
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,489 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,606,632 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,199,360 |
تأثیر کاربرد کود آلی با منشأ ماهی و میگو بر برخی خصوصیات کمی و کیفی گلرنگ (Carthamus tinctorius L.) | ||
مجله تولید گیاهان زراعی | ||
مقاله 10، دوره 11، شماره 4، اسفند 1397، صفحه 135-146 اصل مقاله (675.69 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejcp.2019.14716.2106 | ||
نویسندگان | ||
مهتاب صالحی* 1؛ ملیحه السادات صفایی2 | ||
1گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشگاه نهاوند، نهاوند، ایران | ||
2گروه شیمی کاربردی، دانشگاه نهاوند، نهاوند، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: دانههای روغنی، منابع مهم روغنهای گیاهی هستند. دانه گلرنگ با محتوای روغن 25 تا 45 درصد، یکی از دانههای روغنی بسیار ارزشمند میباشد. امروزه، انسانها از اثرات مضر کودهای شیمیایی بر محیط زیست آگاه هستند. بنابراین کاربرد کودهای آلی به عنوان یک استراتژی مناسب برای افزایش مادۀ آلی خاک و بهبود ساختار خاک با افزایش پایداری خاکدانهها شناخته میشود. یکی از روشهای کاربرد ضایعات آبزیان، استفاده از آنها به عنوان کود آلی است. کود ماهی، سرشار از مواد غذایی بخصوص نیتروژن و فسفر است که کمبود این عناصر را در مزارع و باغها رفع میکند. کیتین که در اسکلت میگو یافت میشود، دومین پلیساکارید نیتروژندار طبیعی فراوان بعد از سلولز بر روی زمین است. مقادیر عظیمی از ضایعات ماهی و پوست میگو، در شرکتهای تولید غذاهای دریایی در سراسر جهان، دور ریخته میشوند. بنابراین کاربرد مواد زائد تجدیدپذیر به عنوان کود، از نظر اقتصادی مناسب است. از آنجا که نیتروژن و فسفر از عناصر ضروری در رشد گلرنگ میباشند، کاربرد ضایعات ماهی و پوست میگو که سرشار از این عناصر هستند، میتواند باعث افزایش عملکرد کمی و کیفی گلرنگ شود. مواد و روشها: به منظور بررسی اثر ضایعات میگو و ماهی بر خصوصیات کمی و کیفی گلرنگ، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 13 تیمار (شامل 3 گرم میگو در سطح خاک، 3 گرم میگو مخلوط با خاک، 5/1 گرم میگو در سطح و 5/1 گرم میگو مخلوط با خاک، 3 گرم میگو + 2/0 گرم اوره در سطح و 3 گرم میگو + 2/0 گرم اوره مخلوط با خاک، 5/1 گرم میگو + 2/0 گرم اوره در سطح و 5/1 گرم میگو + 2/0 گرم اوره مخلوط با خاک، 5 گرم ماهی در سطح و 5 گرم ماهی مخلوط با خاک، 10 گرم ماهی در سطح و 10 گرم ماهی مخلوط با خاک، شاهد) و 4 تکرار در گلخانه دانشگاه نهاوند انجام شد. تعداد دانه، قطر طبق، تعداد گل در بوته، تعداد شاخه فرعی، وزن هزاردانه، درصد روغن، میزان و نوع اسیدهای چرب اندازهگیری گردید. یافتهها: نتایج آزمایش بیانگر تأثیر مثبت کاربرد ضایعات میگو و ماهی بر کلیه صفات مورد بررسی است به طوری که بیشترین قطر طبق (1/2 سانتیمتر) در تیمار 5/1 گرم میگو در سطح خاک، بیشترین تعداد دانه با کاربرد 5/1 گرم میگو مخلوط با خاک و بالاترین وزن هزار دانه (1/39 گرم) در تیمار 5 گرم ماهی مخلوط با خاک به دست آمد. بیشترین درصد روغن (31/25%) از تیمار 3 گرم میگو + 2/0 گرم اوره مخلوط با خاک به دست آمد. بیشترین لینولئیک اسید (56/73%) از تیمار 3 گرم میگو + 2/0 گرم اوره در سطح خاک، بیشترین میزان اولئیک (22/33%) و لینولنیک (38/0%) در تیمار 5/1 گرم میگو + 2/0 گرم اوره در سطح خاک تولید شد. بیشترین پالمیتیک (32/11%) در تیمار 3 گرم میگو مخلوط با خاک و بیشترین میزان استئاریک (97/1%) در تیمار 10 گرم ماهی در سطح خاک به دست آمد. نتیجهگیری: نتایج آزمایش، تأثیر مثبت ضایعات میگو و ماهی به ویژه میگو را بر کلیه صفات مورد بررسی نشان