
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,622,031 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,211,653 |
ارزیابی ژنتیکی ارقام تجاری گندم نان (Triticum aestivum L.) از نظر سرعت و طول دوره پرشدن دانه در شرایط نرمال و تنش گرما | ||
مجله تولید گیاهان زراعی | ||
دوره 14، شماره 2، شهریور 1400، صفحه 83-96 اصل مقاله (1.59 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejcp.2021.18042.2334 | ||
نویسندگان | ||
محمدرضا سیاهپوش* 1؛ افراسیاب راهنما2؛ سید صادق موسوی2 | ||
1دانشآموخته کارشناسیارشد ، رشته ژنتیک و بهنژادی گیاهی، دانشکدهکشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران | ||
2دانشیار، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: سرعت و دوره پر شدن دانه از جمله صفات موثر بر پاسخ گیاه به تنش گرما است ولی شناخت کافی از وضعیت ارقام تجاری گندم نان کشور از نظر این صفات در شرایط تنش گرما در دسترس نیست. این پژوهش با هدف ارزیابی طول دوره پرشدن دانه و سرعت پر شدن دانه ارقام تجاری گندم نان ایران و بررسی تنوع ژنتیکی موجود در شرایط نرمال و تحت تنش گرمای انتهای فصل یکی از گرمترین مناطق کره زمین یعنی شهرستان اهواز اجرا گردید. مواد و روشها: آزمایش در سال زراعی 97-1396 در دو شرایط نرمال (تاریخ کشت بهینه) و تنش گرمای انتهای فصل(کشت تاخیری) بر روی33 رقم تجاری گندم نان انجام گرفت، این ارقام شامل: کاز (رقم بینالمللی متحمل به گرما)، مانتنا (رقم بینالمللی حساس به گرما)، دو رقم بین المللی weebill و babax و 29 رقم تجاری کشور شامل: روشن، اروند، قدس، فلات، هیرمند، الوند، وریناک، زاگرس، کویر، چمران، مرودشت، شیراز، دز، پیشتاز، هامون، بم، سیستان، نیشابور، سپاهان، آرتا، بهار، ارگ، پارس، افلاک، چمران2، مهرگان، شوش، برات و خلیل بودند. آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه آزمایشی دانشگاه شهید چمران اهواز اجرا شد. یافتهها: نتایج تجزیه مرکب دادهها تفاوت معنیداری (01/ 0P≤) بین ژنوتیپها، محیط (تنش گرما) و همچنین اثر متقابل ژنوتیپ در محیط برای عملکرد دانه، طول دوره پرشدن دانه و سرعت پرشدن دانه نشان داد. در شرایط تنش عملکرد دانه و دوره پرشدن دانه ارقام بطور معنیداری کاهش، ولی سرعت پر شدن دانه در بیشتر ارقام کاهش و در ارقام متحمل تا حدی افزایش یافت. نتایج تجزیه به مؤلفههای اصلی نشان داد که ارقام هامون، کاز، چمران2، اروند، چمران، فلات، وریناک، الوند، مهرگان و شوش دارای عملکرد و پایداری عملکرد بالایی در شرایط تنش گرما میباشند. ضریب تغییرات ژنوتیپی و فنوتیپی صفات بیانگر وجود تنوع ژنتیکی قابل توجهی برای صفات مورد مطالعه بود. بعلاوه برای سرعت پرشدن دانه، وراثتپذیری و پیشرفت ژنتیکی قابل توجهی برآورد گردید. این صفت همبستگی بالایی را با عملکرد دانه چه در شرایط تنش و چه بدون تنش نشان داد. نتیجهگیری: از بین ارقام تجاری گندم نان ایرانی ارقام چمران2، شوش و اروند در مقایسه با رقم بینالمللی متحمل به گرمای کاز، تحمل به گرمای قابل توجهی نشان دادند. عملکرد دانه با سرعت پرشدن دانه همبستگی بالاتری در شرایط تنش (01/ 0P≤ ,38/0=r) نسبت به شرایط بدون تنش (01/ 0P≤ ,20/0=r) نشان داد که بیانگر نقش مؤثرتر سرعت پرشدن دانه در شرایط تنش جهت دستیابی به عملکرد بالا میباشد. در کل میتوان گفت که سرعت پر