
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,647,547 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,248,700 |
تأثیر کاربرد نیتروژن و فسفر بر عملکرد اندامهوایی و ریشه گیاه روناس در شرایط شور استان فارس | ||
مجله مدیریت خاک و تولید پایدار | ||
مقاله 9، دوره 8، شماره 2، شهریور 1397، صفحه 149-161 اصل مقاله (468.08 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejsms.2018.14100.1779 | ||
نویسندگان | ||
محمد جواد روستا* 1؛ فاطمه رسولی2؛ مصطفی میراب زاده اردکانی3؛ کوکب عنایتی4؛ لادن جوکار5 | ||
1دانشیار بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج | ||
2کارشناس ارشد بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران | ||
3کارشناس سابق مدیرت جهاد کشاورزی اردکان یزد، ایران | ||
4کارشناسی ارشد بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران | ||
5مربی پژوهشی بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: برای موفقیت در بهرهبرداری از خاکهای شور، تأمین مناسب عناصر غذایی مورد نیاز گیاه لازم است. به این معنی که با فراهم نمودن صحیح عناصر غذایی در مقدار و نسبت بهینه، شرایط خاک باید به گونهای تغییر داده شود که رشد گیاه بهبود یافته و محصول مناسبی به دست آید. نیتروژن و فسفر از مهمترین عناصر غذایی گیاهان محسوب میشوند و نقش به سزایی در افزایش عملکرد گیاهان زراعی دارند. در شرایط تنش شوری، جذب آنها بیش از سایر عناصر غذایی محدود میشود نیتروژن، عنصری ضروری در فرآیندهای حیاتی گیاه است که افزایش جذب و کاربرد آن در ساز و کارهای بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی شرایط را برای تحمل شوری بهبود میبخشد. فسفر کافی سبب زیاد شدن رشد گیاه و توسعه و گسترش ریشه میشود. برای این منظور گیاه میتواند از حجم بیشتری از خاک به منظور جذب عناصر غذایی و رطوبت استفاده کند پژوهشگران متعددی گزارش کردند مصرف فسفر باعث افزایش معنیدار وزن خشک ریشه گیاه میشود و افزایش فسفر قابل جذب در خاک، رشد گیاه در خاک شور را تسهیل نموده و تا اندازهای اثرات منفی شوری را تعدیل میکند. تحقیق بر روی گیاه روناس در زمینههای مختلف به طور محدودی انجام شده است و مطالعه اثر کودهای اوره و فسفردار بر روی جذب عناصر معدنی و صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه تاکنون صورت نگرفته است. امروزه مصرف کودهای شیمیایی برای تولید محصولات کشاورزی در مناطق خشک و نیمهخشک که سطح حاصلخیزی خاک پایین است، ضرورتی اجتنابناپذیر میباشد. کشت و تولید روناس به عنوان یک گیاه صنعتی و متحمل به شوری در ایران از قدیم رواج داشته ولی تحقیقات انجام شده در زمینه تغذیه این گیاه بسیار اندک است. این بررسی با هدف ارزیابی تاثیر کاربرد کودهای اوره و سوپر فسفات تریپل بر عملکرد اندام هوایی و ریشه گیاه روناس در استان فارس انجام گرفت. مواد و روش ها: آزمایش سه ساله به صورت فاکتوریل با سه تکرار و دو فاکتور در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی اجرا گردید. فاکتور اول کود اوره با 4 سطح صفر، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار و فاکتور دوم کود سوپر فسفات تریپل با 4 سطح صفر، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار بود. آزمایش در شرایط خاک شور و آب شور انجام شد. درکلیه تیمارها، کود دامی به میزان40 تن در هکتار قبل از کاشت مصرف شد. حدود 25 بذر به صورت کپهای در چاله هایی با عمق 5 سانتی متر و با فاصله چاله ها روی ردیف به میزان 40 سانتی متر و فاصله ردیف ها 40 سانتیمتر کاشته شدند. کرتهای آزمایشی به ابعاد 3 متر در 4 متر بود. عملکرد اندام هوایی طی سه سال و عملکرد ریشه در سال سوم اندازه گیری شد. یافته ها: تجزیه واریانس دادهها نشان داد اثرات متقابل کود اوره و کود فسفردار در سال سوم بر عملکرد اندام هوایی در سطح 1 درصد معنیدار شد. اثرات متقابل کود اوره و کود فسفردار بر عملکرد ریشه در سطح 5 درصد معنی دار گردید. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد در سال سوم، بیشترین عملکرد اندام هوایی به میزان 7133/2 کیلوگرم در متر مربع با کاربرد 150 کیلوگرم در هکتار کود اوره و بیشترین عملکرد وزن خشک ریشه به میزان 6133/1 کیلوگرم در متر مربع با کاربرد توام 150 کیلوگرم در هکتار کود اوره و سوپر فسفات تریپل بدست آمد. نتیجه گیری: بهطور کلی میتوان گفت کاربرد سطوح بالای کودهای اوره و سوپر فسفات تریپل، تولید وزن خشک ریشه گیاه روناس در شرایط شور را افزایش می دهد. | ||
