
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,503 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,660,554 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,261,978 |
مطالعه تاثیر هورمون جیبرلیکاسید و وزن بنه بر صفات رویشی و عملکرد زعفران (Crocus sativus L.) | ||
پژوهشهای تولید گیاهی | ||
مقاله 10، دوره 25، شماره 2، شهریور 1397، صفحه 153-165 اصل مقاله (351.92 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/jopp.2018.13972.2256 | ||
نویسندگان | ||
معصومه شاکری1؛ محمد حسین امینی فرد* 2؛ محمد علی بهدانی3؛ سید جلال طباطبایی4 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد علوم باغبانی، گرایش فیزیولوژی گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران. | ||
2عضو هیت علمی گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند | ||
3استاد گروه پژوهشی زعفران، دانشگاه بیرجند، ایران | ||
4استاد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد تهران، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: زعفران(.Crocus sativus L) یکی از مهمترین محصولات کشاورزی و دارویی ایران است که نقش مهمی در صادرات غیرنفتی دارد. در بیشتر مناطق کشور به علت نیاز آبی کم این محصول و سازگاری مناسب آن با شرایط محیطی، امکان کشت این گیاه وجود دارد. بنابراین، هدف از اجرای پژوهش حاضر، بررسی اثر همزمان محلولپاشی هورمون جیبرلیک اسید و وزن بنه مادری بر صفات رویشی، زایشی و عملکرد گل گیاه زعفران بود. مواد و روشها: این تحقیق به منظور بررسی اثرهورمون جیبرلیک اسید و وزن بنه مادری بر شاخصهای عملکرد گل و ویژگیهای رشدی زعفران، به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با دو سطح اسید جیبرلیک (0 و 20 پیپیام) و 3 سطح وزن بنه مادری (شامل گروههای وزنی 4-1/0(ریز)، 8-1/4 (متوسط) و 12-1/8 گرم(درشت) در 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند، در سال 1395 اجرا گردید. صفات اندازهگیری شده شامل صفات مربوط به برگ (طول و وزن تر و خشک و کلروفیل برگ) و صفات گل (تعداد و عملکرد کل گل تر، متوسط طول کلاله و عملکرد کلاله تر و خشک) بود. یافتهها: نتایج نشان داد که وزن بنه مادری بر تمامی صفات گل موثر بود، به طوریکه بیشترین تعداد گل، عملکرد گل (به ترتیب 72/37 عدد گل در متر مربع، 59/6 گرم در متر مربع)، متوسط وزن تر گل و متوسط وزن تر و خشک کلاله (به ترتیب 381/0 گرم و 025/0 و 0046/0 گرم) از تیمار بنههای درشت و کمترین آنها از بنههای ریز مشاهده شد. همچنین افزایش وزن بنه، سبب بالا رفتن صفات مربوط به برگ (طول برگ، وزن تر و خشک برگ، کلروفیل a، b و کل برگ) شد، به گونهای که بیشترین این صفات از تیمار بنههای درشت و کمترین آن از تیمار بنههای ریز حاصل شد. اثر اسید جیبرلیک نیز بر اکثر صفات رویشی برگ معنیدار بود، بطوریکه بیشترین میزان طول برگ (02/32 سانتیمتر)، تعداد برگ (28/6 عدد در بوته)، متوسط وزن تر برگ (388/0 گرم)، کلروفیل a (03/2 میلیگرم در گرم وزن تر) از تیمار مصرف جیبرلیک اسید بدست آمد. اسید جیبرلیک در صفات مربوط به گل، تنها بر تعداد گل اثرمعنیدار داشت، که باعث کاهش تعداد گل گردید. همچنین نتایج برهمکنش تیمارها نشان داد، که بیشترین میزان کلروفیل b از برهمکنش، بنههای درشت و مصرف جیبرلیک اسید به دست آمد. بالاترین متوسط طول کلاله نیز از بنههای متوسط و عدم مصرف جیبرلیک اسید بدست آمد. نتیجه گیری: بر اساس نتایج این تحقیق، بنههای مادری درشت (12-1/8 گرم) اثرات مثبتی بر خصوصیات رشدی، زایشی و عملکرد گل زعفران داشت، در حالیکه، کاربرد جیبرلیک اسید، تنها باعث بهبود صفات رویشی زعفران گردید و روی صفات مربوط به گل زعفران تاثیر معنی داری نداشت. | ||
کلیدواژهها | ||
تعداد گل؛ کلروفیل کل؛ وزن خشک برگ | ||
مراجع | ||
