
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 623 |
تعداد مقالات | 6,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,626,866 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,222,127 |
تأثیر کاربرد گوگرد، باکتری تیوباسیلوس و فسفر بر عملکرد و جذب عناصر غذایی گندم در یک خاک آهکی | ||
مجله مدیریت خاک و تولید پایدار | ||
مقاله 2، دوره 8، شماره 2، شهریور 1397، صفحه 23-41 اصل مقاله (474.09 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejsms.2018.13665.1761 | ||
نویسندگان | ||
کاظم خاوازی* 1؛ وحیداله جهاندیده مهجن آبادی2؛ فرهاد تقی پور3 | ||
1موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران | ||
2گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز | ||
3مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سمنان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: بررسی وضعیت عناصر غذایی در خاکهای آهکی نشان میدهد که باوجود مقادیر فراوان برخی از عناصر غذایی (مانند فسفر، آهن و روی) در این خاکها، فرم قابل جذب این عناصر کمتر از مقدار لازم برای رشد گیاه بوده و کمبود عناصر غذایی یکی از عوامل محدود کننده تولید محصول گیاهان بهویژه گندم در این خاکها محسوب میشود. افزودن گوگرد و تلقیح خاک با باکتری تیوباسیلوس ممکن است دسترسی عناصر غذایی در خاکهای آهکی را بهبود بخشیده و در نتیجه سبب افزایش رشد گیاهان زراعی شود. هدف از این پژوهش بررسی تأثیر کاربرد گوگرد و باکتری تیوباسیلوس بر عملکرد و جذب عناصر غذایی گندم در سطوح مختلف فسفر یک خاک آهکی و در شرایط مزرعه بود. مواد و روشها: در سال 1390 آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار سطح گوگرد به همراه باکتری تیوباسیلوس (بدون مصرف گوگرد و تیوباسیلوس (S0T0)، مصرف 500 کیلوگرم گوگرد + 10 کیلوگرم تیوباسیلوس (S500T10)، 1000 کیلوگرم گوگرد + 20 کیلوگرم تیوباسیلوس (S1000T20) و 2000 کیلوگرم گوگرد + 40 کیلوگرم تیوباسیلوس (S2000T40) در هکتار) و سه سطح کود سوپر فسفات تریپل (بدون مصرف فسفر (P0)، مصرف 65 (P65%) و 100 (P100%) درصد فسفر بر اساس آزمون خاک) با سه تکرار در شرایط مزرعه انجام شد. قبل از گردهافشانی نمونه برگ تهیه و میزان عناصر غذایی فسفر، روی و آهن در آنها اندازهگیری گردید. پس از برداشت گندم اجزای عملکرد نظیر عملکرد دانه و کاه، طول خوشه و وزن هزاردانه در هر تیمار اندازهگیری شد. سپس از هر کرت 5 کیلوگرم خاک مرکب از عمق 30-0 سانتیمتری تهیه و پس از هواخشک و عبور از الک دو میلیمتری، غلظت عناصر فسفر، روی و آهن خاک تعیین گردید. یافتهها: با کاربرد گوگرد به همراه باکتری تیوباسیلوس اجزای عملکرد و جذب عناصر آهن، روی و فسفر برگ گندم نسبت به تیمار شاهد افزایش یافتند اگرچه در مورد عملکرد دانه، عملکرد کاه و جذب آهن بین سطوح مختلف گوگرد به همراه باکتری تیوباسیلوس اختلاف معنیداری مشاهده نگردید. مصرف فسفر سبب افزایش معنیدار عملکرد دانه، عملکرد کاه، وزن هزار دانه و جذب عناصر آهن و فسفر برگ گیاه گردید ولی بین تیمارهای 65% توصیه کودی بر اساس آنالیز خاک و 100% مصرف آن، اختلاف معنیداری مشاهده نشد. در شرایط عدم استفاده از فسفر (P0) با مصرف 1000 کیلوگرم در هکتار گوگرد توأم با 20 کیلوگرم در هکتار باکتری تیوباسیلوس (S1000T20)، عملکرد دانه، عملکرد کاه و طول خوشه نسبت به شاهد افزایش یافت (بهترتیب 124، 123 و 31 درصد) اما با افزایش بیشتر سطوح گوگرد و باکتری، روندی کاهشی در پارامترهای مذکور مشاهده شد. بیشترین جذب آهن و فسفر برگ گیاه بهترتیب در تیمارهای مرکب S1000T20+P100% و S2000T20+P65% مشاهده شد. با افزایش سطح گوگرد