کلیدواژهها | ||
آب شور؛ اوره؛ سوپر فسفات تریپل؛ روناس؛ خاک شور | ||
مراجع | ||
1.Anderson, C.M., and Treshow, M. 1980. A review of environmental and genetic factors that affect height in Spartina alterniflora loisel (salt marsh cord grass). Estuanes and Coasts, 3: 3. 168-176. 2.Awad, A.S., Edwards, D.G., and Campbell, L.C. 1990. Phosphorus enhancement of salt tolerance of tomato. Crop Sci. Soc. Amer. J. 30: 123-128. 3.Champagnol, F. 1979. Relationships between phosphate nutrition of plants and salt toxicity. Phosphorus in Agric. 76: 35-43. 4.Clementi, C., Nowik, W., Romani, A., Cibin, F., and Favaro, G. 2007. A spectrometric and chromatographic approach to the study of ageing of madder (Rubia tinctorium L.) dyestuff on wool, Analytica. Chimica. Acta J. 596: 46-54. 5.Courcut, D.M., and Nilsen, E.T. 2000. Salinity stress, in: Physiology of plants under stress. 696p. John Willey and Sons, Inc. New York. 6.Cuoco, G., Mathe, C., Archier, P., Chemat, F., and Vieillescazes, C. 2009. A multivariate study of the performance of an ultrasound assisted madder dyes extraction and characterization by liquid chromatography-photodiode array detection, Ultrasonics Sonochem. J. 16: 75-82. 7.Darzi, M., and Haj Seyed Hadi, M.R. 2002. Study of agronomic and ecological issues of chamomile and fennel. Zeitun Magazine. 152: 43-49. 8.De Santis, D., and Moresi, M. 2007. Production of alizarin extracts from Rubia tinctorum and assessment of their dyeing properties, Ind. Crop. Prod. J. 26: 151-162. 9.Dutta, P.K. 1996. Hazards of dyes, Ind. J. Fibre Text. Res. CVIII. 1: 68-69. 10.El-Siddig, K., and LuÈdders, P. 1994. Interactive effects of nitrogen nutrition and salinity on reproductive growth of apple trees. Gartenbauwiss. 59: 127-131. 11.Gourley, C.J.P., Allan, D.L., and Russell, M.P. 1993. Defining phosphorus efficiency in plants. Plant and Soil. 156: 29-37. 12.Heidari, M., Bakhshandeh, A.M., Nadeyan, H.A., Fathi, G.A., and Alami-Saeed, K. 2006. Effects of salinity and nitrogen rates on seed yield, osmotic adjustment and sodium and potassium uptake in Chamran wheat cultivar. Iran. J. Agric. Sci. 3: 513-501. (In Persian) 13.Hirrell, M.C., and Gerdemann, J.W. 1980. Improved growth of onion and bell pepper in saline soils by two vesicular-arbuscular mycorrhizal fungi. Soil Sci. Soc. Am. J. 44: 654-656. 14.Isabella, C., Cantrell, G., and Robert, G. 2001. Preinoculation of lettuce and onion with VA mycorrhizal fungi reduces deleterious effects of soil salinity. Plant and Soil. 233: 269-281. 15.Khalil, M.A., Amer, F., and Elgabaly, M.M. 1967. A salinity+fertility interaction study on corn and cotton. Soil Sci. Soc. of Am. J. Proc. 31: 683-686. 16.Kriedeman, J. 1986. Stomatal and photosynthetic Limitation of leaf growth. Aust. J. Plant Physiol. 13: 15-23. 17.Langdale, G.W., Thomas, J.R., and Littleton, T.G. 1971. Influence of soil salinity and nitrogen fertilizer on spinach growth. J. Rio Grande Valley Hort. Soc. 25: 61-66. 