
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,619,500 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,210,368 |
ارزیابی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی اجزای بستر کشت در فرایند تولید قارچ شی تاکه (Lentinula edodes (Berk.) Pegler) | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 8، دوره 28، شماره 3، مهر 1400، صفحه 131-146 اصل مقاله (1.5 M) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2021.18521.2732 | ||
نویسندگان | ||
حمیدرضا سرحدی1؛ داریوش رمضان* 2؛ محمد مهدی ضرابی3؛ مهدی پیرنیا4؛ عباس نصیری دهسرخی5؛ بهناز یوسف شاهی6 | ||
1دانشجوی کارشناسیارشد گروه علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران | ||
2استادیار گروه علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران | ||
3استادیار گروه مهندسی علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره)، قزوین، قزوین، ایران، | ||
4دانشیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران | ||
5دانشجوی دکتری اگرواکولوژی، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران | ||
6دانشجوی دکتری بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک، گروه علوم خاک، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: هرچند بستر کشت تراشه چوب درختان به عنوان بستر مناسب برای پرورش قارچ شی تاکه گزارش شده است، اما دسترسی آسان و همچنین هزینه پایینتر سایر ضایعات لیگنوسلولزی کشاورزی و صنعتی، سبب شده تا جایگزینی مناسب برای آن معرفی گردد. با توجه به اینکه نوع بستر کشت مورد استفاده در پرورش قارچ شی تاکه تأثیر بسزایی در مقدار پروتئین و سایر ویژگی-های شیمیایی و دارویی اندام میوهای قارچ دارد بنابراین در این پژوهش سعی شد که تغییرات فیزیکی و شیمیایی بستر کشت در طول دوره کشت این قارچ بررسی شود تا ارتباط بین رشد رویشی و زایشی و ارزش غذایی و دارویی قارچ شی تاکه با بسترهای مختلف بررسی شده و بهترین بستر برای کشت این قارچ معرفی گردد. مواد و روشها: این پژوهش در دانشگاه زابل از سال 98-99 انجام گردید. این پژوهش به صورت فاکتوریل دو عاملی و در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با 3 تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل 17 سطح مختلف برای بستر کشت و فاکتور دوم شامل دو سطح مختلف برای مکمل غذایی (1. سولفات منیزیم و 2. نیترات پتاسیم) بود. ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی بستر کشت در دو مرحله قبل از تلقیح اسپان و بعد از برداشت قارچ (کمپوست مصرف شده) اندازهگیری گردید همچین صفات مربوط به اندام میوهای به صورت میانگین دو چین مورد ارزیابی قرار گرفت. یافتهها: با اضافه کردن مکملهای آلی نظیرسبوس گندم، کنجاله پنبهدانه و کنجاله سویا در بسترهای کشت تراشه چوب صنوبر و باگاس نیشکر غنی شده با مکملهای شیمیایی مانند نیترات پتاسیم و سولفات منیزیم ارزش غذایی بستر کشت افزایش یافته بنابراین میسلیومهای قارچ مواد غذایی بیشتری را به اندام میوهای قارچ انتقال داده و موجب افزایش مقادیر ارگسترول (60/479)، ظرفیت آنتی-اکسیدانی (1%/40) و پلیساکارید کل اندام میوهای (95/10) تولید شده بر روی این بسترها نسبت به سایر بسترها میشود. بسترهای کشت حاوی تراشه چوب صنوبر و سبوس گندم و کنجاله پنبهدانه غنیشده با مکملهای شیمیایی دارای بیشترین میزان عملکرد (8/294) بودند. مقادیر بالای پتاسیم (6/398) اندام میوهای قارچ از بسترهایی به دست آمد که حاوی باگاس نیشکر، تراشه چوب نخل خرما و تراشه چوب انگور بودند. همچنین مقادیر بالای کلسیم (3/14) اندام میوهای در قارچهای برداشت شده از بسترهای