
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 622 |
تعداد مقالات | 6,489 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,606,718 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,199,381 |
تاثیر اسید فولیک بر عملکرد و برخی از پارامترهای کیفی گندم | ||
مجله تولید گیاهان زراعی | ||
مقاله 10، دوره 10، شماره 4، اسفند 1396، صفحه 149-158 اصل مقاله (279.95 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22069/ejcp.2018.12761.1997 | ||
نویسندگان | ||
عزت اله اسفندیاری* ؛ عادل جوادی | ||
دانشگاه مراغه | ||
چکیده | ||
سابقه پژوهش: سوء تغذیه یکی از مشکلات کنونی کشورهای در حال توسعه مانند ایران میباشد که پائین بودن میزان ریزمغذیها در غلات و کاهش تنوع غذایی از دلایل آن است. با توجه به اینکه گندم در تغذیه مردم این قبیل کشورها از جایگاه خاصی برخوردار است، محققین تلاش میکنند با افزایش غلظت عناصری مانند آهن و روی و پروتئین دانه بههمراه کاهش میزان اسید فیتیک و نسبت مولی اسید فیتیک به روی در دانه گندم، با تامین مواد مورد نیاز بدن به کاهش سوء تغذیه کمک نمایند. با توجه به نقش اسید فولیک در انتقال بنیانهای تک کربنه و تاثیر آن بر بهبود فرآیندهای متابولیسمی، در این پژوهش تاثیر روشهای مختلف کاربرد اسید فولیک بر عملکرد دانه و برخی از پارامترهای کیفی گندم مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روشها: در این پژوهش رقم گندم گاسکوژن در آزمایش مزرعهای با تراکم 500 بذر در متر مربع و با فاصله 20 سانتیمتر بین ردیفها در تاریخ 23 مهرماه 1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار کشت گردید. فاکتورهای مورد مطالعه در این پژوهش شامل پیشتیمار بذور (با غلظتهای صفر، 25 و 50 میکرومولار به مدت 12 ساعت) و اسپری برگی 50 میکرومولار ویتامین یاد شده در مراحل فنولوژیکی ساقهرفتن، سنبله رفتن، شیری شدن دانه، خمیری شدن دانه و تمامی مراحل یاد شده بود. در این مطالعه عملیات محلولپاشی اسید فولیک در ساعات پایانی روز با استفاده از سمپاش پشتی تلمبهای به میزان 100 میلیلیتر از محلول یاد شده به ازای هر متر مربع انجام گردید. یافتهها: نتایج حاصل نشان داد که در رقم گاسکوژن با کاربرد اسید فولیک عملکرد دانه در مقایسه با شاهد افزایش یافت. همچنین، اسید فولیک سبب افزایش میزان پروتئین دانه، غلظت عناصر آهن و روی در دانه در مقایسه با شاهد شد. در مقابل میزان اسید فیتیک و نسبت مولی اسید فیتیک به روی در اثر کاربرد خارجی اسید فولیک در مقایسه با شاهد کاهش یافت. نتیجهگیری: اگرچه در این مطالعه اثرات کاربرد خارجی اسید فولیک بر روی دانه کامل مورد بررسی قرار گرفته است و بخشی از عناصر آهن و روی انباشته شده در دانه بههمراه پروتئین در فرآیند آردسازی حذف میگردد، اما با توجه به اثرات مثبت اسید فولیک بر عملکرد، میزان پروتئین دانه، تجمع آهن و روی در دانه گندم به همراه کاهش میزان اسید فیتیک و نسبت مولی اسید فیتیک به روی، میتوان عنوان نمود که کاربرد اسید فولیک میتواند راهکاری کوتاه مدت، برای بهبود هر دو بعد کمی و کیفی امنیت غذایی و کاهش اثرات منفی سوء تغذیه بهشمار آید. | ||
کلیدواژهها | ||
آهن؛ اسید فیتیک؛ روی؛ پروتئین؛ سوء تغذیه | ||
مراجع | ||
1.Abdoli, M., Esfandiari, E., Mosavi, S.B., and Sadeghzadeh, B. 2014. Effects of foliar application of zinc sulfate at different phonological stages on yield formation and grain zinc content of bread wheat (cv. Kohdasht). Azarian J. Agri. 1: 12-17. 2.Aciksoz, S., Yazici, A., Ozturk, L., and Cakmak, I. 2011. Biofortification of wheat with iron through soil and foliar application of nitrogen and iron fertilizers. Plant Soil., 349: 215-225. 3.Alaei, I. 2015. The effects of various methods application of folic acid on yield and yield components on barly (Hordeum vulgar L.). A thesis, in Agronomy field. (In Persian) 4.Amornkul, Y., DeVries, J.W., Krishnan, P.G. 2013. 5-Methyltetrahydrofolate content of cereal-based processed foods. J. Hum. Nutr. Food Sci., 1: 1010-1015. 5.Bekaert, S., Storozhenko, S., Mehrshahi, P., Bennett, M.J., Lambert, W., Gregory, J.F., Schubert, K., Hugenholtz, J., Straeten, D., and Hanson, A.D. 2013. Folate biofortification in food plants. Trends in Plant Sci., 13: 28–35. 6.Blancquaert, D., De Steur, H., Gellynck, X., and Van Straeten, D. 2014. Present and future of folate biofortification of crop plants. J. Exp. Bot., 65: 895-906. 7.Cakmak, I. 2008. Enrichment of cereal grains with zinc: Agronomic or genetic biofortification? Plant Soil., 302: 1–17. 8.Cakmak, I., Marschner, H., and Bangerth, F. 1989. Effect of zinc nutritional status on growth, protein metabolism and levels of Indole-3-acetic acid and other phytohormones in bean (Phaseolus vulgaris L.). J. Exp. Bot., 40: 405-412. 