
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,627,116 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,222,303 |
مطالعه خصوصیات مورفولوژیکی ژنوتیپهای مختلف زرشک (Berberis. sp) در منطقه شمال شرق ایران | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 5، دوره 27، شماره 1، اردیبهشت 1399، صفحه 75-91 اصل مقاله (982.17 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2020.15524.2396 | ||
نویسندگان | ||
سمیه طالبی1؛ مهدی علیزاده* 2؛ سیده ساناز رمضانپور3؛ عظیم قاسم نژاد2 | ||
1دانشجوی دکتری گروه باغبانی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران | ||
2دانشیار گروه باغبانی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران | ||
3دانشیار گروه اصلاح نباتات، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: ایران با قرار داشتن در زمرة مناطق اصلی تنوع گیاهی ذخایر ژنتیکی مطلوبی در زمینهی گیاهان به ویژه محصولات باغبانی دارد. زرشک نیز از جمله ریزمیوههایی است که به دلیل وجود جمعیتهای وحشی در سراسر کشور مستعد انجام پژوهشهای اولیه شامل گردآوری ژنوتیپهای مختلف و بررسی آنها در جهت شناسایی مزایا و معایب این گیاه و در نهایت گروهبندی آنها میباشد. هدف از اجرای این تحقیق بررسی خصوصیات مورفولوژیکی ژنوتیپهای مختلف زرشک شمال غرب ایران و بررسی قرابتهای آنها با هم می باشد. مواد و روشها: این مطالعه به منظور بررسی خصوصیات مورفولوژیکی ژنوتیپهای مختلف زرشک در منطقه شمال غربی ایران در سال 1396 اجرا شد. در این مطالعه از استانهای خراسان شمالی، خراسان جنوبی، خراسان رضوی و گلستان 15 ژنوتیپ مختلف زرشک جمعآوری شد و خصوصیات مورفولوژیکی آنها از قبیل خصوصیات مربوط به برگ و میوه ژنوتیپهای زرشک مورد بررسی قرار گرفت و در پایان همبستگی آنها انجام و تجزیه کلاستر نیز صورت گرفت. یافتهها: نتایج نشان داد که اثر تیمار ژنوتیپ بر تمامی صفات بررسی شده در این مطالعه معنی دار بود. با توجه به این نتایج مشخص شد که تعداد برگ در هر گره (6/8 برگ)، طول خار (96/3 سانتی متر) و زاویه خار (106 درجه) در ژنوتیپ درگز2 بیشتر از سایر ژنوتیپهای مورد مطالعه بود در حالی که طول دمبرگ (42/1 سانتی متر) در ژنوتیپ شیروان2 بالاتر از سایر ژنوتیپها بود. با توجه به اینکه طول خوشه (3/7 سانتی متر) و وزن خشک صد حبه (55/8 گرم) ژنوتیپ شیروان3 بیشتر از سایر ژنوتیپها بود ولی نتایج نشان داد که ژنوتیپ بی دانه بیرجند از نظر صفت تعداد برگ در هر خوشه (18 برگ در هر خوشه) و طول دم میوه (6/9 میلی متر) برتر از سایر ژنوتیپهای دانه دار بود. همچنین نتایج نشان داد ژنوتیپ گلستان5 از نظر صفات طول حبه (97/11 میلی متر) و نسبت طول به قطر حبه (98/1) نسبت به سایر ژنوتیپ ها برتر بود. صفات وزن تر و خشک و حجم صد حبه با صفات طول خوشه، طول حبه، قطر حبه مثبت بود وبا افزایش این صفات وزن تر و خشک حبه در ژنوتیپهای زرشک افزایش یافت. نتایج حاصل از تجزیه کلاستر در فاصله 5/0 ژنوتیپهای زرشک را در 5 گروه اصلی گروه بندی نمود که در گروه اول ژنوتیپ شیروان3 و در گروه پنجم ژنوتیپ درگز1 قرار داشت که نشان دهنده اختلاف این ژنوتیپ ها با سایر ژنوتیپ های مورد مطالعه می باشد. همچنین ژنوتیپ بیرجند بی دانه به همراه ژنوتیپ های شیروان1، شیروان4، شیروان2، درگز3 و درگز2 در یک گروه قرار داشتند که بیانگر نزدیک بودن ویژگی های مورفولوژیکی این ژنوتیپ ها با هم می باشد. نتیجهگیری: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که ژنوتیپهای مختلف زرشک دارای طیف وسیعی از خصوصیات مورفولوژیکی بودند که با استفاده از اشتراکاتی که دارند آنها را در گروههای مشابه تقسیم بندی نموده و میتوان از این اطلاعات برای اهداف اصلاحی ژنوتیپهای زرشک استفاده نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
تجزیه کلاستر؛ زرشک؛ ژنوتیپ بی دانه و مورفولوژی | ||
مراجع | ||
1.Ahmed, M., Anjum, M.A., Naz, R.M.M., Khan, M.R. and Hussain, S. 2013. Characterization of indigenous barberry germplasm in Pakistan: variability in morphological characteristics and nutritional composition. Fruits. 68: 5. 409-422.
