
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,643,575 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,239,298 |
ارزیابی فنل کل، فلاونوئید و پتانسیل آنتی اکسیدانی اندام های مختلف دو جنس Papaver و Glaucium جمع آوری شده از نقاط مختلف ایران | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 14، دوره 26، شماره 2، شهریور 1398، صفحه 195-214 اصل مقاله (1.06 M) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2019.15047.2348 | ||
نویسندگان | ||
آرزو شقاقی1؛ ابوالفضل علیرضالو* 2؛ صمد نژاد ابراهیمی3؛ علی سنبلی4 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشدگروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه | ||
2دانشگاه ارومیه ، دانشکده کشاورزی، گروه علوم باغبانی | ||
3استادیار گروه فیتوشیمی پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی دانشگاه شهید بهشتی | ||
4دانشیار گروه بیولوژی پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی دانشگاه شهید بهشتی | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: از جمله گیاهان دارویی که به دلیل داشتن آلکالوئیدهای متنوع حائز اهمیت هستند، جنس های خشخاش (Papaver) و گلوسیوم (Glaucium) هستند که در ایران کمتر به خواص فیزیولوژیک و فیتوشیمیایی آنها پرداخته شده است. این تحقیق به منظور بررسـی میزان فنل کل، پتانسیل آنتیاکسیدانی و فلاونوئید کل در سه اندام میوه، ریشه و پیکرههوایی (ساقه و برگ) گونههای جمع آوری شده این دو جنس از مناطق مختلف کشور، انجام شد. مواد و روشها: هشت استان (تهران، البرز، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل، لرستان، همدان و چهارمحال بختیاری) کشور که از مهمترین مناطق پراکنش این گیاه محسوب می شوند، برای جمعآوری نمونههای گیاهی انتخاب شدند. پس از شناسایی گونهها (P. tenuifolium, P. dubium, P. bracteatum, P. orientale, P. arenarium, P. lacerum, G. mathiolifolium, G. pulchrum, G. integrrima, G. elegans, G. pulchrum)، عصارهگیری از نمونهها با استفاده از روش اولتراسونیک انجام گرفت. خصوصیات فیتوشیمیایی اندامهای میوه، ریشه و پیکرههوایی (ساقه و برگ) شامل محتوای فنلکل (به روش فولینسیکالتو)، فلاونوئیدکل (به روش آلومینیومکلراید) و پتانسیل آنتیاکسیدانی (به روش مهار رادیکالهای آزاد DPPH) ارزیابی گردید. یافتهها: نتایج بدست آمده از این پژوهش نشان داد که اندامها و گونههای مختلف جنس های پاپاور و گلوسیوم جمعآوری شده از مناطق مختلف ایران دارای تنوع بسیار وسیعی از نظر خصوصیات مورد مطالعه بودند. میزان فنل کل در بین نمونه های مختلف از 6/77-89/23 میلیگرم گالیکاسید بر گرم وزن خشک متغیر بود. بیشترین میزان فنل کل در نمونه اردبیل از گونه P. bracteatum و کمترین میزان فنل کل در نمونه ساریدره گرمی (P. arenarium) مشاهده شد. میزان فلاونوئید کل در بین نمونههای مختلف از 55/5-34/1 میلیگرم کوئرستین بر گرم وزن خشک متغیر بود. بیشترین میزان فلاونوئیدکل در نمونه سین سرخهحصار از گونه G. mathiolifolium و کمترین میزان فلاونوئید کل در نمونه ملارد تهران (P. tenuifolium) مشاهده شد. همچنین نتایج مقایسه میانگین فعالیت آنتیاکسیدانی نشان داد که میزان آن در بین نمونههای مختلف از 5/87-29/20 درصد متغیر بود. بیشترین میزان فعالیت آنتیاکسیدانی در نمونه هیر اردبیل از گونه P. dubium و کمترین میزان فعالیت آنتیاکسیدانی در نمونه ایردموسی (P. dubium) گزارش شد. نتیجهگیری: از نظر فنل کل، پیکرههوایی گونه P. bracteatum؛ فلاونوئید کل، پیکرههوایی گونه G. mathiolifolium و پتانسیل آنتیاکسیدانی، ریشه گونه P. dubium، اندامها و گونههای شاخص بودند. این نتایج نشان میدهند که جنسهای پاپاور و گلوسیوم دارای منابع غنی آنتیاکسیدانهای طبیعی بوده و میتوانند در صنایع دارویی کاربرد فراوان داشته باشند. در بین نمونههای مورد مطالعه گونههای جنس پاپاور از نظر خصوصیات مورد مطالعه غنیتر میباشند، که میتوانند در برنامههای اصلاحی و اهلیسازی این گیاه مورد توجه قرار گیرند. | ||
کلیدواژهها | ||
پاپاور؛ گلوسیوم؛ فعالیت آنتی اکسیدانی؛ فلاونوئید؛ فنل | ||
مراجع | ||
1.Akçam, O.E. 2006. Alkaloid Production in Tissue Cultures of Papaver somniferum L. cv. Office-95. Plant Tissue Cult. Biotech. 16: 1-4.
