروبی ذاتی با ویژگیهای مفید منحصر به فرد شامل تولید متابولیتهای ضدمیکروبی و مقاومت به فاژها باشند که برای صنایع لبنی بسیار مهم است. قابلیت تولید باکتریوسین توسط فلور میکروبی مسئول تخمیر پنیرهای حاصل از شیرخام بسیار مهم است زیرا از رشد باکتریهای بیماریزا جلوگیری میکند. از اینرو، اهدف این مطالعه بررسی حضور فلور میکروبی مقاوم به آنتیبیوتیک در پنیرهای محلی حاصل از شیر خام و همچنین بررسی خواص مفیدی از جمله حضور متابولیتهای ضدمیکروبی در آن بود. مواد و روش ها: پنیر سنتی حاصل از شیر خام براساس یک دستورالعمل سنتی تهیه گردید. برای جداسازی انتروکوکوسها، از محیطKAA آگار و سپس گرمخانهگذاری به مدت 48 ساعت در دمای °C 37 استفاده شد. رقیقسازی پنیر در رینگر تا رقت 8-10 استریل انجام شد. جهت جداسازی انتروکوکوسها، 100 میکرولیتر از نمونه رقیق شده روی KAA آگار کشت گردید و سپس به مدت 48 ساعت تحت شرایط بی هوازی در °C 37 گرمخانهگذاری شد. جدایههای کاتالاز منفی و گرم مثبت توسط تستهای فیزیولوژی (رشد در نمک با غلظتهای 6.5% و 18% ، pHهای 9.6 و 4.4، دماهای °C10 و °C45 و تولید گاز) به صورت فنوتیپی در سطح جنس شناسایی شدند. بعد از تشخیص فنوتیپی جدایهها در سطح جنس، شناسایی انتروکوکوسها براساس روش مولکولی وابسته به کشت توسط PCR و سپس توالییابی انجام شد.DNA استخراج شده از پنیر توسط تکنیک NGS تکثیر و توالییابی گردید. دادههای متاژنوم برای ژنوم مقاوم به فاژها و آنتیبیوتیکها، قابلیت تولید باکتریوسین و ترکیبات آنتیاکسیدانی آنالیز شدند. به-علاوه، مقاومت جدایهها به آنتیبیوتیک و خواص ضد میکروبی عصاره حاصل از پنیر بررسی شدند. یافته ها: در کل20 باکتری از پنیر جدا شد و براساس تشخیص مولکولی شامل 60% انتروکوکوس مالودوراتوس، 5% انتروکوکوس فکالیس، 5% انتروکوکوس دورانس و 30% سایر گونههای انتروکوکوسی بودند. همچنین، آنالیز متاژنومیکس جامعه میکروبی پنیر نشان داد که جامعه انتروکوکوسی پنیر شامل 72% انتروکوکوس مالودوراتوس، 6% انتروکوکوس فکالیس، 13% انتروکوکوس ایتالیکوس و 10% سایر گونههای انتروکوکوسی است و میکروبیوم آن مقاوم به آنتیبیوتیکها و باکتریوفاژها بوده و دارای پتانسیل تولید ترکیبات آنتی-اکسیدانی و ضدمیکروبی نظیر پلانتاریسین است. به علاوه، تستهای آزمایشگاهی نیز مقاومت آنتیبیوتیکی و خواص ضدمیکروبی جدایهها را تایید کرد. نتیجه گیری کلی: این مطالعه نشان داد که برخی پنیرهای محلی میتوانند عامل انتقال ژنهای مقاوم به آنتیبیوتیک به انسان باشند و بایستی مصرف این نوع پنیرها محدود گردد. | ||
کلیدواژهها | ||
انتروکوکوس؛ متاژنومیکس؛ مقاومت آنتیبیوتیکی؛ ضدمیکروبی؛ پنیر | ||
مراجع | ||
1.Trejo-González, L., Gutiérrez-Carrillo, A. E., Rodríguez-Hernández, A. I., del Rocío López-Cuellar, M. and Chavarría-Hernández, N. 2021. Bacteriocins Produced by LAB Isolated from Cheeses within the Period 2009–2021: a Review. Probiotics and Antimicrobial Proteins. 1-14.
2.Darvishi, F. 2017. Screening of New Microorganisms and Their Useful Genes: From Traditional Methods to Metagenomics. Iranian journal of biology. 1: 1. 43-51.
3.Russoa, N., Caggiaa, C., Pinoa, A., Coqueb, T.M., and Ariolie, S. 2018. Enterococcus spp. in Ragusano PDO and Pecorino Siciliano cheese types: A snapshot of their antibiotic resistance distribution. Food and Chemical Toxicology. 120. 277-286.
