
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,489 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,610,002 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,200,552 |
مقایسه عملکرد ژنوتیپهای بدون تانن و دارای تانن باقلا در شرایط آب و هوایی گرگان | ||
مجله تولید گیاهان زراعی | ||
مقاله 8، دوره 11، شماره 1، خرداد 1397، صفحه 113-125 اصل مقاله (691.72 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejcp.2018.12445.1972 | ||
نویسندگان | ||
فاطمه شیخ* 1؛ محمد رضا داداشی2؛ صفورا جافر نوده3 | ||
1استادیار بخش زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران | ||
2استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان | ||
3دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
چکیده | ||
سابقه و هدف: دو نوع رقم باقلا دارای تانن و بدون تانن وجود دارد. تاننها ترکیبات ضد تغذیهای هستند که بر روی کیفیت و قابلیت هضم تاثیر منفی میگذارند. این بررسی بهمنظور ارزیابی عملکرد ژنوتیپهای بدون تانن در مقایسه با ژنوتیپهای دارای تانن انجام شد. مواد و روشها: این آزمایش در سال زراعی 95- 1394 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. 11 ژنوتیپ مختلف باقلا (پنج ژنوتیپ دارای تانن، پنج ژنوتیپ بدون تانن و ژنوتیپ شاهد برکت) از نظر صفات زراعی شامل ارتفاع بوته، تعداد غلاف در بوته، وزن 100 دانه، عملکرد دانه و غلاف سبز، عملکرد زیست توده و شاخص برداشت مورد بررسی قرار گرفتند. یافتهها: نتایج تجزیه واریانس نشاندهنده وجود تفاوت معنیدار بین ژنوتیپها از لحاظ ارتفاع بوته، تعداد غلاف در بوته، وزن 100 دانه، عملکرد دانه، عملکرد زیست توده، عملکرد غلاف سبز و شاخص برداشت بود. نتایج مقایسه میانگینها نشان داد ژنوتیپهای GF-331 و GF-332 هر دو از گروه ژنوتیپهای دارای تانن بیشترین عملکرد دانه (بهترتیب 6746 و 6427 کیلوگرم در هکتار) را تولید کردند. کمترین (3540 کیلوگرم در هکتار) میزان عملکرد دانه نیز مربوط به ژنوتیپGF-98 از گروه ژنوتیپهای بدون تانن بود. میزان عملکرد غلاف سبز از 15080 تا 33067 کیلوگرم متغیر بود. کمترین میزان متعلق به GF-98 (بدون تانن) و بیشترین آن مربوط به GF-20 (شاهد) بود. عملکرد زیست توده از 29000 تا 57333 کیلوگرم در هکتار متغیر بود. ژنوتیپ GF-247 (بدون تانن) بیشترین و ژنوتیپ GF-98 (بدون تانن) کمترین عملکرد زیست توده را تولید کردند. براساس نتایج مقایسه میانگین، بیشترین وزن 100 دانه با 33/158 گرم مربوط به ژنوتیپGF-21 (گروه دارای تانن) و کمترین آن با 102 گرم مربوط به GF-249 (بدون تانن) بود. نتایج مقایسات گروهی نشان داد که بین دو گروه ژنوتیپهای دارای تانن و بدون تانن اختلافی از نظر ارتفاع بوته، عملکرد غلاف سبز و عملکرد زیست توده وجود نداشت. بهطور کلی، ژنوتیپهای دارای تانن از نظر صفاتی مانند وزن 100 دانه، عملکرد دانه و شاخص برداشت بهتر از ژنوتیپهای بدون تانن بودند. نتیجهگیری: در این مطالعه، ژنوتیپهای دارای تانن از نظر اکثر صفات مورد مطالعه در این آزمایش برتری قابل توجهی نسبت به ژنوتیپهای بدون تانن داشتند. بنابراین، اگر هدف از کاشت باقلا دستیابی به عملکردهای بالاتر است استفاده از ژنوتیپهای دارای تانن در شرایط محیطی گرگان عملکرد بهتری تولید میکند. از طرف دیگر، براساس نتایج این بررسی، عملکرد دانه گروه ژنوتیپهای بدون تانن مشابه با ژنوتیپ برکت بود و بهدلیل اینکه ژنوتیپهای بدون تانن از لحاظ کیفیت و ارزش غذایی بهتر از ژنوتیپ برکت هستند در صورت تکرار این نتایج (مشابه بودن عملکرد ژنوتیپ بدون تانن با ژنوتیپ برکت) در مطالعات آتی، توسعه و کشت آن در این منطقه توجیهپذیر میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
ارتفاع بوته؛ تانن؛ ژنوتیپ؛ عملکرد غلاف سبز | ||
مراجع | ||
