
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,647,667 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,249,191 |
بررسی برخی ویژگیهای کیفی گیاه رزماری تحت تاثیر محلولپاشی انواع ترکیبات غذایی در زمانهای برداشت مختلف | ||
مجله تولید گیاهان زراعی | ||
مقاله 9، دوره 11، شماره 4، اسفند 1397، صفحه 119-134 اصل مقاله (1.13 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejcp.2019.13979.2064 | ||
نویسندگان | ||
الهه مرادی مرجانه* 1؛ محمد گلوی1؛ محمود رمرودی2؛ محمود سلوکی3 | ||
1دانشگاه زابل دانشکده کشاورزی گروه زراعت | ||
2عضو هیات علمی دانشگاه زابل | ||
3دانشیار دانشگاه زابل دانشکده کشاورزی گروه اصلاح نباتات | ||
چکیده | ||
گیاه دارویی رزماری در عطرسازی و صنایع آرایشی استفاده میشود و خواص دارویی مانند ضدباکتری، ضدقارچ، ضدسرطان، ضدنفخ دارد. محلولپاشی کودهای زیستی شامل اسیدهای آمینه، هورمونها و ورمیواش، ضمن اثربخشی سریع موجب حفظ جنبههای اقتصادی و محیطزیست میشود. بهطور کلی محرکهای زیستی اسیدآمینهای و هورمونهای محرک رشد گیاه، موجب بهبود جذب مواد غذایی و افزایش فتوسنتز و عملکرد گیاه میشوند. ورمیواش نیز شامل، عناصر ریزمغذی، باکتریهای تثبیتکننده نیتروژن و حلکننده فسفات، هورمونهای رشد گیاهی و اسیدهای آمینه است. همچنین، زمان برداشت بر میزان ترکیبهای موثره گیاهان دارویی تاثیر دارد، زیرا کمیت و کیفیت اسانس اندام گیاه در زمانهای مختلف متفاوت میباشد. بنابراین، با توجه به لزوم مدیریت تغذیه گیاهی در راستای افزایش و پایداری تولید و حفظ محیطزیست، این تحقیق با هدف بررسی تاثیر زمانهای مختلف برداشت و محلولپاشی انواع ترکیبات غذایی بر برخی ویژگیهای کیفی و فیزیولوژیک گیاه دارویی رزماری انجام شد. این آزمایش در سال 95-1394، بهصورت کرتهای خرد شده بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زابل اجرا گردید. سه زمان برداشت، برداشت پاییزه (اواخر پائیز)، برداشت بهاره (اواخر بهار) و برداشت مجدد از بوتههایی که در پاییز گذشته یکبار برداشت شده بودند (اواخر بهار)، بهعنوان عامل اصلی و محلولپاشی ترکیبات غذایی شامل: آمینولفورته (یک لیتر در هکتار)، هیومیفورته (یک و نیم لیتر در هکتار)، اسیدسالیسیلیک (200 میلیگرم در لیتر)، جیبرلین (300 میلیگرم در لیتر)، ورمیواش و شاهد بهعنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. اولین مرحله اعمال تیمارهای محلولپاشی در اوایل پاییز و دومین مرحله در اواخر زمستان 1394 انجام شدند. هر مرحله محلولپاشی حدود سه ماه قبل از زمان برداشت اعمال شد. برهمکنش برداشت پاییزه و هیومیفورته بیشترین میزان پروتئین (25 میلیگرم در لیتر) را داشت. از برهمکنش برداشت بهاره و محلولپاشی با جیبرلین بیشترین میزان کلروفیل a (05/4 میلیگرم در گرم) و درصد و عملکرد روغن (98/1 و 66/69 کیلوگرم در هکتار) با ورمیواش بیشترین میزان فسفر (7845 پیپیام) و عملکرد ماده خشک (3683 کیلوگرم در هکتار)، با هیومیفورته بیشترین میزان درصد و عملکرد اسانس (68/1 و 73/61 کیلوگرم در هکتار) و با اسیدسالیسیلیک بیشترین میزان هیدراتکربن محلول (016/0 میلیگرم گلوکوز در گرم) در شاخساره اندازهگیری شدند. در برهمکنش برداشت مجدد از بوتههای برداشتی در پاییز قبل و آمینولفورته، هیومیفورته و ورمیواش به-ترتیب، بیشترین میزان فعالیت آنزیم کاتالاز (016/0 میلیگرم پروتئین در دقیقه در وزن تر)، نیتروژن (11400 پیپیام) و پتاسیم (6716 پیپی-ام) حاصل شدند. اسیدهای آمینه بهصورت محلولپاشی از طریق روزنههای برگ سریعتر جذب شده و در ساخت نیتروژن، پروتئین و کلروفیل شرکت میکنند. بنابراین اسیدهای آمینه هیومیفورته و آمینولفورته موجب افزایش نیتروژن، پروتئین، کاتالاز و عملکرد ماده خشک شدند و هیومیفورته با شرکت در فرآیند ساخت متابولیتهای اولیه و ثانویه در ارتباط با رشد و توسعه گیاه و بهعنوان یک عامل محرک تولید، سبب افزایش درصد و عملکرد اسانس رزماری شد. جیبرلین نقش ساختاری در ساختمان کلروپلاست