2.Akbulut, M., Calısır, S., Marakoglu,T. and Coklar, H. 2009. Some physicomechanical and nutritional properties of barberry (Berberis vulgaris L.) fruits. J. Food Pro. Eng. 32: 497-511.
3.Alemardan, A., Asadi, W., Rezaei,M., Tabrizi, L. and Mohammadi, S.2013. Cultivation of Iranian seedless barberry (Berberis integerrima ‘Bidaneh’) A medicinal shrub. Ind Crop Pro.50: 276-287.
4.Alizadeh, S.H. and Hassanpour, H. 2017. Investigation of the morphological properties of some of wild barberry genotypes in west Azarbaijan province. Iranian J. Hort. Sci. 48: 1. 27-37.(In Persian)
5.Anbarani, M. 1991. Berberis andjujube two bright opal of Khorasan deserts, Astan Quds Razavi Publications, Pp: 13-25.
6.Balndary, A. and Kafi, M. 2002. Berberry, production and processing technology. First Printing, Language and Literature Publisher, Mashhad. (In Persian)
7.Bataillon, T.M., David, J.L. and Schoen, D.J. 1996. Neutral genetic markersand conservation: simulated Germplasm collections. Genet. 144: 409-417.
8.Bottini, M.C.J., Greizerstein, E.J. and Paggio L. 1999. Ploidy levels and their relationships with the rainfall in several populations of Patagonian species of Berberis. Caryol. 52: 1-2. 75-80.
9.Bottini, M.C.J., Greizerstein, E.J., Aulicino, M.B. and Poggio, L.2000. Relationships among genomesize, environmental conditions and geographical distributions in natural populations of NW patagonian species of Berberis. Ann. Bot. 86: 3. 565-573.
10.Cadic, A. 1992. Breeding for ever-red barberries (Berberis spp.). Act. Hort. 320: 85-90.
11.Demir, F., Dogan, H., Özcan, M. and Haciseferogullari, H. 2002. Nutritional and physical properties of hackberry (Celtis australis L). J. Food Eng.54: 241-247.
12.Farhadi-Chitgar, M. and Shahidi, F. 2014. Evaluation of physical and chemical properties of three Iranian native barberry. J. Food Ind. Res.24: 1. 63-76. (In Persian)
13.Gholizadeh Moghadam, N., Hosseini, B. and Alirezaloo, A. 2017. Evaluation of diversity of some phytochemical indices of leaf extract in different genotypes of barberry in northwest of Iran. Quart. J. Eco. Med. Plants. 5: 2. 1-13. (In Persian)
14.Gundogdu, M. 2013. Determination of antioxidant capacities and biochemical compounds of Berberis vulgaris L. fruits. Advanc. Env. Biol. 7: 2. 344-348.
15.Hazler Pilepic, K., Males, Z. and Plazibat, M. 2008. Genetic structure in Hypericum perforatum L. Population. Period. Biol. 110: 4. 367-3710.
16.Heidari, S. 2007. Study of Diversity and Genetic Structure of Cornberry and Wild Berries in Khorasan Provinces Using Molecular Markers. AFLP. Thesis of MS. Ferdowsi University of Mashhad. 142p. (In Persian)
17.Heidari, S., Marashi, H. and Farsi, M. 2009. Assessment of genetic structure and variation of native Berberis populations of Khorasan provinces (Iran) using AFLP markers versus morphological markers. Iranian J. Biotech. 7: 101-107.