شدن دانه یکی از صفات بسیار مهم است که با عملکرد نهایی دانه، همبستگی مثبت معنیدار داشته و میتواند بعنوان یک معیار مناسب جهت ارتقاء ژنوتیپهای متحمل به تنش گرما استفاده گردد. نتایج آزمایش بیانگر وجود تنوع ژنتیکی بالایی بین ارقام تجاری گندم نان ایران از نظر صفت سرعت پر شدن دانه بود. بعلاوه صفت سرعت پر شدن دانه به علت بالا بودن مقدار وراثتپذیری و پیشرفت ژنتیکی، شاخصی مناسب جهت انتخاب ارقام متحمل به گرما در برنامههای دورگگیری معرفی گردید. | ||
کلیدواژهها | ||
گندم نان؛ پارامترهای ژنتیکی؛ پیشرفت ژنتیکی؛ همبستگی؛ عملکرد دانه | ||
مراجع | ||
1.Barajeh Fard, M., Siahpoosh, M.R., and Modarresi, M. 2016. QTLs associated with stemlet and rootlet growth in the early stages of germination of wheat. Plant Genet Res. 3: 2. 59-68. (In Persian)
2.Beikzadeh, H., Alavi Siney, S.M., Bayat, M., and Ezady, A.A. 2015. Estimation of genetic parameters of effective agronomical traits on yield in some of Iranian rice cultivar. Agron J. 28: 106. 73-78. (In Persian)
3.Castro, M., Peterson, C.J., Dalla Rizza, M., Diaz Dellavalle, P., Vazquez, D., Ibanez, V., and Ross, A. 2007. Influence of heat stress on wheat grain characteristics and protein molecular weight distribution. Wheat production in stressed environments. Develop. Plant breed. 12: 365-371.
4.Ceccarelli, S. 1987. Yield potential and drought tolerance of segregating populations of barley in contrasting environments. Euphytica 40: 197-205.
5.Ceccarelli, S., and Grando, S. 1991. Selection environment and environmental sensitivity in barley. Euphytica. 57: 157-167.
6.FAO. 2012. Stattistical database. Available online: http// www. Fao. Org.
7.Garatuza-payan, J., Argentel-martinez, L., Yapez, E.A., and Arredondo, T. 2018. Initial response of phenology and yield components of wheat (Triticum durum L., CIRNO c2008) under experimental warming field conditions in the yaqui vally. Life Earth Health Scie. Peerj 6: e5064.
8.Gebeyhou, G., Knott, D.R., and Baker, R.J. 1982. Rate and duration of grain filling in durum wheat cultivars. Crop Sci. 22: 2
9.Gibson, L.R., and Paulsen, G.M. 1999. Yield components of wheat grown under high temperature stress during reproductive growth. J. Crop Sci. 39: 6. 1841-1846.
10.Hashemi Dezfuli, A., and Marashi, A. 1994. Variations of assimilates during anthesis and its effect on grain growth, yield and yield components of wheat. J. Agric. Sci. Ind. 9: 1. 16-32. (In Persian)
11.Iqbal, M., Iqbal Raja, N., Yasmeen, F., and Hussain, M. 2017. Impacts of heat stress on wheat: A critical review. J. Adv. Crop sci. 5: 2329-8863.
12.Kripa, K.G., Sangeetha, R., Madhavi, P., and Deepthi, P. 2011. Phytochemical screening and in vitro amylase inhibitory effect of leaves of Breynia retusa. Pak. J. Biol. Sci .14: 19. 894-899.
13.Lesk, C., Rowhani, P., and Ramankutty, N. 2019. Influence of extreme weather disasters on global crop production. Nature. 529: 84-87.
