
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,503 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,659,291 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,260,640 |
ریز پوشانی کوآنزیم Q10 با روش توده ای شدن مرکب | ||
نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی | ||
مقاله 1، دوره 10، شماره 1، مرداد 1397، صفحه 1-16 اصل مقاله (1.02 M) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejfpp.2018.9939.1302 | ||
نویسندگان | ||
نادیا احمدی* ؛ علی نصیرپور؛ محمود شیخ زین الدین؛ جواد کرامت | ||
دانشگاه صنعتی اصفهان | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: کوآنزیم Q10 آنتیاکسیدانی آبگریز و طبیعی، با نقشی اساسی در متابولیسم انرژی میتوکندری است. تاثیر مثبت Q10 در درمان بسیاری از بیماریها به دلیل خاصیت آنتیاکسیدانی و انرژیزایی این ترکیب است. کاهش قدرت سنتز درون سلولی با افزایش سن، ناکافی بودن Q10 موجود در مواد غذایی و تاثیرات سلامتیبخش متعدد، موجب تلاش برای غنیسازی محصولات غذایی با این کوآنزیم شده است. هدف از انجام این تحقیق بررسی امکان ریزپوشانی کوآنزیم Q10 با استفاده از روش تودهای شدن مرکب و تعیین نسبت بهینه اجزاء اصلی (بتالاکتوگلوبولین، صمغ عربی، روغن حاوی Q10، آب) برای رسیدن به بالاترین میزان راندمان و بارگذاری ریزپوشانی است. با توجه به حساسیت Q10 به حرارت، در این تحقیق بتالاکتوگلوبولین جایگزین ژلاتین در روش تودهای شدن مرکب گردید و همراه با صمغ عربی برای ریزپوشانی روغن حاوی Q10 مورد استفاده قرار گرفت. مواد و روشها: در ابتدا پودر Q10و روغن زیتون در ظرف کدر ریخته شد و نمونه به مدت 24 ساعت در گرمخانه شیکردار قرار داده شد؛ سپس محلولهای 4-1 درصد (وزنی/وزنی) بتالاکتوگلوبولین و صمغ عربی با حل کردن مقدار مشخصی از هرکدام در آب مقطر تهیه گردید. در ادامه امولسیونی از روغن حاوی Q10 و محلول بتالاکتوگلوبولین تهیه و با افزودن محلول صمغ عربی و تنظیم pH آن روی 4 میکروکپسولها شکل گرفتند. پس از جداسازی میکروکپسولها، از خشککن انجمادی جهت خشک کردن آنها استفاده شد و به بررسی شکل ظاهری میکروکپسولها توسط میکروسکوپ الکترونی روبرشی و میکروسکوپ نوری پرداخته شد. علاوه بر این، اندازه و توزیع اندازه ذرات میکروکپسولهای مرطوب نیز با دستگاه آنالیز اندازه ذرات بررسی شد. در مرحله بعد، راندمان ریزپوشانی در دو مرحله قبل و بعد از خشککردن، از طریق استخراج روغن با هگزان، حل کردن روغن استخراجی در 1و4-دی اکسان و تزریق به دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا اندازهگیری شد. در پایان تاثیر خشک کردن با آون و انجمادزدایی، بر راندمان ریزپوشانی 5 فرمول مورد بررسی قرار گرفت. یافتهها: راندمان نمونهها قبل از خشک کردن انجمادی به غیر از فرمول شماره 14 (حاوی 4 درصد (وزنی/وزنی) بتالاکتوگلوبولین، 4 درصد (وزنی/وزنی) صمغ عربی، 5 درصد (وزنی/وزنی) روغن) در محدوده 01/99-05/94 درصد بود. تغییرات راندمان و بارگذاری نمونهها پس از خشک کردن انجمادی به ترتیب در محدوده 45/92-91/39 درصد و 75/83-78/24 درصد قرار داشت و نمونه حاوی 5/2 درصد (وزنی/وزنی) بتالاکتوگلوبولین، 5/2 درصد (وزنی/وزنی) صمغ عربی و 5 درصد (وزنی/وزنی) روغن (فرمول شماره 12) از بالاترین راندمان ریزپوشانی (45/92 درصد)، توزیع اندازه یکنواخت و سطحی صاف و بدون منفذ برخوردار بود. نتیجهگیری: بر اساس نتایج، فرمول شماره 12 (حاوی 5/2 درصد (وزنی/وزنی) بتالاکتوگلوبولین، 5/2 درصد (وزنی/وزنی) صمغ عربی و 5 درصد (وزنی/وزنی) روغن) میتواند به طور موفقیتآمیزی برای ریزپوشانی کوآنزیم Q10 به کار گرفته شود. | ||
کلیدواژهها | ||