حاوی تراشه چوب صنوبر، سبوس گندم و باگاس نیشکر مشاهده گردید. با اندازهگیری درصد تغییرات تجزیهای ضایعات مختلف کشاورزی مورد استفاده در این پژوهش در مراحل قبل از پنجهدوانی و بعد از تولید اندام میوهای قارچ شی تاکه مشخص گردید که مقادیر نیتروژن، پروتئین، خاکستر و EC بستر کشت افزایش یافت و در مقابل مقادیر pH، کربن، نسبت کربن به نیتروژن، سلولز، همیسلولز و لیگنین بستر کشت در طول دوره کشت قارچ شی تاکه کاهش یافت. نتیجه گیری: ضایعات کشاورزی و جنگلی دارای مقادیر زیاد لیگنین و نسبت بالای کربن به نیتروژن بوده، و این موضوع در کنار عدم تجزیه پذیری کامل این ترکیبات، موجب میگردد که میسیلیومهای قارچ توانایی جذب کامل مواد غذایی موجود در بستر کشت را نداشته باشند، بنابراین جهت تعدیل نسبت کربن به نیتروژن و نیز افزایش فعالیت آنزیمهای تجزیهکننده سلولز، همیسلولز و لیگنین و افزایش راندمان تبدیل زیستی (تبدیل سوبسترا به بازیدیوکارپ)، استفاده از بسترهای ترکیبی و مکملهای آلی و غیرآلی در کشت و تولید قارچ شی تاکه توصیه میگردد. | ||
کلیدواژهها | ||
ارگسترول؛ پلیساکارید کل؛ ضایعات کشاورزی؛ ظرفیت آنتیاکسیدانی؛ قارچ شی تاکه | ||
مراجع | ||
1.A.O.A.C. 1995. (Association of Official Analytical Chemist), in: S.ed. Williams (Ed.), Official Methods of Analysis,16th edition A.O.A.C, Washington, USA.pp. 101-102.
2.Adebayo, G.J., Omolara, B.N. and Toyin, A.E. 2009. Evaluation of yield of oyster mushroom (Pleurotus pulmonarius) grown on cotton waste and cassava peel. Afr. J. Biotechnol. 8: 2. 215-218.
3.Adenipekun, C.O. and Gbolagade, J.S. 2006. Nutritional Requirements of Pleurotus florida (Mont.) Singer, A Nigerian Mushroom. Pak J Nutr.5: 6. 597-600.
4.Ashraf, J., Ali, M.A., Ahmad, W., Ayyub, C.M. and Shafi, J. 2013. Effect of different substrate supplements on oyster mushroom (Pleurotus spp.) production. Food Sci. Technol. 1: 3. 44-51.
5.Atila, F. 2019. Compositional changesin lignocellulosic content of someagro-wastes during the productioncycle of shiitake mushroom. Sci. Hort. 245: 263-268.
6.Atila, F. 2020. Comparative study on the mycelial growth and yield of Ganoderma lucidum (Curt.: Fr.) Karst. on different lignocellulosic wastes. Sheng Tai Xue Bao. 40: 2. 153-157.
7.Atila, F., Tuzel, Y., Cano, A.F.and Fernandez, J.A. 2017. Effect of different lignocellulosic wastes on Hericium americanum yield and nutritional characteristics. J. Sci. Food Agric. 97: 2. 606-12.
8.Cavins, T.J., Whipker, B.E., Fonteno, W.C., Harden, B., McCall, I. and Gibson, J.L. 2000. Monitoring and managing pH and EC using the PourThru extraction method. Horticulture Information Leaflet. 590: 1. 1-17.
9.Curvetto, N.R., González-Matute, R., Figlas, D. and Delmastro, S. 2005. Shiitake bag cultivation. Chapter 4. Sunflower seed hulls. Mushroom Growe ŕs Handbook 2 – Shiitake Cultivation. Mushworld- Heineart Inc., Seoul.pp. 119-124.
10.DuBois, M., Gilles, K.A., Hamilton, J.K., Rebers, P.A. and Smith, F. 1956. Colorimetric method for determination of sugars and related substances. Anal. Chem. 28: 3. 350-356.
11.Gaitán-Hernández, R., Esqueda, M., Gutierrez, A. and Beltran-Garcia, M. 2011. Quantitative changes in the biochemical composition of lignocellulosic residues during the vegetative growth of Lentinula edodes. Braz. J. Microbiol. 42: 1. 30-40.