2.Azadmard Damirchi, S. 2010. Edible oils. Amidi. Press, 475p. (In Persian)
3.Jafari, A. 2004. Plant anatomy. Jihadof university of Mashhad. Press, 640p.(In Persian)
4.Simon, J.E., Chedwck, A.F. and Craker, L.E. 2017. Poppy. Available from: URL: http://www.newcrop.hort.pardue.edu.
5.Goldblatt, P. 1974. Biosystematic studies in Papaver section Oxytona. Ann. Missouri Bot. Gard. 61: 264-296.
6.Faribarin, J.W. and Helliwel, K. 1977. Papaver btacteatum Lindley: thebaine content in relation to plant development. J. Pharm. Pharmacol. 29: 65-69.
7.Dif, M.M., Benchiha, H., Mehdadi, Z., Benali-Toumi, F. and Bouterfas, K. 2015. Quantification study of polyphenols in different organs of Papaver rhoeas L. Phytothérapie. 13: 314-319.
8.Rezaei, M., Naghavi, M.R., Hosseinzadeh, A.H. and Abbasi, A. 2016. Measurement of some Benzyl isoquinoline Alkaloids in Different Organs of Persian Poppy during Ontogenetical Stages. Chem. Biodivers.13: 539-543.
9.Dianati-Tilki, G., Mirzaei, A., Rezaei, M.B. and Tabari, M. 2013. Effect of Environmental Factors on Poppy active substances (Papaver bracteatum L.) in Mazandaran Province. EJMP. 1: 1-9.
10.Ounaroon, A., Frick, S. and Kutchan, T.M. 2005. Molecular Genetic Analysis of an OMethyltransferase of the Opium Poppy Papaver Somniferum. Acta Hort. 675p.
11.Ratkin, A.V., Evdokimova, L. and IZhanaeva, T.A. 2003. Study on Degradation of Flavonols in Mutants of PoppyPapaver somniferum L. Biol. Bull. 30: 5. 458-463.
12.Reyes-Carmona, J., Yousef, G.G., Marteniz-Peniche, R.A. and Lila, M.A. 2005. Antioxidant Capacity of Fruit Extracts of Blackberry (Rubus sp.) produced in different climatic regions.J. Food Sci. 70: 497-503.
13.Shrififar, F., Moshafi, M.H. and Mansouri, S.H. 2007. In vitro evalution of antibacterial and antioxidant of the essential oil and methanol extract of endemic Zataria multiflora Boiss. Food Control. 18: 800-805.
14.Meyers, K.J., Watkins, C.B., Pritts, M.P., and Hai-Liu, R. 2003. Antioxidant and anti-proliferative activities of strawberries. J. Agric. Food Chem.51: 6887-6892.
15.Du, G., Li, M., Ma, F. and Liang, D. 2009. Antioxidant capacity and the relationship with polyphenol and Vitamin C in Actinidia fruits. Food Chem. 113: 557-562.
16.Brand-Williams, W., Cuvelier, M.E. and Berset, C. 1995. Use of a free radical method to evaluate antioxidant capacity. JFST. 28: 25-30.
17.Zheng, W. and Wang, S.Y. 2001. Antioxidant activity and phenolic compounds in selected herbs. J. Agric. Food Chem. 49: 5165-5170.
18.Razali, N., Razab, R., Junit, S. and Abdulaziz, A. 2008. Radical scavenging and reducing properties of extracts of cashew shoots (Anacardium occidentale L.). Food Chem. 111: 38-44.
19.Vogt, T. 2010. Phenyl propanoid biosyntesis. Mol Plant. 3: 2-20.
20.Takeda, K., Yamaguchi, S.H., Iwata, K., Tsujino, Y., Fujimori, T. and Husain, S.Z. 2001. A malonylated anthocyanin and flavonols in blue Meconopsis flowers. Phytochemistry. 56: 4. 373-6.
