
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,489 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,608,770 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,200,213 |
بررسی حساسیت فلورسانسکلروفیل، شاخص سبزینگی، میزان کلروفیل (a , b)، غلظت نیتروژن و شاخص تغذیه نیتروژن گیاه تحت تغذیه نیتروژنی و فسفری در گندم | ||
مجله تولید گیاهان زراعی | ||
مقاله 1، دوره 14، شماره 1، خرداد 1400، صفحه 1-18 اصل مقاله (1.51 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejcp.2021.12259.1947 | ||
نویسندگان | ||
اکرم معینی راد* 1؛ ابراهیم زینلی2؛ سراله گالشی3؛ افشین سلطانی3؛ فرهود یگانه پور4 | ||
1دانشآموخته دکتری، فیزیولوژی گیاهان زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران | ||
2دانشیار، گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران | ||
3استاد، گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران | ||
4دانشآموخته دکتری، فیزیولوژی گیاهان زراعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران | ||
چکیده | ||
در مقیاس جهانی پس از خشکی، نیتروژن مهمترین عامل محدودکنندهی تولید گیاهان زراعی بهشمار میرود و پس از نیتروژن فسفر مهمترین عنصر غذایی مورد نیاز گیاه است. بین نیتروژن و فسفر حالت برهمکنش مثبت وجود دارد و جذب نیتروژن باعث میشود جذب فسفر توسط گیاه افزایش یابد. مطالعات بسیار کمی در زمینه بررسی وضعیت فلورسانس کلروفیل گیاه در شرایط تنش کمبود عناصر غذایی صورت پذیرفته است. کاهش دسترسی به نیتروژن عملکرد کوانتومی انتقال الکترون فتوسیستم 2 و حداکثر کارایی آن را کاهش میدهد، از طرفی عملکرد کوانتومی در نتیجه اثرات متقابل نیتروژن و فسفر افزایش مییابد. با توجه به اینکه اندازهگیری غلظت نیتروژن بوتهها با استفاده از روشهایی همچون اندازهگیری شاخص تغذیه نیتروژن بسیار پرهزینه، وقتگیر و مستلزم تجهیزات گرانقیمت میباشد، اندازهگیری شاخص سبزینگی با استفاده از کلروفیلمترهای دستی و قابل حمل باعث راحتی کار شده است. این تحقیق با هدف بررسی رابطهی بین غلظت نیتروژن، کلروفیل، شاخص سبزینگی و شاخص تغذیه نیتروژن و همچنین بررسی پارامترهای فلورسانسکلروفیل و میزان کلروفیل (a, b)تحت تأثیر تیمارهای مختلف کودی نیتروژن و فسفر در گیاه گندم انجام شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 4 تکرار در شرایط مزرعه در شهرستان علیآباد کتول استان گلستان طی سالهای زراعی 1394-1393 و 1395-1394 اجرا شد. عامل اول مقدار نیتروژن کودی (صفر، 163 و 326 کیلوگرم اوره در هکتار) و عامل دوم مقدار فسفر کودی (صفر، 98، 196، 294 و 392 کیلوگرم سوپرفسفات تریپل در هکتار) بود. در این آزمایش صفاتی همچون شاخص سبزینگی، پارامترهای فلورسانس، میزان کلروفیل a, b، شاخص تغذیه نیتروژن، غلظت نیتروژن گیاه، پروتئین و عملکرد دانه در گندم اندازهگیری شد. بررسی نمودار پراکنش دادهها نشان داد صفات شاخص سبزینگی، شاخص تغذیه نیتروژن، حداکثر عملکرد کوانتومی، غلظت کلروفیل a و b و غلظت نیتروژن گیاه و پروتئین دانه از مدل رگرسیونی خطی ساده تبعیت کرد، بهطوریکه با افزایش سطوح فسفر در هر سطح از سطوح نیتروژن، از روند افزایشی برخوردار بود. همچنین غلظت نیتروژن و شاخص تغذیه نیتروژن تحت تأثیر اثر متقابل سال و نیتروژن قرار گرفت. پارامترهای