
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,489 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,608,944 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,200,247 |
اثرات سطوح مختلف قند رافینوز و رقیقکنندههای مختلف بر خصوصیات منی قوچ دالاق پس از انجماد و یخگشایی | ||
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان | ||
مقاله 7، دوره 6، شماره 2، شهریور 1397، صفحه 87-100 اصل مقاله (743.6 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejrr.2018.13966.1583 | ||
نویسندگان | ||
سولماز پهملی* 1؛ یوسف مصطفی لو2؛ فرید مسلمی پور3؛ آشور محمد قره باش1 | ||
1گروه تولیدات دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه گنبد | ||
2استادیار گروه تولیدات دامی دانشگاه گنبد | ||
3استادیار گروه تولیدات دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه گنبد | ||
چکیده | ||
چکیده چکیده سابقه و هدف: یکی از فناوریهای مهم برای نگهداری ذخایر ژنتیکی، انجماد منی است. از آنجایی که انجماد باعث کاهش باروری اسپرم میشود، افزودن موادی به منی که باروری آن را حفظ کند، مهم میباشد. از ابتدای بکارگیری تکنیک تلقیح مصنوعی، رقیقکنندههای مختلفی جهت نگهداری منی در شرایط مایع و انجماد استفاده شده است. بنابراین هدف این پژوهش، بررسی افزودن سطوح مختلف رافینوز و رقیقکنندههای شیر، تریس-زرده تخممرغ و تریس-لسیتین سویا بر ویژگیهای منی قوچ پس از انجماد و یخگشایی بود. مواد و روشها: نمونههای منی از چهار رأس قوچ دالاق بالغ جمعآوری و در رقیقکنندههای مختلف، رقیقسازی شدند و سپس رافینوز افزوده شد. نمونههای منی در پایوتهای نیم میلیلیتری شدند و به مدت 150 دقیقه در دمای 4 درجه سانتیگراد خنک و سپس در نیتروژن مایع منجمد گردیدند. پایوتهای منجمد شده برای ذخیرهسازی به تانک حاوی نیتروژن منتقل شدند. پس از یخگشایی فراسنجههای کیفی اسپرماتوزوآ ﺷﺎﻣﻞ درﺻﺪ تحرک اسپرم، زندهمانی، سلامت غشاء و اسپرم طبیعی ﻣﻮرد ارزﯾﺎﺑﯽ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻨﺪ. این آزمایش در قالب آزمایش فاکتوریل 3×4 با آرایش کاملا تصادفی انجام شد. تیمارها شامل چهار سطح رافینوز (صفر، 60، 70 و 80 میلیمولار) و سه نوع رقیقکننده (شیر، تریس-زرده تخممرغ و تریس-لسیتین سویا) بودند. دادههای به دست آمده از این پژوهش با استفاده از نرم افزار آماری SAS (مدل 1/9) با رویه ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. مقایسه میانگین دادهها توسط آزمون توکی در سطح خطای 1 درصد انجام شد. یافتهها: نتایج نشان داد که تأثیر افزودن رافینوز بر تحرک و زندهمانی اسپرم معنیدار بود (0/01>P). ولی بر درصد سلامت غشاء و درصد اسپرم با مورفولوژی طبیعی تاثیر معنیدار نداشت. تأثیر رقیقکنندهها بر درصد تحرک، زندهمانی، سلامت غشاء و اسپرم با مورفولوژی طبیعی معنیدار بود (0/01>P). اثر متقابل سطوح رافینوز و رقیقکنندهها بر درصد تحرک، سلامت غشاء و مورفولوژی طبیعی اسپرمها معنیدار بود ولی بر درصد زندهمانی تاثیر معنیدار نداشت. بیشترین تحرک اسپرم (2/09±35/00 درصد) در رقیقکننده تریس-زرده تخممرغ حاوی 60 میلیمولار رافینوز به دست آمد. بیشترین زندهمانی اسپرم (1/88±74/40 درصد) در سطح 80 میلیمولار رافینوز بود ولی بیشترین درصد سلامت غشاء (2/60±66/40 درصد) در رقیقکننده زرده تخممرغ حاوی صفر میلیمولار رافینوز مشاهده شد. بیشترین درصد اسپرم طبیعی (2/82±74/80 درصد) در رقیقکننده تریس-لسیتین سویا حاوی 60 میلیمولار رافینوز به دست آمد. نتیجهگیری: یافتههای تحقیق نشان داد که خصوصیات اسپرم شامل درصد تحرک و اسپرم طبیعی در سطح 60 میلیمولار رافینوز، سلامت غشاء در تیمار شاهد و زندهمانی در سطح 80 میلیمولار بهتر حفظ شد. از طرفی، رقیقکننده تریس-زرده تخممرغ نسبت به شیر و تریس-لسیتین سویا تاثیر بیشتری بر حفظ ویژگیهای اسپرم قوچ داشت. | ||
