
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,621,990 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,211,611 |
تغییرات عملکرد، خصوصیات رویشی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی توتفرنگی رقم آروماس (Aromas) تحت تأثیر هدایت الکتریکی محلول غذایی ناشی از کلرید سدیم | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 17، دوره 26، شماره 4، اسفند 1398، صفحه 283-298 اصل مقاله (405.9 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2019.16640.2527 | ||
نویسندگان | ||
اختر یوسفی1؛ ناصر قادری2؛ جلال خورشیدی* 3 | ||
1گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران | ||
2دانشکده کشاورزی دانشگاه کردستان، بخش علوم باغبانی | ||
3گروه باغبانی دانشگاه کردستان | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: اغلب مناطق ایران خشک و نیمهخشک بوده و آب آبیاری در این مناطق دارای هدایت الکتریکی بالا بوده و اکثراً شور میباشند. اصلاح آب و خاکهای شور فرآیندی هزینهبر و زمانبر بوده و عملاً امکانپذیر نیست. بنابراین ارزیابی میزان تحمل گونهها و ارقام مختلف گیاهی به شوری جهت کشت در این مناطق امری ضروری است. توتفرنگی (Fragaria ananassa Dusch.) از ریزمیوههایی است که بواسطهی ترکیبات مغذی فراوان و طعم و مزهی مطلوبی که دارد، تقاضای بالایی در بازار دارد. این ریزمیوه دارای ارقام مختلف با میزان عملکرد و حساسیتهای متفاوت به تنشها میباشد. لذا در این پژوهش میزان حساسیت توت-فرنگی رقم آروماس به سطوح مختلف هدایت الکتریکی محلول غذایی مورد ارزیابی قرار گرفت. مواد و روشها: به منظور ارزیابی تأثیر سطوح مختلف هدایت الکتریکی محلول غذایی بر عملکرد و خصوصیات رویشی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی توتفرنگی رقم آروماس، آزمایشی بصورت گلدانی در قالب طرح کاملاً تصادفی در مرکز پژوهشی به نژادی و به زراعی توتفرنگی دانشگاه کردستان اجرا گردید. بستر کشت کوکوپیت و پرلیت با نسبت مساوی و محلول غذایی مورد استفاده، هوگلند تغییر یافته بود. سطوح مختلف هدایت الکتریکی محلول غذایی (7/0، 2، 3، 4 و 5 دسیزیمنس بر متر) با اضافه کردن کلرید سدیم به آن آماده گردید. برای ارزیابیهای فیزیولوژیک و بیوشیمیایی از نمونههای برگی فریز شده استفاده گردید. سپس در انتهای دوره آزمایش خصوصیات عملکردی بوتهها اندازهگیری شد و دادههای بدست توسط نرم افزار SAS آنالیز شده و مقایسه میانگینها به روش LSD انجام شد. یافتهها: نتایج تجزیه واریانس بیانگر تأثیر معنیدار هدایت الکتریکی محلول غذایی بر تمام صفات اندازهگیری شده بود. بیشترین میانگین تعداد برگ، سطح برگ، وزن خشک برگ، حجم ریشه، وزن خشک ریشه، تعداد طوقه، وزن خشک طوقه، وزن خشک کل بوته، تعداد میوه، وزن تک میوه و عملکرد کل میوه متعلق به بوتههای آبیاری شده با محلول غذایی با هدایت الکتریکی 7/0 دسیزیمنس بر متر بود و با افزایش هدایت الکتریکی محلول غذایی، از میزان صفات یاد شده کاسته شد. همچنین بیشترین محتوی نسبی آب برگ، شاخص پایداری غشاء سلولی، پروتئینهای محلول کل، کلروفیل و کاروتنوئید و پتاسیم برگ متعلق به بوتههای تیمار 7/0 دسیزیمنس بر متر بود. در حالیکه بیشترین میزان کربوهیدراتهای محلول کل، پرولین، پراکسید هیدروژن، میزان فعالیت آنزیمهای پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز، مالون دیآلدهید و سدیم برگ در بوتههایی مشاهده شد که محلول غذایی با هدایت الکتریکی 5 دسیزیمنس بر متر را دریافت نموده بودند. شیب کاهش عملکرد، 02/49 به ازای افزایش هر واحد هدایت الکتریکی محلول غذایی بدست آمد و آستانهی تحمل به شوری این رقم بر اساس عملکرد میوه و ماده خشک کل، کمتر از 2 دسیزیمنس بر متر بود. نتیجهگیری: براساس یافتههای تحقیق حاضر، توتفرنگی رقم آروماس به شدت تحت تأثیر هدایت الکتریکی محلول غذایی قرار گرفت و خصوصیات مورفولوژیک، فیزیولوژیک، بیوشیمیایی و عملکردی آن بطور معنیداری تغییر یافتند. براساس مشاهدات، به نظر میرسد رقم آروماس توانایی تحمل هدایت الکتریکی بالای محلول غذایی را نداشته و بایستی برای دستیابی به عملکرد مطلوب این رقم، از محلولهای غذایی با هدایت الکتریکی کمتر از 2 دسیزیمنس بر متر استفاده گردد. | ||
