
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 626 |
تعداد مقالات | 6,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,746,426 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,317,276 |
بررسی صفات بیوشیمیایی و عملکرد مرزه (Satureja hortensis L.) و شنبلیله (Trigonella foenum- greacum L.) در شرایط کشت مخلوط در رقابت همزمان با علفهای هرز | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
دوره 28، شماره 4، دی 1400، صفحه 1-23 اصل مقاله (1.42 M) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2021.16419.2495 | ||
نویسندگان | ||
هادی میرنعمتی1؛ فائزه زعفریان* 2؛ وحید اکبرپور3 | ||
1داﻧﺸﺠﻮیﮐﺎرﺷﻨﺎﺳﯽارﺷﺪ گروه ﺷﻨﺎﺳﺎﯾﯽ و ﻣﺒﺎرزه ﺑﺎ ﻋﻠﻒﻫﺎی ﻫﺮز، داﻧﺸﮕﺎه ﻋﻠﻮم ﮐﺸﺎورزی و ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻃﺒﯿﻌﯽ ﺳﺎری | ||
2نویسنده مسئول، ﮔﺮوه زراﻋﺖ،داﻧﺸﮕﺎه ﻋﻠﻮم ﮐﺸﺎورزی و ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻃﺒﯿﻌﯽ ﺳﺎری | ||
3ﮔﺮوه ﺑﺎﻏﺒﺎﻧﯽ، داﻧﺸﮕﺎه ﻋﻠﻮم ﮐﺸﺎورزی و ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻃﺒﯿﻌﯽ ﺳﺎری | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: گیاهان دارویی نقش بسیار مهمی در سلامت انسان دارند. بسیاری از مردم در کشورهای مختلف جهان به سمت مصرف این داروها گرایش پیدا کردهاند. بنابراین بهبود کیفیت فرآوردههای طبیعی از گیاهان دارویی ضروری به نظر میرسد. کشت مخلوط با استفاده از عوامل زمان و مکان علاوهبر بهبود روشهای تولید از جنبه زیست محیطی و سلامت انسان، توان افزایش تولید محصولات کشاورزی را نیز دارا میباشد. با توجه به مطالب ذکر شده و همچنین مدیریت علف هرز در بومنظامهای کشاورزی که یکی از بزرگترین مشکلاتی است که کشاورزان با آن مواجه هستند، این آزمایش با هدف بررسی صفات بیوشیمایی و عملکرد مرزه (Satureja hortensis L.) و شنبلیله (Trigonella foenum- greacum L.) در شرایط کشت مخلوط و رقابت و عدم رقابت با علفهای هرز اجرا شد. مواد و روشها: این آزمایش به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال 1395 به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش شامل وجین و عدم وجین علفهای هرز بهعنوان عامل اصلی و همچنین کشت خالص مرزه، کشت خالص شنبلیله، نسبتهای 25:75، 50:50 و 75:25 درصد (مرزه : شنبلیله) بهعنوان عامل فرعی بودند. علفهای هرز غالب شناسایی شده در مزرعه شامل گاوپنبه (Abutilon theophrasti Medic.)، دمروباهی (Setaria glauca L.)، خربزه وحشی (Cucumis melo var. agrestis) و مرغ (Cynodon dactylon) بودند. صفات مورد ارزیابی در این پژوهش شامل: وزن تر و خشک اندام هوایی مرزه و شنبلیله، رنگدانههای فتوسنتزی (کلروفیلa ، کلروفیل b، کلروفیل کل)، فنل کل، فلاونوئید کل، درصد فعالیت آنتیاکسیدانی آنها و زیست توده علف هرز میباشد. یافتهها: اثر ساده تیمارهای آزمایش بر رنگدانههای فتوسنتزی مرزه و شنبلیله معنیدار بوده است. محتوای فنل کل، فلاونوئید و درصد فعالیت آنتیاکسیدانی در هر دو گیاه مرزه و شنبلیله در نسبت کشت مخلوط 50% مرزه: 50% شنبلیله و در زمان آلودگی علفهای هرز بالاترین میزان بود و تحت شرایط آلودگی علف هرز افزایش معنیداری را نسبت به تیمارهای عاری از علف هرز نشان داد. بیشترین میزان وزن تر مرزه و شنبلیله (بهترتیب 67/1586 و 33/1813 گرم در متر مربع) و وزن خشک مرزه و شنبلیله (بهترتیب 33/842 و 20/649 گرم در متر مربع) اندام هوایی مرزه در تیمار کشت خالص در شرایط کنترل علفهای هرز مشاهده گردید. نتایج حاصل از بررسی دادهها