فلورسانس کلروفیل شامل فلورسانس کمینه و فلورسانس بیشینه برخلاف سایر صفات با افزایش مقدار کود مصرفی از روند کاهشی برخوردار بودند که این روند کاهشی مربوط به افزایش عملکرد کوانتومی با افزایش مقدار کود بود. همبستگی مثبت و معنیداری بین شاخص سبزینگی، شاخص تغذیه نیتروژن، غلظت نیتروژن و میزان کلروفیل a مشاهده شد. بیشترین میزان عملکرد دانه درترکیب کودی N326P294 و N326P392 هکتار بدست آمد که از لحاظ آماری در یک سطح معنی داری بود. نتایج این آزمایش نشاندهنده رابطهی بسیار قوی بین شاخص سبزینگی، غلظت کلروفیل، شاخص تغذیه نیتروژن و مقدار نیتروژن در دسترس گیاه بود، بهطوریکه با افزایش مفدار کود فسفر در هر سطح از سطوح نیتروژن، عملکرد کوانتومی و عملکرد دانه در گیاه نیز افزایش یافت. لذا میتوان از دستگاه کلروفیلمتر برای ارزیابی وضعیت تغذیه کودی گیاه جایگزین روش های پرهزینه و وقت گیر همچون شاخص تغذیه نیتروژن استفاده نمود و در مدیریت کودی علاوه بر نیتروژن، فسفر نیز باید مد نظر قرار گیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
شاخص سبزینگی؛ شاخص تغذیه نیتروژن؛ عملکرد؛ کود | ||
مراجع | ||
1.Arefi, F., Kafi, H,. Khazaei, H.R., and Banayan-aval, M. 2012. Study of different levels of nitrogen, phosphorus and potassium on yield, photosynthesis and pigments of photosynthesis, chlorophyll and concentration nitrogen on Allium altissimum. Regel. J. Agro.ecol. 4: 3. 207-214.
2.Arnon, A.N. 1967. Method of extraction of chlorophyll in the plants. Agron J. 23: 4. 112-121.
3.Ashiono, G.B., Akuja, T.E., Gatulku, S., and Mwangi, P. 2005. Effect of nitrogen and phosphorus application on growth and yield of dual purpose sorghum in the dry high-lands of Kenya. Asian J. Plant Sci. 4: 4. 379-382.
4.Aulakh, M.S., and Malhi, S.S. 2005. Interactions of nitrogen with other nutrients and water: Effect on crop yield and quality, nutrient use efficiency, carbon sequestration, and environmental pollution. Adv Agron. 86: 341-409.
5.Baligar, V.C., Fageria, N.K., and He, Z.L. 2001. Nutrient use efficiency in plants. Commun Soil Sci. Plant Anal. 32: 7-8. 921-950.
6.Caroline, A. 2014. Predicting Nitrogen and phosphorus concentration using chlorophyll a-fluorescence and turbidity. Mississippi Water Resources Conference. Pp:155-159.
7.Coming, L., Zang. 2000. Photosynthetic CO2 assimilation chlorophyll fluorescence and photoinhibiton as affected by nitrogen deficiency in maize plants. J. Plant Sci.15: 2. 135-143.
10.Fageria, N.K. 2014. Nitrogen management in crop production. Boca Raton. 418 p.
11.Francheboud, Y., and Leipner, J. 2003. The application of chlorophyll fluorescence to study light, temperature and drought stress. P. 125-150. In: J.R. De-Ell., and P.M.A. Tiovonen (eds), Practical applications of chlorophyll fluorescence in plant biology. Boston: Kluwer Academic Publishers.
12.Harbinson, J., Genty, B., and Baker, N.R. 1990. The relationship between CO2 assimilation and electron transport in leaves. Photosyn Res. 25: 3. 213-224.