1.Abd El-Aal, F.S., Shaheen, A.M. and Rizk, F.A. 2008. The effect of foliar application of GA3 and soil dressing of NPK at different levels on the plant productivity of potatoes (Solanum tuberosum L.). Res. J. Agri. Biol. Sci. 4: 5. 384-391. 2.Ali, YS. and Elkiey, T. 1995. Effect of chlormequat and GA3 on growth and flowering of calla (Zantedeschia rehmannii). J. King Saud Univ. Agri. Sci. 2: 271-282. 3.Alipoor Miandehi, Z., Mahmodi, S., Behdani, M.A. and Sayyari, M.H. 2013. Effect of manure, bio-and chemical-fertilizers and corm size on saffron (Crocus sativus L.) yield and yield components. J. Saffron. Res. 1: 2. 73-84. (In Persian) 4.Ashraf, M., Karim, F. and Rasul, E. 2002. Interactive effects of gibberellic acid (GA3) and salt stress on growth, ion accumulation and photosynthetic capacity of two spring wheat (Triticum aestivum L.) cultivars differing in salt tolerance, J. Plant Growth Regul. 36: 1. 49-59. 5.Alvarezorti, M., Gomez Gomez, L., Rubio, J., Escriban pardo, J., Jimenez, F. and Fernandez, J.A. 2004. Development and gene expression in saffron corms; Acta Hort. 650: 141-148. 6.Amirian, F. and Kargar, S.M. 2016. Evaluation of gibberellic acid, corm size and phosphoric fertilizer on yield and other traits of saffron (Crocus sativus) (Ghaen Ecotype). J. Saffron. Res. 4: 1. 134-148. (In Persian) 7.Amirshekari, H., Sorooshzadeh, A., Modaress Sanavy, A. and Jalali Javaran, M. 2007. Study of effects of roottemperature, corm size, and gibberellin on underground organs of saffron (Crocus sativus L.). Iran. J. Bio. 19: 1. 5-18. (In Persian) 8.Arisha, H.M. and Bradisi, A. 1999. Effect of mineral fertilizers and organic fertilizers on growth, yield and quality of potato under sandy soil conditions. Zagazig J. Agric. Res. 26: 391-405. 9.Arnon, A.N. 1967. Method of extraction of chlorophyll in the plants. Agron. J. 23: 112-121. 10.Atri, M. 1996. Plants organogenesis and morphogenesis. Urmia Jehad Daneshgahi Press. 469p. (In Persian) 11.Azizbekova, N.S., Miliyaeva, E.L., Lobovaand, N.V. and Chailakhyan, M.K. 1978. Effects of gibberllin and kinetin on formation of flower organs in saffron. J. Plant Physiol. 25: 3. 471-476. 12.Azizi-Zohan, A.A., Kamgar-Haghighi, A.A. and Sepaskhah, A.R. 2008. Crop and pan coefficients for saffron in a semi-arid region of Iran. J. Arid. Environ. 72: 270-278. (In Persian) 13.Bani Asadi, F. and Safari, V. 2016. Effects of gibberellic acid, benzyl adenine, thiamine and ascorbic acid on some apparent and biochemical properties of chickpea (Catharanthus roseus L.). J. Hort. Sci. 29: 4. 556-563. (In Persian) 14.Chrungoo, N.K. and Farooq, S. 1984. Influence of gibberellic acid and naphthaleneacetic acid on the yield of saffron and on growth in saffron crocus (Crocus sativus L.). Ind. J. Plant. Physiol. 27: 2. 201-205. 15.Dolan, L. and Davies, J. 2004. Cell expansion in roots. Curr. Opin. Plant. Boil. 7: 1. 33-39. 16.Esmaeili, S., Roohie, V., Shiran, B. and Mohammadkhani, A. 2014. The effects of calcium chloride, gibberellin and benzyladenin hormones on quantitative, qualitative and Longevity (Zinnia elegans J.). J. Hort. Sci. 27: 4. 444-452. (In Persian) 17.Gresta, F., Avola, G., Lombardo, G.M. and Ruberto, G. 2009. Analysis of flowering, stigmas yield and qualitative traits of saffron (Crocus sativus L.) as affected by environmental conditions. Sci. Hort. 119: 3. 320-324. 18.Grilli Caiola, M. 2004. Saffron reproductive biology. Acta Hort. 650: 25-37. 19.Hassanzadeh Aval, F., Rezvani Moghaddam, P., Bannayan Aval, M. and Khorasani, R. 2013. Effects of maternal corm weight and different levels of cow manure on corm and flower yield of saffron (Crocus sativus L.). Saffron. Agron. Tech. 1: 1. 22-39. (In Persian) 20.Hassanzade Aval, F., Rezvani Moghaddam, P., Bannayan Aval, M. and Khorasani, R. 2014. Effects of maternal corm weight and foliar application on replacement corm characteristics and flower yield of saffron (Crocus sativus L.) in the first year. J. Saffron. Res. 2: 1. 73-84. (In Persian) 21.Kafi, M., Zand, E., Kamkar, B., Shareefee, H.R. and Goldanee, M. 2003. Plant physiology. Mashhad Jehad. Daneshgahi Press. Mashhad, Iran. 379p. (In Persian) 22.Kafi, M. 2002. Saffron, production and processing. Ferdowsi University of Mashhad Press. 