نشان داد که در هر سه مرحله نمونهبرداری بیشترین و کمترین زیست توده علفهای هرز بهترتیب مربوط به الگوی کشت خالص مرزه و نسبت 75:25 درصد مرزه: شنبلیله بود که مرحله دوم نمونهبرداری، بیشترین میزان وزن خشک علفهای هرز را به خود اختصاص داد. نتیجهگیری: به طورکلی نتایج نشان داد که کشت مخلوط مرزه و شنبلیله میتواند با بهبود استفاده از منابع، موجب ثبات در تولید و بهبود صفات بیوشیمیایی گردد. علاوهبر آن کاهش وزن خشک علفهای هرز موجب کاهش خسارت علفهای هرز و همینطور کاهش مصرف علفکش میگردد، در نتیجه میتواند در جهت تولید پایدار گیاهان دارویی بهطور قابل ملاحظهای موثر باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
الگوی کشت؛ رنگدانههای فتوسنتزی؛ فنل؛ فعالیت آنتیاکسیدانی | ||
مراجع | ||
1.Abraham, C.T. and Singh, S.P. 1984. Weed management in sorghum-legume intercropping systems. J. Agric. Sci. 103: 15-103. 2.Arefi, I., Kafi, M., Khazaee, H.R. and Banayan Aval, M. 2012. Effect of nitrogen phosphorous and potassium fertilizer levels on yield, photosynthetic rate photosynthetic pigments, chlorophyll content, and nitrogen concentration of plant components of Allium altissimum Regel. Iran. J. Agroeco. 4(3): 207-214. (In Persian)
3.Baharloi, S. 2013. Effect of plant competition on nitrogen requirement of intercropping of Pisum sativum and rapeseed. M.Sc Thesis of Agroecology, Shahrekord University, 96p. (In Persian)
4.Beheshti, A. 1995. Effect of different planting density on yield and yield components of grain sorghum and soybean in mixed cropping system. Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad. Iran. (In Persian)
5.Bigonah, R., Rezvani Moghaddam, P. and Jahan, M. 2014. Effects of intercropping on biological yield, percentage of nitrogen and morphological characteristics of coriander and fenugreek. Iran J. Field Crops Res.12(3): 369-377. (In Persian)
6.Burits, M. and Bucar, F. 2000. Antioxidant activity of Nigella sativa essential oil. Phytother Res. 14(5): 323-328.
7.Chang, C., Yang, M., Wen, H. andChern, J. 2002. Estimation of total flavonoid content in propolis by two complementary colorimetric methods. J. Food Drug Analysis. 10: 178-182.
8.Das, A.K., Khaliq, Q.A. and Haider, M.L. 2011. Effect of intercropping on growth and yield in wheat-lentil and wheat-chickpea intercropping system at different planting configurations. J. Innov. Develop. Stra. 5(3): 125-137.
9.Emami, A., Shams Ardakani, M.R. and Mehregan, I. 2004. Encyclopedia of medicinal plant. Traditional (TMRC), Shaheed Beheshti University of Medicinal and Medica Research Center Sciences. 449p. (In Persian)
10.Faramarzi, Sh. and Ahmadi, A. 2015. The evaluation of allelopathic effects of sunflower (Helianthus annuus L.) aquatic extract on enzyme activity of wild barley (Hordeum spontoneum L.) and barnyardgrass (Echinochloa crusgalli (L.) Beauv) seedling.Applied Res. Plant Ecoph. 2(1): 81-90. (In Persian)
11.Fathi, A., Tahmasebi, A. and Teimoori, N. 2016. Effect of sowing date and weed interference on chickpea seed quantitative and traits in genotypes under dryland conditions. Iran. J. Dryland Agric. 5(2): 135-156.
