
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,503 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,659,327 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,260,679 |
اثر آبیاری زمستانه بر گلدهی و تشکیل میوه زیتون ارقام ʼزردʻ و ʼمانزانیلاʻ در منطقهی لوشان | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 10، دوره 25، شماره 4، بهمن 1397، صفحه 145-156 اصل مقاله (450.38 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2018.14330.2286 | ||
نویسندگان | ||
محمود قاسم نژاد* 1؛ شیما محمدی2؛ مسعود محمدصالحی2 | ||
1'گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان | ||
2دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه علوم باغبانی دانشگاه گیلان | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: تعداد و کیفیت گلهای درختان زیتون مهمترین عامل تأثیرگذار بر عملکرد میوه و روغن میباشد. در این خصوص، کمبود آب در زمان تمایزیابی و تکامل گلهای زیتون در فصل زمستان میتواند با افزایش تعداد گلهای ناقص سبب کاهش عملکرد محصول شود. لذا یکی از مهمترین زمانهای بحرانی تامین آب در مناطقی که در اواخر زمستان بارندگی کافی وجود ندارد، دورهی یک ماه قبل از گلدهی است. مواد و روشها: در این پژوهش، اثر آبیاری زمستانه با فاصلهی هر سه روز(WI3)، شش روز(WI6) و نه روز یکبار(WI9) بر گلدهی، تشکیل میوه، عملکرد میوه و روغن دو رقم زیتون زرد و مانزانیلا بررسی شد. شاهد شامل بدون آبیاری زمستانه(Rain Fed) و آبیاری روال باغ، یعنی با فاصلهی هر هفت روز(Control) بود. آبیاری درختان از اول دی ماه تا نیمهی فروردین ماه بهمدت سه ماه و نیم انجام گرفت. خصوصیاتی مانند تعداد کل گلآذین و طول هر گلآذین از چهار شاخه اصلی از هر درخت اندازه گیری شدند. سپس، تعداد کل گل، گل های کامل و نیز تشکیل میوه نهایی بعد از ریزش طبیعی گلها از شش شاخه فرعی از هر شاخه اصلی اندازه گیری شدند. بعد از رسیدن میوهها به مرحلهی بلوغ تجاری، عملکرد میوه هر درخت در هر تیمار بر حسب کیلوگرم محاسبه گردید. همچنین عملکرد روغن نیز پس از استخراج روغن از هر تیمار تعیین گردید. یافتهها: نتایج نشان داد که از لحاظ تعداد گلآذین، کل گل، گل کامل، میوهی نهایی در هر درخت، طول گلآذین، عملکرد میوه و روغن در بین تیمارهای مختلف آبیاری اختلاف معنیداری وجود داشت، اما از نظر وزن میوه اختلافی مشاهده نشد. بهترین فاصله بین دو آبیاری زمستانه بسته به نوع رقم زیتون متفاوت بود بهطوریکه کمترین تعداد گلآذین، تعداد گلها، درصد گلهای کامل و درصد میوهی نهایی در تیمار بدون آبیاری زمستانه دیده شد، اما بیشترین آنها در رقم زرد با فاصلهی نه روز و در رقم مانزانیلا با فاصلهی شش روز بهدست آمد. بین تیمارهایی که در فصل زمستان آبیاری شدند تفاوت معنیداری از نظر عملکرد کل مشاهده نشد، اما با شاهد بدون آبیاری تفاوت معنی داری داشتهاند. بیشترین عملکرد میوه مربوط به تیمار آبیاری زمستانه به فاصلهی هر شش روز بود. انجام آبیاری زمستانه باعث افزایش عملکرد میوه به میزان سی و پنج درصد و به تبع موجب افزایش عملکرد روغن در حدود پنجاه درصد در مقایسه با شاهد بدون آبیاری شد. تیمار هر 9 روز یکبار آبیاری در فصل زمستان(WI9) بالاترین عملکرد روغن را نشان دادند. نتیجهگیری: در مجموع، انجام آبیاری زمستانه توانست با افزایش تعداد گلهای کامل، تشکیل میوهی نهایی و وزن میوه میزان عملکرد میوه و روغن را در ارقام زیتون افزایش دهد. | ||
کلیدواژهها | ||
دور آبیاری؛ عملکرد روغن؛ گل کامل؛ میوهی نهایی؛ Olea europaea L | ||
مراجع | ||
1.Asefi Najafabadi, A., Hemati, Kh., Ghasemnejad, A., Ghazaeian, M. and Ebrahimi, P. 2010. Determination of harvesting time of two olive cultivars and its effect on oil quality and quantity in Gorgan Region. J. Hort. Sci. 24: 70-74. (In Persian)
2.Assunta Maria, P., Nuzzoa, V., Favatib, F., Pietrafesab, A., Celanoa, G. and Xiloyannisa, C. 2010. Effects of water deficit on the vegetative response, yield and oil quality of olive trees (Olea europaea L., cv Coratina) grown under intensive cultivation. Sci. Hort. 125: 222-229.