کلیدواژهها | ||
محافظت سرمایی؛ رافینوز؛ رقیقکننده منی؛ باروری؛ قوچ | ||
مراجع | ||
1.Agca, Y., Gilmore, J., Byers, M., Woods, E., Liu, J., and Critser, J.K. 2002. Osmotic Characteristics of mouse spermatozoa in the presence of extender and sugers. Biology of Reproduction. 67: 1493-1510. 2.Amirat, L., Tainturier, D., Jeanneau, L., Thorin, C., Gerard, O., Courtens, J.L., and Anton, M. 2004. Bull semen in vitro fertility after cryopreservation using egg yolk LDL: a comparison with optidyl, a commercial egg yolk . Theriogenology. 61: 895–907. 3.Ari, U.Ç., Kulaksiz, R., and Ӧztϋrkler, Y. 2011. Freezability of Tushin ram semen extended with goat or cow milk based extenders. Reproduction in Domestic Animals. 46: 975–979. 4.Baily, J.F., Bilodeau, J.F., and Cormier, N. 2000. Semen cryopreservation in domestic animals. Andrology. 21: 1-7. 5.Barbas, J., and Mascarenhas, R.D. 2009. Cryopreservation of domestic animal sperm cells. Cell and Tissue Banking. 10: 49-62. 6.Bucak, M.N., Tuncer, P.B., Sarıozkan, S., Bas-pınar, N., Tas-pınar, M., Coyan, K., Bilgili, A., Akalın, P.P., Buyukleblebici, S., Aydos, S., and Ilgaz, S. 2010. Effects of antioxidants on post-thawed bovine sperm and oxidative stress parameters: antioxidants protect DNA integrity against cryodamage. Cryobiology. 61: 248–253. 7.Dolati Doorbash, P., Moghaddam, Gh., Daghighkia, H., Taghizadeh, A. and Rafat, S.A. 2015. The effect of adding different raffinose concentrations in the diluents in semen cryopereservation of different breeds of ram at the reproductive season. Animal Science Researches. 25: 121-132. (In Persian) 8.Evans, G., and Maxwell, W.M.C. 1987. Salamons artificial insemination of sheep and goats. Butterworths. Sydney. 194. 9.Fiser, P.S., Ainsworth, L., and Fairfull, R.W. 1987. Evaluation of new diluent and different processing procedures for cryopreservation of ram semen. Theriogenology. 28: 599-607. 10.Fouladvand, F., Karimi, K., Zhandi, M. and Tofighi, K. 2013. Comparison the effects of lecitine, egg yolk and milk as extenders on preservation of ram semen in cool condition. Scientific Research Journal of Animal Environment. 6: 83-90. (In Persian). 11.Jafaroghli, M., Khalili, B., Farshad, A., and Zamiri, M.J. 2011. The effect of supplementation of cryopreservation diluents whit sugars on the post-thawing fertility of ram semen. Small Ruminant Reserch. 96: 58-63. 12.Hancock, J. 1956. The morphology of boar spermatozoa. Journal of the Royal Microscopical Society. 76: 84-97. 13.Kasimanickam, P., Kasimanickam, V., Tibaryc, A., and Pelzer, K. 2011. Effect of semen extenders on sperm parameters of ram semen during liquid storage at 4 ◦C. Small Ruminant Research. 99: 208-213. 14.Linford, E., Glover, F.A., Bishop, C., and Stewart, D.L. 1976. The relationship between semen evaluation methods and fertility in the bulls. Reproduction and Fertility. 47: 283-291. 