1. Abdalla, A.A., Ahmed, M.F., Taha, M.B., and El Naim, A.M. 2015. Effects of different environments on yield components of faba bean (Vicia faba L.). Inter. J. Agric. Forest. 5: 1-9. 2. Al Barri, T., and Shtaya, J.Y. 2013. Phenotypic characterization of faba bean (Vicia faba L.) landraces grown in palestine. J. Agric. Sci., 5: 110-117. 3. Alghamdi, S.S. 2007. Genetic behavior of some selected faba bean genotypes. Afric. Crop Sci. Conf. Proc., 8: 709-714. 4. Alghamdi, S.S., and Ali, Kh.A. 2004. Performance of several newly bred faba bean lines. Egyptian J. Plant Breed., 8: 189-200. 5. Bakheit, M.A., and Metwali, E.M. 2011. Pedigree selection for seed yield and number of pods per main stem in two segregation populations of Faba bean (Vicia faba L.). World Applied Sci., J. 15: 1246-1252. 6. Bayoumi, T.Y., and El-Bramawy, M.A.S. 2010. Genetic behavior of seed yield components and resistance of some foliar diseases with its relation to yield in faba bean (Vicia faba L.). In: The Int. Conf. Agron., 290-315. 7. Della, A. 1988. Characteristics and variation of Cyprus faba bean germplasm, FABIS Newsl. 21: 9-12. 8. El-Harty, E.H., Shaaban, M., Omran, M.M., and Ragheb, S.B. 2009. Heterosis and genetic analysis of yield and some characters in faba bean (Vicia faba L.). Minia J. Agric. Res. Dev., 27(5): 897-913. 9. Ghareeb Zeinab, E., and Helal, A.G. 2014. Diallel analysis and separation of genetic variance components in eight faba bean genotypes. Ann. Agric. Sci., 59: 147-154. 10. Hasanvand, H., Siadat, S.A., Moraditelavat, M.R., Mussavi, S.H., and Karaminejad, A. 2015. Yield and Some Morphological Characteristics of Two Faba Bean (Vicia faba L). Cultivars to different Sowing Dates in Ahwaz Region. Agric. Sci. Sust. Prod., 25(2): 79-89. (In Persian) 11. ICARDA. 2008. Faba bean germplasm catalog; pure line collection. 12. ICARDA. 2009. Faba bean germplasm catalog; pure line collection. 13. Kalia P., and Sood, S. 2004. Genetic variation and association analyses for pod yield and other agronomic characters in Indian and Himalayan collection of broad bean (Vicia faba L.). Sabrao J. Breed. Genet., 36: 55-61. 14. Kiyanbakht, M.E., Zeinali, E., Siahmarguee, A., Sheikh, F., and Pouri, G.M. 2015. Effect of sowing date on grain yield and yield components and green pod yield of three faba bean cultivars in Gorgan climatic conditions. J.Crop Prod., 8(1): 99-119. (In Persian) 15. Link, W., Hanafy, M., Malencia, N., Jacobsen, H.J., and Jelenic, S. 2008. Faba bean. In: Compendium of Transgenic Crop Plants: Part 3. Transgenic Legume Grains and Forages, eds. C. Kole and HallT. C. Blackwell Publishing Ltd.Oxfordshire, UK. 98p. 16. Mansourian, F. 2015. Evalution of planting date on yield and yield components of variety of coars seed vicia faba in Gorgan. Islamic Azad University of Gorgan (MSc. Thesis of Agronomy). 60p. (In Persian) 17. Metayer, N. 2004. Faba bean breeding for sustainable agriculture in Europe. EUFABA, 2. 18. Marmolle, F., Leize, E., Mila, I., Van Dorsselaer, A., Scalbert, A., and Albrecht-Gary, A. 1997. Polyphenol metallic complexes: characterization by electrospray mass spectrometric and spectrophotometric methods: new methods for analysing old plant polyphenols. Analysis, 25(8): M53–M55. 19. Marquardt, R.R., Ward, A.T., and Evans, L.E. 1978. Comparative properties of tannin-free and tannin-containing cultivars of faba beans (Vicia faba L.). Can. J. Plant Sci., 58: 753-760. 20. Sepahvand, N. 2006. Water and challenges of research and production of cereals. Legumes articl. Nat. Conf. 193-195. (In Persian) 21. Sheikh, F. 2013. A preliminary study on bean genotypes received from ICARDA (lines 2011). Publ. Agric. Natur. Resour. Res. Cent. Golestan Province., 25p. (In Persian) 22. Sheikh, F., and Sekhavat, R. 2016. Preliminary evalution of faba bean (Vicia faba L.) lines. SPII, 28p. (In Persian) 23. Sheikh, F., Sekhavat, R., Asteraki, H., and Jafarnodeh, S. 2016. Evaluate the performance of different genotypes Bean in the region, Gorgan, Dezful and Borujerd. 6th Iran. Pulse Crops Symp. 28 April-Lorestan. 5p. (In Persian) 24. Vaziri elahi, Gh. 1991. Herbs Practical Work. Roozbahan publications. Tehran. 81-76. (In Persian) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 406 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 471 |