کلیدواژهها | ||
پراکسیداز؛ پرولین؛ شوری؛ کربوهیدرات؛ وزن میوه | ||
مراجع | ||
1.Acosta-Motos, J.R., Ortuño, M.F., Bernal-Vicente, A., Diaz-Vivancos, P., Sanchez-Blanco, M.J. and Hernandez, J.A. 2017. Plant responses to salt stress: Adaptive Mechanisms. Agr. 7: 1-38.
2.Ahmadi, K., Gholizadeh, H., Ebadzadeh, H.R., Hatami, F., Hosseinpour, R., Abdshah, H., Rezaiee, M.M. and Fazli Estabragh, M. 2016. Agricultural Jihad Statistics. Ministry of Agricultural Jihad, 231p. (In Persian)
3.Alexieva, V., Sergiev, I., Mapelli, S. and Karanov, E. 2001. The effect of drought and ultraviolet radiation on growth and stress markers in pea and wheat. Pla. Cel. Environ. 24: 12. 1337-1344.
4.Ashraf, M. and Ali, Q. 2008. Relative membrane permeability and activities of some antioxidant enzymes as the key determinants of salt tolerance in canola (Brassica napus L.). Environ. Exper. Bot. 63: 1. 266-273.
5.Ashraf, M. and Foolad, M. 2007. Roles of glycine betaine and proline in improving plant abiotic stress resistance. Envir. Exper. Bot. 59: 2. 206-216.
6.Ashraf, M., Athar, H.R., Harris, P.J.C. and Kwon, T.R. 2008. Some prospective strategies for improving crop salt tolerance. Adv. Agr. 97: 45-110.
7.Bates, L.S., Waldren, R.P. and Teare,I.D. 1973. Rapid determination of free proline for water-stress studies. Plant Soil. 39: 1. 205-207.
8.Bavei, V., Shiran, B. and Arzani, A. 2011. Evaluation of salinity tolerance in sorghum (Sorghum bicolor L.) using ion accumulation, proline and peroxidase criteria. Plant Grow. Regul. 64: 3. 275-285.
9.Beyer, W.F. and Fridovich, I. 1987. Assaying for superoxide dismutase activity: some large consequences of minor changes in conditions. Anal. Biochem. 161: 2. 559-566.
10.Bisko, A. 2017. Effect of salinity on behavior of some cations in strawberry (Fragaria×ananassa) plant organs.P 361-367, International Symposium on Physiological Principles and Their Application to Fruit Production, Geneva, America.
11.Bradford, M.M. 1976. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Anal. Biochem. 72: 1. 248-254.
12.Cassaniti, C., Romano, D. and Flowers, T.J. 2012. Water management, pollution and alternative strategies. Rijeka, Croatia, Pp: 132-158.
13.Chaparzadeh, N., D'Amico, M.L., Khavari-Nejad, R.A., Izzo, R. and Navari-Izzo, F. 2004. Antioxidative responses of Calendula officinalis under salinity conditions. Plant Physiol. Biochem. 42: 9. 695-701.
14.Davenport, R., James, R.A., Zakrisson-Plogander, A., Tester, M. and Munns, R. 2005. Control of sodium transport in durum wheat. J. Plant Physiol.137: 3. 807-818. 15.Dehghan, G., Amjad, L. and Nosrati, H. 2013. Enzymatic and non-enzymatic antioxidant responses of alfalfa leaves and roots under different salinity levels. Acta Biol. Hung. 64: 2. 207-217.
