
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,643,581 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,239,341 |
تاثیر خاک تونسیل بر کاهش مقدار پاتولین در آب سیب | ||
نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی | ||
دوره 14، شماره 2، تیر 1401، صفحه 121-130 اصل مقاله (954.42 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejfpp.2022.19431.1674 | ||
نویسندگان | ||
سینا صادق زاده کشمش تپه1؛ معصومه آقازاده* 2 | ||
1دانشآموخته کارشناسیارشد، گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، واحد ماکو، دانشگاه آزاد اسلامی، ماکو، ایران | ||
2استادیار،گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، واحد ماکو، دانشگاه آزاد اسلامی، ماکو، ایران | ||
چکیده | ||
چکیده سابقه و هدف: پاتولین مایکوتوکسینی است که بوسیله گونه های مختلفی از قارچها بویژه Penicillium و Aspergillus تولید می شود. اکثر این قارچها روی میوه های فاسد شده به ویژه سیب، گلابی، انگور و هلو رشد می کنند. استاندارد جهانی حضور این ماده در آب سیب و سایر آبمیوه ها درحدود ppb 50 می باشد. اندازه گیری مقدار این مایکوتوکسین از این لحاظ مهم است که پاتولین طیف گسترده ای از سمیت دارد، از جمله سرطانزایی که می تواند اثر سوئی بر سلامتی داشته باشد. باتوجه به ثبات مولکول، مقدار قابل توجهی از پاتولین در محصولات سیب همچنان حضور دارد. تحقیقات بر روی خواص درمانی سیب و محصولات آن به دلیل ویژگی های درمانی آن و افزایش محبوبیت در میان مصرف کنندگان افزایش یافته است. در این میان نگرانی از آلودگی سیب ها به سم پاتولین باعث افزایش نظارت بر روند تولید محصولات و استفاده از روش های مناسب برای کاهش این سم شده است. هدف از این تحقیق بررسی کاهش میزان پاتولین در آب سیب توسط خاک معدنی و ارزان قیمت تونسیل می باشد. مواد و روش ها: به منظور بررسی کاهش میزان پاتولین در نمونه های مورد بررسی، خاک تونسیل با مقادیر 1، 2 و 5 گرم در لیتر در زمان های 5، 15 و 30 دقیقه در دمای اتاق به آب سیب اضافه گردید و کاهش مقدار سم پاتولین با استفاده از روش HPLC مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها: نتایج به خوبی نشان داد که خاک تونسیل به عنوان یک جاذب با داشتن قابلیت جذب سطحی بالا مقدار پاتولین را بصورت خوبی کاهش می دهد. با افزایش غلظت خاک تونسیل و زمان تاثیر آن، مقدار پاتولین در آب سیب کاهش قابل ملاحظه ای داشته و به نزدیک صفر می رسد. نتایج حاصل از استفاده از تونسیل با مقادیر 1، 2 و 5 گرم در لیتر با زمان های تاثیر 5، 15 و 30 دقیقه نشان می دهد که با استفاده از کمترین مقدار تونسیل (1گرم در لیتر) با کمترین زمان تاثیر (5 دقیقه) مقدار پاتولین به کمتر از نصف آن کاهش می یابد. نتیجه گیری کلی: پس ازانجام آزمایش های ذکرشده و بررسی نتیجه به دست آمده از دستگاهHPLC ، نتیجه می گیریم که خاک تونسیل توانایی جذب پاتولین آب سیب را دارد و نسبت به مقدار و مدت زمان استفاده توانایی آن افزایش می باید. بطورکلی، می توان به کمک روش ذکرشده در این گزارش به طور ساده و دقیق مقدار پاتولین را در آب سیب تعیین کرد. این روش در کارخانجات تولیدکننده آبمیوه برای کاهش میزان پاتولین و نشان دادن کیفیت جاری آب سیب از نظر مقدار پاتولین توصیه می شود. | ||
کلیدواژهها | ||
پاتولین؛ خاک تونسیل؛ آب سیب؛ کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا | ||
مراجع | ||
10.Moller, T.E., and Josephson, E. 1980. Rapid high - pressure liquid chromatography of patulin in apple juice. Journal of Association of. Analytical Chemistry. 63.1055-1056.
11.Varnam, A.H., and Sutherland, J.P. 1994. Beverages: Technology, Chemistry and Microbiology. Chapman and Hall. UK. 26-72.
12.Zegota, H., Zegota, A., and Bachmann, S. 1988. Effect of irradiation on the Patulin content and chemical composition of apple juice concentrates. Zeitschrift- Fuer- Leben Smittel- Untersuchung- Und- Forschung. 187: 4. 235-238.
13.Stinson, E.E., Osman, S.F., and Bills, D.D. 1979. Water-Soluble products from patulin during alcoholic fermentation of apple juice. Journal of Food Science. 44. 788-789.
14.Gokmen, V., and Acar, J. 1996. Rapid reversed-phase liquid chromatographic determination of patulin in apple juice. Journal of Chromatography A. 730: 53-58.
15.Fathi-Achachlouei, B., Ahmadi-Zenouz, A., Assadi, Y., Hesari, J., and Asghari Zakaria R. 2005. The effect of activated carbon on the reduction of patulin in apple juice. Iranian Journal of Food Science and Technology. 2:2.83-75 (In Persian).
16.Sands, D.C., McIntyre, J.L., and Walton, G.S. 1976. Use of activated charcoal for the removal of patulin from cider. Applied and environmental microbiology. 32. 388-91.
17.Hameed, B.H., and El-Khaiary, M.I. 2008. Equilibrium, kinetics and mechanism of malachite green adsorption on activated carbon prepared from bamboo by K2CO3 activation and subsequent gasification with CO2. Journal of hazardous materials. 157: 344-51.
18.Shephard, G.S., and Leggott, N. 2000. Chromatographic determination of the mycotoxin patulin in fruit and fruit juices. Journal of Chromatography A. 882. 17-22.
19.Fathi-Achachlouei, B., Ahmadi-Zenouz, A., Assadi, Y., and Hesari, J. 2007. Reduction of patulin content in apple juice concentrate using activated carbon and its effects on several chemical constituents. Journal of Food, Agriculture & Environment. 5:1.84-88. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 301 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 180 |