
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,489 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,609,919 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,200,536 |
اثرات مکمل سازی پلی اتیلن گلایکول یا بنتونیت سدیم فعال بر مصرف خوراک، علائم حیاتی و فراسنجه های خونی بزهای سانن تغذیه شده با فرآورده های فرعی پسته تحت تنش گرمایی | ||
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان | ||
دوره 9، شماره 4، اسفند 1400، صفحه 81-96 اصل مقاله (660.15 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejrr.2022.19678.1820 | ||
نویسندگان | ||
مرتضی کردی* 1؛ عباسعلی ناصریان2 | ||
1استادیار ، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج | ||
2استاد ، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: اخیراً از فرآوردههای فرعی پسته به منظور کاهش هزینههای تولید در تغذیۀ نشخوارکنندگان استفاده میشود. اما تاننها و ترکیبات فنلی موجود در فرآوردههای فرعی پسته بهعنوان ترکیبات ضدتغذیهای، استفاده از این فرآوردۀ فرعی کشاورزی را در جیره نشخوارکنندگان محدود مینمایند. از اینرو، متخصصان تغذیه استفاده از ترکیبات متصلشونده به تانن مانند پلیاتیلنگلیکول در جیرههای حاوی تانن بالا را توصیه میکنند. همچنین مشخص شده است که بنتونیت سدیم نیز میتواند بهعنوان ماۀ غیرفعالکنندۀ تانن در تغذیۀ نشخوارکنندگان مورد استفاده قرار بگیرد. بنابراین، این پژوهش برای ارزیابی تأثیر مکملسازی پلیاتیلنگلیکول یا بنتونیت سدیم فعال بر مصرف خوراک، علائم حیاتی، فراسنجههای بیوشیمیایی و هماتولوژی خون بزهای سانن تغذیه شده با فرآوردههای فرعی پسته تحت تنش گرمایی کوتاه مدت انجام شد. مواد و روشها: تعداد 15 رأس بز نر نژاد سانن در قالب یک طرح کاملاً تصادفی به سه گروه تیماری اختصاص یافت. این آزمایش برای مدت 30 روز (25 روز برای دوره قبل از تنش گرمایی و 5 روز در شرایط تنش گرمایی) به طول انجامید. در کل دورۀ آزمایش، جیرههای آزمایشی شامل؛ 1- جیره حاوی 30 درصد ماده خشک فرآورده فرعی پسته (گروه شاهد) 2- جیره شاهد مکمل شده با پلیاتیلنگلایکول در سطح 1% ماده خشک جیره (گروه PEG) 3- جیره شاهد مکمل شده با بنتونیت سدیم فعال در سطح 1% ماده خشک جیره (گروه ASB) بودند. برای اندازهگیری مصرف ماده خشک، میزان باقی-مانده خوراک بهطور روزانه ثبت شد. برای اندازهگیری اسیدیته شکمبه در روز آخر آزمایش و 2 ساعت بعد از مصرف خوراک صبح اسیدیته مایع شکمبه با pH متر ثبت گردید. برای ثبت علائم حیاتی، تعداد ضربان قلب، تعداد تنفس (در یک دقیقه) و دمای رکتوم در سه روز آخر آزمایش در دورۀ تنش مورد اندازهگیری قرار گرفتند. همچنین، در روز آخر آزمایش، دو سری نمونه خون (5 میلیلیتر) از رگ وداجی تعیین فراسنجههای بیوشیمیایی و خونشناسی جمعآوری شد. دادهها با استفاده از رویۀ GLM و نرمافزار SAS 9.1 مورد آنالیز آماری قرار گرفتند. نتایج: نتایج آزمایش نشان داد که میزان مصرف خوراک در تیمار شاهد بالاتر بوده است (05/0>P). اسیدیته شکمبه تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفت (05/0≤P). از نظر علائم حیاتی، تعداد ضربان قلب و تنفس در تیمار PEG بالاتر از سایر تیمارها بوده است (05/0>P). بین تیمارها از نظر فراسنجههای بیوشیمیایی هیچ اختلاف معنیداری مشاهده نشد (05/0≤P). امّا از نظر فراسنجههای خونشناسی، غلظت مونوسیتها، ائوزینوفیل و فیبرینوژن در تیمار PEG کمتر از سایر تیمارها بوده است (05/0>P)، و همچنین فراسنجههای هورمونی نشان دادند که غلظت کورتیزول در این تیمار بالاتر از سایر گروهها بود (05/0>P). نتیجهگیری: در مجموع با توجه به دادههای حاصل از این پژوهش نتیجهگیری میشود که استفاده از بنتونیت سدیم فعال در جیرههای حاوی 30 درصد فرآوردههای فرعی برای تغذیۀ بزهای تحت تنش گرمایی میتواند بدون اعمال اثرات منفی بر فاکتورهای حیایی و رفاه حیوان، تا حدودی سبب افزایش غلظت مونوسیت و تقویت سیستم ایمنی در این حیوانات گردد. | ||