به همراه باکتری تیوباسیلوس غلظت روی و pH خاک کاهش یافتند و کمترین مقادیر این ویژگیها در بالاترین سطح گوگرد و باکتری مشاهده شد. در تمام سطوح مصرف فسفر، کاربرد 500 کیلوگرم در هکتار گوگرد به همراه 10 کیلوگرم در هکتار باکتری تیوباسیلوس (S500T10) موجب افزایش غلظت فسفر در خاک شد و بیشترین غلظت فسفر خاک در تیمار S500T10+P65% (31 درصد بیشتر نسبت به تیمار S0T0+P0) بهدست آمد. نتیجهگیری: در شرایط عدم استفاده از گوگرد و باکتری تیوباسیلوس، مصرف 65% توصیه کودی فسفر برای حصول عملکرد بهینه برای گندم مناسب میباشد. مصرف گوگرد بهمقدار 1000 کیلوگرم در هکتار بههمراه استفاده از 20 کیلوگرم در هکتار باکتری تیوباسیلوس در شرایط عدم استفاده از فسفر (P0) برای استفاده در بخش کشاورزی و افزایش عملکرد گندم قایل توصیه است. | ||
کلیدواژهها | ||
اجزای عملکرد گندم؛ باکتری اکسیدکننده گوگرد؛ عناصر غذایی خاک؛ گوگرد؛ خاک آهکی | ||
مراجع | ||
1.Abdou, A., Soaud, A.A., Al Darwish, F.H., Saleh, M.E., El-Tarabily, K.A., Sofian-Azirun, M., and Motior, R.M. 2011. Effects of elemental sulfur, phosphorus, micronutrients and Paracoccus versutus on nutrient availability of calcareous soils. Aust. J. Crop Sci. 5: 554-561. 2.Adesemoye, A.O., Torbert, H.A., and Kloepper, J.W. 2009. Plant growth-promoting rhizobacteria allow reduced application rates of chemical fertilizers. Microb. Ecol. 58: 921-929. 3.Akhavan, Z., and Fallah Nosrat Abad, A.R. 2013. The effect of sulfur and thiobacillus inoculant on soil pH, dry matter weight and phosphorus absorption Canola. J. Soil Manag. Sustain. 3: 1-13. (In Persian) 4.Amal, A.M., Wedad Eweda, E.E., Heggo, A.M., and Enas, A.H. 2014. Effect of dual inoculation with arbuscular mycorrhizal fungi and sulphur-oxidising bacteria on onion (Allium cepa L.) and maize (Zea mays L.) grown in sandy soil under greenhouse conditions. Ann. Agr. Sci. 29: 109-118. 5.Bagyako, M., Georg, E., Romheld, V., and Buerkert, A. 2000. Effects of mycorrhiza fungi and phosphorus on growth and nutrient uptake of millet, cow pea and sorghum in West African. Soil J. Agric. Sci. 135: 399-407. 6.Balloei, F., Ardakani, M.R., Rejali, F., Ramzanpoor, M.R., Alizade, G.R., and Mohebbati, F. 2009. Effect of Thiobacillus and Mycorrhiza fungi under different levels of sulfur on yield and yield components of soybean. International Symposium “Root Research and Applications”, RootRAP, Boku – Vienna, Austria. 7.Baybordi, A. 2007. Nutrition of crops and zinc in soil. Payor Publishing, Tabriz Press, 180p. (In Persian) 8.Besharati, H. 2017. Effects of sulfur application and Thiobacillus inoculation on soil nutrient availability, wheat yield and plant nutrient concentration in calcareous soils with different calcium carbonate content. J. Plant Nutr. 40: 447-456. 9.Bustamante, M., Alburquerque, J., Restrepo, A., De la Fuente, C., Paredes, C., Moral, R., and Bernal, M. 2012. Co-composting of the solid fraction of anaerobic digestates, to obtain added-value materials for use in agriculture. Biomass Bioenerg. 43: 26-35. 1397 ( نشریه مدیریت خاک و تولید پایدار جلد ( 8)، شماره ( 2 38 10.Deluca, T.H., Skogley, E.O., and Engle, R.E. 1989. Band-applied elemental sulfur to enhance the phytoavailability of phosphorus in alkaline calcareous soils. Biol. Fert. Soils. 