
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,503 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,660,635 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,262,054 |
بررسی اثرات نمکهای پتاسیم، کلسیم و منیزیم بر ریزازدیادی و تولید غدهچه در سیبزمینی | ||
مجله تولید گیاهان زراعی | ||
مقاله 5، دوره 12، شماره 2، شهریور 1398، صفحه 73-88 اصل مقاله (1.23 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejcp.2019.14833.2112 | ||
نویسندگان | ||
زهرا موحدی1؛ احمد معینی* 2 | ||
1عضو هیات علمی دانشگاه ملایر | ||
2عضو هیات علمی | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: سیبزمینی (Solanum tuberosum L.) مهمترین گیاه مغذی و چهارمین محصول عمدة دنیا به شمار میرود. عوامل متعددی تکثیر این گیاه از طریق کشت بافت را تحت تاثیر قرار میدهند که از جمله میتوان به ترکیب و مقدار نمکهای محیط کشت اشاره کرد. در پژوهش حاضر اثر افزایش نمک های ماکرو در محیط کشت بر ریزازدیادی و ریزغدهزایی گیاه سیبزمینی، با استفاده از سه رقم اگریا، ساوالان و مارفونا با استفاده از محیط کشت پایه MS بررسی شده است. مواد و روشها: در این مطالعه اثرات نمکهای کلرید کلسیم (CaCl2)، مونوفسفات پتاسیم (KH2PO4) و سولفات منیزیم (MgSO4) با غلظتهای 25/1، 5/1 و 75/1 برابر غلظت استاندارد آنها در محیط کشت پایه MS (شاهد)، مورد بررسی قرار گرفتند. بررسی اثر افزایش غلظت هرکدام از این نمکها بهصورت یک آزمایش مستقل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با ده تکرار انجام شد. بعد از 30 روز، صفات مختلفی شامل متوسط طول نوساقه در هر گیاهچه، میانگین طول ریشه در هر گیاهچه، تعداد ریشه در هر گیاهچه، تعداد و اندازه برگ در هر گیاهچه بررسی شدند. سپس، گیاهان نسبت به شرایط برون شیشهای سازگار شده و جهت غدهزایی در مزرعه در شهرستان دماوند کشت شدند و صفات میانگین وزن غده در هر گیاهچه و تعداد غده در هر گیاهچه اندازهگیری شدند. یافتهها: بطورکلی نتایج آزمایش بررسی افزایش نمک کلرید کلسیم در محیط کشت نشان داد که اضافه کردن غلظت این نمک در محیط کشت برخی از صفات مورد مطالعه از جمله طول نوساقه در هر گیاهچه و میانگین طول ریشه در هر گیاهچه را افزایش داده است. نتایج بررسی اثر افزایش مونوفسفات پتاسیم در محیط کشت نیز نشان داد که با استفاده از غلظتهای بیشتر نمک در محیط کشت اکثر صفات مورد مطالعه بطور معنیداری بهتر بوده است. همچنین استفاده از غلظتهای بالای سولفات منیزیم در در محیط کشت به طور معنیداری باعث بهتر شدن بیشتر صفات مورد مطالعه شده است. نتیجهگیری: نتایج نشان داد که افزایش غلظت هرکدام از این نمکها به تنهایی در محیط کشت، بطور معنیداری باعث افزایش تعداد گره، طول ساقه، تعداد ریشه، طول ریشه و اندازه برگ در مقایسه با شاهد شده است که نهایتاً منجر به افزایش میزان تکثیر و صرفهجویی در نیروی کار و مدت زمان لازم شده است. همچنین افزایش تعداد ریشه در هر گیاهچه باعث شد تا تعداد کمتری گیاه در مرحله سازگار کردن حذف شوند. با اینحال در اکثر موارد افزایش غلظت نمکهای پر مصرف تغییری در تعداد ریزغده و وزن آنها نداشت. | ||
کلیدواژهها | ||
کشت بافت؛ عناصر ماکرو؛ Solanum tuberosum | ||
مراجع | ||
Andedrade, L.B., Echeverrigaray, S.E., Fracaro, F., Pauletti, G.F., and Rota. L. 1999. The effect of growth regulators on shoot propagation and rooting of common lavender. Plant Cell Tiss. 56: 79-83.
2.Arruda, S.C.C., Souza, G.M., Almeida, M., and Gonçalves, A.N. 2000. Anatomical and biochemical characterization of the calcium effect on Eucalyptus urophylla callus morphogenesis in vitro. Plant Cell Tiss. 63: 142-154.
