
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,616,699 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,206,510 |
بررسی نقش توسعه گلخانهای بر تولید و کارآفرینی در استان زنجان | ||
مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی | ||
دوره 6، شماره 2 - شماره پیاپی 12، شهریور 1398، صفحه 41-54 اصل مقاله (417.58 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jead.2021.18396.1430 | ||
نویسنده | ||
علیرضا رابط* | ||
عضو هیئت علمی | ||
چکیده | ||
در حال حاضر به سبب وجود مسائل و نارساییهایی همچون افزایش جمعیت، بیکاری، محدودیت منابع آب و خاک، تهدیدات زیست محیطی، پایین بودن عملکرد محصول و نگران از به خطر افتادن امنیت غذایی جامعه؛ نقش و اهمیت کارآفرینی در بخش کشاورزی بیش از پیش احساس میشود. هدف از انجام این تحقیق، بررسی نقش توسعه گلخانهها در کارآفرینی و تولید در بخش کشاورزی استان زنجان است. جامعه آماری تحقیق، کارآفرینان واحدهای گلخانهای سبزی و صیفی است. نمونه آماری این پژوهش با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی طبقهای ، 60 نفر تعیین شده است. برای تحلیل دادههای جمع آوری شده از نرمافزار SPSS استفاده شده است. روایی پرسشنامه با بهرهگیری از نظرات و تجربیات متخصصین دانشگاهی و کارشناسان بخش کشاورزی بررسی گردیده است. پایایی پرسشنامه نیز با آلفای کرون باخ بررسی و ضریب کل آن به میزان 783/0 محاسبه شد. نتایج پژوهش نشان داد که متغیرهای بالا بودن هزینه تجهیزات گلخانه، بالا بودن هزینه زمین و ریسک تولید، مهمترین متغیرهای مؤثر در عدم استقبال از احداث گلخانه بوده است. نبود سازوکارهای مناسب و گرانی نهادههای کشاورزی نیز، مهمترین مشکلات موجود گلخانه داران است. نتایج پژوهش نشان میدهد وجود مشوقهای دولت و عدم نیاز به تخصص و مدرک خاص به عنوان مهمترین عامل در ایجاد گرایش کارآفرینان به انجام سرمایهگذاری در گلخانه داری در استان زنجان است. همچنین تحلیل عاملی عوامل مؤثر در فرصتهای کـارآفرینی و تولید در گلخانهها منجر به استخراج 5 عامل به نامهای اقتصادی، فنی- پشتیبانی، مدیریتی، اجتماعی و زیرساختی شد که 82 درصد واریانس را توجیه میکند. | ||
کلیدواژهها | ||
کارآفرینی؛ توسعه گلخانهای؛ کسبوکار گلخانهای؛ استان زنجان | ||
مراجع | ||
1. اسدی، ع.، حسینی، م. عبدالهزاده، غ. و قره قانی، ا. 1388. تحلیل عوامل بازدارنده توسعه کشتهای گلخانهای (مطالعه موردی: استان اصفهان). مجله تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران،40(1):105- 95. 2. جباری، م.، حیاتی، ب. دشتی، ق. و ظریفیان، ش. 1391. تحلیل عوامل مؤثر بر تولید و توسعه گلخانههای گل و گیاه زینتی شهرستان آمل. مجله تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران،2(43):614-607. 3. چوبچیان، ش.، اسدی، ع. کلانتری، خ. و بیگلری فرد، ع. 1394. بررسی عوامل مؤثر بر راندمان گلخانههای توتفرنگی؛ راهکارهایی برای توسعه کارآفرینی کشاورزی. نشریه کارآفرینی در کشاورزی، 2(2):45-35. 4. داناییفرد، ح.، آذر، ع. و دیدهور، ف. 1389. تدوین الگوی نهادی کردن کارآفرینی در بخش کشاورزی زیر بخش گلخانهداری. توسعه کارآفرینی،3 (10): 27-7. 5. درویشی، ه.، پازکی، م.، صادقی، ح. و بیرانوند زاده، م. 1393. تحلیل قوتها، ضعفها، فرصتها و تهدیدهای کشت گلخانهای در توسعه کارآفرینی و اشتغالزایی روستایی روستاهای شهرستان پاکدشت. پژوهش و برنامهریزی روستایی،3 (7):115-101. 6. رابط، ع.، عیناللهی، م.، مشایخی، س.، کرامتی، ا.، مرادیان، ف.، خیاوی، م.، و ژاله فر، ح. 1398. بررسی مزیت نسبی تولید محصولات سبزی و صیفی در دشت زنجان رود، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی. تهران. 7. رحمانی، ح.