3.Connor, D.J. and Fereres, E. 2005. The physiology of adaptation and yield expression in olive. Hort. Rev. 31: 155-229. 4.Esmaieli Falak, E. 2013.The principles of the construction and management of olive orchards (the emphasis on irrigation). Agri. Ext. Edu. Pub. (In Persian)
5.Fabbri, A., Bartolini, G., Lambardi, M. and Kailis, S.G. 2004. Olive Propagation Manual. Landlinks Press, Collingwood, Australia, 351p.
6.Grattan, S.R., Berenquer M.J., Connell, J.H., Polito, V.S. and Vossen, P.M. 2006. Olive oil production as influenced by different quantities of applied water. Agric. Water Manage. 85: 133-140.
7.Gucci, R., Lodolni, E. and Rapoport, H.F. 2007. Productivity of olive trees with different water status and crop load. J. Hort. Sci. Biotech. 82: 648-656.
8.Lavee, S. and Wonder, M. 2004. The effect of yield, harvesting time and fruit size on the oil content of irrigated olive trees (Olea europaea) cvs. Barnea and Manzanillo. Sci. Hort. 99: 267-277.
9.Orlandi, F., Fornaciari, M. and Romano, B. 2002. The use of phonological data to calculate chilling units in Olea europaea L. in relation to the onset of reproduction. Int. J. Biomet. 46: 2-8.
10.Orlandi, F., Sgromo, C., Bonofiglio, T., Ruga, L., Romano, B. and Fornaciari, M. 2009. A comparison among olive flowering trends in different Mediterranean areas (south-central Italy) in relation to meteorological variations. Theo. App. Clim. 97: 339-347.
11.Pierantozzi, P., Torres, M., Bodoira, R. and Maestri, D. 2013. Water relations, Biochemical-physiological and yield responses of olive trees (Olea europaea L. cvs Arbequina and Manzanilla) under drought stress during the pre-flowering and flowering period. Agric. Water Manage. 125: 13-25.
12.Pierantozzi, P., Torres, M., Laveeand, S. and Maestri, D. 2014. Vegetative and reproductive responses, oil yield and composition from Olive trees (Olea europaea L.) under contrasting water availability during the dry winter-spring period in central Argentina. Ann. Appl. Biol.164: 116-127.
13.Ramezani Malekroodi, M., Ghanadamooz, S., Masoomi, E., Poornoorali, S. and Safarzade, S. 2007. Effect of Winter Irrigation on Flowering, Fruit Set of Olea euoropaea cvs. Roodbar. J. Agric. Hort. 81: 1387.
14.Rapoport, H.F. 2008. Botánica y morfologĺa. In: Barranco, D., Fernández-Escobar, R., Rallo, L. (eds.) El cultivo del olivo, 8aedición. Junta de Andalucĺa y Ediciones Mundi-Prensa, Madrid. Pp: 37-62.
15.Rapoport, H.F., Hammami, S.B.M., Martins, P., Perez-Priego, O. and Orgaz, F. 2012. Influence of water deficits at different times during olive tree inflorescence and flower development. Environ. Exp. Bot. 77: 227-233.
16.Reale, L., Sgromo, C., Ederli, L., Pasqualini, S., Orlandi, F., Fornaciari, M., Ferranti, F. and Romano, B. 2009. Morphological and cytological development and starch accumulation in hermaphrodite and staminate flowers of olive (Olea europaea L.). Sex. Plant Repro. 22: 109-119.
17.Rojo, J., Salido, P. and Perez-Badia, R. 2015. Flower and pollen production in the ‘Cornicabra’ olive (Olea europaea L.) cultivar and the influence of environmental factors. Trees. 29: 1235-1245.
18.Rosati, A., Zipancic M., Caporali, S. and Padula G. 2009. Fruit weight is related to ovary weight in olive (Olea europaea L.). Sci. Hort. 122: 399-430.
19.Rosati, A., Caoorali, S., Hammami, S.B.M., Moreeno-Alias, I., Paoletti, A. and Rapoport, H.F. 2011. Differences in ovary size among olive (Olea europaea L.) cultivars are mainly related to cell number, not to cell size. Sci. Hort. 130: 185:190.
20.Sadeghi, H. 2010. Management of olive orchards. Avaye Masih Press. 277p. (In Persian) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,472 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 385 |