14.Lotfi Aghmioni, M., Aghaei, M.J., Vaezi, Sh., and Majidi Heravan, E. 2015. Evaluation of genetic diversity, heritability and genetic progress in Kabuli type chickpea genotypes. Ir. J. Pulses Res. 6: 100-107. (In Persian)
15.Mojtabaie Zamani, M., Nabipour, M., and Meskarbashee, M. 2014. Responses of bread wheat genotypes to heat stress during grain filling period under Ahvaz conditions. J. Plant Prod. 37: 4.119-130. (In Persian)
16.Moshattati, A., Alami-Saied, Kh., Siadat, S.A., Bakhshandeh, A.M., and Jalal-Kamali. M.R. 2010. Evaluation of terminal heat stress tolerance in spring bread wheat cultivars in Ahwaz conditions. Iran. J. Crop Sci. 12: 2. 85-99. )In Persian)
17.Mousavi, S.F., Siahpoosh, M.R., and Sorkheh, K. 2021. Influence of sowing date and terminal heat stress on phonological features and yield components of bread wheat genotypes. J. Crop Prod. (under press). (In Persian)
18.Nuttall, J.G., Barlowb, K.M., Audrey, J., Delahuntyac, A.J., Christyb, B.P., and Olearya, G.J. 2018. Acute high temperature response in wheat. Crop Ecol. Physiol. 110: 4. 1296-1308.
19.Omidi, M., Siahpoosh, M.R., Mamghani, R., and Modarresi, M. 2015. Heat tolerance evaluating of wheat cultivars using physiological characteristics and stress tolerance indices in Ahvaz climatic conditions. J. Plant Prod. 38: 1. 103-11. (In Persian)
20.Omidi, M., Siahpoosh, M.R., Mamghani, R., and Modarresi, M. 2013. The effects of terminal heat stress on yield, yield components and some morpho-phenological traits of wheat genotypes in Ahwaz weather conditions. J. Crop Prod. 6: 4. 33-53. (In Persian)
21.Oritz, R., Sayre , K.D., Govaerts, B., Gupta, R., Subbarao, G.V., Tomohiro, B., Hodson, D., Dixon, J.M., Ortiz–monasterio, J.I., and Reynolds, M. 2008. Climate change: Can wheat beat the heat. Agric. Ecosyst. Environ. 126: 6-58.
22.Radmehr, M. 1997. Influence of heat stress on growth physiology of wheat. Ferdowsi university of Mashhad publications. 120 p. (In Persian)
23.Rajaram, S., and Van Ginkle, M. 2001. Mexico, 50 years of international wheat breeding. P 579-604, In: Bonjean, A.P., Angus, W.J. (eds.). The world Wheat book: A history of wheat breeding, Lavoisier Publishing, Paris, France.
24.Rathjen, A.J. 1994. The biological basis of genotype - environment interaction: its definition and management. P 34-97, In: Proceedings of the Seventh Assembly of the Wheat Breeding Society of Australia, Adelaide, Australia.
25.Richards, R.A. 1996. Defining selection criteria to improve yield under drought. Plant Growth Regul. 20: 157-166.
26.Shang, M.R., Shang, S., Yu, J., Wu, J., and Jiang, D. 2016. Relationships between the climate change and the grain filling of winter wheat. Pak. J. Bot. 48: 6. 2359-2366.
27.Tewolde, H., Fernandez, C.J., and Erickson, C.A. 2006. Wheat cultivars adapted to post-heading high temperature stress. J. Agron. Crop Sci. 192: 111-120.
28.Van Ginkel, M., Calhoun, D.S., Gebeyehu, G., Miranda, A., Tian-you, C., Pargas Lara, R., Trethowan, R.M., Sayre, K., Crossa, L., and Rajaram, S. 1998. Plant traits related to yield of wheat in early, late, or continuous drought conditions. Euphytica. 100: 109-121.
29.Viswanathan, C., and Khanna‐chopra, R. 2001. Effect of heat stress on grain growth, starch synthesis and protein synthesis in grains of wheat (Triticum aestivum L.) varieties differing in grain weight stability. J. Agron. Crop Sci.186: 1. 1-7.
30.Zadoks, J.C., Chang, T.T., and Konzak, C.F. 1974. A decimal code for the growth stages of cereals. Weed Res. 14: 415-421. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 356 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 280 |