
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,489 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,605,217 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,198,664 |
تأثیر سطوح مختلف ساپونین بر گوارشپذیری، فراسنجههای شکمبهای و خونی در گوسفندان نر بلوچی | ||
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان | ||
دوره 10، شماره 3، آذر 1401، صفحه 57-70 اصل مقاله (708.36 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejrr.2022.19950.1839 | ||
نویسندگان | ||
عبدالمنصور طهماسبی* 1؛ سید علیرضا وکیلی1؛ محسن دانش مسگران1؛ مهرداد موحدنسب2؛ محسن خواجه محمودی3 | ||
1استاد، گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران، | ||
2دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران | ||
3دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: با توجه به روند خشکسالیهای اخیر و افزایش قیمت نهادهها، بهرهوری از هر ماده خوراکی را که در تغذیه دامها قابل استفاده باشد را اجتنابناپذیر کرده است. استفاده از بقایای کشاورزی ضمن برآورد بخشی از نیازهای دام با هزینه کم، غالبا با مشکلاتی همچون وجود ترکیبات ضدتغذیهای مثل تانن و ساپونین روبروست. این آزمایش بهمنظور بررسی اثر ساپونین بر فعالیتهای تخمیری، عملکردی و فراسنجههای متابولیکی گوسفندان بلوچی طراحی و اجرا گردید. مواد و روشها: این آزمایش که با استفاده 3 راس گوسفند نر بلوچی با میانگین وزن زنده 2±40 کیلوگرم که حدودا 9 ماه سن داشتند، در قالب طرح چرخشی در سه دوره 21 روزه شامل 14 روز دوره عادتپذیری و 7 روز دوره نمونهگیری صورت گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل: مقادیر متفاوتی از ساپونین خالص به نسبتهای 0، 60 و 120 میلیگرم بر کیلوگرم ماده خشک، به خوراک افزوده شد. جیره مورد استفاده بر اساس احتیاجات غذایی گوسفندان نر بلوچی و با استفاده از نرم افزار SRNS ورژن 2007 تنظیم شد که شامل مخلوط علوفه و کنسانتره با نسبتهای 50:50 بود. جیرهها به صورت کاملاً مخلوط و در دو وعده صبح (08:00) و بعدازظهر (20:00) در اختیار دامها قرار میگرفت. حیوانات در طول دوره آزمایش دسترسی آزاد و خوراک داشتند. داده های آماری به دست آمده، در قالب طرح چرخشی با رویه Mixed، نرم افزار SAS 9.1 مورد سنجش ارزیابی قرار گرفتند. برای اندازه گیری متابولیت های خونی، نمونه خون از ورید وداج گردن برداشت شد. نمونههای خون به لولههای آزمایش منتقل و پس از 15 دقیقه در دمای اتاق، سانتریفیوژ (به مدت 15 دقیقه در xg 1509) گردید، پلاسما آن جمع آوری شد و سپس به میکروتیوبهای استریل منتقل شد. پلاسما تا آنالیز بعدی در دمای 20- درجه سانتیگراد نگهداری شد یافتهها: نتایج نشان داد که اضافه کردن ساپونین تأثیری بر قابلیت هضم ظاهری ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شویندهخنثی و الیاف نامحلول در شویندهاسیدی نداشته است. تیمارهای آزمایشی نتوانستند بر میزان سطح اوره، تریگلیسیرید و گلوکز خون تأثیر معنیداری داشته باشند. با این حال سطح کلسترول خون تحت تأثیر غلظتهای مختلف ساپونین قرار گرفت بطوری که در تیمار های 60 و 120 میلیگرم ساپونین به طور معنیداری کمتر از تیمار شاهد بود )05/0< .(P نیتروژن آمونیاکی شکمبه در زمانهای، قبل از خوراک، 2 و 4 ساعت بعد از خوراک تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت، این در حالی است که میانگین غلظت نیتروژن آمونیاکی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت )05/0< .