4.Kamilaria, E., Dimitrios, A., Papademasa, P., Kamilarisb, A. and Tsaltas, D. 2020. Characterizing Halloumi cheese's bacterial communities through metagenomic analysis. LWT - Food Science and Technology. 126:109298.
5.Ruiz-Barba, J.L., Maldonado, A. and Jiménez-Díaz, R. 2005. Small-scale total DNA extraction from bacteria and yeast for PCR applications. Analytical biochemistry. 347: 2. 333-5.
6.Jamet, E., Akary, E., Poisson, M.A., Chamba, J.F., Bertrand, X. and Serror, P. 2012. Prevalence and characterization of antibiotic resistant Enterococcus faecalis in French cheeses. Food Microbiology. 31.191-198.
7.Flórez, A.B., Ammor, M.S., and Mayo, B. 2008. Identification of tet (M) in two Lactococcus lactis strains isolated from a Spanish traditional starter-free cheese made of raw milk and conjugative transfer of tetracycline resistance to lactococci and enterococci. International Journal of Food Microbiology. 121. 189-194.
10.Harrigan, W. 1998. Laboratory methods in food microbiology. Gulf Professional Publishing.
11.Cardinal, M.J., Meghrous, J., Lacroix, C. and Simard, R.E. 1997. Isolation of Lactococcus lactis strains producing inhibitory activity against Listeria. Food Biotechnology. 11: 2.129-146.
12.Lahtinen, S., Ouwehand, A.C., Salminen, S. and von Wright, A. (Eds.). 2011. Lactic acid bacteria: microbiological and functional aspects. Crc Press.
13.Bulut, Ç. 2003. Isolation and molecular characterization of lactic acid bacteria from cheese (Master's thesis, İzmir Institute of Technology).
14.Cortés-Zavaleta, O., López-Malo, A., Hernández-Mendoza, A. and García, H.S. 2014. Antifungal activity of lactobacilli and its relationship with 3-phenyllactic acid production. International journal of food microbiology. 173. 30-35.
16.Kumar, P., Mishra, S., Kumar, A. and Sharma, A.K. 2016. Antifungal efficacy of plant essential oils against stored grain fungi of Fusarium sp. Journal of Food Science and Technology. 53. 3725-3734.
17.Mousavi, S.H. and Kafili, T. 2020. Antibiotic Resistance of Lactic Acid Bacteria Isolated from Traditional Raw Milk Taleshi Cheese. Journal of Innovation in Food Science and Technology. 11: 4. 103-114.
18.Fox, P.F., Guinee, T.P., Cogan, T.M. and McSweeney, P.L. 2017. Microbiology of cheese ripening. In Fundamentals of cheese science. Springer, Boston, MA. 333-390.
19.Tabatabaei, M. and Pourmazaheri, H. 2012. Metagenomics and its application in identification of genetic diversity of microbial ecosystems. Modern genetic Journal. 7: 4. 313-324.
20.Andrighetto, C., Knijff, E.D.O., Lombardi, A., Torriani, S., Vancanneyt, M., Kersters, K., Swings, J. and Dellaglio, F. 2001. Phenotypic and genetic diversity of enterococci isolated from Italian cheeses. Journal of Dairy Research. 68: 2. 303-316.
21.Hajikhani, R., Darilmaz, D.O., Yuksekdag, Z.N. and Beyatli, Y. 2021. Assessment of some metabolic activities and potential probiotic properties of eight Enterococcus bacteria isolated from white cheese microbiota. Antonie van Leeuwenhoek. 1-16.
24.Bahrami, A., and Davati, N. 2021. Analysis of the microbial community in an Iranian local cheese. Iranian Food Science and Technology Research Journal. 17: 4. 631-645.
25.Dubikova, K., Pristaš, P. and Javorský, P. 2015. Occurrence of abortive infection systems and phage resistance in lactic acid bacteria isolated from bryndza ewes' cheese. Journal of Food & Nutrition Research. 54: 1.
26.Virtanen, T., Pihlanto, A., Akkanen, S. and Korhonen, H. 2007. Development of antioxidant activity in milk whey during fermentation with lactic acid bacteria. Journal of applied microbiology. 102: 1. 106-115.
27.Gupta, A., Mann, B., Kumar, R. and Sangwan, R.B. 2009. Antioxidant activity of Cheddar cheeses at different stages of ripening. International Journal of Dairy Technology. 62: 3. 339-347. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 337 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 215 |