12.Fernandez-Aparicio, M., Emeran, A.A. and Rubiales, D. 2008. Control of (Orobanch crenata) in legumes intercropping with fenugreek (Trigonella foenum Graceum). Crop Protec. 27: 653-659.
13.Fernandez-Aparicio, M., Sillero, J.C. and Rubials, D. 2007. Intercropping with cereals reduces infection by Orobanche crenata in legumes. Crop Protect. 26: 1166-1172.
14.Ghosh, P.K. 2004. Growth, yield, competition and economics of groundnut/cereal fodder intercropping systems in the semi-arid tropics of India. Field Crops Res. 88: 227-237.
15.Gliessman, S.R. 1997. Agroecology: Ecological Processes in Sustainable Agriculture. Arbor Press. 357p.
16.Hassanzadeh Aval, F., Koocheki, A., Khazaie, H.R. and Nassiri Mahallati,M. 2012. Effect of plant density on growth indices of summer savory (Satureja hortensis L.) and persian clover (Trifolium resupinatum L.) intercropping. Field Crops Res.10(1): 75-83. (In Persian)
17.Huang, D., Jiang, Y., Yang, J. andSun, S. 2004. Effects of nitrogen deficiency on gas exchange, chlorophyll fluorescence, and anti oxidant enzymes in leaves of rice plants. Agron J.42(3): 357-364.
18.Inal, A., Gunes, A., Zhang, F.S.and Cakmak, I. 2007. Peanut/maize intercropping induced changes in rhizosphere and nutrient concentrations in shoots. Plant Physiol. Biochem.45: 350-356.
19.Jackson, L.E., Pascual, U. andHodgkin, T. 2007. Utilizing and conserving agrobiodiversity in agricultural landscapes. Agron. Ecosy Environ. 121: 196-210.
20.Jamshidi, K.H., Mazaheri, D., Majnoun hosseini, N., Rahimian Mashhadi, H. and Peyghambari, A. 2011. Investigation of corn/cowpea intercropping effect on suppresing the weeds. Iran J. Field Crop Sci. 42(2): 233-241. (In Persian)
21.Kavurmaci, Z., Karadavut, U., Kokten, K. and Bakoglu, A. 2010. Determining critical period of weed-crop competition in faba bean (Vicia faba). Inter J. Agric. Biol. 12: 318-320.22.Koocheki, A., Nassiri Mahallati, M., Khorramdel, S., Anvarkhah, S., Sabt Teimouri, M. and Sanjani, S. 2010. Evaluation of growth indices of hemp (Cannabis sativa L.) and sesame (Sesamum indicum L.) in intercropping with replacement and additive series.J. Agric. Ecol. 2: 30-40. (In Persian)
23.Li, C.J., Li, Y.Y., Yu, C.B., Sun, J.H., Christie, P., An, M., Zhang, F.S. and Li, L. 2011. Crop nitrogen use and soil mineral nitrogen accumulation under different crop combinations and patterns of strip intercropping in northwest China. Plant Soil. 342: 221-231.
24.Lithourgidis, A.S., Vasilakoglou, I.B., Dordas, C.A. and Yiakoulaki, M.D. 2006. Forage yield and quality of commen vetch mixture with oat and triticale in two seeding ratios. Field Crop Res. 99: 106-113.
25.Lorenzo, P., Palomera-Pe´rez, A., Reigosa, M.J. and Gonzal, L. 2011. Allelopathic interference of invasive Acacia dealbata Link. on the physiological parameters of native understory species. Plant Ecol.212: 403-411.26.Maffei, M. and Mucciarelli, M.2003. Essential oil yield in peppermint/soybean strip intercropping. Field Crop Res. 84: 229-240.
27.Mardani, F. and Balouch, H.R. 2015. Effect of intercropping on the yield and some quantitative and qualitative traits of fenugreek and anise. Agric. Sci. Sustain. Prod. 25(2): 1-16. (In Persian)
28.Mende, V.E., Bacon, C.M. andCohen, R. 2013. Agroecology as a transdisciplinary, participatory and action-oriented approach. Agro. Sustain. Food Sys. 37: 3-18.
