
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,651,145 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,256,901 |
ارزیابی وضعیت روی و مدیریت کوددهی سولفات روی (متناسب با فنولوژی رشد) برای مرکبات در خاکهای آهکی شرق مازندران | ||
مجله مدیریت خاک و تولید پایدار | ||
دوره 11، شماره 3، آذر 1400، صفحه 77-97 اصل مقاله (561.11 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejsms.2021.18568.1990 | ||
نویسنده | ||
علی اسدی کنگرشاهی* | ||
استادیار ، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: درختان مرکبات حساس به کمبود روی هستند و این کمبود، یک ناهنجاری تغذیهای معمول در اغلب درختان مرکبات است. کمبود روی موجب ایجاد تغییرات آناتومی، مورفولوژی و سیتولوژی در مرکبات میشود که سبب کاهش شدت گلدهی، تشکیل میوه. عملکرد و پایداری تولید میشود. با توجه به محدودیت روی در خاکهای منطقه و اهمیت اقتصادی مرکبات برای استان مازندران، بررسی وضعیت روی در باغهای منطقه و مدیریت مصرف سولفات روی متناسب با فنولوژی رشد و تأثیر آن در رفع کمبود و کیفیت میوه تامسون ناول در این پژوهش انجام شد. مواد و روشها: به منظور بررسی وضعیت روی در مرکبات منطقه و تأثیر سولفات روی بررفع کمبود، غلظت روی، عملکرد و کیفیت میوه درختان تامسون ناول دو آزمایش مجزا انجام شد. آزمایش اول در باغهای مرکبات شرق مازندران و آزمایش دوم در یک باغ بارده تامسون با پایه نارنج در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با هفت تیمار و چهار تکرار اجرا شد. تیمارها شامل: 1- شاهد اول (بدون مصرف سولفات روی)، 2- شاهد دوم (بدون مصرف سولفات روی و با محلولپاشی اوره)، 3- مصرف خاکی سولفات روی به مقدار 200 گرم به ازای هر درخت قبل از توسعه برگها، 4- مصرف سولفات روی به مقدار 200 گرم به ازای هر درخت به صورت کودآبیاری در مرحله اول رشد میوه، 5-مصرف سولفات روی به مقدار 200 گرم به ازای هر درخت در مرحله اول و دوم رشد میوه، 6- محلولپاشی سولفات روی با غلظت دو در هزار در مرحله اول رشد میوه، 7- محلولپاشی سولفات روی با غلظت دو در هزار در مرحله اول و دوم رشد میوه بودند. یافتهها: نتایج آزمایش اول نشان داد که باغهای منطقه بهشهر و گلوگاه کمترین و منطقه قائمشهر و جویبار بیشترین محدویت و علائم کمبود روی داشتند. باغهایی که مقدار روی آنها در دامنه " کم" بود اغلب در فصل سرد علائم کلروز در سمت جنوب و جنوب شرق درختان ظاهر میشد. نتایج آزمایش دوم نشان داد که مصرف خاکی سولفات روی تأثیری در رفع کلروز، عملکرد، کیفیت میوه، غلظت روی در برگ و میوه نداشت اما مصرف آن به شکل کودآبیاری و محلولپاشی موجب افزایش عملکرد، قطر و وزن میوه، و غلظت روی در برگ و میوه شد. بیشترین غلظت روی برگ از تیمار محلولپاشی سولفات روی در مرحله اول و دوم رشد میوه حاصل شد. تیمار کودآبیاری موجب افزایش معنیداری در غلظت روی ریشه نسبت به شاهد شد. نتیجه گیری: به طور کلی با توجه به نتایج این آزمایش، باغهایی که سابقه علائم خفیف کمبود روی دارند یا احتمال کمبود روی در آنها وجود دارد، حداقل یک بار کودآبیاری یا محلولپاشی سولفات روی در مرحله اول رشد میوه توصیه میشود. اما برای باغ-هایی که علائم پایدار یا کلروز شدید روی دارند دو بار کودآبیاری یا محلولپاشی سولفات روی، بار اول در مرحله اول رشد میوه و بار دوم در مرحله دوم رشد میوه توصیه میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
تامسون ناول؛ کودآبیاری؛ مرحله رشدی؛ محلولپاشی؛ مصرف خاکی | ||
مراجع | ||
1.Asadi Kangarshahi, A. 2018. Growth trend, nutritional response and tolerance of Troyer citrange to calcareous soils. Journal of Land Management.9: 2. 196-212. (In Persian)
2.Asadi Kangarshahi, A. 2019. Investigation of manganese status and management in accordance with growth stages and its effect on yield and quality of citrus in East Mazandaran. Journal of Soil Research. 33: 3. 307-320.(In Persian)