(P بهطوری که با افزایش مقادیر ساپونین، میزان نیتروژن آمونیاکی شکمبه نیز کاهش یافت. حضور ساپونین در شکمبه موجب بروز تفاوت معنیداری در pH شکمبه گوسفندان بلوچی نشد. نتیجه گیری: نتایج آزمایش حاضر نشان داد که افزایش میزان ساپونین در جیره، باعث کاهش سطح نیتروژن اورهای شکمبه و برخی از پارامترها خونی شده، که این امر میتواند اثرات مخربی در رشد حیوان داشته باشد. افزایش ساپونین در سطح بالاتر از 60 میلی گرم در کیلو گرم ماده خشک مصرفی در جیره، منجر به کاهش معنی دار کلسترول خون شده است. باتوجه به داده های این آزمایش و نتایج گزارش شده در آزمایشات گوناگون توصیه میگردد که مصرف مواد خوراکی ساپونین دار هدفمند صورت پذیرد ودر تغذیه دام محدودتر مورد استفاده قرار گیرد تا عوارض جانبی کمتری در عملکرد و سلامتی حیوان داشته باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
ساپونین؛ فراسنجههایهای خونی؛ فراسنجههای شکمبهای؛ قابلیت هضم مواد مغذی؛ گوسفند نر بلوچی | ||
مراجع | ||
Ardashiri, H., Chaji, M., Khorasani, O., and Baghban, F. 2021. Histomorphometry and histopathology of the small and large intestine of fattening Arabi lambs fed with whole branches of Albizia lebbeck. Journal of Ruminant Research, 9: 4.65-80. (In Persian).
Benchaar, C., McAllister, T.A. and Chouinard, P.Y. 2008. Digestion, ruminal fermentation, ciliate protozoal populations, and milk production from dairy cows fed cinnamaldehyde, quebracho condensed tannin, or Yucca schidigera saponin extracts. Journal of Dairy Science, 91(12): 4765-4777.
Cannas, A., Tedeschi, L.O., Atzori, A.S. and Fox, D.G. 2007. The Small Ruminant Nutrition System: development and evaluation of a goat submodel. Italian Journal of Animal Science, 6(sup1) :609-611.
Eryavuz, A. and Dehority, B.A. 2004. Effect of Yucca schidigera extract on the concentration of rumen microorganisms in sheep. Animal Feed Science and Technology, 117(3-4): 215-222.
Hess, H.D., Beuret, R.A., Lötscher, M., Hindrichsen, I.K., Machmüller, A., Carulla, J.E., Lascano, C.E. and Kreuzer, M. 2004. Ruminal fermentation, methanogenesis and nitrogen utilization of sheep receiving tropical grass hay-concentrate diets offered with Sapindus saponaria fruits and Cratylia argentea foliage. Animal Science, 79(1):177-189.
Holtshausen, L., Chaves, A.V., Beauchemin, K.A., McGinn, S.M., McAllister, T.A., Odongo, N.E., Cheeke, P.R. and Benchaar, C. 2009. Feeding saponin-containing Yucca schidigera and Quillaja saponaria to decrease enteric methane production in dairy cows. Journal of Dairy Science, 92(6): 2809-2821.
Hu, W.L., Liu, J.X., Ye, J.A., Wu, Y.M. and Guo, Y.Q. 2005. Effect of tea saponin on rumen fermentation in vitro. Animal Feed Science and Technology, 120 (3-4): 333-339.
Hussain, I. and Cheeke, P.R. 1995. Effect of dietary Yucca schidigera extract on rumen and blood profiles of steers fed concentrate-or roughage-based diets. Animal Feed Science and Technology, 51(3-4): 231-242.
Khiaosa-Ard, R., Bryner, S.F., Scheeder, M.R.L., Wettstein, H.R., Leiber, F., Kreuzer, M. and Soliva, C.R. 2009. Evidence for the inhibition of the terminal step of ruminal α-linolenic acid biohydrogenation by condensed tannins. Journal of Dairy Science, 92(1): 177-188.