16.Dowlatshah, M., Rezaei Nejad, A.H. and Gholami, M. 2014. The effect of salinity stress on fruit yield and some physical and biochemical characteristics of strawberry (Fragaria ananassa Duch.) cv. “Camarosa”. Plant Pro. Tech.14: 2. 127-138. (In Persian)
17.Duarte, B., Santos, D., Marques, J.C. and Caçador, I. 2013. Ecophysiological adaptations of two halophytes to salt stress: Photosynthesis, PS II photochemistry and anti-oxidant feedback implications for resilience in climate change. Plant Physiol. Biochem. 67: 178-188.
18.Ehdaie, B., Alloush, G.A., Madore, M.A. and Waines, J.G. 2008. Genotypic variation for stem reserves and mobilization in wheat. Crop Sci.46: 5. 2093-2103.
19.Eraslan, F., Inal, A., Pilbeam, D.J. and Gunes, A. 2008. Interactive effects of salicylic acid and silicon on oxidative damage and antioxidant activity in spinach (Spinacia oleracea L. cv. Matador) grown under boron toxicity and salinity. Plant Growth Regul. 55: 3. 207-219. 20.Esfandiari, E. and Gohari, G. 2017. Response of ROS-scavenging systems to salinity stress in two different wheat (Triticum aestivum L.) cultivars. Not. Botan. Horti Agro. Cluj-Napoca.45: 1. 287-291.
21.Ferreira, J.F.S., Liu, X. and Suarez, D.L. 2019. Fruit yield and survival of five commercial strawberry cultivars under field cultivation and salinity stress. Sci. Hort. 243: 401-410.
22.Galmes, J., Flexas, J., Save, R.and Medrano, H. 2007. Water relations and stomatal characteristics of mediterranean plants with different growth forms and leaf habits: responses to water stress and recovery. Plant and Soil. 290: 1. 139-155.
23.Garriga, M., Muñoz, C.A., Caligari, P.D. and Retamales, J.B. 2015. Effect of salt stress on genotypes of commercial (Fragaria × ananassa) and Chilean strawberry (F. chiloensis).Sci. Hort. 195: 37-47.
24.Ghanem, M.E., Albacete, A., Martínez-Andújar, C., Acosta, M., Romero-Aranda, R., Dodd, I.C., Lutts, S. and Pérez-Alfocea, F. 2008. Hormonal changes during salinity-induced leaf senescence in tomato (Solanum lycopersicum L.). J. Exp. Bot. 59: 3039-3050.
25.Ghannoum, O. 2008. C4 photosynthesis and water stress. Annual. Bot.103: 4. 635-644.
26.Gónmez-Bellot, M.J., Álvarez, S., Bañón, S., Ortuño, M.F. and Sánchez-Blanco, M.J. 2013. Physiological mechanisms involved in the recovery of Euonymus and Laurustinus subjected to saline waters. Agric. Water Manag.128: 131-139.
27.Grieve, C.M., Grattan, S.R. and Maas, E.V. 2012. Plant salt tolerance. ASCE. Reston, Pp: 405-459.
28.Hancock, J.F. 1999. Strawberries. CAB International Publishing. New York, USA, 237p.
29.Hasanuzzaman, M. and Fujita, M. 2011. Exogenous silicon treatment alleviates salinity-induced damage in Brassica napus L. seedlings by upregulating the antioxidant defense and methylglyoxal detoxification system. P 6-10, In: proceedings of the annual meeting of the american society of plant biologists, Minniapolis, USA.
30.Hayat, S., Hayat, Q., Alyemeni, M.N., Wani, A.S., Pichtel, J. and Ahmad, A. 2012. Role of proline under changing environments: a review. Plant Sig. Behav. 7: 11. 1456-1466.
31.Hemeda, H.M. and Klein, B.P. 1990. Effects of naturally occurring antioxidants on peroxidase activity of vegetable extracts. J. Food Sci.55: 1. 184-185.
32.Hernández, J.A., Corpas, F.J., Gómez, M., Del Río, L.A. and Sevilla, F. 1993. Salt induced oxidative stress mediated by activated oxygen species in pealeaf mitochondria. Physiol. Plant.89: 103-110.