21.Salmanian, S., Sadeghi Mahoonak, A., Alami, M. and Ghorbani, M. 2014. Evaluation of Total Phenolic, Flavonoid, Anthocyanin Compounds, Antibacterial and Antioxidant Activity of Hawthorn (Crataegus Elbursensis) Fruit Acetonic Extract. JRUMS. 13: 53-66. (In Persian)
22.Ghasemi, G., Fattahi, M. and Alirezalu, A. 2017. Evaluation of diversity insome phytochemical characteristics among flower extract of wild-growing populations of Rheum ribes L. in Iran. EJMP. 16: 49-61. (In Persian)
23.Shameh, S., Hosseini, B. and Alirezalu, A. 2018. Evaluation of distributionand phytochemical diversity of Roses species (Rosa spp.) in Northwest of Iran. JOPPR. 24: 31-45. (In Persian)
24.Amini, S., Hassani, A., Alirezalu, A. and Maleki, R. 2018. Investigation of genetic diversity among Verbascum species in West Azerbaijan provinceby morphological and phytochemical markers. JOPPR. 24: 123-142.(In Persian)
25.Gholizadeh, N., Hosseini, B. and Alirezalu, A. 2017. Evaluation of diversity in some phytochemical characteristics in leaf extract among some genotypes of Berberis species in North West of Iran. EJMP. 18: 1-12.(In Persian)
26.Ebrahimzadeh, M.A., Pourmorad, F. and Bekhradnia, A.R. 2008. Iron chelating activity, phenol and flavonoid content of some medicinal plants from Iran. Afr. J. Biotechnol. 7: 3188-92.
27.Bahri-Sahloul, R., Ammar, S., Grec, S. and Harzallah-Skhiri, F. 2009. Chemical Characterisation of Crataegus Azarolus L. Fruit from 14 Genotypes Found in Tunisia. JHSB. 84: 23-28.
28.Urbonaviciute, A., Jakstas, V., Kornysova, O., Janulis, V. and Maruska, A. 2006. Capillary electrophoretic analysis of flavonoids in single-styled hawthorn (Crataegus monogyna Jacq.) ethanolic extracts. J. Chromatogr. A. 1112: 339-344.
29.Bystrická, J., Vollmannová, A., Margitanová, E. and Čičová, I. 2010. Dynamics of polyphenolics formation in different plant parts and different growth phases of selected buckwheat cultivars. Acta Agric. Slov. 95: 225-229.
30.Orhan, I., Ozcelik, B., Kartal, M., Ozdeveci, B. and Duman, H. 2007. HPLC quantification of vitexine-2-O-rhamnoside and hyperoside in three Crataegus species and their antimicrobial and antiviral activities. Chromatographia. 66: 153-157.
31.Dixon, R.A. and Paiva, N.L.1995. Stress-induced phenylpropanoid metabolism. Plant Cell. 7: 1085-1097.
32.Davise, F.S. and Albrigo, L.G. 1994. Citrus. CAB. International Press, Wallingford, UK, 254p.
33.Hemmati, K.H., Ghasemnejad, A., Mashayekhi, K. and Bashiri Sadr, Z. 2012. Site effect on some important flavonoid compounds of Linden tree (Tilia platifolia L.). JOPPR. 19: 141-148. (In Persian)
34.Tabatabaei Raisi, A., Khaligi, A., and Kashi, A. 2007. Antioxidant activity and chemical compositions of essential oil of aerial parts of Satureja sahendica Bornm. Pharmaceutical Sci. 3: 1-6.(In Persian)
35.Zovko-Koncic, M., Kremer, D. and Karlovic, K. 2010. Evaluation of antioxidant activities and phenolic content of Berberis vulgaris L. and Berberis croatica Horvat. Food and Chem Toxicol. 48: 2176-21.
36.Zeinali, Z., Hemmati, Kh. and Mazandarani, M. 2013. Aut ecology, ethnopharmacology, phytochemistry and antioxidant activity of ferula gummosa boiss in different regions of razavi khorasan province. EJMP. 4: 11-22.(In Persian)
37.Khatir Nameni, M. and Mazandarani, M. 2011. Total flavonoids and phenolic different organs of medicinal plant Deadly nights hade (Atropa belladonna L.) in the jungle province Tvskstan. National Conference on Medicinal Plants. 2: 2-7. (In Persian) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 797 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 812 |