13.Hongju, Q.I., Jiangtao, W., and Zhaoyu, W. 2013. A comparative study of the senility of FV/FM to phosphorus limitation on four Marin Algae. J. Ocean Univ China. 12: 1. 77-84.
14.Le Bail, M., Jeffory, M.H., Bouchard, C. and Barbottin, A. 2005. It is possible to forecast the grain quality and yield of differences varieties of winter wheat from Minolta SPAD meter measurements? Eur. J. Agro. 23: 4. 379-391.
15.Justes, E., Mary, B., Meynard, J.M., Machet, J.M., and Theleir-Huches, L. 1994. Determination of a critical nitrogen dilution curve for winter wheat crops. Anna. Bota. 74: 4. 397-407.
16.Markarian, S.H., Najafi, N., Aliasgharzad, N., Oustan, S.H. 2015. Effects of Sinorhizobium meliloti bacterium and phosphorus on leaf chlorophyll index nitrogen and phosphorus concentration in alfalfa shoot and root under drought stress conditions. J. Water. Soil. 25: 4-1. 27-45.
17.Marschner, H. 1995. Mineral nutrition of higher plants, 2nd edition. New York. Acadmic Press.
19.Lopez-Belido, R.J., Shepherd, C.E., and Barraclough, P.B. 2004. Predicting post-anthesis N requirements of bread wheat with a Minolta SPAD meter. Eur Agron. 20: 3. 313-320.
20.Poblaciones, M.A.J., Lopez-Bellido, L., Rafel, J. 2009. Field estimation of technological bread-making quality in wheat in wheat. Filed Crops Res. 112: 2-3. 253-259.
21.Sadeghipoor, O., and Moneem, R. 2008. Effect of stress nitrogen and phosphorus on vigna. J. Environ. Stresses Agric. Sci. 2: 1.159-167
22.Saseendran, S., Nielsen, A.D.C., Ma, L., Ahuja, L.R., and Halvorson, A.D. 2004. Modeling nitrogen ts on winter wheat production using RZWQM and CERES wheat. Agron J. 97: 615-630.
23.Sepehr, A., Malakooti, M.J., Khold Barin, B., Karimian, N., Mohamadi, A.,Rasooli, H., Noor Gholipoor, F., Rezaee, H., and Khademi, Z. 2009. Study of efficiency different varieties cereals absorption phosphorus. J. Sci. Soil Water. 23: 2.125-134.
24.Schlemmer, M.R., Francis, D.D., Shanahan, J.F., and Schepers, J.S. 2005. Remotely measuring chlorophyll content in corn leaves with differing nitrogen levels and relative water content. Agron J. 97: 1. 106- 12.
25.Soltani, A. 2007. The SAS statically analysis software application. Mashhad University Press. 182 p. (In Persisn)
26.Statistics and formality information Ministry of Jihad Agriculture. 2012. Statistics letter of agriculture. First copy. Published by Ministry of Jihad Agriculture. 167 p. (In Persian)
27.Sultana, S., Ullah, J., Karim, F., and Asaduzzaman, 2009. Response of mungbean to integrated nitrogen and weed managements. Am-Eur J. Agro. 2: 2.104-108.
28.Wilkinson, S.R., Grunes, D.L., and Sumner, M.E. 2000. Nutrient interactions in soil and plant nutrition. P. 89-111. In: M.E. Sumner (eds), Handbook of soil science. Boca Raton, Florida, CRC Press.
29.Zeinali, E. 2009. Wheat nitrogen nutrition in gorgan; agronomical, physiological, and environmental aspects. Ph.D. Thesis, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources.
30.Zivcak, M., Olsovska, K., and Slamka, P. 2014. Measurements of chlorophyll fluorescence in different leaf positions may detect nitrogen deficiency in wheat. Zemdirbyste- Agric. 101: 4. 437-444. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,278 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,058 |