18.Heidari, S., Marashi, H., Farsi, M. and Mirshamsi-Kakhki, A. 2009. Assessment of variation in wild and cultivated Berberis populations of Khorasan provinces using morphological markers and comparing to data resulted from AFLP markers. J. Iranian Agro. Inv.7: 2. 401-410. (In Persian)
19.Heidari, S., Marashi, S.H., Farsi, M. and Mirshamshi Kahkaki, A. 2009. Study of the diversity of wild and crop populations of barberry in Khorasan provinces using morphological markers and its efficiency evaluation in systematic studies. Iranian J. Agri. Res. 7: 2. 401-410. (In Persian)
20.Işıklı, D.I. and Yılmaz, İ. 2011. Some physical properties of sun-dried Berberis fruit (Berberis crataegina). J. Food Sci. Tech. 10: 1-7.
21.Jones, S.B. and Luc Singer, A.E. 2005. Plant systematic. Translation by Rahiminejad, M.R., Second Edition, Academic Publishing Center, Tehran. (In Persian)
22.Kafi, M., Balandary, A., Rashed-Mohasel, M.H., Koochaki, A. and Molafilabi, A. 2002. Berberis: Production and Processing. Zaban va adab Press, Iran, Pp: 1-209. (in Persian)
23.Kremer, D., Randic, M., Kosalec, I. and Karlovic, K. 2008. New localities of Berberis croatica Horvat in Croatia. Acta Bot. Croat. 67: 237-244.
24.Malek Mohammadi, Z., Sabouri, H., Desert, A.S. and Thirteen, A. 2006. Study of genetic diversity of soybean Glycine max using ISSR markers. Agro. Corr. Res. 8: 19. 124-134. (In Persian)
25.Mazandarani, M., Ghasemi, N. and Bayat, H. 2013. Investagion of secondary active compounds of medical plant (Berberis vulgaris L.) and its comparison among different part of the plant in South East of Golestan province. Plant Env. Phys. 8: 59-70.
26.Mokhber Dezfuli, N., Saeidnia,S., Gohari, A.R. and Kurepaz Mahmoodabadi, M. 2013. Phytochemistry andPharmacology of Berberis Species. Pharma. Rev. 8: 8-15.
27.Nazaripour, Z., Haghighi, P., Jalilian Tabar, F. and Lorestani, A.S. 2012. Study of some mechanical properties of barberry. Annual Scientific Conference of Razi University. (In Persian)
28.Rechinger, K. 1975. Flora Des Iranischen Hochlandes und der umrahmenden gebirge, Berberidaceae. Vol 11. Academische Druck-U-verganstalt. Graz, Austria. No. 111.
29.Rezaei, M., Ebadi, A., Reim, S., Fatahi, R., Balandary, A., Farrokhi, N. and Magda Viola, H. 2011. Molecular analysis of Iranian seedless barberries via SSR. Sci. Hort. 129: 702-709.
30.Roldan-Ruiz, F.A., Gilliland, T.J., Dubreuil, P., Dillmann, C. and Lallemand, J. 2001. A comparative study of molecular and morphological methods of describing relationships between perennial ryegrass (Lolium perenne L.) varieties. Theoric. Appl. Gen. 103: 1138-1150.
31.Shahnejat-Boshehre, A.A. 2003. Genetic diversity in Soybean as determined by RAPD and DAF markers. Iranian J. Agri. Sci. 34: 625-633.
32.Tiwari, U.L., Adhikari, B.S. and Rawat, G.S. 2012. A checklist of Berberidaceae in Uttarakhand, Western Himalaya. India. Check List. 8: 610-616.
33.Velayati, A., Emadi, B., Khojestour and Saeedi Rad, M.H. 2011. The effect of moisture content on the physical properties of Barberry. Agri. Mach. J.5: 1-9.
34.Vursavus, K., Kelebek, H. and Selli, S. 2006. A study on some chemical and physico-mechanic properties of threesweet cherry varieties (Prunus savium L.) in Turkey. J. Food Eng. 74: 568-575. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 731 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 421 |