داد، همچنین با کاربرد همزمان کود آلی و شیمیایی، بیشترین درصد روغن تولید گردید. باتوجه به نتایج این مطالعه و به منظور کاهش کاربرد کودهای شیمیایی و دستیابی به اهداف کشاورزی پایدار، پیشنهاد میگردد در مطالعات مزرعهای و وسیع، از ضایعات فراوان ماهی و میگو ، به عنوان جایگزین یا مکملی برای کودهای شیمیایی استفاده گردد. به دلیل حجم زیاد ضایعات ماهی و میگو در جنوب ایران و تحمل بالای گلرنگ به تنش خشکی و شوری، کاربرد ضایعات آبزیان به عنوان کود در کشت گلرنگ میتواند موضوع تحقیقات آینده قرار گیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسیدهای چرب ضروری؛ دانه روغنی؛ ضایعات میگو و ماهی؛ قطر طبق؛ وزن هزاردانه | ||
مراجع | ||
1. Abbadi, J. and Gerendas, J. 2011. Effects of phosphorus supply on growth, yield, and yield components of safflower and sunflower. J. Plant Nutr., 34(12): 1769-1787. 2. Abbadi, J., Gerendas, J., and Sattelmacher, B. 2008. Effects of nitrogen supply on growth, yield and yield components of safflower and sunflower. Plant Soil, 306(1): 167-180. 3. Abd Alfatah Khalil, N., Dagash, Y.M., and Osman Yaghoub, S. 2013. Effect of sowing date, irrigation intervals and fertilizers on safflower (Carthamus tinctorius L.) yield. Discourse J. Agric. Food Sci., 1(5): 97-102. 4. Ahmadi, J., Seyfi, M.M., and Amini, M. 2012. Effect of spraying micronutrients Fe, Zn and Ca on grain and oil yield of sesame (Sesamum indicum L.) varieties. Elect. J. Crop Prod., 5(3): 115-130. (In Persian) 5. Ali, E.A. and Mahmoud A.M. 2012. Effect of combination between organic and mineral fertilization on productivity of some safflower genotypes. World J. Agric. Sci., 8(2): 134-140. 6. Arab, S., Baradaran Firoozabadi, M., Asghari, H.R., Gholami, A., and Rahimi, M. 2012. Study of drought stress on yield and some spring safflower (Carthamus tinctorius L.) traits under ascorbic acid and sodium nitroprusside foliar application. The First National Congress of Plant Stresses (abiotic), Isfahan, University of Isfahan. (In Persian) 7. Aranganathan, L. and Radhika Rajasree, S.R. 2016. Bioconversion of marine trash fish (MTF) to organic liquid fertilizer for effective solid waste management and its efficacy on Tomato growth. Manage. Environ. Qual.: An Inter. J., 27(1): 93-103. 8. Arvanitoyannis, I.S. and Kassaveti, A. 2008. Fish industry waste: treatments environmental impacts, current and potential uses. Int. J. Food Sci. Tech., 43(4): 726-745. 9. Berquin, I.M., Edwards, I.J., and Chen, Y.Q. 2008. Multi-targeted therapy of cancer by omega-3 fatty acids. Cancer Lett., 269(2): 363 -377. 10. Bhattacharyya, P., Chakraborty, A., Bhattacharya, B., and Chakrabarti, K. 2003. Evaluation of MSW compost as a component of integrated nutrient management in wetland rice. Compost Sci. Util., 11(4): 343-350. 11. Cakmak, I. and Yazici, A.M. 2010. Magnesium: A forgotten element in crop production. Better Crops, 94(2): 23-25. 12. Chandrasekar, B.R, Ambrose, G., and Jayabalan, N. 2005. Influence of biofertilizers and nitrogen source level on the growth and yield of Echinochloa frumentacea (Roxb) Link. J. Agric. Tech., 1(2): 223-234. 13. Courtney, R.G. and Mullen, G.J. 2008. Soil quality and barley growth as influenced by the land application of two compost types. Bioresource Technol., 99(8): 2913-2918. 