
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,626,614 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,221,928 |
ارزیابی تأثیر اسانس نعناع فلفلی (Mentha piperita) بر پایداری اکسایشی روغن سویا | ||
نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی | ||
مقاله 6، دوره 12، شماره 1، مرداد 1399، صفحه 81-94 اصل مقاله (547.11 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejfpp.2020.14431.1463 | ||
نویسندگان | ||
فرحناز کشوری فرد* 1؛ محسن مختاریان2؛ حمید توکلی پور3 | ||
1دانشگاه ازاد واحد تهران شمال | ||
2باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران | ||
3دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار | ||
چکیده | ||
چکیده سابقه و هدف: جهت کنترل فعالیتهای اکسایشی روغن معمولاً از آنتیاکسیدانهای سنتزی استفاده میشود که اثرات جانبی زیادی بر روی سلامت انسانها دارد. بنابراین امروزه تحقیقات بر روی اسانس گیاهان دارویی به عنوان یک جایگزین مطمئن رو به پیشرفت است. هدف از این مطالعه بکارگیری اسانس گیاه دارویی نعناع فلفلی (به عنوان آنتیاکسیدان طبیعی) جهت بهبود پایداری اکسایشی روغن سویا میباشد. مواد و روشها: در این مطالعه به منظور بررسی ویژگیهای کیفی روغن سویا (شامل آزمونهای شاخص پراکسید، دورۀ القاء، عدد اسیدی، شاخص اسید تیوباربیتوریک و شاخص پایداری اکسایشی) طی دورۀ انبارمانی (به مدت 45 روز) از آنتی اکسیدان طبیعی اسانس نعناع فلفلی (Mentha piperita) استفاده گردید. بدین منظور ابتدا توسط روش سطح پاسخ (RSM) غلظت بهینۀ اسانس با توجه به شاخصهای پراکسید و دورۀ القاء به روش آزمون تسریع شده مدت ماندگاری توسط آونگذاری در دمای 60 درجۀ سانتیگراد مشخص گردید. سپس اسانس نعناع فلفلی در غلظت بهینه به روغن سویا اضافه شد و خصوصیات کیفی یاد شده طی دورۀ انبارمانی پایش و با نمونۀ شاهد مورد مقایسه قرار گرفت. همچنین نتایج حاصل از این بررسی با نمونۀ روغن سویای حاوی آنتی اکسیدان سنتزی BHT نیز تکرار گردید. همچنین در این پژوهش به منظور تجزیه و تحلیل دادههای مرحلۀ انبارمانی از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. مقایسه بین میانگین دادهها با استفاده از آزمون حداقل اختلاف معنیدار (LSD) در سطح اطمینان 99 درصد صورت گرفت. یافتهها: به منظور تأیید اسانس روغنی نعناع فلفلی از آزمون گاز کروماتوگرافی-طیفسنجی جرمی (GC-MS) استفاده شد. در مجموع، 37 ترکیب در اسانس این گیاه به صورت تجربی شناسایی شدند. ترکیبات اصلی موجود در اسانس این گیاه دارویی شامل ایزومنتول (58/34%)، منتون (81/29%)، 1،8-سینئول (93/5%)، منتوفوران (49/4%)، ایزومنتون (51/3%)، منتول (4/3%)، cis-سابین هیدرات (31/2%) و d-لیمونن (81/1%) میباشند. نتایج این مطالعه نشان داد که روند تغییرات شاخص پراکسید، عدد اسیدی، و شاخص اسید تیوباربیتوریک طی دورۀ انبارمانی از روز اول تا روز 45، افزایش یافت در حالی که دورۀ القاء روغن سویا روند کاهشی را نشان داد. همچنین نتایج این پژوهش نشان داد که اختلاط اسانس نعناع فلفلی (یا BHT) توانست مقدار شاخص پراکسید، عدد اسیدی و شاخص اسید تیوباربیتوریک را به ترتیب، بعد از 45 روز انبارمانی نسبت به نمونۀ شاهد 57/37% (49/35%)، 24/54% (3/48%) و 45/15% (44/2%) کاهش دهد. به علاوه، اسانس نعناع فلفلی (یا BHT) مقدار دورۀ القاء روغن سویا را بعد از 45 روز انبارمانی نسبت به نمونۀ شاهد 53/13% (44/37%) افزایش داد. نتیجهگیری: به طور کلی، نتایج این مطالعه نشان داد که اسانس نعناع فلفلی (با غلظت 871 پیپیاِم) به عنوان یک آنتیاکسیدان طبیعی میتواند خصوصیات کیفی روغن سویا را بهبود بخشید. | ||
کلیدواژهها | ||
نعناع فلفلی؛ گاز کروماتوگرافی-طیفسنجی جرمی (GC-MS)؛ اندیس پراکسید؛ اندیس اسید تیوباربیتوریک (TBA)؛ دورۀ القاء | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 491 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 410 |