، نورکی، ف. و برادران، م. 1391. ارزیابی عوامل مؤثر بر مدیریت بهینه گلخانههای صیفی استان خوزستان. علوم و فنون کشتهای گلخانهای، 3 (10): 99-89. 8. رضایی میرقائده، م. و زارع مهرجردی، م. 1394. بررسی اثرات سیاست حمایتی پرداختهای مستقیم و اعتبارات دولتی بر توسعه کارآفرینی واحدهای گلخانهای. تحقیقات اقتصاد کشاورزی، 1(4): 156-143. 9. رضایی، ر.، منگلی، ن. و صفا، ل. 1395. اثرمیانجی بازاریابیکارآفرینانهدررابطهبینگرایشکارآفرینانهو عملکردکسبوکارهایگلخانهایدرشهرستانجیرفت. علوم ترویج و آموزش کشاورزی ایران،13(1):210-195. 10. شفیعی، ل. و پورچوپاری، ز. 1385. بررسی بازاریابی محصولات گلخانهای در استان کرمان. مجله کشاورزی، 8 (2): 34-23. 11. شمشادی یزدی، ک. 1394. تبیین و تحلیل زنجیره ارزش (عرضه و تأمین) محصولات گلخانهای و ارائه راهکارهای اصلاح آن مطالعه موردی: گوجهفرنگی و خیار. موسسه پژوهشهای برنامهریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی. تهران. 12. غنچی، م. 1390. تحلیل مؤلفههای بازدارنده در توسعه واحدهای گلخانهای (مطالعه موردی: شهرستان ورامین). پژوهشهای آموزش و ترویج کشاورزی، 5 (3):94-83. 13. لیث، ن.، چیذری، م. و نادری مهدیی، ک. 1389. تأثیر کارآفرینی بر اقتصاد گلخانه داری در استان آذربایجان غربی. علوم و فنون کشتهای گلخانهای،1(3): 8-1. 14. محبوبی، م. 1395. بررسیموانعتوسعهکسبو کارهایپرورشقارچخوراکیدرنواحیروستایی استانگلستان. نشریه کارآفرینی در کشاورزی، 3 (4):117-103. 15. مراد نژادی، ه.، فمی، ح. ایروانی، ه. حسینی، م. و کافی، م.1386. تحلیل موانع توسعه کارآفرینی در واحدهای تولیدی گلخانهای ایران. مجله علوم کشاورزی ایران، 2(2): 184-175. 16. مهرابی بشر آبادی، ح. 1387. بررسی اقتصادی تــولید محصولات گلخانهای در استان کرمان. علــوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، 12(44):385-373. 17. مؤمنی، د. 1384. عوامل مؤثر بر ضایعات خیار گلخانهای در منطقه جیرفت و کهنوج. همایش ملی بررسی ضایعات محصولات کشاورزی. 24 آبان. تهران. 18. ورمزیاری، ح.، جلالزاده، م. و کلانتری، خ. 1390. اشتغال آفرینی کشاورزی در منطقه شمال غرب ایران با تأکید بر زیر بخش باغبانی. کار و جامعه، 10(137): 41-23. 19. هوشمندان مقدم فرد، ز و شمس، ع. 1396. عوامل مؤثر بر نگرش گلخانه داران استان زنجان نسبت به کشاورزی پایدار. دانش کشاورزی و توسعه پایدار، 27(1):177-165. 20. Aznar-Sánchez, J.A., Velasco-Muñoz, J.F., López-Felices, B. and Román-Sánchez, I.M. 2020. An Analysis of Global Research Trends on Greenhouse Technology: Towards a Sustainable Agriculture. International Journal of Environmental Research and Public Health. Available at:www.mdpi.com/journal/ijerph. 21. Engindeniz, S. 2002. Economic Feasibility of Organic Greenhouse Cucumber Production: The Case of Menderes, Pakistan Journal of Biological Sciences, 5: 367-370. 22. Hemming, S., de Zwart, F., Elings, A., Righini, I. and Petropoulou, A. 2019. Remote Control of Greenhouse Vegetable Production with Artificial Intelligence-Greenhouse Climate, Irrigation, and Crop Production, journal on the science and technology of sensors, available at: https://ouci.dntb.gov.ua /en/works/9GyAj5P4. 23. Stanghellini, C. 2014. Horticultural Production in Greenhouses: Efficient Use of Water. 2014. Availableat: https://www.researchgate.net/publication/279550581Horticultural production in greenhouses efficient use of water.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 489 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 406 |