
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,644,920 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,242,290 |
اثر استفاده از لسیتین سویا در رقیق کننده و افزودن آلبومین سرم گاوی بر باروری منی گاو در شرایط نگهداری مختلف | ||
نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان | ||
مقاله 10، دوره 6، شماره 1، خرداد 1397، صفحه 147-154 اصل مقاله (578.21 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejrr.2018.13011.1535 | ||
نویسندگان | ||
عاطفه تقوی چمازکتی1؛ فرید مسلمی پور* 2؛ یوسف مصطفی لو3؛ فرزاد قنبری3 | ||
1دانش آموخته کارشناسی ارشد فیزیولوژی دام دانشگاه گنبد کاووس | ||
2دانشگاه گنبد کاووس | ||
3استادیار گروه علوم دامی دانشگاه گنبد کاووس | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: ذخیره و نگهداری سرمایی منی دامها در دورههای طولانیتر، استفاده از ذخایر ژنتیکی بهتر را امکانپذیر میسازد که در این بین، آسیب ناشی از پراکسیداسیون و شوک سرمایی باعث کاهش باروری منی میشود. بنابراین استفاده از موادی در ترکیب رقیق کننده که بتواند در حفظ باروری اسپرم موثر باشد، بسیار مهم خواهد بود. در این تحقیق، به منظور بررسی اثر استفاده از سطوح مختلف لسیتین سویا به جای زرده تخممرغ در رقیقکننده تریس و همچنین اثر افزودن آلبومین سرم گاوی بر ویژگیهای باروری منی گاو، سه آزمایش در سه شرایط دمایی نگهداری شامل دمای اتاق (C°24)، دمای یخچال (C°5) و به صورت منجمد در ازت مایع انجام شد. مواد و روشها: نمونههای منی از چهار رأس گاو 3 ساله نژاد هلشتاین و با استفاده از مهبل مصنوعی جمعآوری شده و پس از ارزیابی اولیه کیفیت آنها با هم مخلوط شدند. سپس نمونههای منی با چهار نوع رقیق کننده مختلف دارای زرده تخم مرغ و سه سطح 5/0، 1 و 5/1 درصد لسیتین سویا رقیق شدند. قبل از پر کردن پایوتهای نیم سیسی با منی رقیق شده، به نیمی از آنها 10 میلیگرم آلبومین سرم گاوی افزوده شد. پایوتها در سه شرایط دمایی نگهداری شدند؛ در دمای اتاق و و ارزیابی نمونهها در ساعتهای 3، 6 و 9، در دمای یخچال و و ارزیابی نمونهها در ساعتهای 3، 24 و 48 و در حالت انجماد در ازت و ارزیابی نمونههای یخگشایی شده در روزهای 5، 10 و 15 روز بعد از انجماد. غلظت و درصد زندهمانی و جنبایی اسپرمها به روش میکروسکوپی ارزیابی شدند. دادهها بر اساس آزمایش فاکتوریل 3×4×2 (شامل اثرات رقیق کننده، آلبومین سرم گاوی و زمان) با آرایش طرح کاملا تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مقایسه میانگینها با آزمون حداقل تفاوت معنیدار بود. یافتهها: نتایج آزمایش در دمای اتاق نشان داد که اثر رقیقکننده و زمان بر زندهمانی و جنبایی اسپرمها معنیدار بود (01/ 0p<) ولی اثر افزودن آلبومین تاثیر معنیدار بر آن نداشت. بیشترین زندهمانی (88/99 درصد) و جنبایی (75/99 درصد) اسپرمها در گروه زرده تخممرغ در ساعت سه مشاهده شد. در مورد نتایج آزمایش در دمای یخچال، اثر رقیقکننده و زمان بر زندهمانی و جنبایی اسپرمها معنیدار بود (01/ 0p<) ولی اثر افزودن آلبومین تاثیر معنیدار بر آن نداشت. بیشترین زندهمانی (34/98 درصد) و جنبایی (67/97 درصد) اسپرمها در گروه زرده تخممرغ در ساعت سه مشاهده شد. اثر رقیقکننده و زمان بر زندهمانی و اثر رقیقکننده، آلبومین و زمان بر جنبایی اسپرمهای منجمد پس از یخگشایی معنیدار بود (05/ 0p<). بیشترین زندهمانی (18/68 درصد) و جنبایی (62/65 درصد) اسپرمها بهترتیب در گروه زرده تخممرغ در روز 5 بعد از انجماد بود. نتیجهگیری کلی: در مجموع، نتایج این تحقیق نشان داد که در رقیقکننده تریس، استفاده از زرده تخممرغ نسبت به لسیتین سویا در شرایط نگهداری مایع و انجماد منی گاو برتری دارد. همچنین، افزودن سرم آلبومین گاوی به رقیق کننده تاثیری در بهبود زندهمانی و جنبایی اسپرمهای منی گاو ندارد. | ||
کلیدواژهها | ||
رقیق کننده منی؛ ویژگی اسپرم؛ آلبومین سرم گاوی؛ گاو | ||
مراجع | ||