15.Lio, Z., Foote, R.H., and Brockett, C.C. 1998. Survival of bull sperm frozen at different rates in media varying in osmolality. Cryobiology. 37: 219-230. 16.Martin, I.C.A. 1963. The freezing of dog spermatozoa to -79°C. Research in Veterinary Science. 4: 304. 17.Medeiros, C.M.O., Forell, F., Oliveira, A.T.D., and Rodrigues, J. 2002. Current status of sperm cryopreservation: why isn't it better. Theriogenology. 57: 327-344. 18.NRC, 1985. Nutrient Requirements of Sheep. National Research Council. Academy Press, USA. 19.Papa, F.O., Felicio, G.B., Melo-Ona, C.M., Avarenga, M.A., De.Vita, B., Trinque, C., Puoli-Filhob, J.N., and Dell Aqu, J. 2011. Replacing egg yolk with soyban lecithin in the cryopreservation of stallion semen. Animal Reproduction Science. 129: 73-77. 20.Rasul, Z., Anzar, M., Jalali, S., and Ahmad, N. 2003. Effect of buffering system postthaw motion characteristics, plasma membrane integrity, acrosome morphology of buffalo spermatozoa. Animal Reproduction Science. 59: 31-4. 21.Revell, S., and Mrode, R. 1994 .An osmotic resistance test for bovine semen. Animal Reproduction Science. 36:1- 77-86. 22.Safdarian, M. 2007. Artificial insemination of sheep and goats. The first Edition. Institute Applied Science Agriculture. 232p. (In Persian). 23.Salamon, S., and Maxwell, W.M. 1995. Frozen storage of ram semen. Cause of low fertilitafter cervical insemination and metod of improvement. Animal Reproduction Science. 38: 1-36. 24. Salamon, S., and Maxwell, W.M.C. 2000. Storage of ram semen. Animal Reproduction Science. 62:77-111. 25. Sarıözkan, S., Bucak, M.N., Canturk, F., Özdamar, S., Yay, A., Tuncer, P.B., Ozkan, S., Sorgucu, N., and Caner, Y. 2012. The effects of different sugars on motility, morphology and DNA damage during the liquid storage of rat epididymal sperm at 4° C. Cryobiology. 65: 93-97. 26. Sharafi, M., Eghbalsaied, S., Nili, N., and Nasr-Esfahani, M.H. 2009. Ram semen in vitro fertility cryopreservation using soybean lectin and egg yolk based extenders. 13th Annual Conference on Reproduction in Domestic Animals. 44: 90-95. 27. Storey, B., Noiles, E.E., and Thompson, K.A. 1998.Comparison glycerol, other polyols, trehalose and raffinose to provide defined cryoprotectant medium for mouse sperm cryopreservation. Cryobiology. 37: 46-58. 28. Tuncer, P.B., Bucak, M.N., Sarıözkan, S., Sakin, F., Yeni, D., Çiğerci, İ.H., Ateshahin, A., Avdatek, F., Gundoghan, M., and Büyükleblebici, O. 2010. The effect of raffinose and methionine on frozen/thawed Angora buck (Capra hircusancryrensis) semen quality, lipid peroxidation and antioxidant enzyme activities. Cryobiology. 61: 89-93. 29. Vishwanath, R., and Shannon, P. 2000. Storage of bovine semen in liquid and frozen state. Animal Reproduction Science. 62: 23-53. 30. Woelders, H., Matthijs, A., and Engel, B. 1997. Effects of trehalose and sucrose, osmolality of the freezing medium, and cooling rate on viability and intactness of bull sperm after freezing and thawing. Cryobiology. 35: 93-105. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 420 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 231 |