کلیدواژهها | ||
استرس گرمایی؛ بز سانن؛ پوست پسته؛ تانن؛ ترکیبات فنلی | ||
مراجع | ||
Al-Busaidi, R., Johnson, E.H. and Mahgoub, O. 2008. Seasonal variations of phagocytic response, immunoglobulin G (IgG) and plasma cortisol levels in Dhofari goats. Small Ruminant Research, 79(2-3): 118-123.
15.Helal, A., Hashem, A.L.S., Abdel-Fattah, M.S. and El-Shaer, H.M. 2010. Effect of heat stress on coat characteristics and physiological responses of Balady and Damascus goats in Sinai, Egypt. American-Eurasian Journal of Agricultural and Environmental Science, 7(1): 60-69.
16.Hosseinzadeh, H., Tabassi, S.A.S., Moghadam, N.M., Rashedinia, M. and Mehri, S. 2012. Antioxidant activity of Pistacia vera fruits, leaves and gum extracts. Iranian Journal of Pharmaceutical Research. 11(3): 879.
18.Mlambo, V. and Mapiye, C. 2015. Towards household food and nutrition security in semi-arid areas: What role for condensed tannin-rich ruminant feedstuffs. Food Research International, 76: 953-961.
19.Mahgoub, O., Kadim, I.T., Tageldin, M.H., Al-Marzooqi, W.S., Khalaf, S.Q. and Ali, A.A. 2008. Clinical profile of sheep fed non-conventional feeds containing phenols and condensed tannins. Small Ruminant Research, 78(1-3): 115-122.
20.Makkar, H.P.S. 2000. Quantification of tannins in tree foliage. In a laboratory manual for the FAO/IAEA coordinated research project on use of nuclear and related technique to develop simple tannin assays for predicting and improving the safety and efficiency of feeding ruminants on tanniniferous tree foliage. Joint FAO/IAEA, FAO/IAEA of Nuclear Techniques in Food and Agriculture. Animal Production and Health Sub-program, FAO/IAEA Working Document IAEA, Vienna, Austria.
21.Mohamad, S.S. 2012. Effect of level of feeding and season on rectal temperature and blood metabolites in desert rams. Academic journal of Nutrition, 1: 14-18.
22.Mohammed, S.A., Razzaque, M.A., Omar, A.E., Albert, S. and Al-Gallaf, W.M. 2016. Biochemical and haematological profile of different breeds of goat maintained under intensive production system. African Journal of Biotechnology, 15(24): 1253-1257.
23.Morais, D.A. E.F., Maia, A.S.C., Silva, R.G.D., Vasconcelos, A.M.D., Lima, P.D.O. and Guilhermino, M. M. 2008. Variação anual de hormônios tireoideanos e características termorreguladoras de vacas leiteiras em ambiente quente. Revista Brasileira de Zootecnia, 37: 538-545.
24.Ocak, S., Darcan, N., Cankaya, S. and Inal, T.C. 2009. Physiological and biochemical responses in German Fawn kids subjected to cooling treatments under Mediterranean climate conditions. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 33(6): 455-461.
