
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,646,098 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,246,297 |
بررسی تاثیر اسید آبسیسیک (ABA) در رفع تنش خشکی در سوسن چلچراغ (Lilium ledebourii Boiss) در شرایط درون شیشهای | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 10، دوره 26، شماره 1، خرداد 1398، صفحه 141-154 اصل مقاله (945.22 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2019.14476.2297 | ||
نویسندگان | ||
اسماعیل چمنی* 1؛ سعیده حسینی نیاری2؛ حسن ملکی لجایر3؛ یونس پوربیرامی هیر4؛ موسی ترابی گیکلو5 | ||
1هیات علمی دانشگاه محقق اردبیلی | ||
2گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ، دانشگاه محقق اردبیلی | ||
3گروه علوم گیاهی و گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی مشکین شهر، دانشگاه محقق اردبیلی | ||
4علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی | ||
5گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی | ||
چکیده | ||
چکیده سابقه و هدف: سوسن چلچراغ گونهای در معرض انقراض، وحشی و بومی نواحی جنگلی و مرطوب ایران است که پتانسیل بسیار بالایی به جهت زیبایی منحصر به فرد در بازارهای گل ایران و جهان دارد. کمبود آب منجر به پاسخهای فیزیولوژیکی زیادی در گیاهان میشود که در نهایت منجر به کاهش عملکرد و کیفیت محصول میشود. عواملی در پاسخ گیاهان نسبت به تنش خشکی دخیل هستند و برخی از مکانیسمهایی که گیاه برای مبارزه با اثرات تنش خشکی استفاده میکند، توسط اسید آبسیسیک کنترل میشود. لذا هدف از این تحقیق بررسی تاثیر این ماده در رفع اثرات تنش خشکی اعمال شده توسط پلی اتیلن گلیکول در گیاه سوسن چلچراغ در شرایط درون شیشهای بود. مواد و روشها: آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تکرار در آزمایشگاه کشت بافت گروه علوم باغبانی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد. گیاهچههای بهدست آمده در محیط کشت MS بدون هورمون، در محیط کشت MS حاوی غلظتهای مختلف پلیاتیلن گلیکول (0، 15، 30 و 60 گرم بر لیتر) و اسید آبسیسیک (0، 1، 10 و 100 مایکرومولار) کشت شدند. شاخصهای رشدی مثل تعداد سوخک، وزنتر و اندازه سوخک، تعداد و طول ریشه، وزنتر گیاه، تعداد برگ و تعداد فلس و همچنین برخی صفات فیزیولوژیک و متابولیتهای ثانویه شامل محتوی پرولین، محتوی کلروفیل و میزان آنتوسیانین، ترکیبات فنولی و فلاونوئیدها، 70 روز بعد از شروع کشت اندازهگیری شدند. یافتهها: نتایج بهدست آمده نشان داد که تیمار گیاهچهها با PEGو ABA بهطور معنیداری (01/0 p≤) شاخصهای مورد مطالعه را تحت تاثیر قرار داد. با توجه به مقایسه میانگین دادهها با افزایش شدت تنش خشکی، میزان شاخصهای رشدی گیاه مثل تعداد سوخ، تعداد ریشه، تعداد برگ، قطر سوخ، وزنتر سوخ، وزنتر گیاه فلس و طول ریشه سوسن چلچراغ کاهش یافت. کاربرد غلظتهای پایین ABA (1 و 10 مایکرومولار) باعث افزایش رشد گیاه ولی کاربرد غلظت بالاتر این ماده (100مایکرومولار) باعث کاهش رشد تحت شرایط تنش خشکی شد. تجمع ترکیبات فنولی، محتوی آنتوسانین، فلاونوئیدها و پرولین به ترتیب 5/5، 5/4، 15/3، 15/2 برابر نسبت به شاهد بیشتر بود ولی کاهش چشمگیر در میزان کلروفیل برگ گیاهچههای درون شیشهای تنش دیده کاهش چشمگیری در مقایسه با شاهد وجود داشت. کاربرد ABA در محیط کشت در شرایط تنش خشکی باعث افزایش غلظت پرولین، میزان آنتوسیانین کل، فلاونوئیدها و میزان ترکیبات فنولی شد. این افزایش غلظت در متابولیتهای ثانویه و محلولهای سازگار ممکن است باعث رشد بیشتر گیاهچهها در شرایط تنش خشکی شده است. نتیجهگیری: نتایج نشان داد که تنش خشکی باعث کاهش رشد و سوخدهی در گیاه سوسن چلچراغ شد. استفاده از ABA در محیط کشت در غلظتهای کم، سبب افزایش رشد رویشی با افزایش تولید متابولیتهای ثانویه و محلولهای سازگار گردید، ولی این ترکیب در غلظتهای بالاتر اثر بازدارندگی روی گیاهچههای درون شیشهای از خود نشان داد. | ||
کلیدواژهها | ||
متابولیتهای ثانویه؛ پرولین؛ کلروفیل؛ پیازچه | ||
مراجع | ||
1.Abreu, I. and Oliveira, M. 2004. Fruit production in kiwifruit (Actinidia deliciosa) using preserved pollen. Aus. J. Agric. Res. 55: 565-569.