14. Dutta, P.K., Dutta, J., and Tripathi, V.S. 2004. Chitin and chitosan: chemistry, properties and applications. J. Sci. Ind. Res., 63: 20-31. 15. Ebrahimian, A. and Soleymani, A. 2013. Response of yield components, seed and oil yields of safflower to nitrogen, phosphorus and potassium fertilizers. Int. J. Agron. Plant Prod., 4(5): 1029- 1032. 16. Fernández, L.A., Zalba, P., Gómez, M.A., and Sagardoy, M.A. 2007. Phosphate-solubilization activity of bacterial strains in soil and their effect on soybean growth under greenhouse conditions. Biol. Fert. Soils, 43(6): 805- 809. 17. Henke, J., Breustedt, G., Sieling, K., and Kage, H. 2007. Impact of uncertainty on the optimum nitrogen fertilization rate and agronomic, ecological and economic factors in an oilseed rape based crop rotation. The J. Agri. Sci., 145(5): 455-468. 18. Illera-Vives, M., Seoane Labandeira, S., and López-Mosquera, M.E. 2013. Production of compost from marine waste: evaluation of the product for use in ecological agriculture. J. Appl. Phycol., 25(5): 1395-1403. 19. Illera-Vives, M., Seoane Labandeira, S., Iglesias Loureiro, L., and López- Mosquera, M.E. 2017. Agronomic assessment of compost consisting of seaweed and fish waste as an organic fertilizer for organic potato crops. J. Appl. Phycol., 29(3): 1663-1671. 20. Khadtare, S.V., Shinde, S.K., Akashe, V.B., Indi, D.V., and Toradmal, V.M. 2017. Effect of magnesium sulphate on yield, economics and growth attributes of rainfed safflower (Carthamus tinctorius) in scarcity zone of Maharashtra. Indian J. Agri. Res., 51(6): 591-595. 21. Khaim, S., Chowdhury, M.A.H., and Saha, B.K. 2013. Organic and inorganic fertilization on the yield and quality of soybean. J. Bangladesh Agri. University, 11(1): 23-28. 22. Khajehpour, M.R. 2004. Industrial Plants. Isfahan University of Technology publication, 571p. (In Persian) 23. Kolota, E., Beresniewicz, A., Krezel, J., Nowosielski, O. 1992. Slow release fertilizers on organic carriers as the source of N for vegetable crops production in the open field. P 241-250, ISHS Acta Horticulturae, 339: Workshop on Ecological Aspects of Vegetable Fertilization in Integrated Crop Production in the Field. 24. Küçük, M. and Arslan, B. 2005. The nutrition value of safflower oil and its effect on human health. P 363-369, In: E. Esendal (ed.), 6th International Safflower Conference, Kumburgaz, Istanbul. 25. Liu, L., Guan, L.L., Wu, W., and Wang, L. 2016. A review of fatty acids and genetic characterization of safflower (Carthamus tinctorius L.) seed oil. Org. Chem. Current Res., 5(1): 1-4. 26. Mirzakhani, M. 2009. Effects of coinoculation of azotobacter and mycorrhiza under nitrogen and phosphorous levels on nutrients absorption efficiency in safflower. Ph.D. Thesis. Islamic Azad University, Sciences and Researches Branch Khouzestan. Iran. 260 pages. (In Persian) 27. Mohammadi, K., Kalamian, S., and Nouri, F. 2007. Use of agricultural wastage as compost and its effect on grain yield of wheat cultivars. P 219- 224, In: Proceedings National Conference on Agricultural Wastage. Tarbiat Modarres University, Tehran, Iran (In Persian). 