1. Ahmadi-hamedani, M., Jafari Ahangari, Y., and Zerehdaran, S. 2015. Tris-thinning effects of egg yolk in ram sperm quality Zell refrigeration and freezing conditions. Journal of Animal Production. 10: 122-134. (In Persian) 2. Amirat, L., Tainturier, D., Jean, L., Thorin, C., Gerald, O., Courtens, J.L., and Anton, M. 2005. Bull semen in vitro fertility after cryopreservation using egg yolk LDL: a comparison with optiolyl. A commercial egg yolk extender. Theriogenology. 61: 895-907. 3. Bilodeau, J.F., Blanchhette, S., Cormier, B., and Sirad, M.A. 2002. Reactive oxygen species mediated loss of bovine sperm motility in egg yolk tris extender: protection by pyruvate metal chelators and bovine liver or oviductal fluid catalase. Journal of Theriogenology. 57: 1105-1122. 4. Breininger, V.E., Beorlegui, N.B., Oflaherti, C.M., and Beconi, M.T. 2005. Alpha tocopherol improves biochemical and dynamic parameters in cryopreserved boar semen. Journal of Theriogenology. 63: 2126-2135. 5. Curry, M.R., Millar, J.D., and Watson, P.F. 1994. Calculated optimal cooling rates for ram and human sperm cryopreservation fail to confirm with empirical observations. Journal of Biology of Reproduction. 51: 1014–1021. 6. Fiser, P.S., and Fairfull, R.W. 1986. The effects of rapid cooling (cold shock) of ram semen, photoperiod, and egg yolk in diluents on the survival of spermatozoa before and after freezing. Journal of Cryobiology. 23: 24-518. 7. Forouzanfar, M., Fazilati, M., Moulavi, F., Hajian, M., Salehi, S.A., Rabiei, A., and Nasr- Esfahani, M.H. 2009. Investigation of different glycerol and Egg Yolk concentration on freezing Bakhtiari Ram Semen. Journal of Iranian Anatomical Sciences. 5: 17-25. (In Persian) 8. Ghadimi, V., and Zhandi, M. 2016. Bovine serum albumin effect on sperm quality during refrigeration Caspian. Journal of Iran Animal Science. 46 (2): 139-133. (In Persian) 9. Jafari Ahangari, Y. 1996. An investigation on the effect of various buffers (Tris, Citrate and Skimmed milk) on ram semen motility and survival characteristics in liquid storage. Final report of Research Plan. Journal of Animal Science Institute. 37. (In Persian) 10. Latifian, F. 1998. Cryopreservation Of Bull Semen In Treated Semi- Skimmed Milk. M.Sc. Thesis. Islamic Azad University, Isfahan Branch. 163. (In Persian) 11. Manjunath, P., and Therien, I. 2002. Role of seminal plasma phospholipid binding proteins in sperm membrane lipid modification that occurs during capacitation. Journal of Reproduction Immunology. 53: 109–119. 12. Papa, F.O., Felicio, G.B., Melo-Ona,. C.M., Avarenga, M.A., De.Vita, B., Trinque, C., Puoli-Filhob, J.N.D., and Dell Aqu, J.A. 2010. Replacing egg yolk with soyban lecithin in the cryopreservation of stallion semen. Journal of Animal Reproduction Science.129: 73-77. 13. Singh, A.K., Singh, V.K., Narwade, B.M., Mohantyo, T.K., and Atreja, S.K, 2012. Comparative quality assessment of buffalo (Bubalus Bubalis) semen chilled (5°C) in egg yolk-and soya milk-based extenders. Journal of Reproduction in Domestic Animals. 47: 590- 600. 14. Sreejith, J.N., Brar, A.S., Ahuja, C.S., and Sangha, S.P.S. 2006. A comparative study on lipid peroxidation activities of antioxidant enzymes and viability of cattle and buffalo bull spermatozoa during storage at refrigeration temperature. Journal of Animal Reproduction Science. 96: 21-29. 15. Tariq, M., Khan, M.S., Shah, M.G., Nisha, A.R., Umer, M., Hasan, S.M., Rahman, A. and Rabbani I. 2015. Exogenous antioxidants inclusion during semen cryopreservation of farm animals. Journal of Chemical and Pharmaceutical Research Archive. 7(3): 2273-2280. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 491 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 316 |