ریزپوشانی؛ کوآنزیم Q10؛ توده ای شدن مرکب؛ راندمان؛ بارگذاری | ||
مراجع | ||
Alvim, I.D., and Grosso, C.R.F. 2010. Microparticles obtained by complex coacervation: influence of the type of reticulation and the drying process on the release of the core material. Food science and Technology. 30: 1069-1076. Bule, M.V., Singhal, R.S., and Kennedy, J.F. 2010. Microencapsulation of ubiquinone-10 in carbohydrate matrices for improved stability. Carbohydrate polymers. 82: 1290-1296. Burgess, D.J., and Carless, J.E. 1984. Microelectrophoretic studies of gelatin and acacia for the prediction of complex coacervation. . Journal of Colloid and Interface Science. 98: 1–8. Burgess, D.J., and Ponsart, S. 1998. Beta-Glucuronidase activity following complex coacervation and spray drying microencapsulation. Journal of Microencapsulation. 15: 569-579. Fir, M.M., Luka, M., Mirko, P., and Andrej, S. 2009. Property Studies of Coenzyme Q10–Cyclodextrins complexes. Acta Chimica Slovenica. 56: 885-891. Junyaprasert, V.B., Mitrevej, A., Sinchaipanid, N., Boonme, P., and Wurster, D.E. 2001. Effect of process variables on the microencapsulation of vitamin A palmitate by gelatin–acacia coacervation. Drug Development and Industrial Pharmacy. 27: 561–566. Mendanha, D.V., Ortiz, S.E.M., Favaro-Trindade, C.S., and Mauri, A. 2009. Monterrey-Quintero and M. Thomazini. Microencapsulation of casein hydrolysate by complex coacervation with SPI/pectin. Food Research International. 42: 1099–1104. Nepal, P.R., Han, H.K., and Choi, H.K. 2010. Enhancement of solubility and dissolution of Coenzyme Q10 using solid dispersion formulation. International Journal of Pharmaceutics. 383: 147–153. Omar, K.A., Shan, L., Zou, X., Song, Z., and Wang, X. 2009. Effects of two emulsifiers on yield and storage of flax oil powder by response surface methodology. Pakistan Journal of Nutrition. 8: 1316-1324. 10. Pravst, I., Zmitek, K., and Zmitek, J. 2010. Coenzyme Q10 Contents in Foods and Fortification Strategies. Food Science and Nutrition. 50: 269-280. 11. Quispe-Condori, S., Marleny, S., and Temelli, T. 2011. Microencapsulation of flax oil with zein using spray and freeze drying. Food Science and Technology. 67: 1-8. Schmitt, C., Sanchez, C., Despond, S., Renard, D., Thomas, F., and Hardy, J. 1999. Complex coacervation between b-lactoglobulin and acacia gum in aqueous medium. Food Hydrocolloid. 13: 483-496. Tamjidi, F., Nasirpour, A., and Shahedi, M. 2013. Mixture design approach for evaluation of fish oil microencapsulation in gelatin-acacia gum coacervates. International Journal of Polymeric Material. 62: 444-449. Weinbreck, F., Minor, M., and Kruif, C.G. 2004. Microencapsulation of oils using whey protein/gum Arabic coacervates. Journal of Microencapsulation. 21: 667–679. Yeo, Y., Bellas, E., Firestone, W., Langer, R., and Kohane, D.S. 2005. Complex coacervates for thermally sensitive controlled release of flavor compounds. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 53: 7518-7525. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 489 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 675 |