9.Cakmak, I., Torun, A., Millet, E., Feldman, M., Fahima, T., Korol, A., Nevo, E., Braun, H.J., and Ozkan, H. 2004. Triticum dicoccoides: an important genetic resource for increasing zinc and iron concentration in modern cultivated wheat. Soil Sci. Plant Nutr., 50: 1047-1054. 10.Deng, W.W., and Ashihara, H. 2010. Profiles of purine metabolism in leaves and roots of Camellia sinensis seedlings. Plant Cell Physiol., 51: 2105–2118. 11.Emami, A. 1996. Methods of Plant Analysis (Volume I). Ministry of Agriculture Press, 128p. (In Persian) 12.Esfandiari, E., and Mahboob, S. 2014. Plant Biochemistry (Volume II). Tabriz University of Medical Science Press., 322p. (In Persian) 13.Esfandiari, E., Abdoli, M., Sadeghzadeh, B., and Mosavi, S.B. 2016. Impact of foliar zinc application on agronomic traits and grain quality parameters of wheat grown in zinc deficient soil. Ind. J. Plant Physiol., 21: 263-270. 14.Haug, W., and Lantzsch, H.J. 1983. Sensitive method for the rapid determination of phytate in cereal products. J. Sci. Food Agric., 34: 1423-1426. 15.Hussain, S., Maqsood, M.A., Rengel, Z., Aziz, T., and Abid, M. 2013. Estimated zinc bioavailability in milling fractions of biofortified wheat grains and in flours of different extraction rates. Int. J. Agric. Biol., 15: 921-926. 16.Imran, M., Kanwal, S., Hussain, S., Aziz, T., and Aamer-Maqsood, M. 2015. Efficacy of zinc application methods for concentration and estimated bioavailability of zinc in grains of rice grown on a calcareous soil. Pak. J. Agric. Sci., 52: 169-175. 17.Javadi, A., Esfandiari, E., Pourmohammad, A., and Avanes, A. 2017a. Evaluation of seed yield variation, amino acids composition andproteins content of wheat grains by folic acid application. J. Crop Production., 10: 115-128 (In Persian) 18.Javadi, A., Esfandiari, E., Pourmohammad, A., and Avanes, A. 2017b. Effects of the Folate foliar application at different growth stages on quantitative and qualitative wheat yield. J. Crop Production., 9: 57-70. (In Persian) 19.Kitagishi, K., and Obata, H. 1986. Effects of zinc deficiency on the nitrogen metabolism of meristematic tissues of rice plants with reference to protein synthesis. Soil Sci. Plant Nutrit., 32: 397-405. 20.Mabesa, R.L., Impa, S.M., Grewal, D., and Johnson-Beebout, S.E. 2013. Contrasting grain- Zn response of biofortification rice (Oryza sativa L.) breeding lines to foliar Zn application. Field Crops Res., 149: 223-233. 21.Mohamed, N. 2013. Behaviour of wheat cv. Masr-1 plants to foliar application of some vitamins. Nature and Sci., 11: 1-5. 22.Nan, Z., Li, J., Zhang, J., and Cheng, G. 2002. Cadmium and zinc interactions and their transfer in soil-crop system under actual field conditions. Sci. Total Environ., 285: 187-195. 23.Ortiz, I., Palacios, N., Meng, E., Pixley, K., Trethowan, R., and Pena, R. 2007. Enhancing the mineral and vitamin content of wheat and maize through plant breeding. J. Cereal Sci., 46: 293-307. 24.Possingham, J.V. 1956. The effect of mineral nutrition on the content of free amino acids and amides in tomato plants. I: A comparison of the effects of deficiencies of copper, zinc, manganese, iron, and molybdenum. Aust. J. Biol. Sci., 10: 539-551. 25.Sadeghi Razlighi, Sh., Allahdadi, I., and Esfandiari, E. 2012. The effect of folic acid on seed reserve partitioning and early vigor of wheat sedling. Iran. J. Dryland Agri., 1: 70-82. (In Persian) 26.Sadeghi Razlighi, Sh., Esfandiari, E., and Allahdadi, I. 2014. The effect of folic acid application on yield of wheat. 1th Conference on New Finding in Environment and Agricultural Ecosystems. Theran, Iran. (In Persian) 27.Sharma, C.P., Gupta, J.P., and Agarwala, S.C. 1981. Metabolic changes in Citrullus subjected to zinc stress. J. Plant Nutr., 3: 337-344. 28.Stakhova, L.N., Stakhov, L., and Ladygin, A. 2000. Effects of exogenous folic acid on the yield and amino acid content of the seed of Pisum sativum L. and Hordeum vulgare L. Appl. Biochem. Micro. 36: 85-89. 29.Yang, X.W., Tian, X.H., Gale, W.J., Cao, X.Y., Lu, X.C., and Zhao, A.Q. 2011. Effect of soil and foliar zinc application on zinc concentration and bioavailability in wheat grain on potentially zinc deficient soil. Cereal Res. Commun., 39: 535-543. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,272 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,745 |