25.Okoruwa, M.I. 2014. Effect of heat stress on thermoregulatory, live bodyweight and physiological responses of dwarf goats in southern Nigeria. European Scientific Journal, 10(27).
26.Provenza, F.D., Burritt, E.A., Clausen, T.P., Bryant, J.P., Reichardt, P.B. and Distel, R.A. 1990. Conditioned flavor aversion: Amechanism for goats to avoid condensed tannins in blackbrush. The American Naturalist, 136: 810–828.
27.Ribeiro, M.N., Ribeiro, N.L., Bozzi, R. and Costa, R.G. 2018. Physiological and biochemical blood variables of goats subjected to heat stress–a review. Journal of Applied Animal Research, 46(1): 1036-1041.
28.Rojas-Downing, M. M., Nejadhashemi, A.P., Harrigan, T. and Woznicki, S. A. 2017. Climate change and livestock: Impacts, adaptation, and mitigation. Climate Risk Management, 16: 145-163.
29.Ronchi, B., Stradaioli, G., Supplizi, A.V., Bernabucci, U., Lacetera, N., Accorsi, P. A. and Seren, E. (2001). Influence of heat stress or feed restriction on plasma progesterone, oestradiol-17β, LH, FSH, prolactin and cortisol in Holstein heifers. Livestock Production Science, 68(2-3): 231-241.
30.Özbek, H. N., Halahlih, F., Göğüş, F., Yanık, D K. and Azaizeh, H. 2020. Pistachio (Pistacia vera L.) Hull as a potential source of phenolic compounds: Evaluation of ethanol–water binary solvent extraction on antioxidant activity and phenolic content of pistachio hull extracts. Waste and Biomass Valorization, 11(5): 2101-2110.
31.Sahin, K. and Kucuk, O. 2003. Heat stress and dietary vitamin supplementation of poultry diets. Nutrition Abstracts and Reviews Series B: Livestock Feeds and Feeding. 73: 41-50.
32.Sarteshnizi, R. A., Sahari, M. A., Gavlighi, H. A., Regenstein, J. M. and Nikoo, M. 2019. Antioxidant activity of Sind sardine hydrolysates with pistachio green hull (PGH) extracts. Food bioscience, 27: 37-45.
33.Sedighi-Vesagh, R., Naserian, A.A., Ghaffari, M.H. and Petit, H.V. 2014. Effects of pistachio by-products on digestibility, milk production, milk fatty acid profile and blood metabolites in Saanen dairy goats. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 99: 777-787.
34.Sejian, V., Srivastava, R.S. and Varshney, V.P. 2008. Pineal-adrenal relationship: modulating effects of glucocorticoids on pineal function to ameliorate thermal-stress in goats. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 21(7): 988-994.
35.Sejian, V. and Srivastava, R. S. 2010. Effects of melatonin on adrenal cortical functions of Indian goats under thermal stress. Veterinary medicine international, https://doi.org/10.4061/2010/348919.
36.Sejian, V., Naqvi, S.M.K., Ezeji, T., Lakritz, J. and Lal, R. (Eds.). 2012. Environmental stress and amelioration in livestock production. Springer Berlin Heidelberg.
37.Sejian, V., Indu, S. and Naqvi, S.M.K. 2013. Impact of short term exposure to different environmental temperature on the blood biochemical and endocrine responses of Malpura ewes under semi-arid tropical environment. Indian Journal of Animal Science, 83(11): 1155-1160.
38.Seied Moemen S.M. 2003. Study of the effects of different levels of Pistachio byproducts on the performance of Raini Goat. MS Thesis. Tehran Uni., Karaj, Iran.
39.Sharma, A. K. and Nalini, K. 2011. Effect of extreme hot climate on liver and serum enzymes in Marwari goats. Indian Journal of Animal Sciences, 81(3): 293-295.
40.Silanikove, N., Gilboa, N., Nir, I., Perevolotsky, A. and Nitsan, Z. 1996. Effect of a daily supplementation of polyethylene glycol on intake and digestion of tannin-containing leaves (Quercus calliprinos, Pistacia lentiscus, and Ceratonia siliqua) by goats. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 44(1)L 199-205.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 334 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 232 |