دارد و این هورمون گیاهی، احتمالا بهعلت پتانسیل بالای رزماری میزان سنتز کلروفیل و بهعلت افزایش توانایی اسیمیلاسیون در تولید متابولیتهای ثانویه عملکرد روغن رزماری را افزایش داد. اسیدسالیسیلیک موجب حفظ سطح بالای هیدراتکربن در کلروپلاست رزماری شد. ورمیواش، محتوی فسفر بهفرم معدنی و قابل جذب است و همچنین شامل مقدار بالایی پتاسیم بهفرمهای تبادلی و غیر تبادلی میباشد و بهعلت جذب سریع و مستقیم عناصر غذایی و هورمونهای رشد میتواند میزان فسفر و پتاسیم و عملکرد ماده خشک رزماری را افزایش دهد. بهطور کلی برداشت بهاره و محلولپاشی با ترکیب اسیدآمینهدار بهعلت تازگی برگها و شرایط بهینه محیط جهت رشد و نمو، بیشترین تاثیر را بر بهبود میزان نیتروژن، پروتئین، درصد و عملکرد اسانس داشت. محلولپاشی با ورمیواش بیشترین تاثیر را بر افزایش عملکرد ماده خشک و بهبود وضعیت فسفر و پتاسیم رزماری در برداشت بهاره داشت. | ||
کلیدواژهها | ||
اسیدهای آمینه؛ درصد اسانس؛ عناصر معدنی؛ هورمونها؛ ورمی واش | ||
مراجع | ||
1. Abbaspour, H., and Rezaei, H. 2014. Effects of Salicylic acid and Jasmonic acid on Hill Reaction and Photosynthetic Pigment (Dracocephalum Moldavica L.) in Different Levels of Drought Stress. International Journal of Advanced Biol. Biom. Res., 2(12): 2850-2859. 2. Afifipour, A. and Khosh-Khui, M. 2015. Efficacy of Spraying a Mixture of Amino Acids on the Physiological and Morphological Characteristics of Tuberose (Polianthes tuberosa L.). Inter. J. Hort. Sci. Technol., 2 (2): 199- 204. 3. Arefi, I., Kafi, M., Khazaee, H.R., and Banayan Aval, M. 2011. Effect of nitrogen phosphorous and potassium fertilizer levels on yield, photosynthetic rate photosynthetic pigments, chlorophyll content, and nitrogen concentration of plant components of Allium altissimum Regel. J. Agroecol., 4(3): 207-214. (In Persian) 4. Arnon, D.I. 1949. Copper enzymes in isolated chloroplasts polyphenoloxidase in Beta vulgaris. Plant Physiol., 24: 1-15. 5. Ayyobi, H., Olfati, J.A., and Payvast, G.A. 2014. The effects of cow manure vermicompost and municipal solid waste compost on peppermint (Mentha piperita L.) in Torbat-e-Jam and Rasht regions of Iran. Inter. J. Recycling Organic Waste Agri., 3: 147-153. 6. Ban, l., Narasimhamoorthy, B., Zhao, L., Greaves, J.A., Schroeder, W.D. 2016. Antioxidant activities from different rosemary clonal lines. Food Chem., 201: 259-263. 7. Beers, G.R., and Sizer, I.W. 1952. A spectrophotometric method for measuring the breakdown of hydrogen peroxide by catalase. J. Biol. Chem., 195(1): 133-140. 8. Bradford, M.M. 1976. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Analy. Biochem., 72: 248-254. 9. Bremner, J.M., and Mulvaney, C.S. 1982. Total nitrogen. In: page A.L., Miller R.H. and Keeney D.R. (Eds), Methods of soil analysis: Part 2. Madison Wisconsin USA. Agronomy Soci. Am., 9: 559-624. 10. Dawood, M.G., Sadak, M.S., and Hozayen, M. 2012. Physiological role of salicylic acid in improving performance, yield and some biochemical aspects of sunflower plant grown under newly reclaimed sandy soil. Austr. J. Basic Applied Sci., 6(4): 82-89. 11. Dumbravă, D.G., Moldovan, C., Raba, D.N., and Popa, M.V. 2012. Vitamin C, chlorophylls, carotenoids and xanthophylls content in some basil (Ocimum basilicum L.) and rosemary (Rosmarinus officinalis L.) leaves extracts. Journal of Agroalimentary Proc. Technol., 18(3): 253-258. 12. Emami, A. 1997. The Methods of Plant Analysis. Part 1. Water and Soil Institute Research press. 