
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,627,505 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,222,381 |
ارزیابی اثر ضد قارچی اسانس آویشن و نعناع فلفلی و مونوترپنهای عمده آنها در کنترل قارچ ورتیسیلیوم پسته | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
دوره 29، شماره 2، تیر 1401، صفحه 183-199 اصل مقاله (1.02 M) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2022.19267.2843 | ||
نویسندگان | ||
مهدی اخلاقی* 1؛ سید حمید رضا ضیاءالحق2؛ اسماعیل باباخانزاده3؛ وحیده رفیعی4 | ||
1نویسنده مسئول، بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان (شاهرود)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شاهرود، ایران | ||
2بخش تحقیقات صنایع غذایی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان (شاهرود)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شاهرود، ایران | ||
3مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان (شاهرود)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شاهرود، ایران. | ||
4بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان (شاهرود)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شاهرود، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: بیماری پژمردگی ناشی از قارچ بیماریزای Verticillium dahliae، یکی از عوامل خطرناک تهدید کننده کِشت درختان پسته در سطح کشور میباشد که در دو دهه اخیر در مناطق مختلف کشور، از جمله استان سمنان گسترش پیدا کرده است. عدم وجود قارچکش مناسب جهت کنترل قارچ V. dahliae و استفاده مداوم از چند قارچکش عمومی در سطح کشور به گسترش قارچ کمک کرده است. از اینرو در شرایط کنونی نیازمند استفاده از ترکیبات جدید با کارایی بالا جهت کنترل این قارچ بیماریزا هستیم. اسانسهای گیاهی و ترکیبات مونوترپنی آنها با توجه به مزیت نسبی تولید گیاهان دارویی در کشور، به عنوان یکی از گزینههای مهم مطرح هستند. مواد و روشها: در این پژوهش از جدایه بومی V. dahliae بدست آمده از سطح باغات استان سمنان استفاده شد. با استفاده از روشهای معمول فرآیند جداسازی و شناسایی قارچ انجام پذیرفت و با استفاده از پرایمر عمومی ITS شناسایی جدایهها انجام شد. در ادامه از اسانس دو گیاه آویشن شیرازی (Zataria multiflora) و نعناع فلفلی (Mentha piperita) جهت بررسی اثر ضد قارچی استفاده شد. پس از تهیه مواد گیاهی، فرایند اسانسگیری با استفاده از دستگاه کلونجر انجام پذیرفت. بررسی اثر ضد قارچی با استفاده از روش اختلاط با محیط کشت در غلظتهای 20، 40، 60، 80 و 100 میکرولیتر بر میلیلیتر صورت گرفت. همچنین حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و کُشندگی (MBC) برای دو اسانس تعیین گردید. در ادامه با بکارگیری دو ترکیب مونوترپنی تیمول و کارواکرول اثرات ضد قارچی با استفاده از روش اختلاط با محیط کشت در سه غلظت 15، 150 و 1500 میکرولیتر برمیلی لیتر ضد V. dahliae مورد آزمایش قرار گرفت. یافتهها: آزمونهای جداسازی و شناسایی، وجود قارچ V. dahliae را در مناطق نمونه برداری شده تائید نمود. نتایج نشان داد استفاده از پرایمر ITS تایید کننده گونه قارچی V. dahliae بود. نتایج اثر ضد قارچی نشان داد هر دو اسانس در جلوگیری از رشد قارچ موثر بودند، اما اسانس آویشن شیرازی قویتر ارزیابی شد بطوری که در هفته سوم، رشد فقط در غلظت 20 میکرولیتر بر میلیلیتر مشاهده شد اما در مورد اسانس نعناع فلفلی در تمامی غلظتها رشد قارچ مشاهده گردید. نتایج حداقل غلظت بازدارندگی و کُشندگی به ترتیب برای آویشن شیرازی 20 و 30 میکرولیتر بر میلیلیتر و برای اسانس نعناع فلفلی 100 و 150 میکرولیتر بر میلیلیتر بدست آمد. سایر نتایج نشان داد ترکیب تیمول در جلوگیری از رشد قارچ V. dahliae قوی تر از ترکیب کارواکرول عمل نمود. نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد اسانسهای گیاهی و ترکیبات مونوترپنی تشکیل دهنده اسانسها از توانایی بسیار بالایی در کنترل قارچ ورتیسیلیوم برخوردار بودند بطوری که در مقایسه با قارچکشهای طیف وسیع رایج مورد استفاده در کشور، در غلطتهای 10 تا 15 برابر کمتر از فعالیت قارچ جلوگیری نمودند. | ||
کلیدواژهها | ||
Verticillium dahliae؛ پژمردگی ورتیسیلیومی؛ تیمول؛ کارواکرول | ||
مراجع | ||
1.AL-Saghir, M.G. and Porter, D.M. 2012. Taxonomic revision of the genus Pistacia L. (Anacardiaceae). Am. J. Plant Sci. 3: 1. 12-32. 2.Taghizadeh-Alisaraei, A., Alizadeh Assar, H., Ghobadian, B. and Motevali, A. 2017. Potential of biofuel production from pistachio waste in Iran. Renew. Sustain. Energy Rev. 72: 510-522.