276p. (In Persian) 23.Koocheki, A., Fallahi, H.R., Amiri, M.B. and Ehyaei, H.R. 2016. Effects of humic acid application and mother corm weight on yield and growth of saffron (Crocus sativus L.). J. Agron.7: 4. 425-442. (In Persian) 24.Koocheki, A., Jamshid Eyni, M. and Seyyedi, S.M. 2015. The effect of mother corm size and type of fertilizer on nitrogen use efficiency in saffron. Saffron Agron. Technol. 2: 4. 243-254. (In Persian) 25.Kumar, R. 2009. Calibration and validation of regression model for non-destructive leaf area estimation of saffron (Crocus sativus L.). Sci. Hort. 122: 142-145. 26.Koul, K. and Farooq, S. 1984. Growth and differentiation in the shoot apical meristem of the saffron plant (Crocus sativus L.). J. Ind. Bot. Soc. 63: 153-160. 27.Majidian, N., Naderi, R., Khalighi, A. and Majidian, M. 2013. The Effect of four levels of GA3 and BA on the quantitative and qualitative characteristics of Zantedeschia aethiopica cv. Childsiana Pot Plant. J. Hort. Sci. 25: 4. 361-368. (In Persian) 28.Mashayekhi, K. and Latifi, N. 1995. Investigation of the effect of corms weights on saffronsflowering. Iran. J. Agri. Sci. 28: 1. 97-105. (In Persian) 29.Mohammad-Abadi, A.A., Rezvani-Moghaddam, P. and Sabori, A. 2006. Effect of plant distance on flower yield and qualitative and quantitative characteristics of forage production of saffron (Crocus sativus) in Mashhad conditions. In II International Symposium on Saffron Biology and Technology. 739: 151-153. (In Persian) 30.Mollafilabi, A. and Shoorideh, H. 2009. The new methods of saffron production. 4th National Festival of Saffron, Khorasan-Razavi, Iran, 27-28 October. (In Persian) 31.Mollafilabi, A. 2004. Experimental finding of production and echo physiological aspects of saffron (Crocus sativus L.). Acta Hort. 650: 195-200. (In Persian) 32.Molina, R.V., Valero, M., Navarro, Y., Guardiola, J.L. and Garcia-Luis, A. 2005. Temperature effects on flower formation in saffron (Crocus sativus L.). Sci. Hort. 103: 361-379. 33.Nassiri-Mahallati, M., Koocheki, A., Boroumand, Z. and Tabrizi, L. 2007. Effects of corm size and storage period on allocation of assimilates in different parts of saffron plant (Crocus sativus L.). Iran. J. Agric. Res. 5: 1155-165. (In Persian) 34.Sabet Teimouri, M., Kafi, M., Avarseji, Z. and Orooji, K. 2013. Effect of drought stress, corm size and corm tunic on morphoecophysiological characteristics of saffron (Crocus sativus L.) in greenhouse conditions. J. Agron. 2: 323-334. (In Persian) 35.Sadeghi, B. 1994. Effect of corm weight on saffron flower collection. Iranian Research Organization for Science and Technology, 276p. (In Persian) 36.Skutink, E., Lukaszews, A., Serek, M. and Rabiza, J. 2001. Effect of growth regulators on postharvest characteristics of Zantedeschia athiopica. Postharvest. Biol. Tech. 21: 241-246. 37.Umrao, V.K., Sharma, V. and Kumar, B. 2007. Influence of gibberellic acid spraying on gladiolus cv. Rose Delight. Prog. Agric. 7: 1-2. 187-188. 38.Varner, J. 1964. Gibberrellin acid controlled synthesis of α-amylase in barley endosperm. Plant. Physiol. 39: 413-415. 39.Vurdu, H. 2004. Agronomical and biotechnological approaches for saffron improvement. Acta Hort. (ISHS). 650: 285-290. 40.Wankhade, S.G., Belorkar, B.P. and Mohariya, A.D. 2002. Effect of bulb soaking andfoliar spray of GA3 on growth, flowering and yield of tuberose (Polianthes tuberosa L.). J. Soils Crops. 12: 105-107. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 656 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,011 |