33.Irigoyen, J.J., Einerich, D.W. and Sánchez‐Díaz, M. 1992. Water stress induced changes in concentrations of proline and total soluble sugars in nodulated alfalfa (Medicago sativa) plants. Physiol. Plant. 84: 1. 55-60.
34.James, R.A., Blake, C., Byrt, C.S. and Munns, R. 2011. Major genes forNa+ exclusion, Nax1 and Nax2 wheat HKT1; 4 and HKT1; 5), decrease Na+ accumulation in bread wheat leaves under saline and waterlogged conditions. J. Exper. Bot. 6: 8. 2939-2947.
35.Jonathan, N.F.G., Lehti-Shiu, M.D., Ingram, P.A., Deak, K.I., Biesiada, T. and Malamy, J.E. 2006. Identification of quantitative trait loci that regulate Arabidopsis root system size and plasticity. Gen. 172: 485-498.
36.Jones Jr, J.B. 2001. Laboratory guide for conducting soil tests and plant analysis. CRC Press, 384p.
37.Jouyban, Z. 2012. The effects of salt stress on plant growth. Tech. J. Engin. Appl. Sci. 2: 1. 7-10.
38.Karlidag, H., Yildirim, E. and Turan,M. 2011. Role of 24-epibrassinolidein mitigating the adverse effects ofsalt stress on stomatal conductance, membrane permeability, and leafwater content, ionic composition insalt stressed strawberry (Fragaria × ananassa). Sci. Hort. 130: 1. 133-140.
39.Keshavarz, H., Modaress, A.M. and Zarinkamar, F. 2014. Differences in antioxidant responses of autumn and spring rapeseed (Brassica napus L.) cultivars affected by salicylic acidunder the field condition. J. Plant Res. 27: 2. 288-298. (In Persian)
40.Keutgen, A. and Pawelzik, E. 2007. Modifications of taste-relevant compounds in strawberry fruit under NaCl salinity. Food Chem. 105: 4. 1487-1494.
41.Keutgen, A.J. and Pawelzik, E. 2009. Impacts of NaCl stress on plant growth and mineral nutrient assimilation in two cultivars of strawberry. Envir. Exper. Bot. 65: 2. 170-176.
42.Khan, W., Prithiviraj, B. and Smith, D.L. 2003. Photosynthetic responsesof corn and soybean to foliar application of salicylates. J. Plant Physiol.160: 5. 485-492.
43.Kim, Y., Arihara, J., Nakayama, T., Nakayama, N., Shimada, S. andUsui, K. 2004. Antioxidative responses and their relation to salt tolerance in Echinochloa oryzicola Vasing and Setaria virdis (L.) Beauv. Plant Growth Regul. 44: 1. 87-92.
44.Kinnersley, A.M. and Turano, F.J. 2000. Gamma aminobutyric acid (GABA) and plant responses to stress. Crit. Rev. Plant Sci. 19: 479-509.
45.Kishor, K., Polavarapu, B. and Sreeniv Asulu, N. 2014. Is proline accumulation per se correlated with stress tolerance or is proline homeostasis a more critical issue?. Plant, Cell Envir. 37: 2. 300-311.
46.Li, H.S. 2000. Principles and techniques of plant physiological biochemical experiment. Higher Education Press,Pp: 260-263.
47.Lichtenthaler, H.K. and Buschmann, C. 2001. Current protocols in food analytical chemistry, Extraction of photosynthetic tissues: chlorophyllsand carotenoids. John Wiley and Sons, New York, F4.3.1-F4.3.8.
48.Meloni, D.A., Oliva, M.A., Martinez, C.A. and Cambraia, J. 2003. Photosynthesis and activity of superoxide dismutase, peroxidase and glutathione reductase in cotton under salt stress. Environ. Exper. Bot. 49: 1. 69-76.
49.Mirmohammadi-Meibodi, A. and Gharayazi, B. 2002. Physiological aspects and breeding for salinity stress in plants. Isfahan University of Technology Publication Center. (In Persian)
50.Mirzakhani Nafchi, E., Rabiee, Gh., Rouhi, V. and Mohammad Khani, A. 2015. Effect of NaCl salinity stress on vegetative characteristics of strawberry cv. Paros. P 1-4, Third National Conference on Agriculture and Sustainable Natural Resources, Tehran. (In Persian)
51.Munns, R. and Tester, M. 2008. Mechanisms of salinity tolerance. Ann. Rev. Plant Biol. 59: 651-681.