3.Asadi Kangarshahi, A. 2019.Nutrition management of citrus fruit trees. Agricultural Education and Extension Publications, Tehran, Iran. 174p. (In Persian)
4.Asadi Kangarshahi, A., and Akhlaqi Amiri, N. 2018. The trend of changes in calcium concentration in fruit peel and the effect of calcium nitrate foliar application on yield and quality of Thomson Navell orange. Journal of Soil Research. 32: 1. 56-72. (In Persian)
5.Asadi Kangarshahi, A., and Akhlaghi Amiri, N. 2017. Growth trend, nnutritional responses (microelements) and chlorosis degree of Swingle citromelo in calcareous soils of east of Mazandaran. Journal of Soil Research. 31: 2. 176-195. (In Persian)
6.Asadi Kangarshahi, A., and Akhlaghi Amiri, N. 2016. Frost in fruit trees (foundations, principles and practical strategies to reduce damage). Agricultural Education and Extension Publications, Tehran, Iran. 204p. (In Persian)
7.Asadi Kangarshahi, A., and Akhlaghi Amiri, N. 2014. Advanced and applied citrus nutrition, Vol. I. Agricultural Education and Extension Publications, Tehran, Iran. 314p. (In Persian)
8.Asadi Kangarshahi, A., Akhlaghi Amiri, N., and Fallah, A.A. 2019. Guide to sampling and interpretation of soil and leaf analysis results for citrus trees. Technical Journal No. 561. Soil and Water Research Institute. Karaj, Iran.(In Persian)
9.Asadi Kangarshahi, A., Akhlaghi Amiri, N., and Samar, M. 2015. Possibillity of using chlorosis degree and active iron to assess the tolerance of some citrus rootstocks to calcareous soils. Journal of Soil Research. 29: 3. 269-284.(In Persian)
10.Asadi Kangarshahi, A., Akhlaghi Amiri, N., and Malakouti, M.J. 2011. The effect of four-year zinc sulfate application on yield and quality of Sangin oranges. Journal of Soil and Water. 42: 1. 77-86. (In Persian)
11.Asadi Kangarshahi, A., Akhlaghi Amiri, N., Mahmoudi, M., and Malakouti, M.J. 2002. Recognition of nutritional disorders in citrus trees of Mazandaran (limitations and recommendations) Part 1 - Micro elements. Technical Journal No. 268. Agricultural Education Publication. Agricultural Research and Training Organization, Ministry of Agriculture, Karaj, Iran. (In Persian)
12.Asadi Kangarshahi, A., and Mahmoudi, M. 2000. The necessity of zinc and manganese application in citrus orchards in East Mazandaran. Journal of Soil and Water. 12: 8. 103-106. (In Persian)
13.Asadi Kangarshahi, A., and Malakouti, M.J. 2003. Calibration of zinc in field conditions and its effect on soybean yield. Journal of Soil and Water. 17: 2. 115-123. (In Persian)
14.Asadi Kangarshahi, A., and Malakouti, M.J. 2003. The effect of zinc on growth, concentration and absorption of zinc by soybeans. Iranian Journal of Agricultural Sciences, 38: 2. 321-329. (In Persian) 15.Asadi Kangarshahi, A., and Malakouti, M.J. 2008. Investigation of residual effects of zinc sulfate on growth, yield and zinc uptake by soybeans. Journal of Soil and Water, 22: 1. 11-25.(In Persian)
16.Asadi Kangarshahi, A., Malakouti, M.J., Akhlaghi Amiri, N., and Moradi, B. 2007. The effect of amount and method of zinc sulfate application on yield and quality of Unshu mandarin. Journal of Soil and Water. 21: 1. 66-79.(In Persian)
17.Barber, S.A., and Peterson, J.P.1995. Soil nutrient bioavailability: a mechanistic approach. John Wiley and Sons Publications, New York, America. 384p.