7: 346-350. 11.El Tarabily, K.A., Soaud, A.A., Saleh, M.E., and Matsumoto, S. 2006. Isolation and characterization of sulfur-oxidizing bacteria, including strains of Rhizobium from calcareous sandy soils and their effects on nutrient uptake and growth of maize (Zea mays L.). Aust. J. Agric. Res. 57: 101-111. 12.Gee, G.W., and Bauder, J.W. 1986. Particle size analysis. P 383-411, In: A. Klute (Ed.), Methods of soil analysis, Part I. 2d Madison, WI. 13.Godarzi, K. 2001. Enhancing effects of sulfur and compost on nutrient availability and wheat yield. Soil Water Sci. 15: 154-166. (In Persian) 14.Hawkesford, M.J., and De Kok, L.J. 2007. Sulfur in plants an ecological perspective. Springer, UK. 15.Hoseini, Y., Homaee, M., Karimian, N.A., and Saadat, S. 2009. The effects of phosphorus and salinity on growth, nutrient concentrations and water use efficiency in canola (Brassica napus L.). Agr. Res. (Water Soil Plant Agr.). 8: 1-18. (In Persian) 16.Jaggi, R.C., Aulakh, M.S., and Sharma, R. 2005. Impacts of elemental S applied under various temperature and moisture regimes on pH and available P in acidic, neutral and alkaline soils. Biol. Fertil. Soil. 41: 52-58. 17.Jalili, F., Nasrolah Zadeh Asl, A., and Valiloo, R. 2013. Effects of sulfur and manure fertilizer on yield and protein of wheat (var. Zarin). J. Res. Crop Sci. 5: 71-84. (In Persian) 18.Jones, J.B., and Case, V.W. 1990. Sampling, handling and analyzing plant tissue samples. P 389-427, In: R.L. Westerman (Ed.), Soil testing and plant analysis, Soil Science Society of America, Madison, WI. 19.Kalbasi, M., Filsoof, F., and Rezai-Nejad, Y. 1988. Effect of sulfur treatment on yield and uptake of Fe, Zn and Mn by corn, sorghum and soybean. J. Plant Nutr. 11: 1353-1360. 20.Malakouti, M.J., and Gheibi, M.N. 2000. Determination of critical levels of nutrients in soil, plant and fruit. Agricutural Education Publishing, 92p. (In Persian) 21.Mazloomi, F., and Ronaghi, A. 2012. Effect of salinity and phosphorus on growth and chemical composition of two varieties of spinach. J. Gree. Cult Sci. Technol. 3: 85-94. 22.Moamen, A., Pazoki, A., and Momayezi, M.R. 2011. Effects of granular sulfur (bentonitic) and compost on quantitative and qualitative characteristics of bam wheat in semnan. J. Crop Physiol. 3: 31-47. (In Persian) 23.Moamen, A., Pazoki, A.R., and Momayezi, M.R. 2011. Effect of granular sulfur and compost on properties of Bam wheat in Semnan region. Sci. Res. Annual Agron. Plant Physiol. IAU, Ahvaz Branch. 3: 35-46. (In Persian) 24.Mohammady Aria, M., Lakzian, A., Haghnia, G.H., Berenji, A.R., Besharati, H., and Fotovat, A. 2010. Effect of Thiobacillus, sulfur and vermicompost on the water-soluble phosphorus of hard rock phosphate. Bioresour. Technol. 101: 551-554. 25.Moosavi, A.A., Mansouri, S., and Zahedifar, M. 2015. Effect of soil water stress and nickel application on micronutrient status of canola grown on two calcareous soils. Plant Prod. Sci. 18: 377-387. 26.Olsen, S.R., and Sommers, L.E. 1982. Phosphorus. P 403-430, In: A.L. Page (Ed.), Methods of soil Analysis, part 2, 2nd ed. American Society of Agronomy, Soil Science Society of America, Madison. 