52.Najafi Marghmaleki, S., Mortazavi, S.M.H. and Moallemi, N. 2016. The effects of salinity on vegetative growth physiology, yield properties and fruit quality of strawberry cv. Camarosa. Plant Pro. Tech. 8: 1. 147-161. (In Persian) 53.Pessarakli, M. 2010. Handbook of Plant and Crop Stress. CRC press, 1194p.
54.Rengasamy, P. and Olsson, K.A. 1993. Irrigation and sodicity. Aust. J. Soil Res. 31: 821-837.
55.Rodríguez, P., Torrecillas, A., Morales, M.A., Ortuño, M.F. and Sánchez-Blanco, M.J. 2005. Effects of NaCl salinity and water stress on growth and leaf water relations of Asteriscus maritimus plants. Environ. Exp. Bot.53: 113-123.
56.Rubio, M.C., Bustos-Sanmaded, P., Clemente, R.M. and Becana, M. 2009. Effects of salt stress on the expression of antioxidant genes and proteins in the model legume Lotus japonicus. New Phytol. 181: 851-859.
57.Ruiz-Sánchez, M.C., Domingo, R., Torrecillas, A. and Pérez-Pastor, A. 2000. Water stress preconditioning to improve drought resistance in young apricot plants. Plant Sci. 156: 245-251.
58.Sairam, R.K., Rao, K.V. and Srivastava, G.C. 2002. Differential response of wheat genotypes to long term salinity stress in relation to oxidative stress, antioxidant activity and osmolyte concentration. J. Plant Sci. 163: 5. 1037-1046.
59.Sankhla, N., Gehlot, H.S., Choudhary, R., Joshi, S. and Dinesh, R. 2008. Ecophysiology of high salinity tolerant plants. Springer, Pp: 201-213.
60.Seidler Fatemy, L., Tabatabaei, S.J. and Fallahi, E. 2009. The effect of silicon on the growth and yield of strawberry grown under saline conditions. J. Hort. Sci. 23: 1. 88-95. (In Persian)
61.Shabala, A.J. and Al-Azawi, S.K. 2000. Occurrance of phosphate-solubilizing bacteria in some Iraqi soils. Plant Soil. 117: 135-141.
62.Shabala, S., Hariadi, Y. and Jacobsen, S.E. 2013. Genotypic difference in salinity tolerance in quinoa is determined by differential control of xylem Na+ loading and stomatal density. J. Plant Physiol. 170: 10. 906-914.
63.Shah, S.H. 2007. Effects of salt stress on mustard as affected by gibberellic acid application. Gen. Appl. Plant Physiol. 33: 1. 97-106.
64.Steudle, E. 2000. Water uptake by roots: Effects of water deficit. J. Exp. Bot.51: 1531-1542.
65.Tavallali, V., Rahemi, M., Eshghi, S., Kholdebarin, B. and Ramezanian, A. 2010. Zinc alleviates salt stress and increases antioxidant enzyme activity in the leaves of pistachio (Pistacia vera L. ‘Badami’) seedlings. Turk. J. Agri. Fores. 34: 4. 349-359.
66.Tester, M. and Davenport, R. 2003. Na+ tolerance and Na+ transport in higher plants. Ann. Bot. 91: 5. 503-527.
67.Trovato, M., Mattioli, R. and Costantino, P. 2008. Multiple roles of proline inplant stress tolerance and development. Rendico. Linc. 19: 4. 325-346.
68.Turhan, E. and Eris, A. 2004. Effects of sodium chloride applications and different growth media on ionic composition in strawberry plant. J. Pla. Nutri. 27: 9. 1653-1665.
69.Van Breusegem, F. and Dat, J.F. 2006. Reactive oxygen species in plant cell death. Plant Physiol. 141: 2. 384-390.
70.Yaghubi, K., Ghaderi, N., Vafaee, Y. and Javadi, T. 2016. Potassium silicate alleviates deleterious effects of salinity on two strawberry cultivars grownunder soilless pot culture. Sci. Hort. 213: 87-95.
71.Yusefi, M., Tabatabaei, S.J., Hajilu, J. and Mahna, N. 2011. The effect of partial root salinization on the yield and fruit quality in strawberry. Agri. Sci. Sust. Prod. 21: 1. 135-144. (In Persian) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 421 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 417 |