
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,619,340 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,210,203 |
مقایسه عملکرد رشد و ویژگیهای لاشه، و سودمندی اقتصادی آمیخته بلژین بلو×هلشتاین با گوساله های هلشتاین خالص | ||
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان | ||
دوره 8، شماره 4، اسفند 1399، صفحه 97-108 اصل مقاله (522.61 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejrr.2020.18124.1754 | ||
نویسندگان | ||
عبداله رضاقلی وند لاهرود* 1؛ عظیم رجایی2؛ محمد هادی خبازان2؛ سید محمد رضا حسینی1؛ مجید دهقان1؛ یوسف مختاباد1 | ||
1پژوهشگر ، شرکت شیر و گوشت مهدشت، شرکت دشت ناز، ساری، مازندران | ||
2پژوهشگر شرکت گسترش (هلدینگ) کشاورزی و دامپروری فردوس پارس، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: گوشت قرمز یکی از غذاهای استراتژیک جهت تأمین نیاز فزاینده به پروتئین باکیفیت جمعیت های انسانی رو به رشد است. لذا، این پژوهش با هدف مقایسه عملکرد رشد، ویژگیهای لاشه، و سودمندی اقتصادی آمیختههای بلژین بلو×هلشتاین با گوساله-های هلشتاین خالص انجام شد. مواد و روشها: این تحقیق در واحد شیر و گوشت مهدشت، شرکت زراعی دشت ناز ساری (مازندران، ایران) انجام شد. عملکرد گوسالههای آمیخته حاصله با گوسالههای خالص هلشتاین در یک طرح پرواری 7 ماهه با استفاده از 24 راس گوساله به ازای هر یک از دو نژاد (مجموع 50 راس گوساله) مورد مقایسه قرار گرفت. میانگین وزن و سن گوسالههای هلشتاین خالص و هلشتاین×بلژین بلو در زمان شروع پرواری به ترتیب 21/258 و 95/274 کیلوگرم و 321 و 313 روز بود. جیره به شکل کاملاً مخلوط در دو وعده صبح و بعد از ظهر به دامها تحویل میشد. توزین دامها به طور ماهانه برای تک تک گوسالهها انجام گرفت تا افزایش وزن روزانه محاسبه گردد. تجزیه و تحلیل آماری دادهها با استفاده از نرم افزار SAS برای تعیین میزان معنی داری آثار ثابت به ویژه اثر نژاد با بهرهگیری از مدلهای خطی تعمیم یافته و مختلط انجام گرفت. یافته ها: نتایج حاکی از بالاتر و معنیدار بودن متوسط افزایش وزن کل دوره در گوسالههای آمیخته بلژین بلو نسبت به گوسالههای هلشتاین خالص بود (43/1در مقایسه با 33/1کیلوگرم/روز) (05/0p <). خوراک مصرفی گوسالههای هلشتاین خالص به طور معنیداری پایینتر از سایر آمیختهها بود (01/0p <). ، به هرحال، ضریب تبدیل خوراک گوسالههای هلشتاین نسبت به گوسالههای آمیخته معنیدار نبود (74/6 در مقایسه با 04/7). راندمان لاشه آمیخته های بلژین بلو نسبت به هلشتاین خالص و برعکس چربی لاشه هلشتاین خالص نسبت به بلژین بلو به طور معنیداری بالاتر بود (01/0p <). تأثیر گروه ژنتیکی بر ضخامت چربی داخل ران، روی ران و راسته معنیدار نبود، اما ضخامت چربی کمر بین آمیخته های بلژین بلو و هلشتاین خالص به طور معنیداری متفاوت بود (05/0p <). مقایسات حداقل مربعات میان گروهها نشان داد که کوچکترین ارگانهای داخلی (کبد، قلب و کلیه) برای آمیختههای بلژین بلو و بزرگترین آن در هلشتاین خالص و نیز بیشترین مقدار چربی (روی لاشه و احشایی) در هلشتاین خالص و کمترین آن در آمیخته بلژین بلو مشاهده گردید (05/0p <). نتیجه گیری: محاسبه اقتصادی نتایج نشان داد که میزان سود بالاتر کل دوره پروار به ترتیب مختص آمیختههای بلژین بلو (38543843 ریال)، و گوسالههای هلشتاین خالص (24826300 ریال) بود. بنابرین، با توجه به نتایج پژوهش حاضر، این فرضیه که آمیختههای حاصل از تلاقی گاوهای نژاد گوشتی (نر) و هلشتاین (ماده) منجر به گوسالههایی میشود که عملکرد رشد، راندمان لاشه، و سود اقتصادی بالاتری نسبت به گوسالههای هلشتاین خالص دارند، مورد تایید قرار گرفت. | ||
کلیدواژهها | ||
آمیختهگری؛ بلژینبلو؛ راندمان لاشه؛ هلشتاین | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 429 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 231 |