3.Christopher, T., and Rajam, M.V. 1996. Effect of genotype, explant and medium on in vitro regeneration of red paper. Plant Cell Tiss. 46: 245-250
4.De Carvalho, A.A., Bertolucci, S.K.V., da Silva, G.M., da Cunha, S.H.B., Roza, H.L.H., Aazza, S., and Pinto, J.E.B.P. 2018. Mesos components (CaCl2, MgSO4, KH2PO4) induced changes in growth and ascaridole content of Dysphania ambrosioides L. in vitro. Ind. Crop Prod. 122: 28-36.
5.Edwin, F.G., Hall, M.A., and Klerk, G.J.De. 2008. Plant Propagation by Tissue -Culture. Spinger, Dordrecht, the Netherlands. 479 p.
6.El-Sharabasy, S.F., El-Sharnouby, M.E., and Zahran, A.A. 2012. Effect of Potassium and Sucrose Concentrations on the Production of Potato Microtubers Through Tissue Culture. Arab J. Nucl. Sci. Appl. 45: 2. 561-567.
7.Hagman, J. 1991. Micropropagation of potatoes comparisons of different methods. Plant breed. Abstract. 61: 5.
8.Haque, M.S., Wada, T., and Hattori, K. 2003. Effects of sucrose, mannitol and KH2PO4on root tip derived shoots and subsequent bulblet formation in garlic. Asian. J. Plant Sci. 2: 12. 903-908.
9.Hartz, T.K., Miyao, G., Mullen, R.J., Cahn, M.D., Valencia, J., and Brittan, K.L. 1999. Potassium requirements for maximum yield and fruit quality of processing tomato. J. Am. Soc. Horti. Sci. 124: 199-204.
10.Macwan, S.J., Upadhyay, N.V., Shukla, Y.M., and Vaishnav, P.R. 2017. Effect of Cultivar, growth regulators and CaCl2 on In Vitro Culture of potato (Solanum tuberosum L.). Int. J. Agric. Environ. Biotechnol. 10: 3. 283-288.
11.Nas, M.N. and Read, P.E. 2004. A hypothesis for the development of a defined tissue culture medium of higher plants and micropropagation of hazelnuts. Sci. Hort. 101: 189-200.
12.Niedz, R.P., and Evens, T.J. 2007. Regulation of plant tissue growth by mineral nutrition. In vitro Cell. Dev. Biol. Plant. 43: 370-381.
13.Paula, Y.C.M., Pasqual, M., Pio, L.A.S., Pinho, P.J.d., and Santos, D.N.d. 2015. Micropropagation of banana under different concentrations of potassium and magnesium. Technol., Cien., Agropec. 9: 43-47.
14.Pinto, E., and Ferreira, I.M.P.L.V.O. 2015. Action transporters/channels in plants: tools for nutrient bio fortification. J. Plant Physiol. 179: 64-82.
15.Schachtman, D.P., Reid R.J., and Ayling, S.M. 1998. Phosphorus uptake by plants: from soil to cell. Plant Physiol. 116: 447-453.
16.Shaul, O. 2002. Magnesium transport and function in plants: the tip of the iceberg. Biometals. 15: 307-321.
17.Siddiqui, S.U., Chaudharay, M.F., and Anwar, R. 1996. In vitro preservation of potato (Solanum tuberosum L.) germplasm. Pak. J. Bot. 28: 37-40.
18.Spooner, D.M., McLean, K., Ramsay, G., Waugh, R., and Bryan, G.J. 2005. A single domestication for potato based on multilocus amplified fragment length polymorphism genotyping. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 102: 14694-99.
19.Struik, P.C. 2007. Above-ground and below-ground plant development. In: D. Vreugdenhil (ed), J. Bradshaw, C. Gebhardt, F. Govers, D.K.L. Mackerron, M.A. Taylor and H.A. Ross. Potato Biology and Biotechnology Advances and Perspectives. Elsevier Ltd, Oxford, UK. Pp. 219-236.
20.Waterer, D. 2005. Calcium nutrition of potatoes, problems and potential solutions. Manitoba Agri. pp. 1-3.
21.Ulamin, N., Sanga, G., Ara, N., and Shah, SH. 2013. Effect of various concentrations of calcium chloride on callus growth and potassium nutrition of calli culture of potato (Solanum tuberosum L.), Pak. J. Bot. 45: 209-214.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 450 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 333 |