27.Page, A.L., Miller, R.H., and Keeny, D.R. 1982. Methods of soil analysis. Part 2, Chemical and Microbiological Properties, Madison Wisconsin U.S.A. 28.Postgate, J.R. 1966. Media for sulfur bacteria. Lab. Pract. J. 15: 1239-1244. 29.Rahman, M.M., Soaud, A.A., Fareed, H.A.L., Darwish, F.F.A., Golam, F., and Azirun, M.S. 2011. Growth and nutrient uptake of maize plants as affected by elemental sulfur and nitrogen fertilizer in sandy calcareous soil. Afr. J. Biotech. 10: 12882-12889. 30.Rosa, M.C., Muchovey, J.J., and Alwares, J.V.H. 1989. Temporal relations of phosphorous fraction in an oxisol amended with rock phosphate and Thiobacillus thiooxidans. Soil Sci. Soc. Am. J. 53: 1096-1100. 31.Salimpour, S., Khavazi, K., Nadian, H., Besharati, H., and Miransari, M. 2010. Enhancing phosphorus availability to canola (Brassica napus L.) using P solubilizing and sulfur oxidizing bacteria. Aust. J. Crop Sci. 4: 330-334. 32.Salimpour, S., Khavazi, K., Nadian, H., Besharati, H., and Miransari, M. 2012. Canola oil production and nutrient uptake as affected by phosphate solubilizing and sulfur oxidizing bacteria. J. Plant Nutr. 35: 1997-2008. 33.Schueneman, T.J. 2001. Characterization of sulfur sources in the EAA. Soil Crop Sci. Soc. Fla. Proc. 60: 49-52. 34.Smith, F.W., Jackson, W.A., and van den Berg, P.J. 1990. Internal phosphorus flows during development of phosphorus stress in Stylosanthes hamata. Aust. J. Plant Physiol. 17: 451-464. 35.Stamford, N.P., Figueiredo, M.V.B., Junior, S.S., Freitas, A.D.S., Santos, C.E.R.S., and Junior, M.A.L. 2015. Effect of gypsum and sulfur with AcidiThiobacillus on soil salinity alleviation and on cowpea biomass and nutrient status as affected by PK rock biofertilizer. Sci. Hortic-Amsterdam. 192: 287-292. 36.Stamford, N.P., Santos, P.R., Moura, A.M.M.F., Santos, C.E.R.S., and Freitas, A.D.S. 2003. Biofertilizer with natural phosphate, sulphur and AcidiThiobacillus in a soil with low available-p. Sci. Agricola. 60: 767-773. 37.Thomas, G.W. 1996. Soil pH and Soil Acidity. P 475-490, In: D.L. Sparks (Ed.), Methods of soil analysis, Part 3, No. 5, ASA and SSSA, Madison, WI. 38.Vidyalakshmi, R., Paranthaman, R., and Bhagyaraj, R. 2009. Sulphur oxidizing bacteria and plant nutrition-A review. W. J. Agril. Sci. 5: 270-278. 39.Walkley, A., and Black, I.A. 1934. An examination of degtjareff method for determining soil organic matter and a proposed modification of the chromic acid titration method. Soil Sci. 37: 29-38. 40.Wiedenfeld, B. 2011. Sulfur application effects on soil properties in a calcareous soil and on sugarcane growth and yield. J. Plant Nut. 34: 1003-1013. 41.Wilding, L.P., and Lin, H. 2006. Advancing the frontiers of soil science towards geoscience. Geoderma. 131: 257-274. 42.Zapata, F., and Roy, R.N. 2004. Use of phosphate rocks for sustainable agriculture. Publication of the FAO Land and Water Development Division, Pp: 117-122. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,565 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,102 |