18.Bashour, I., and Sayegh, A.A. 2007. Methods of analysis for soils of arid and semi-arid regions. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome. Pp: 49-53.
19.Chen, Y., and Barak, P. 1982. Iron nutrition of plants in calcareous soils. Advances in Agronomy. 35: 217-240.
20.Christensen, N.W., and Jackson, T.L. 1981. Potential for phosphorus toxicity in zinc stressed corn and potato. Soil Science Society of America Journal.45: 904-909.
21.Devi, D.D., Srinivasan, P.S., and Balakrishnan, K. 1997. Leaf nutrient composition, chlorosis and yield of Sathgudi orange as affected by micronutrient applications. South Indian Horticulture. 45: 26-29.
22.El-Fauly, M.M., Fawzi, A.F.A., Mobarak, Z.M., Aly, E.A., and Abdalla, F.E. 1990. Micronutrient foliar intake by different crop plants, as affected by accompanying urea. P 267-273. In: M.L. van Beusichem(ed.). Plant nutrition: Physiology and application. Kluwer Academic Publishers, Boston.
23.Emami, A. 1996. Methods of plant decomposition. Journal No. 982, Soil and Water Research Institute, Tehran, Iran. 108p. (In Persian)
24.Guadalix, M.E., and Padro, M.T. 1995. Zinc sorption by acid tropical soils affected by cultivation. European Journal of Soil Science. 46: 317-322.
25.Hipper, F.W.R., Boaretto, R.M., Quaggio, J.A., Azevedo, R.A., and Mattos, D. 2015. Towards soil management with Zn and Mn: estimates of fertilization efficacy of citrus trees. Annals of Applied Biology. 166: 484-495.
26.Hipper, F.W.R., Boaretto, R.M., Quaggio, J.A., Boaretto, A.E., Abreu-Junior, C.H., and Mattos, D. 2015. Uptake and distribution of soil applied zinc by citrus trees-addressing fertilizer use efficiency with 68zn labeling. PlOS ONE Journal. 10: 1-16.
27.Izadpanah, B. 1976. Semi-detailed and brief studies of soil science and land classification of Mazandaran province. Journal No. 492. Soil and Water Research Institute, Agricultural Research and Training Organization, Tehran, Iran. (In Persian)
28.Karimian, N., Moftoon, M., Abtahi, A., and Yathribi, J. 1994. Residual effect of zinc sulfate on chemical forms of zinc in soil and the relationship between these forms and zinc uptake by plants.Vice Chancellor for Research, Shiraz University, Central Publications of Shiraz University, No. 81, Shiraz, Iran. (In Persian)
29.Khoii, S. 1981. Investigation of plant nutritional status of citrus in East Mazandaran. Journal No. 648, Soil and Water Research Institute, Tehran, Iran. (In Persian)
30.Khoii, S. 1992. Principles of Citrus Nutrition. Printing and Publishing Organization of the Ministry of Culture and Islamic Guidance. 281p. (In Persian)
31.Kimball, D.A. 1991. Citrus processing: quality control and technology. Springer Science, New York. 473p.
32.Ladaniya, M. 2008. Citrus fruit: biology, technology and evaluation. Academic Press, Elsevier INC, USA. 576p.
33.Loeppert, R.H., Wei, L.C., and Ocumpaugh, W.R. 1994. Soil factors influencing the mobilization of iron in calcareous soils. P 343-360. In: J.A. Manthey, D.A. Crowley, D.G. Luster, (eds.), Biochemistry of Metal Micronutrients in the Rhizosphere. Lewis Publishers. Boca Raton. 34.Loneragan, J.F., Grove, T.S., Robson, A.D., and Snowball, K. 1982. Phosphorus accumulation and toxicity in leaves in relation to zinc supply. Soil Science Society of America Journal.46: 3445-352.
35.Marschner, H. 1995. Mineral nutrition of higher plants. Academic Press, London. 889p.36.Mortvedt, J.J., Cox, F.R., Shuman, L.M., and Welch, R.M. 1991. Micronutrients in agriculture. Soil Science Society of America, Inc. Madison, Wisconsin, USA. 760p.