Klita, P.T., Mathison, G.W., Fenton, T.W. and Hardin, R.T. 1996. Effects of alfalfa root saponins on digestive function in sheep. Journal of Animal Science, 74(5): 1144-1156.
Lila, Z.A., Mohammed, N., Kanda, S., Kamada, T. and Itabashi, H. 2003. Effect of sarsaponin on ruminal fermentation with particular reference to methane production in vitro. Journal of Dairy Science, 86(10): 3330-3336.
Lu, C.D. and Jorgensen, N.A. 1987. Alfalfa saponins affect site and extent of nutrient digestion in ruminants. The Journal of Nutrition, 117(5): 919-927.
Makkar, H.P.S. 1993. Antinutritional factors in foods for livestock. BSAP Occasional Publication, 16:69-85.
Matsuda, H., Li, Y., Yamahara, J. and Yoshikawa, M. 1999. Inhibition of gastric emptying by triterpene saponin, momordin Ic, in mice: roles of blood glucose, capsaicin-sensitive sensory nerves, and central nervous system. Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics, 289(2): 729-734.
Nasri, S., Salem, H.B., Vasta, V., Abidi, S., Makkar, H.P.S. and Priolo, A. 2011. Effect of increasing levels of Quillaja saponaria on digestion, growth and meat quality of Barbarine lamb. Animal Feed Science and Technology, 164(1-2): 71-78.
Navas-Camacho, A., Laredo, M.A., Cuesta, A., Anzola, H. and Leon, J.C. 1993. Effect of supplementation with a tree legume forage on rumen function. Livestock Research for Rural Development, 5(2): 60-74.
Oakenfull, D.G., Fenwick, D.E., Hood, R.L., Topping, D.L., Illman, R.L. and Storer, G.B. 1979. Effects of saponins on bile acids and plasma lipids in the rat. British Journal of Nutrition, 42(2): 209-216.
Oakenfull, D.G., 1986. Aggregation of saponins and bile acids in aqueous solution. Australian Journal of Chemistry, 39(10): 1671-1683.
Oakenfull, D. and Sidhu, G.S. 1989. Saponins. In: P.R. Cheeke (Ed.) Toxicants of Plant Origin. Vol 2: 97-141. CRC Press.
Oakenfull, D. and Sidhu, G.S. 1990. Could saponins be a useful treatment for hypercholesterolaemia. European Journal of Clinical Nutrition, 44(1): 79-88.
Patra, A.K. and Saxena, J. 2009. The effect and mode of action of saponins on the microbial populations and fermentation in the rumen and ruminant production. Nutrition Research Reviews, 22(2): 204-219.
Pen, B., Takaura, K., Yamaguchi, S., Asa, R. and Takahashi, J. 2007. Effects of Yucca schidigera and Quillaja saponaria with or without β 1–4 galacto-oligosaccharides on ruminal fermentation, methane production and nitrogen utilization in sheep. Animal Feed Science and Technology, 138(1): 75-88.
Valdez, F.R., Bush, L.J., Goetsch, A.L. and Owens, F.N. 1986. Effect of steroidal sapogenins on ruminal fermentation and on production of lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 69(6): 1568-1575.
Wallace, R.J., Arthaud, L. and Newbold, C.J. 1994. Influence of Yucca shidigera extract on ruminal ammonia concentrations and ruminal microorganisms. Applied and Environmental Microbiology, 60(6): 1762-1767.
Wina, E., Muetzel, S., Hoffmann, E., Makkar, H.P.S. and Becker, K. 2005. Saponins containing methanol extract of Sapindus rarak affect microbial fermentation, microbial activity and microbial community structure in vitro. Animal Feed Science and Technology, 121(1-2): 159-174. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 249 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 231 |