982: 120 p. (In Persian) 13. Feyzi, P., Kamali, H., Yazdani, A., and Hashemimoghadam, H. 2012. Comparison of solvent extraction and hydrodistillation of essential oil from Biebersteinia multifida DC. Conjunction with gas chromatography – mass spectroscopy. Journal of North Khorasan University of Medical Sciences 4 (Natural Products & Medicinal Plants Suplemntry): 35-41. (In Persian) 14. Foroutannia, A., Mehrafarin, A, Hadavi, E., and Naghdi Badi, H. 2014. The Influences of Bio-stimulators Compounds on Growth Traits and Essential Oil Content of Rosemary (Rosmarinus officinalis L.). J. Med. Plants. 13(51):51-61. 15. Hassanpouraghdam, M.B., Hajisamadi Asl, B., and Khalighi, A. 2011. Gibberellic Acid Foliar Application Influences Growth, Volatile Oil and Some Physiological Characteristics of Lavender (Lavandula officinalis Chaix.). Roman. Biotechnol. Letters. 16(4):6322- 6327. 16. Heidari, F., Naderi, S., Khajeh, H., and Bahari, A.A. 2015. The effect of salinity in galactinol synthase (GAS) gene expression, antioxidant enzymes activity, carbohydrst and prolin in sistan melon landrace (Cucumis melo L.). Modern Gen. J., 11: 2.185-195. (In Persian) 17. Irrigoyen, J.H., Emerich, D.W., and Sanchez Diaz, M. 1992. Water stress induced changes in concentration of proline and total soluble sugars in nodulated alfalfa plant. Physiolo. Panta. 84: 55-66. 18. Joshi, N.L., Mali, P.C. and Sexena, A. 1998. Effect of nitrogen and sulphur application on yield and fatty acid composition of mustard (Brassica juncea L.). Oil J. Agro. Crop Sci. 180: 59-63. 19. Kumar Chauhan, H. and Singh, K. 2014. Potency of Vermiwash with Azadirachta indica A. Juss on Yield of Gram (Cicer arietinum) and Infestation of Helicoverpa armigera (Hübner). American-Eurasian J. Toxicol. Sci., 6(4): 87-93. 20. Leithy, S., El-Meseiry, T.A., and Abdallah, E.F. 2006. Effect of biofertilizer, cell Stabilizer and irrigation regime on rosemary herbage oil yield and quality. J. Applied Sci. Res., 2(10): 773-779. 21. Mansoori, I. 2014. The effect of plant density and harvesting time on growth and essential oil of peppermint (Mentha Piperita L.). J. Medic. Bioengin., 3(20):113-116. 22. Mirza, M., Ghoraishi, and bahadori, A. 2011. Effect of harvesting time on essential oils content and composition of Salvia officinalis L. and Mentha piperita L. in Khuzestan province. Iranian J. Medic. Arom. Plants. 26(4): 531-543. (In Persian) 23. Mohammadi Babazeidi, H., Falaknaz, M., Heidary, P., Hemati, M.S., and Farokhian, SH. 2014. The effect of Azosprillium spp bacteria, Salicylic acid and drought stress on morphological and physiological characteristics ofBasil (Ocimum basilicum L.), New Cell. Molecular Biotechnol. J. 3(12):31-36. (In Persian) 24. Murphy, J., and Riley. J.P. 1962. A modified single solution method for the determination of phosphorous in natural waters. Analytica Chemica Acta. 27: 31- 36. 25. Nahimie, M., Jabari, H., and Ghorbani, M. 2014. Workshop learn how to measure water relations in plants under drought stress. National Research Center of Medicinal Plants. Azad University of Ghods Town, Mashhad, Iran. (In Persian) 26. Neamati, H., Azizi, M., Mohammadi, S., and Karimpour, S. 2014. The Study on the Effect of Spraying with Different Concentrations of Vermicompost Extract (Vermiwash) on the Morphological Traits, Yield and Percentage of Essential oil of Lemon balm (Melissa officinalis L.). Journal of Horticultural Science. 