37.Neilsen, G.H., and Neilsen, D. 1994. Tree fruit zinc nutrition, P 85-93.In: A.B. Peterson and R.G. Stevens (eds.). Tree Fruit Nutrition. Good Fruit Grower, Yakima, WA.
38.Ram, R.A., and Bose, T.K. 2000. Effect of foliar application of magnesium and micronutrientson growth, yield and fruit quality of mandarin orange (Citrus reticulate Blanco). Indian Journal of Horticulture. 57: 3. 215-220.
39.Ramshani, K., and Banai, M.H. 1983. Report of semi-detailed and summary soil science studies in the west of Mazandaran province. Technical Journal No. 638. Soil and Water Research Institute, Agricultural Research and Training Organization, Tehran, Iran.(In Persian)
40.Randhawa, H.S., and Singh, S.P. 1995. Distribution of zinc fractions in alluvium derived soils of Punjab. Journal of the Indian Society of Soil Science. 43: 124-126.
41.Razeto, M.B., Lengueire, M.J., Rojas, Z.S., and Reginato, M.G. 1988. Correction of manganese and zinc deficiencies in orange. Agritechnica.48: 347-352.
42.Sharma, Y.M., Rathore, R.S., and. Jesani, J.C. 1999. Effect of soil and foliar application of zinc and copper on yield and fruit quality of seedless lemon (Citrus limon). Indian Journal of Agricultural Sciences. 69: 236-238.
43.Singh Vinay and Tripathi, B.R. 1985. Studies on chlorosis in sweet orange in Agra region of Uttar Pradesh. Journal of the Indian Society of Soil Science. 33: 333-338. 44.Srivastava, A.K., and Singh, S.1999. Soil suitability-crop response relationship in Nagpur mandarin.P 374-88. In: Hi-tech Citrus Management. S.P. Ghosh and S. Singh (eds.). In Proceedings of the International Symposium on Citriculture, Nov. 23-27, 1999, Nagpur, Maharashtra, India.
45.Srivastava, A.K., and Singh, S. 2002. Citrus: climate and soil. International Book Distributing Company, IBDC. Lucknow, U.P., India. 559p.
46.Srivastava, A.K., and Singh, S. 2003. Citrus nutrition. International Book Distributing Co. (IBDC). India. 968p.
47.Srivastava, A.K., and Singh, S. 2005. Zinc nutrition, a global concern for sustainable citrus production. Journal of Sustainable Agriculture. 25: 5-42.
48.Srivastava, A.K., and Singh, S. 2009. Citrus decline: Soil fertility and plant nutrition. Journal of Plant Nutrition. 32: 197-245. 49.Swietlik, D. 1989. Zinc stress on citrus. Journal Rio Grande Valley Horticultural Society. 42: 87-95.
50.Swietlik, D. 1996. Responses of citrus trees in Texas to foliar and soil Zn applications. Vol. 2, pp. 772-776. In Proceedings of the International Society of Citriculture. VIII International Citrus Congress, May 12-17, Sun City, South Africa.
51.Swietlik, D., and Zhang, L. 1994. Critical Zn+2 activities for sour orange determined with chelator buffered nutrient solutions. Journal of the American Society for Horticultural Science. 119: 693-701.
52.Tehrani, M.M., Pasandideh, M., and Davoodi, M.H. 2011. Determining the distribution and recommendation of trace elements in irrigated lands of Gilan, Mazandaran, Hamedan, Kermanshah, West Azerbaijan and Isfahan provinces. Ministry of Jihad Agriculture, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Soil and Water Research Institute. Final report of the research project. Journal No. 1618. 30p. Iran. (In Persian)
53.Wutscher, H.K. 1981. Seasonal changes in zinc and water-soluble phenolics in theouter trunk wood of healthy and blight affected sweet orange trees. HortScience Journal. 16: 157-158.
54.Zekri, M., and Koo, R.C.J. 1994. Application of micronutrients to citrus trees through micro-irrigation system. Journal of Plant Nutrition.15: 2517-2529.
55.Zhao, A., Yang, S., Wang, B., Tian, X., and Zhang, Y. 2018. Effects of ZnSO4 broadcast or banded to soil on Zn bioavailability in wheat and Zn fraction in soil. Chemosphere. 205: 350-360. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 376 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 311 |