18.Leidi, E.O., Silberbush, M., and Lips, S.H. 1991. Wheat growth as affected by nitrogen type, pH and salinity, Biomass production and mineral composition. J. Plant Nutr. 14: 3. 235-246. 19.Malakooti, M.J., and Homaei, M. 2003. The fertility of soils of arid and semi-arid areas (problems and solutions). Tarbiat Modarres University Press, 518p. (In Persian) 20.Marcar, N.E. 1995. Fodder values of salt tolerant Australian Acacias. P 20-25, In: International workshop, Nitrogen fixing trees for fodder. Pune, India. 21.Marschner, H. 1995. Mineral Nutrition of Higher Plants. Academic Press, 889p. London. 22.Marschner, H. 2002. Mineral Nutrition of Higher Plant. Elsevier Science Ltd. Academic Press, 912p. London. 23.Mass, E.V., and Hoffman, G.I. 1976. Crop salt tolerance, evaluating existing data. P 107-120. In: International Salinity Conference Pub. Book. 24.Nasiry Mahallati, M., Kochaki, A., Rezvani, P., and Beheshti, A. 2001. Agroecology (translated), Ferdowsi University of Mashhad Publishing. 118p. (In Persian) 25.Papadopoulos, I., and Rendig, V.V. 1983. Interactive effects of salinity and nitrogen on growth and yield of tomato plants. Plant and Soil. 73: 47-57. 26.Poss, J.A., Pond, E., Menge, J.A., and Jarrell, W.M. 1985. Effect of salinity on mycorrhizal onion and tomato in soil with and without additional phosphate. Plant and Soil. 88: 307-319. 27.Ravikovitch, S., and Porath, A. 1967. The effect of nutrients on the salt tolerance of crops. Plant and Soil. 26: 49-71. 28.Rosenberg, E. 2008. Characterisation of historical organic dyestuffs by liquid chromatography-mass spectrometry, Analy. and Bioanaly. Chem. J. 391: 33-57. 29.Ruiz-Lozano, J.M., Azcon, R., and Gomez, M. 1996. Alleviation of salt stress by arbuscularmycorrhizal Glomus species in Lactuca Sativa plants. Physiol. Plantarum. 98: 767-772. 30.Salek, M., Saadatmand, S., and Khavari-Nejad, R.A. 2015. Investigation of the Alizarin content in Medicinal-industrial Madder (Rubia tictorum L.) Root. Adv. Biores. 6: 4. 58-65. 31.Sanayeei, S., Ebadi, A., Parmon, Gh., and Gholizdeh, L. 2014. The effect of mineral nitrogen on changes in fluorescence of photosynthetic pigments alfalfa under drought stress. J. Crop Physiol. 6: 23. 5-20. (In Persian) 32.Shams-Nateri, A. 2011. Reusing wastewater of madder natural dye for wool dyeing, J. Clean. Prod. 19: 775-81. 33.Surowiec I., Szostek, B., and Trojanowicz, M. 2007. HPLC-MS of anthraquinolds, flavonoids, and their degradation products in analysis of natural dyes in archeological objects, J. Separation Sci. 30: 2070-2079. 34.Taylor, R.M., Fenn, L.B., and Pety, C.A. 1987. Nitrogen uptake by grapes with divided roots growing in differentially salinized soils. Hort. Sci. 22: 4. 664. 35.Zamani, Z., Zeinali, H., Masood Sinaki, J., and Madani, H. 2014. Effect of nitrogen and phosphorous fertilizers on the yield and secondary metabolites of medicinal plant Rubia tinctorum L. under saline conditions. Iranian J. Plant Physiol. 4: 2. 949-955. (In Persian) 36.Zeinali, H., Moslehiyazddly, A., Safai, L., Jaberalansar, Z., Akhondi, A., and Eskandari, Z. 2014. The effect of different amounts of nitrogen, phosphorus and potassium on quantitative and qualitative characteristics of chamomile (Matricaria chamomilla L.). Iran. J. Med. Arom. Plant. Sci. Res. 3: 4. 511-518. (In Persian) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,489 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 524 |