27(4):411-417. (In Persian) 27. Nikee, E., Pazoki, A., and Zahedi, H. 2014. Influences of ascorbic acid and gibberellin on alleviation of salt stress in summer savory (Satureja hortensis L.). International Journal of Biosciences, 5(4):245-255. 28. Omer, E.A., Said-Al Ahl, H.A.H, El Gendy, A.G., Shaban, Kh.A. and Hussein, M.S. 2013. Effect of amino acids application on production, volatile oil and chemical composition of chamomile cultivated in saline soil at Sinai. Journal of Applied Sciences Research. 9( 4): 3006-3021. 29. Pazoki, A., Rezai, H., Habibi, D. and Paknezhad, F. 2012. Effect of water stress, foliar ascorbate and gibberellin on some morphological traits, cytoplasmic membrane stability, and relative water content (Thymus vulgaris L.). Journal of Agronomy. 8(1): 1-13. (In Persian) 30. Pérez, M.G.F., Guzmán, N.E.R., Silva, E.M.S., Piña, G.L., and Camacho, R.R. 2014. Effect of chemical elicitors on peppermint (Mentha piperita) plants and their impact on the metabolite profile and antioxidant capacity of resulting infusions. Food Chemistry. 156: 273- 278. 31. Puttanna, K., Prakasa Rao, E.V.S., Singh, R., and Ramesh, S. 2010. Influence of Nnitrogen and potassium fertilization on yield and quality of rosemary in relation to harvest number Communic. Soil Sci. Plant Anal., 41(2): 190-198. 32. Refaat A.M., and Naguib N.Y. 1998. Peppermint yield and oil quality as affected by application of some amino acids. Bulletin of Faculty of Pharmacy, Cairo University. 49: 89-98. 33. Rowshan, V., Khosh Khoi, M., and Javidnia, K. 2010. Effects of Salicylic Acid on Quality and Quantity of Essential oil Components in Salvia macrosiphon. J. Biol. Environ. Sci., 4(11): 77-82. 34. Saburi, M., Haj Seyed Hadi, M.R., and Taghi Darzi, M. 2014. Effects of amino acids and nitrogen fixing bacteria on quantitative yield and essential oil content of basil (Ocimum basilicum). Agri. Sci. Develop., 3(8): 265-268. 35. Salehi Sardoei, A., Shahdadi, F., Shahdadneghad, M., and Fallaah Imani, A. 2014. The Effect of Benzyladenine and Gibberellic Acid on Reducing Sugars of Spathiphyllum wallisii Plant. Inter. J. Farm. Allied Sci., 3(3):328-332. 36. Sani, B. 2011. Effects of amino acids and irrigation interrupted on some characteristics in flixweld (Descurainia Sophia L.). Inter. Conf. on Biology, Environmental and Chemistry IPCBEE. 1: 375-378. 37. Shafeek, M.R., Aisha, H. and Mahmoud, A.R. 2016. Foliar application of amino acids and bio fertilizer promote execution of broad bean plant (Vicia faba L) under newly reclaimed land conditions. International J. Pharm. Tech. Res., 9(5): 100-109. 38. Singh, M., and Guleria, N. 2013. Influence of harvesting stage and inorganic and organic fertilizers on yield and oil composition of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) in a semi-arid tropical climate. Indust. Crops Prod., 42: 37-40. 39. Thomas, J., Mandal, A.K.A., Raj Kumar, R., and Chordia, A. 2009. Role of biologically active amino acid formulations on quality and crop productivity of Tea (Camellia sp.). Inter. J. Agri. Res., 4: 228-236. 40. Varghese, S.M. and Prabha, M.L. 2014. Biochemical Characterization of Vermiwash and its Effect on Growth of Capsicum frutescens. Malaya J. Biosci., 1(2): 86-91. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 780 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 640 |