2.Afshari, H., Talaei, A. and Sadeghi, Gh. 2009. A study of some of the components in the pistachia nut and the effect of pollen grains on quantitative and qualitative traits of them. Hort. Sci. J.22: 2. 13-24. (In Persian)
3.Ak, B.E. and Kaska, N. 1998. Determination of viability and germination rates of pistachio spp. pollen kept for artificial pollination. Acta Hort. 470: 300-306.
4.Azimi, M., Khosroshahli, M. and Golmohammadi, M. 2009. Evaluationof pollination and selection of suitable pollen grain for some olive cultivarsin Tarom region. Res Construct.21: 2. 160-168. (In Persian)
5.Bahmani, A., Grigorian, V., Valizadeh, M. and Vezvaei, A. 2003. Effects of pollen type and nature on fruit size and certain tasting characteristics of almond kernel (Prunus amygdalus Btsch). Iran. J. Agric. Sci. 33: 2. 289-296. (In Persian)
6.Bettiol Neto, J.E., Nero, M., Kavati, R. and Pinto-Maglio, C.A.F. 2009. Viability and conservation of pollen from tree commercial annonas. Bragantia.68: 825-837. 7.Borghezan, M., Clauman, A.D., Steinmacher, D.A., Guerra, M.P. and Orth, A.I. 2011. In vitro viability and preservation of pollen grain ofkiwi (Actinidia chinensis var. deliciosa (A. Chev.). Crop Breed. Appl. Biotechnol. 11: 338-344.
8.Chagas, E.A., Pio, R., Chagas, P.C., Pasqual, M. and Bettiol Neto, J.E. 2010. Medium composition and environmental conditions for the germination of pollen grains of pear rootstocks. Ciência Rural 40: 261-266.
9.Edlund, A., Swanson, R. and Preuss, D. 2004. Pollen and stigma structure: the role of diversity in pollination. J. Plant Cell. 16: 84-97.
10.Falasca, G., Franceschetti, M., Bagni, N., Altamura, M.M. and Biasi, R. 2010. Polyamine biosynthesis and control of the development of functional pollenin kiwifruit. Plant Physiol. Biochem.48: 565-573.
11.Ferguson, A.R. 2007. The need for characterization and evaluation of germplasm: kiwifruit as an example. Euphytica. 154: 371-382.
12.Goodarzian, A.A. and Goodarzi, B. 2015. Evaluation of flower biology and effects of pollination on quality and quantity of two cultivars of olive. Plant Ecol. 10: 39. 3-18. (In Persian)
13.Gouta, H., Chelli, A., Chrab, M. and Aissa, I.B. 2002. Preliminary results on the effects of different pistachio species pollen on fruit characteristics of two commercial cultivars "Mateur" and "Gl guitar". Acta Hort. 591: 405-409.
14.Hopping, M.E. 1990. Floral biology, pollination and fruit set. Aukland, New Zealand, 71: 96.