3.Eskalen, A., Küsek, M., Danıstı, L. and Karada, S. 2001. Fungal diseases in pistachio trees in East-Mediterranean and Southeast Anatolian regions. In ‘11 GREMPA Seminar on pistachios and almonds. Zaragoza, CIHEAM-IAMZ’. (Ed. BE Ak) pp. 261-264.
4.Jafary, H., khanmohammadi, S. and Mehri, N. 2014. Detection of pathotypes of Verticillium dahliae, the causal agent of olive Verticillium wilt in olive orchards of Tarom using Nested-PCR technique.J. Appl. Res. Plant. Prot. 2: 2. 47-58. (In Persian) 5.Nasimi, Z., Bani Hashmi, Z. and Mostofi zade, R. 2013. In vivo interaction of Verticillium dahliae, the causal agent of pistachio Verticillium with Acremonium kiliense. Iran. J. Plant Path. 49: 4. 127-129. (In Persian)
6.Mohammadi, A.H., Haghdel, M., Moghaddam, M.M. and Banihashemi, Z. 2006. Current status of Verticillium wilt disease of pistachio trees in Iran, IV International Symposium on Pistachios and Almonds.
7.Fotoohiyan, Z., Rezaee, S., Shahidi Bonjar, G.H., Mohammadi, A.H. and Moradi, M. 2015. Induction of systemic resistance by Trichoderma harzianum isolates in pistachio plants infected with Verticillium dahliae. J. Nuts. 6: 2. 95-111. (In Persian)
8.Bajpai, V.V., Shukla, S. and Kang, S.C. 2008. Chemical composition and antifungal activity of essential oil and various extract of Silene armeria L. Bioresource Tech. 99: 18. 8903-8908.
9.Aali, E., Mahmoudi, R., Kazeminia, M., Hazrati, R. and Azarpey, F. 2017. Essential oils as natural medicinal substances: review article. Tehran Univ. Med. J. 75: 7. 480-489. (In Persian)
10.Kamatou, G.P. and Viljoen, A.M.2010. A review of the applicationand pharmacological properties ofα-bisabolol and α-bisabolol-rich oils. J. Am. Oil Chem. Soc. 87: 1. 1-7.
11.Mansoori, S., Dakhili, M. andZargar, M. 2014. The comparison of concentration in-vitro effects of Zataria multiflora Boiss and Mentha pulegium essential oil plants composition with one of them Nystatin on Candida albicans isolates of vaginal candidiasis and comparing their with standard. Appl. Biology .4: 2. 1-14. (In Persian)
12.Pina-Vaz, C., Rodrigues, A.G., Pinto, E., Costa-de-Oliveira, S., Tavares, C., Salgueiro, L.R., Cavaleiro, C., Goncalves, M.J. and Martinez-de-Oliveira, J. 2004. Antifungal activity of Thymus oils and their major compounds. J. Eur. Acad. Dermatol. 18: 1. 73-78.
13.Arslan, M. and Dervis, S. 2010. Antifungal activity of essential oil against three vegetative compatibility groups of Verticillium dahliae. World J. Microbiol. Biotechnol. 26: 1813-1821.
14.Amini, J., Farhang, V., Javadi, T. and Nazemi, J. 2016. Antifungal effect of plant essential oils on controlling Phytophthora species. Plant Path. J.32: 16-24.
15.Hillocks, R.J. 1992. Cotton Diseases. CAB International, Wallingford, UK. 415p.
16.Damjanovi´c-Vratnica, B., Dakov, T., Sukovic, D. and Damjanovic, J. 2011. Antimicrobial effect of essential oil isolated from Eucalyptus globulus Labill. from Montenegro. Czech J. Food Sci. 29: 3. 277-284.
17.Sharifi-Rad, J., Miria, A., Hoseini-Alfatemic, S.M., Sharifi-Radd, M., Setzere, W.N. and Hadjiakhoondif, A. 2014. Chemical composition and biological activity of Pulicaria vulgaris essential oil from Iran. Nat. Prod. Commun. 9: 11. 1633-1636.
18.Shariari, F., Tanhaeian, A., Akhlaghi, M. and Nazifi, N. 2018. Comparison of antimicrobial activity of essential oils and plant extracts with recombinant peptide in controlling of some pathogens of cultivated white button mushrooms. J. Hort. Sci. 32: 4. 615-628. (In Persian) 19.Riccioni, L. and Orzali, L. 2011. Activity of tea tree (Melaleuca alternifolia, Cheel) and thyme (Thymus vulgaris, Linnaeus.) essential oils against some pathogenic seed borne fungi. J. Essent. Oil Res. 23: 6. 43-47.