29.Mohammadi, H., Pirdashti, H.A., Yazdani, M. and Kaharian, B. 2011. Study of photosynthetic efficiency of barley and fenugreek plants inadditive and replacement intercropping. Nation Conference. Modern Agric. Sci. Technol. Zanjan. (In Persian)
30.Nasrollahzadeh Asl, A., Chavoshgoli, A., Valizadegan, E., Valiloo, R. and Nasrollahzadeh Asl, V. 2012. Evaluation of sunflower (Heliantus annus L.) and pinto bean (Phaseolus vulgaris L.) intercropping based on additive method. J. Agric. Sci. Sustain. 22(2): 79-90.(In Persian)
31.Nassiri Mahallati, M., Koocheki, A. and Jahan, M. 2010. Radiation absorption and use efficiency in relay intercropping and double cropping of winterwheat and maize. Field Crops Res.8(6): 878-890. (In Persian)
32.Ohashi, Y., Saneoka, H. and Fujita, K. 2012. Effect of water stress on growth, photosynthesis, and photoassimilate translocation in soybean and tropical pasture legume siratro. Soil Sci. Plant Nutr. 46 (2): 417-425.
33.Omidbeigi, R. 2010. Productionand processing medicinal plants. Volume 2. Ghods Publication. Mashhad. (In Persian)
34.Oracz, K., Bailly, C., Gniazdowska, A., Côme, D., Corbineau, D. andBogatek, R. 2007. Induction of oxidative stress by sunflower phytotoxins in germinating mustard seeds. J. Chem. Ecol. 33: 251-264.35.Ordoñez, A.A.L., Gomez, J.D., Vattuone M.A. and Isla, M.I. 2006. Antioxidant activities of Sechium edule (Jacq.) Swart extracts. Food Chem. 97: 452-458.
36.Peterson, D.M., Emmons, C.L. and Hibbs, A. 2001. Phenolic antioxidant activity in pearling fractions of oat groats. Cereal Sci. 33(1): 97-103.37.Porra, R.J. 2002. The chequered history of the development and use of simultaneous equations for the accurate determination of chlorophylls a and b. Photosynth Res. 73(1-3): 149-156.
38.Rajeswara Rao, B.R. 2002. Biomass yield, essential oil yield and essential oil composition of rose-scented geranium (Pelargonium species) as influenced by row spacings and intercropping with cornmint (Mentha arvensis L. f. piperascens Malinv. ex Holmes). Indus. Crops. Prod. 16: 133-144.
39.Rezvani Moghadam, P. and Moradi, R. 2012. Assessment of planting date, biological fertilizer and intercropping on yield and essential oil of cuminand fenugreek. Field Crop Sci.43(2): 217-230. (In Persian) 40.Sharker, R.K. and kundu, C. 2001. Sustainable intercropping system of sesame (Sesamum indicum) with pulse and oilseed crops on rice fallow Land. Indian J. Agric. Sci. 71(2): 545-550.
41.Shirzadi, M.H., Rezaei, S., Hemayati, S.S. and Abedid, M. 2011. Evaluation of fenugreek (Trigonella foenumgraecum L.) and lentil (Lens culinaris Medikus) intercropping. Plant Ecophy. 3: 53-58.
42.Thorsted, M.D., Olesen, J.E. and Weiner, J. 2006. Width of clover strips and wheat rows influence grain yield in winter wheat/white clover intercropping. Field Crop Res. 95: 280-290.
43.Tsubo, M., Walker, S. and Mukhala, E. 2001. Comparisons of radiation use efficiency of mono/intercropping system with different row orientation. Field Crops Res. 71: 17-29.
44.Valifard, M., Mohsenzadeh, S., Kholdebarin, B. and Rowshan, V.2014. Effects of salt stress on volatile compounds, total phenolic contentand antioxidant activities of Salvia mirzayanii. South African J. Bot.93: 92-97.45.Vandermeer, J.H. 1989. The Ecology of Intercropping, Cambridge, University Press, 297p.
46.Zaefarin, F. 2008. Ecophysiological response of intercropping maize and soybean to competition of Amaranthus retroflexus and Datura stramonium L. Ph.D. Thesis, Tarbiat Modares University of Tehran. (In Persian)
47.Zimdahl, R.H. 2007. Fundamentalsof Weed Sciences. Academicpress,New York, 666p. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 427 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 433 |