12.Hoa, H.T., Wang, C. and Wang, C.H. 2015. The effects of different substrates on the growth, yield, and nutritional composition of two oyster mushrooms (Pleurotus ostreatus and Pleurotus cystidiosus). J. Mycol. 43: 4. 423-434.
13.Jafar Pour, M., Poursaeid, N., Jalali Zand, A., Golparvar, A.R. and Behdad, M. 2009. Effect of some of the wastes of agricultural conversion industries and food supplements on some of the specifications of the edible mushroom (Pleurotus florida). Res. J. Agric. Sci.4: 2. 188-203.
14.Kumari, R. 2017. In-Vitro Propagation of Ganoderma Lucidum–A Medicinal Mushroom in Different Culture Medium. Int. J. Innov. 2: 4. 294-297.
15.Masuko, T., Minami, A., Iwasaki, N., Majima, T., Nishimura, S.I. and Lee, Y.C. 2005. Carbohydrate analysis by a phenol–sulfuric acid method in microplate format. Anal. Biochem.339: 1. 69-72.
16.Mattila, P., Piironen, V., Backman, C., Uusi-Rauva, E. and Koivistoinen, P. 1992. Determination of vitamin D3 in egg yolk by high-performance liquid chromatography with diode array detection. J. Food Compost Anal.5: 4. 281-90.
17.Mattila, P., Piironen, V., Uusi-Rauva, E. and Koivistoinen, P. 1994. Vitamin D contents in edible mushrooms. J. Agric. Food Chem. 42: 11. 2449-2453.
18.Miliauskas, G., Venskutonis, P.R. and Van Beek, T.A. 2004. Screening of radical scavenging activity of some medicinal and aromatic plant extracts. Food Chem. 85: 2. 231-237.
19.Peksen, A., Yakupoglu, G., Yakupoglu, T., Gulser, COzturk, E. and Ozdemir,N. 2011. Changes in chemical compositions of substrates before and after Ganoderma lucidum cultivation. World J. Microbiol. Biotechnol.27: 3. 637-42.
20.Philippoussis, A., Diamantopoulou, P. and Israilides, C. 2007. Productivity of agricultural residues used for the cultivation of the medicinal fungus Lentinula edodes. Int. Biodeterior. Biodegradation. 59: 3. 216-9.
21.Royse, D. and Sanchez, J.E.2007. Ground wheat straw as a substitute for portions of oak wood chips used in shiitake (Lentinula edodes) substrate formulae. Bioresour. Technol. 98: 11. 2137-2141.
22.Sakamoto, Y. 2018. Influences of environmental factors on fruiting body induction, development and maturation in mushroom-forming fungi. Fungal Biol. Rev. 32: 4. 236-48.
23.Sardar, H., Asif Ali, M., Anjum, M.A., Nawaz, F., Hussain, S., Naz, S. and Karimi, S.M. 2017. Agro-industrial residues influence mineral elements accumulation and nutritional composition of king oyster mushroom (Pleurotus eryngii). Sci. Hort. 225: 327-34.
24.Smith, J., Rowan, N. and Sullivan, R. 2002. Medicinal Mushrooms: Their therapeutic properties and current medical usage with special emphasis on cancer treatments. 268p.
25.Van Soest, P.J. 1994. Nutritional ecology of the ruminant. 2th Ed. Cornell University Press, Ithac. 488p.
26.Van Soest, P.J., Robertson, J.B. and Lewis, B.A. 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci. 74: 10. 3583-3597.
27.Xiang, S., Wu, C., Jiang, J., Lu, X. and Zeng, F. 2014. Effects of different concentrations of magnesium sulphate on the growth and development of shiitake mushroom (Lentinus edodes). Edible Fungi of China, 33: 1. 63-65.
28.Zied, D.C., Savoie, J.M. and Pardo-GiméneZ, A. 2011. Soybean the main nitrogen source in cultivation substrates of edible and medicinal mushrooms. Soybean and nutrition. 22: 433-452. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 588 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 388 |