15.Hosseinava, S. 2016. Evaluation of pollen compatibility and selection of suitable pollinizer for commercial almond cultivars. Seed Plant Improv. J. 1: 1-31. (In Persian)
16.Jahanpanah, S., Ghasemnejad, M. and Ebrahimi, Y. 2018. Effect of complementary pollination on formation and quality of kiwifruit cv. Hayward.J. Plant Improv. 19: 3. 785-797.(In Persian)
17.Javadi Mojaddad, D., Abedi Ghashlaghi, E. and Kamali, K. 2018. Selection of suitable pollen grain for superior cultivars of hazelnut. The 1st National Conference on Investment Opportunities & Limitations in Astara. 15-16 Feb. 2018. (In Persian)
18.Koroni, N., Mohammadi, N., Vazifehshenas, M.R. and Jahanbin, R. 2016. The effect of different cultivars pollen on the quantitative and qualitative traits of pomegranate fruit cv. Malas Yazdi. 9th Congress of Horticultural Science. January, Ahvaz. pp. 1-5.(In Persian)
19.Kuchukoner, E. and Yurt, B. 2003. Some chemical characteristics of Pistacia vera cultivars produced in Turkey. Euro. Food Res. Technol.217: 308-310.
20.Kumar, K. and Das, B. 1996. Studieson xenia in almond. J. Hort. Sci.71: 545-549.
21.Mcneilage, M.A. 1991. Evaluationof kiwifruit pollinizers, Acta Hort.297: 277-281.
22.Momenpour, A., Ebadi, A., Imani, A. and Rahimi, A.R. 2012. Effect of self and cross pollination on fruit quantity and quality in some self-compatible almond genotypes. J. Plant Prod.18: 4. 73-89. (In Persian)
23.Mozaffarian, V. 1996. A Dictionary of Iranian Plant Names, Latin, English, Persian. Farhang Mo’aser Pub. Tehran, Iran.
24.Novo, M., Romo, S., Rey, M.,Prado, M.J. and González, M.V.2010. Identification and sequence characterization of molecular markers polymorphic between male kiwifruit (Actinidia chinensis var. deliciosa(A. Chev.) A. Chev.) accessions exhibiting different flowering time. Euphytica. 175: 109-121.
25.Nunes, J.C.O., Dantas, A.C.M., Pedrotti, E.L., Orth, A.I. and Guerra, M.P. 2001. Germinação de pólen in vitro e receptividade do stigma em macieira cvs. Fuji e Golden Delicious. Revista Brasileira de Fruticultura. 23: 35-39.
26.Ortega, E., Egea, J., Canovas, J.A. and Dicente, F. 2002. Pollen tube dynamics following half and fully-compatible pollinations in self-compatible almond cultivars. Sex. Plant Reprod. 15: 47-51.
27.Oukabli, A., Lansari, A., Walali-Loudiyi, D.E. and Abousalim, A. 2002. Effects of controlled self-pollination and cross-pollination in fruit set, embryo viability and pomological traits in the self-compatible almond cv ’Tuono’. Proc. Third Intl. Sym. Pistachios Almonds. Acta Horti. 591: 429-435.
28.Pan, L.N. 1997. Pollination of Actinidia chinensis plants in Chinese orchards. Acta Hort. 1: 431-438.
29.Raji Amirhosseini, F. and Ghasemnezhad, M. 2017. The effect of artificial pollination using dry pollen grain mixture on qualitative characteristics of Hayward kiwifruit. First Nat. Sym. Micro-Fruits. Bu Ali Sina Univ. pp. 186-191.
30.Riazi, Gh., Rahemi, M. and Khanizadeh, Sh. 1996. Effects of selected pistachio pollen on development and quality of pistachio nuts of three commercially grown cultivars. J. Plant Nut. 19: 3. 635-641.
31.Salinero, M.C., Vela, P. and Sainz, M.J. 2009. Phonological growth stages of kiwifruit (Actinidia deliciosa Hayward). Sci. Hort. 121: 27-31.
32.Sharifani, M. 2002. Effects of pollen resources and seed number on characteristics of pear fruit. J. Agric. Sci. Natur. Res. 8: 3. 45-53. (In Persian)
33.Shivanna, K.R. 2003. Pollen biology and biotechnology. Sci. Pub. 301p.
34.Talaei, A. 2008. Selection of the best cultivar of pollen grain for some commercial cultivars of Iranianapple. Iran. Agric. Sci. 38: 2. 241-250. (In Persian) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 597 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 539 |