20.Ghezelbash, N., Abdolahi, M. and Shahriari, D. 2012. Evaluation of antifungal activity of Shirazi thyme and Chavil extracts on Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici, the causal agent of tomato wilt under laboratory and greenhouse conditions. Plant Protec.36: 4. 53-65. (In Persian)
21.Mehran, M., Hosseini, H. Hatami, A., Taghizadeh, M. and Safaei, A. 2015. Investigation of components of seven species of thyme essential oils and comparison of their antioxidant properties. J. Med. Plants. 58: 2. 134-140. (In Persian)
22.Abbaszadeh, S., Sharifzadeh, A., Shokri, H., Khosravi, A.R. and Abbaszadeh, A. 2014. Antifungal efficacy of thymol, carvacrol, eugenol and menthol as alternative agents to control the growth of food-relevant fungi. J. Mycol. Med. 24: 2. 51-56.
23.Abdolmaleki, M., Bahraminejad, S., Salari, M., Abbasi, S., Panjeke, N.2011. Antifungal activity of peppermint (Mentha piperita L.) on phytopathogenic fungi. J. Med. Plants. 10: 38. 26-34.
24.WHO. http://apps.who.int/ medicinedocs/ en/d/Js2200e/28. html2012.
25.Jukic, M., Politeo, O., Maksimovic, M., Milos, M. and Milos, M. 2007. In vitro acetylcholinesterase inhibitory properties of thymol, carvacrol and their derivatives thymoquinone and thymohydroquinone. Phytother. Res.21: 3. 259-61.
26.Didry, N., Dubreuil, L. and Pinkas, M. 1994. Activity of thymol, carvacrol, cinnamaldehyde and eugenole on oral bacterial. Pharm. Acta. Helv. 69: 1. 25-8.
27.Akbarinia, A., Sharifi Ashoorabadi, E. and Mirza, M. 2011. Study on drug yield and essential oil content and composition of Thymus daenensis Celak. under cultivated condition. Iranian J. Med. Arom. Plants. 26: 2. 205-212. (In Persian) 28.Gonçalves, G.M.S, Srebernich, S.M., Bragagnolo, N., Madalozzo, E.S., Merhi V.L. and Pires, D.C. 2013. Study of the composition of Thymus vulgaris essential oil, developing of topic formulations and evaluation of antimicrobial efficacy. J. Med. Plant Res. 7: 2. 1736-1745.
29.Lahoogi, A., Mirabolfathi, M. and Karami Osboo, R. 2010. Effect of Zataria multiflora and Satureja hortensis essential oils, Thymol and carvacrol on growth of Fusarium graminearum isolates and deoxynivalenol production. J. Plant Pathology. 46: 1. 37-50. (In Persian)
30.Najb-Zadeh, T., Yadegari, M., Nagdi Badi, H. and Salehnia, E. 2011. Antifungal efficacy of Myrtus communis essential oils on oral candidiasis in immunosupressed Rats. J. Med. Plants. 10: 38. 102-116. (In Persian)
31.Sharifian, M., Bolhari, B., Nosrat, A. and Aligholi, M. 2009. The effect of carvacerol on Enterococcus faecalis as an intracanal medicament-Invitro study. J. Dent. Med. 22: 1. 35-40.
32.Kumar, A., Shukla, R., Singh, P., Prasad, C.S. and Dubey, N.K. 2008. Assessment of Thymus vulgaris L. essential oil as a safe botanical preservation against post-harvest fungal infestation of food commodities. Innov. Food Sci. Emerg. Technol. 9: 4. 575-580.
33.Kale, S., Cary, J.W., Bhatnagar, D. and Bennett, J.W. 1996. Characterization of experimentally induced, non aflatoxigenic variant strain of Aspergillus parasiticus. Appl. Environ. Microbiol. 62: 9. 3399-404.
34.Rasooli, I. and Owlia, P. 2005. Chemoprevention by thyme oils of Aspergillus parasiticus growth and aflatoxin production. Phytochemistry. 66: 24. 28-36.
35.Zambonelli, A.D., Aurelio, A.Z., Bianchi, A. and Albasini, A. 1996. Effect of essential oils on phytopathogenic fungi. J. Phytopathol. 144: 9. 491-4.
36.Ultee, A., Kets E.P.W. and Smid, E.J. 1999. Mechanism of action of carvacrol on the food borne pathogen Bacillus cereus. Appl. Environ. Microbiol.65: 10. 46-10.
37.Meepagala, K.M., Sturtz, G. and Wedge, D.E. 2002. Antifungal constituents of the essential oil fraction of Artemisia drancunculus L. var. dracunculus. J. Agric. Food Chem. 50: 24. 6989-6992. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 460 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 317 |