28. Mohammadi, Kh., Pasari, B., Rokhzadi, A., Ghalavand, A., Aghaalikhani, M., and Eskandari, M. 2011. Response of grain yield and canola quality to different resources of farmyard manure, compost and biofertilizers in Kurdistan region. Elect. J. Crop Product., 4(2): 81- 101. (In Persian) 29. Mohsen-Nia, A. and Jalilian, J. 2012. Effect of drought stress and fertilizer resources on yield and yield components of Carthamus tinctorius L. J. Agroecol., 4(3): 235-245. (In Persian) 30. Omidi, H., Tahmasebi, Z., Naghdi Badi, H.A., Torabi, H., and Miransari, M. 2010. Fatty acid composition of canola (Brassica napus L.), as affected by agronomical, genotypic and environmental parameters. C. R. Biol., 333(3): 248-254. 31. Shahsavani, Sh., Abaspour, A., Parsaeian, M., and Unesi, Z. 2017. Effect of fish waste, chemical fertilizer and biofertilizer on yield and yield components of bean (Vigna sinensis) and some soil properties. Iran. J. Pulses Res., 8(1): 45-59. (In Persian) 32. Smith, J. 2005. Safflower oil. Pp: 491- 536, In: F. Shahidi (ed.), (6th ed.), Bailey's Industrial Oil and Fat Products, John Wiley, New York, 33. Smith, J.R. 1993. More than four decades of safflower development. Pp: 861-967, In: Third International Safflower Conference, Beijing, China. 34. Stehr, S.N. and Heller, A.R. 2006. Omega-3 fatty acid effects on biochemical indices following cancer surgery. Clin. Chim. Acta, 373(1-2): 1- 8. 35. Tejada, M., Gonzalez, J.L., Garcı´a- Martı´nez, A.M., and Parrado, J. 2008. Effects of different green manures on soil biological properties and maize yield. Bioresour. Technol., 99(6): 1758- 1767. 36. Tuncturk, M. and Yildirim, B. 2004. Effects of different forms and doses of nitrogen fertilizers on safflower (Carthamus tinctorius L.). Pak. J. Biol. Sci., 7: 1385-1389. 37. Weiss, E. 2000. Oilseed Crops. Blackwell Publishing Limited, London, UK. 38. Yadollahi, P., Asgharipour, M.R., Kheiri, N., and Ghaderi, A. 2015. Effects of drought stress and different types of organic fertilizers on the oil yield and biochemical traits of safflower (Carthamus tinctorius L.). J. Oil Plant Product., 1(2): 27-40. (In Persian) 39. Yazdani, M., Pirdashti, H., Esmaeili, M.A., and Bahmaniar, M.A., 2010. Effect of inoculation phosphate solubilization microorganisms (PSM) and plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) on nutrient use efficiency in corn [Zea mays (L.) cv. SC 604] cultivation. Elect. J. Crop Prod., 3(2): 65-80. (In Persian) 40. Zafarian, L., Eyvazi, A.R., and Jalili, F. 2011. Effect of nitrogen and phosphorus biological manures on grain yield and its components in two cultivars of safflower. J. Res. Agro. Sci., 3(12): 29- 40 (In Persian). 41. Zaidi, A., Saghir Khan, M.D., and Amil, M.D. 2003. Interactive effect of rhizotrophic microorganisms on yield and nutrient uptake of chickpea (Cicer arietinum L.). Eur. J. Agro., 19(1): 15-21. 42. Zeinali, E. 1999. Safflower (Carthamus tinctorius L.) (Identification, Production and Consumption). Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources Publication, 144p. (In Persian) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,231 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,093 |